Verken het houten dorpje Mokra Gora en de Sargan Eight Train: alle info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Verken het houten dorpje Mokra Gora en de Sargan Eight Train: alle info & tips

10 januari 2024 in Servië0 reacties

Verken het houten dorpje Mokra Gora de historische Sargan 8 trein

Mokra Gora is een prachtig bergachtig gebied waar West-Servische tradities springlevend zijn in verhalen, decoratie en lokale gerechten. Ontdek in deze blogpost de mooiste dorpjes en plekjes in de omgeving van Mokra Gora.

De Sargan Eight trein slingert door het bergachtige landschap van het Tara Nationaal Park en de regio Mokra Gora. Onderweg geniet je van de mooiste uitzichten op de omliggende bergen, bossen en ravijnen.

Praktische info & tickets Mokra Gora en Sargan 8

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Belgrado richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen in Mogra Gora:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Servië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Mokra Gora in Servië

Mokra Gora is de vallei die tussen de populaire bergen Tara en Zlatibor ligt, op slechts vijftien kilometer van het dorp Mitrovac en de berg Tara en op minder dan een uur rijden van Zlatibor.

Waarom je naar Mokra Gora moet gaan? Niet alleen voor de natuur en de frisse lucht, maar ook om een ritje te maken op een historische trein en het dorp van de beroemde filmregisseur Emir Kusturica te bezoeken. En we gidsen je ook nog naar een plek waar bovennatuurlijke krachten zouden heersen die je tot koning kunnen maken. Mokra Gora werd in 2021 door de VN Wereld Toerisme Organisatie uitgeroepen tot een van de beste toeristische dorpen ter wereld.

VERBLIJFTIP: Apartments Milev biedt gezellige appartementen voorzien van een compleet ingerichte keuken, een eigen badkamer en een huiselijke ingerichte woonkamer. Vanop het balkon of terras heb je een prachtig uitzicht op de rivier en de bergen en bij mooi weer heb je de mogelijkheid om te barbecuën. Meer info en boeken.

  1. Kremna

Kremna is een interessant dorp in de Mokra Gora-vallei: het was ooit de thuisbasis van de helderziende 19e-eeuwse Tarabić-familie. Hun voorspellingen zijn verzameld in een boek met de naam De Kremna Profetie en er is hier nu klein huisje aan hun nagedachtenis gewijd. Volgens plaatselijke legendes voorspelden ze de uitvinding van de telefoon, televisie en telegraaf en wisten ze wanneer er troonswisselingen zouden plaatsvinden.

De plaatselijke bevolking zegt dat miljoenen "kosmische stenen" hier uit de hemel vielen toen de aarde werd gevormd, waardoor het gebied sindsdien moeilijk te scannen is door vliegtuigen en satellieten. Dezelfde stenen zouden de reden zijn waarom mensen hier paranormaal begaafd zijn geboren. Je kan hier een souvenir kopen met een stukje van die kosmische steen erin.

Het maakt niet uit of je het verhaal gelooft of niet, Kremna is een interessante plek. Neem het beeld van de Koning in het Vat als voorbeeld in het Kremansko proročanstvo. Men gelooft dat iemand die in het vat kruipt, later over het land zal regeren (de Nostradamus van Servië J). Naar verluidt deed een van de Tarabić-familieleden die uitspraak toen de 19e-eeuwse Servische koning Petar I Karađorđević zijn toevlucht zocht in een van de rakija-vaten.

Als je vandaag een foto neemt naast de houten koning in het vat, zou je persoonlijk succes boeken. Ze zeggen dat de foto van Donald Trump in het vat werd gestopt voor de verkiezingen van 2020 in de Verenigde Staten. (Hij verloor die race, dus het vat werkt dan toch niet altijd zoals het zou moeten).
  1. Šargan Eight trein

Šargan 8, een van de bekendste attracties in Servië

Het is een smal treinspoor dat tot enkele tientallen jaren geleden druk werd gebruikt voor het vervoer van (o.a.) goederen van Belgrado naar Sarajevo (Bosnië en Herzegovina), maar waar vandaag enkel nog toeristen naartoe komen. Je kan hier namelijk een ritje maken in een kleine stoomtrein die de glamour van lang vervlogen tijden levend houdt.

Het oude treinspoor is dwars over de Šargan-heuvel aangelegd. Het spoor slingert door het bergachtige landschap van West-Servië, met name door het wilde landschap van het Tara Nationaal Park en de regio Mokra Gora. Onderweg geniet je van de mooiste uitzichten op de omliggende bergen, bossen en ravijnen.

Het spoor is slechts 76 cm breed (ter vergelijking, in België en Nederland is dat 143 cm) en de trein rijdt over 5 bruggen en door 22 tunnels. Omdat de heuvel soms steil wordt, moest het spoor in de vorm van een 8 aangelegd worden om de top te kunnen bereiken. Vandaar de naam van de spoorweg. Het aantal bruggen en tunnels maakt het spoor uniek in Europa.

Praktische info Šargan 8 treinrit

  • Er zijn 3 stations onderweg: Šargan-Vitasi, Jatare en Mokra Gora.
  • De trein rijdt 2x per dag en de route duurt ongeveer 2,5 uur.
  • De eerste trein vertrekt om 10u30, de tweede om 13u30.
  • De trein stopt verschillende keren zodat je de prachtige uitzichten over de vallei kan bewonderen.
  • In het hoogseizoen (juni tot augustus) moet je van tevoren kaartjes boeken, want het kan zeker gebeuren dat de al trein vol is wanneer je aankomt op het station van Mokra Gora.
  • Voor informatie en reserveringen kan je bellen naar +381 31 861 501 of +381 31 861 467.

Boek hier je daguitstap

  1. Drvengrad

Rijd verder over dezelfde weg vanaf het station van Mokra Gora om een van de meest bezochte dorpen in dit deel van het land te bereiken: Drvengrad. Het dorp ligt op de heuvel Mećavnik (mećava betekent "zware sneeuwstorm" in het Servisch) en is gebouwd in een traditionele stijl. Het heet Drvengrad ("Houten Stad"). Kleine huisjes liggen er verspreid over de heuvel, met rondom alleen nog maar meer pittoreske heuvels.

Het dorp is versierd met vloeren gemaakt van gerecycleerde spoorbielzen. Van datzelfde hout werden ook nog een kerk, banketbakkerij, restaurant en zelfs woningen gebouwd. Er is ook een bioscoop waar oude films worden gedraaid. En daar is een goede reden voor.

De beroemde Servische filmmaker Emir Kusturica regisseerde films als Underground, Arizona Dream en Maradona en hij is degene die opdracht gaf tot de bouw van het dorp, voor zijn film Life is a Miracle. In het dorpje wordt nu het Kustendorf Film- en Muziekfestival gehouden en de straten zijn vernoemd naar grote sterren als Ivo Andrić, Stanley Kubrick, Federico Fellini en Novak Đoković.

Huisjes en kamers moeten van tevoren worden geboekt als je in het hoogseizoen komt. Ze zijn ingericht in een traditionele stijl maar ook uitgerust met moderne voorzieningen zoals WiFi en tv. Boek hier je verblijf in Drvengrad.
  1. Natuurpark Šargan-Mokra Gora

In dit gebied ligt ook nog het natuurpark Šargan-Mokra Gora, dat meer dan 10.800 hectare beslaat. In dat gebied doorsnijden er drie verschillende rivieren het landschap, wat indrukwekkende kloven en kliffen gecreëerd heeft. Het natuurpark is rijk aan bossen waar maar liefst 700 soorten flora leven. De hoogste top is Pogled ("Uitzicht") met een hoogte van 2155 meter. Je kan er verschillende wandelpaden uitproberen die je langs talloze dorpjes, landschappen en oude Servische kerken voeren.

  1. Het Zaovine-meer

Het Zaovine-meer (Zaovinsko jezero) is een kunstmatig meer gelegen in het Nationaal Park Tara. Het meer is ontstaan door de bouw van een dam op de rivier de Beli Rzav. De dam werd gebouwd in de jaren 1960 als onderdeel van waterbeheerprojecten en heeft sindsdien gediend als een reservoir voor drinkwater en als een recreatieve bestemming.

Het meer is omgeven door dichte bossen en biedt een schilderachtige omgeving met helder, schoon water. Je kan er prachtige wandelingen maken maar je kan er ook vissen, kajakken, varen en zwemmen. In de zomermaanden is het een geweldige plek om af te koelen en te ontspannen temidden van de natuur.

Mis niets tijdens je verblijf met reisgids Servië, inclusief een uitgestippelde rondreis, stadswandelingen én verblijftips.
  1. Višegrad in Bosnië en Herzegovina

Mokra Gora bevindt zich op 5 minuten van de grens met Bosnië en Herzegovina. Heb je zin om nog meer van de omgeving te ontdekken? Ga dan eens naar Visegrad, op een goed halfuur rijden van Mokra Gora.

Višegrad wordt gekenmerkt door prachtige natuurlijke landschappen, met heuvels, bergen en de rivier de Drina die door de stad stroomt. Een van de meest iconische bezienswaardigheden hier is de Mehmed Paša Sokolović-brug, ook wel bekend als de Višegrad-brug. Deze historische brug werd in de 16de eeuw gebouwd door de Ottomaanse architect Sinan en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De brug wordt vaak geassocieerd met de beroemde schrijver Ivo Andrić en zijn roman "De brug over de Drina".

  1. Wat is de ligging van Mokra Gora op de kaart?

  1. Waar overnachten in Mokra Gora?

Gezien de nabijheid van Tara en Zlatibor zijn er overnachtingsmogelijkheden in overvloed in en rond het gebied van Mokra Gora. Je kan een traditioneel huisje huren of overnachten in moderne hotels. Hieronder alvast enkele leuke adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Mokra Gora online.

  • Apartments Milev, gezellige appartementen met balkon en een prachtig uitzicht op de omgeving.
  • Mecavnik Resort, in het unieke toeristencomplex van Drvengrad met spacentrum en een zwembad.
  • Čarobni Breg in Mokra Gora, voorzien van ruime houten kamers, iedere ochtend een continentaal ontbijt en directe toegang tot de skipistes.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Servië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Servië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Servië met een volledige uitgestippelde rondreis door Servië, en meer dan 63 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Servië.

Servië

Gratis reisgids Servië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?