Bezoek de barokke Abdij van Melk: wereldberoemd klooster + tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezoek de barokke Abdij van Melk: wereldberoemd klooster + tips & tickets

6 september 2023 in Oostenrijk0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de abdij van Melk, een wereldberoemd klooster + tips & tickets

De Abdij van Melk, gelegen op een klif aan de oevers van de Donau in het gelijknamige stadje Melk, is een van de beroemdste kloosters ter wereld. De abdij werd gesticht in 1089 en staat nog steeds overeind, al heeft het gebouw er een woelige geschiedenis op zitten.

Bij je bezoek aan dit bijzondere klooster kan je een kijkje nemen in de kloosterkerk, de prachtige bibliotheek en de verschillende hofjes en indrukwekkende wandschilderingen bewonderen. Ontdek in deze blogpost alles over je bezoek aan de Abdij van Melk.

Inhoud artikel

 1. Het charmante stadje Melk

Melk is een kleine, schilderachtige stad in aan de oever van de Donau in de deelstaat Neder-Oostenrijk (Niederösterreich). De stad is vooral bekend om zijn prachtige barokke abdij en zijn ligging in de schilderachtige Wachau-vallei. Maar ook in het stadje zelf valt er het een en ander te bezoeken.

 • De rooms-katholieke Stadtpfarrkirche Mariä Himmelfahrt met de 55 meter hoge toren in neogotische stijl.
 • Rathausplatz waar je de Kolomanibrunnen kan bezichtigen. Deze fontein dateert uit 1687 en stond vroeger bij de abdij. In 1722 werd de fontein aan de stad geschonken omdat het niet meer bij het barokke uiterlijk van het klooster paste.
 • Breng ook een bezoekje aan het Stadtmuseum en kom meer te weten over de geschiedenis van de stad.
 • Het stadspark is een mooie plek om te wandelen en te ontspannen op een van de bankjes langs de Donau.
 • Leuke tip: volg een culinaire tour door Melk. Proef Wachau-specialiteiten, likeuren en snacks en maak een wandeling door de stad met een lokale gids.

VERBLIJFTIP: Hotel Restaurant zur Post bevindt zich midden in het centrum van Melk met een direct uitzicht op de abdij van Melk. Het hotel biedt moderne accommodatie, een sauna en gratis leenfietsen. In het restaurant serveert men seizoensgebonden Oostenrijkse gerechten bereid met regionale producten. Verder is er ook nog een vinotheek en een ijssalon. Meer info en boeken.

 1. Een bezoek aan de Abdij van Melk

De historische abdij is iets hoger gelegen dan het centrum van Melk. Wandel van de Rathausplatz naar de Stift Melk Treppe (bekijk ligging) die onder andere naar de abdijkerk leiden. Onderweg geniet je van een schitterend zicht op het Donaulandschap van de Wachau. Wanneer je de abdij bereikt hebt, raden we aan om even de prachtige barokke architectuur in je op te nemen. Bewonder de okergele gevel, dubbele torenspitsen en indrukwekkende koepel.

Maar de abdij is niet alleen langs buiten erg indrukwekkend, ook de ruimtes binnenin zijn onbeschrijfelijk mooi. Je kan er de ene prachtig versierde zaal na de andere bekijken. In deze blogpost krijg je alvast een idee van wat je mag verwachten van een bezoekje aan de abdij van Melk.

Weetje: Het klooster heeft meer dan 1.365 ramen en zo'n 497 verschillende kamers. Een heuse karwei om dit alles mooi te houden!
 1. Keizerlijke Trap en de Keizerlijke Gang

Als je de abdij binnengaat langs de keizerlijke vleugel, kom je de Keizerlijke Trap tegen, een prachtige kalkstenen wenteltrap die toegang geeft tot de voormalige vertrekken van de keizerlijke familie en adellijke gasten. De trap is rijkelijk versierd met schilderijen, stucwerk en beeldhouwwerk.

In de Keizerlijke gang, op de eerste verdieping, is bijna 200 meter lang en beslaat bijna de volledige Zuidvleugel van de abdij. In de gang hanger er verschillende schilderijen aan de muren van Oostenrijkse heersers van de families Babenberg en Habsburg. In de keizerlijke kamers langs de keizerlijke gang zit vandaag de dag het abdijmuseum gevestigd.

 1. Marmeren Hal

Aan het einde van de keizerlijke vleugel bevindt zich de marmeren hal. In het verleden werden in deze prachtig versierde stuc- en marmeren staatszaal, keizerlijke families en rijke gasten uitgenodigd voor feesten en banketten. De marmeren hal leidt naar een panoramisch balkon dat de westelijke vleugel van het abdijgebouw afsluit. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad en de oevers van de Donau. Het balkon leidt naar de barokke bibliotheek dat bestaat uit twee verdiepingen.

Fresco-plafondschildering

Niet te missen in deze hal is het kleurrijke plafond met fresco’s uit 1731. De fresco werd gemaakt door Tiroler Paul Troger en geeft de heersers van het Huis van Habsburg die hun volk leiden. Het fresco is best opmerkelijk omdat het architecturale schilderij dat het omlijst (gemaakt door Gaetano Fanti), een optische illusie creëert waardoor het lijkt alsof het plafond omhoog komt en omhoog buigt, terwijl het in werkelijkheid vlak is.

Boek hier je daguitstap naar Melk

 1. De bibliotheek van de Abdij van Melk

Dé schatkamer van het Melkklooster is zonder enige twijfel de bibliotheek met haar kamerhoge houten boekenkasten (je ziet slechts een deel van de volledige abdijbibliotheek). De bibliotheek herbergt meer dan 100.000 werken en waardevolle historische manuscripten. Sommige van deze literaire werken behoren zelfs tot de meest waardevolle schriftelijke erfstukken uit de middeleeuwen.

Misschien niet altijd even gemakkelijk, maar je mag de boeken niet aanraken. Dat voorrecht wordt alleen verleend aan de geleerden van het klooster die deze tot op de dag van vandaag nog steeds gebruiken.

Ook de beroemde plafondschildering van Paul Troger, die een allegorische en symbolische voorstelling van het geloof is, verdient speciale aandacht. Dit geldt overigens voor alle fresco's in de abdij, die stuk voor stuk bewonderenswaardige kunstwerken zijn!

 1. De abdijkerk

Collegiale Kerk van Stift Melk, oftwel de kerk van Petrus en Paulus, is een meesterwerk van barokke architectuur en kunst en is een essentieel onderdeel van de rijke geschiedenis en cultuur van de Abdij van Melk. De kerk bevindt zich op de binnenplaats van de prelaat, die in het midden wordt gesierd door de Kolomanibrunnen, een fontein die ooit toebehoorde aan de opgeheven abdij van Waldhausen.

Neem ook even een kijkje binnenin en bewonder het prachtig versierde interieur met fresco’s die de plafonds sieren, en ondersteund worden door pilaren van marmer en stucwerk. Bekijk ook twee altaren gewijd aan de heiligen Coloman en Benedictus en de sarcofaag bij een van de altaren, dat de stoffelijke overschotten van St. Coloman bevat.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Oostenrijk.
 1. Het abdijmuseum

In het Abdijmuseum word je meegenomen op een ontdekkingstocht door de architectonische, economische en culturele geschiedenis van de Abdij van Melk, vanaf de stichting tot aan het heden. Naast een indrukwekkende maquette van het volledige gebouw, kan je hier exposities bijwonen. Iedere kamer is gewijd aan een ander onderwerp. Zo leer je bij over de ups en downs van de abdij en de geschiedenis van de kerk, de bewoners van de abdij en de architectuurgeschiedenis van de abdij.

 1. Tickets en openingsuren voor de Abdij van Melk

Openingsuren van de Abdij van Melk

 • In de winterperiode (november tem maart) dagelijks geopend onder begeleiding van een gids (Duits of Engelstalig). Rondleiding vinden plaats van 11u tot 14u.
 • Tijdens de zomerperiode (mei tot september) zijn de openingsuren van 9u tot 17u30.
 • In april tot oktober sluit de abdij een uur vroeger.
 • Een rondleiding duurt max. 1 uur maar we raden je aan om minimaal 2 à 3 uur te rekenen. Zo kan je ook de stad en het Stiftspark verkennen.
 • Meer info op de website.

Tickets boeken voor de abdij

 • Tickets voor volwassenen: €13
 • Voor een rondleiding met gids betaal je €3 extra per persoon.
 • Indien je met een gezin de abdij bezoekt, kan je informeren naar een familieticket.
 • Bekijk actuele prijzen hier.

Boek je uitstap naar de Wachauvallei en de Abdij van Melk

 1. Hoe bereik je de Abdij van Melk?

De Abdij van Stift Melk bevindt zich in het schilderachtige stadje Melk in Neder-Oostenrijk. Dit stadje is gelegen in de prachtige Wachau-vallei, waar de Donau sereen doorheen stroomt en de heuvels bezaaid zijn met wijngaarden en kastelen die op de heuveltoppen prijken.

Met de auto

Met het openbaar vervoer

 • Melk is ook bereikbaar met de trein vanuit verschillende steden in Oostenrijk.
 • Zo kan je de trein nemen vanuit bv. Wenen of Linz naar het station van Melk dat op 650 meter van de abdij ligt.
 • Houd er rekening mee dat niet alle treinen in Melk halt houden (check dit goed op voorhand!).
 • Vanuit Wenen is het ongeveer 1 uur reizen met de trein.
 • Wanneer je van het treinstation naar Melk wandelt, zie je al snel de abdij boven de daken schitteren. Hoog op een klif domineert het massieve barokke gebouw de skyline.

TIP: Dagelijks vertrekt er een boot vanuit Wenen naar Melk, waarbij je de unieke kans krijgt om de Wachau-vallei vanaf het water te ontdekken en de Stift Melk te bezoeken. Boek hier je daguitstap naar de Abdij van Melk.

Wat is de ligging van de Abdij van Melk op de kaart?

 1. Wat nog meer zien en doen in de buurt van Melk?

Het is zeker de moeite waard om Melk te bezoeken als je een rondreis door Oostenrijk maakt. Niet alleen omwille van de abdij, maar ook omwille van de ligging bij de pittoreske Wachau-vallei. De Wachau-vallei wordt gekenmerkt door zijn adembenemende landschap, met steile wijngaarden, oude kastelen en schilderachtige dorpjes. De vallei staat bekend om zijn wijnproductie, vooral de productie van witte wijnen zoals Grüner Veltliner en Riesling.

Bezoek de steden in de buurt van Melk

Melk is op zich niet zo'n grote stad. Wil je een bezoekje aan de abdij combineren met een bezoekje aan een grote stad? Dan kan je best naar Linz of Wenen, beide op slechts één uurtje rijden van de stad. Een andere stad die je kan bezoeken is de Sankt-Pölten, de hoofdstad van Neder-Oostenrijk. Hoewel deze stad nog niet zo bekend is, kan je er toch aardig wat bezichtigen: van historische gebouwen als de Dom tot architecturale plaatjes als het Bistumsgebäude.

Bezoek de kastelen en kloosters in de Wachauvallei

Terwijl je door de omgeving van Melk fietst, rijdt of wandelt, kom je onderweg ook talloze kastelen en kloosters tegen. Het heuvelachtige terrein en de ligging aan de oevers van de Donau hebben geleid tot de bouw van vele kastelen door rijke adellijke families in het verleden. Enkele beroemde kastelen die je kan bezichtigen zijn het middeleeuwse Slot Aggstein, Schloss Schallaburg, Schloss Artstetten, Schloss Pöggstall en Schloss Schönbühel.

Boottocht op de rivier

Liever een dagje niets doen en lekker ontspannen? Dan is een boottocht door de Wachauvallei misschien wel iets voor jou! Geniet tijdens deze 5 uur durende boottocht van een prachtig uitzicht op de kloosters en wijngaarden en proef enkele lekkere regionale gerechten.

 1. Waar overnachten in Melk?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in het charmante Melk? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Melk.

 • Het Madar Café Restaurant zum Fürsten is gevestigd in een 16e-eeuws gebouw in Weense stijl in het voetgangersgebied in het centrum van Melk.
 • Hotel Stadt Melk ligt op de Hauptplatz en beschikt over moderne accommodatie met uitzicht op de oude stad. Het hotel ligt op 600 meter van de abdij.
 • Hotel Restaurant zur Post is een viersterrenhotel midden in het centrum van Melk met uitzicht op de abdij van Melk. Het hotel stelt gratis fietsen ter beschikking.
 • Liever je eigen appartementje? Dan raden we de modern ingerichte appartementen van Altstadt Apartments Melk aan op 800 meter van de abdij.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?