10 x beste campings in Noorwegen: waar kamperen + tips?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x beste campings in Noorwegen: waar kamperen + tips?

27 maart 2023 in Noorwegen0 reacties

Op vakantie met de camper? Overzicht met de leukste campings in Noorwegen + tips

Op vakantie in Noorwegen met de camper? Ben je op zoek naar een gezellige camping middenin de natuur? Lees dan gerust verder en ontdek enkele van de leukste en mooiste campings in Noorwegen. De ene camping is een waar luxe-oord met zwembad, de andere brengt je dan weer dichter bij de natuur. Alleszins zal het een vakantie zijn dat je nooit zal vergeten!

Wij hebben alvast een overzichtje gemaakt van de beste campings in Noorwegen.

Inhoud artikel

  1. Topcamp Bogstad - Oslo

Topcamp Bogstad - Oslo ligt in een schilderachtige omgeving op slechts 15 minuten rijden van het centrum van Oslo. Er zijn ruime staanplaatsen voorzien van voldoende privacy maar je hebt ook de mogelijkheid om te overnachten in appartementen en huisjes. In de nabije omgeving kan je prachtig wandelen en skiën, een namiddagje doorbrengen aan het Sognsvann meer of je kan ook gewoon lekker genieten van een goed boek in de tuin van de camping. Meer info en boeken.

  1. Kristiansand Feriesenter - Kristiansand

Kristiansand Feriesenter is een gezellige familiecamping in Kristiansand, Vest-Agder, vlakbij de zee. Deze terrassencamping biedt ruime kampeerplaatsen met afbakening en voldoende schaduw. De camping is rustig gelegen, op wandelafstand van een zandstrand waar je 's avonds een mooie strandwandeling kan maken bij zonsondergang. Verder beschikt de camping nog over een snackbar, speeltuin en sportterrein. Boek je verblijf hier.

  1. Lærdal Ferie og Fritidspark - Lærdalsøyri

Lærdal Ferie og Fritidspark is een juweeltje in het hart van de beroemde Sognefjord. Na een hartelijke ontvangst (ook mogelijk in het Nederlands, Engels of Duits) bij de receptie, rij je verder naar je ruime kampeerplaats, appartement of bungalow. Afhankelijk van jouw voorkeur en op verschillende comfortniveaus te boeken. Kampeerders kunnen overnachten met hun camper op de vlakke staanplaatsen voorzien van gras en een afbakening met enkele bomen.

Kinderen kunnen zich prima vermaken op de speeltuin, trampolines en recreatieruimte. Verder beschikt de camping over een kiosk, een zomerrestaurant en kan je zowel fietsen, kano's als boten huren. Deze camping is erg geliefd bij Nederlanders. Meer info en boeken.

  1. Camping Oldevatn - Olden

Camping Oldevatn bevindt zich in een betoverend mooie omgeving met watervallen, gletsjers en imponerende bergen. De idyllische ligging met uitzicht op het Oldevatnetmeer en de fjorden maakt het een adembenemend paradijs! Je kampeert op een van de ruime staanplaatsen, waarvan de meeste uitkijken over het meer waar de bergtoppen weerspiegelen. Er zijn ook enkele mooie vuurplaatsen en barbecueplaatsen bij het water waar je 's avonds gezellig kan dineren.

Je kan gratis gebruikmaken van onder meer roeiboten, zodat je je eindeloos kan vermaken op het water. Ook de omliggende natuur nodigt uit tot leuke activiteiten, zoals dagtochten en wandelingen. Meer info en boeken.

  1. Camping Mosvangen - Stavanger

Camping Mosvangen bevindt zich aan het Mosmeer en biedt staanplaatsen op een hellend terrein. Deze camping is de ideale uitvalbasis voor wanneer je op rondreis bent door Noorwegen met de camper en een bezoekje wilt brengen aan Stavanger (op 10 minuten rijden en 30 minuten wandelen). Nood aan wat verkoeling? Op een kwartiertje wandelen heb je toegang tot het openluchtzwembad. Meer info en boeken.

  1. Preikestolen camping - Jørpeland

Preikestolen Camping bevindt zich in het zuidwesten van Noorwegen, op 4 kilometer afstand van de bekende Preikestolen. Deze camping is ideaal om even tot rust te komen en te genieten van de prachtige vergezichten over het landschap en de zee. De camping heeft ruime staanplaatsen waar je kan kamperen met een tent, vouwwagen, caravan of camper.

Op wandelafstand ligt een rivier met een strandje om te ontspannen in de zon, een boek te lezen en een verkoelende duik te nemen. 's Ochtends kan je genieten van verse broodjes en in het restaurant geniet je van een gezellig avondje tafelen. Wil je liever zelf koken? Er zijn diverse supermarkten in de omgeving van Preikestolen Camping. Meer info en boeken.

  1. Røldal Hyttegrend Camping - Røldal

Røldal Hyttegrend & Camping ligt in het centrum van Røldal, op 35 minuten rijden van het prachtige Hardangervidda nationaal park. Dit verblijf biedt niet alleen ruime kampeerplaatsen voorzien van de nodige privacy maar ook houten huisjes met een eigen terras, een kitchenette en gratis WiFi-toegang.

Wil je graag de omgeving verkennen? Dan kan je gerust een bootje ter plaatse huren. Verder kan je gebruik maken van het solarium, de speeltuin en een barbecue. Voor een lekkere maaltijd kan je terecht in de bistro van Røldal Hyttegrend. Boek je verblijf hier.

  1. Mikkelparken Ferietun - Odda

Tijdens je vakantie aan het Hardangerfjord, geniet je van een prachtige omgeving vol fruitbomen, groene valleien, steile rotswanden, helderblauw water en hoge bergen. Je verblijft op de kindvriendelijke Camping Mikkelparken Ferietun, gelegen aan een rivier. Je kampeert middenin de prachtige boomgaard. In de zomerperiode geniet je van schaduw en in de herfst duizelt het van de prachtige kleuren. De plaatsen tussen de bomen zijn groot en sommigen kijken uit op de omliggende omgeving. Het sanitair is modern en goed verzorgd en voor families zijn er ruime badkamers voorzien.

Op het kampeerterrein kan je lekker plonsen in het zwembad en genieten van het prachtige uitzicht. Liever een dagje doorbrengen in de omgeving? De regio Hardanger biedt een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en bergbeklimmers. Meer info en boeken.

  1. Flåm Camping & Cabins - Flåm

Flåm Camping & Cabins ligt op 300 meter van het treinstation van Flåm en de fietsroute Navvies. De camperplaatsen zijn ruim, met gras begroeid en sommige zijn schaduwrijk. Allen zijn met de rug tegen de bergen gelegen en worden omringd door schilderachtige bergen. De camping beschikt verder ook over een eigen kinderspeelplaats en van april tot september kan je kajak- en fietstochten op de Nærøyfjord (Werelderfgoed van UNESCO) bij de accommodatie boeken. Meer info en boeken.

  1. Mindresunde Camping - Stryn

Mindresunde Camping ligt te midden van bergen en bossen aan de oever van het meer Stynevatnet, op slechts 50 minuten rijden van de wereldberoemde Geirangerfjord. Het verblijf biedt niet alleen ruime staanplaatsen maar ook gezellige houten huisjes met eigen kookgelegenheid zijn voorzien van gratis WiFi. Verder beschikt de accommodatie ook nog over kano- en bootverhuur. Daarnaast nodigt de omgeving ook uit om te vissen in het meer en de omliggende bergen zijn ook erg populair bij wandelaars en mountainbikers. Boek je verblijf hier.

  1. Mag je in Noorwegen vrij kamperen met een camper?

Het antwoord hierop is ja! Gelukkig maar. Noorwegen is een prachtig land om te kamperen. Zoals we al paar keer hebben vermeld, is Noorwegen wildkamperen zelfs een van de basisrechten in Noorwegen, het zogenaamde Allemansrecht.

Enkele regels waar je je als wild kampeerder aan dient te houden

  • Vrij kamperen mag maximaal drie dagen op dezelfde plek. Je mag dus niet een week lang op dezelfde plek blijven staan.
  • Een van de voordelen is wel dat Noorwegen enorm uitgestrekt is. Wanneer je langere tijd in dezelfde regio wil blijven, vindt je dus altijd wel een nieuw plekje in de buurt.
  • Je mag niet binnen een straal van 100 meter van een woonhuis verblijven.
  • En misschien wel het belangrijkste: Heb respect voor de natuur!

Kortom: Als je met een camper door Noorwegen reist, kan je terecht op verschillende parkeerplaatsen, campings en veel andere locaties. Het voordeel hiervan is dat het relatief goedkoop is om ergens te overnachten. Hier vind je alvast enkele kampeerlocaties in Noorwegen.

Onze favoriete plekken om te kamperen

  • Fitjar Havn, gelegen in het plaatsje Fitjar tussen Stavanger en Bergen, aan de haven van het dorpje. Er is plek voor 4 campers.
  • Søvik og GamlemSmåbåtlag,in het plaatsje Søvikten noorden van Alesund, aan de jachthaven. Hier is er plek voor 5 campers.
  • Sysenvatnet, bij het plaatsje Vøringfoss ten noorden van Hardangervidda, aan het stuwmeer Sysenvatnet. Er is plek voor 15 campers.
  • Prestesteinsvastnet, in het plaatsje Fortun ten noorden van Skjolden, met zicht op het Prestesteinsvatnet en het Jotunheimen nationaal park. Er is plek voor 4 campers.
  • Sekskanten Kro og Pub, in het plaatsje Røn aan het Vasetvatnet meer. Er is plek voor 4 campers.
  1. Hoe en waar een camper huren?

Een camper koop je niet zómaar

Een camper is een grote aankoop, waarbij je het voertuig maar enkele weken in het jaar gebruikt en de rest van het jaar voor de stalling en het onderhoud moet betalen. Wanneer je voor het eerst een rondreis met een camper gaat maken is het dan ook aan te raden om er eerst eentje te lenen van familie of vrienden of om een camper of mobilehome te huren.

Een camper huren?

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel mogelijkheden om een camper te huren, waarnaast je ook uit een groot aanbod kan kiezen. Campers worden in allerlei soorten en maten aangeboden, en zo kan je voor het ouderwetse volkswagenbusje kiezen of een grote eengezinswoning-op-wielen camper. Bekijk hier alle campers te huur

Je kan alvast in eigen land een camper huren of je kan ook eerst naar Noorwegen reizen en daar verder met een lokaal gehuurde camper rond trekken. Dit laatste heeft als voordeel dat je zo de lange rit naar Noorwegen overslaat en niet naar overtochten met veerboten vanuit Duitsland of Denemarken hoeft te kijken. Je vliegt binnen enkele uren naar Oslo en kan daar vervolgens aan de reis beginnen.

Het grootste voordeel van de camper of mobilehome al in België of Nederland huren is dat je meer mee kan nemen. Zo kan je bijvoorbeeld je fiets meenemen, zodat je in Noorwegen ook fietstochten kan maken of nog even een boodschap kan halen als je de camper al neer hebt gezet. Ook kan je thuis vast wat boodschappen inslaan en deze meenemen naar Noorwegen, waar de dagelijkse boodschappen een stuk duurder zijn.

Waar kan je het best een camper huren?

  • Een camper huren kan onder andere bij Travelhome, een onderdeel van de ANWB gespecialiseerd in campervakanties. De campers zijn op te halen in Nederland of in Noorwegen. Op de website kan je aangeven met hoeveel mensen je reist en of er extra bestuurders zijn waarna je de beste deals te zien krijgt die bij jouw wensen passen.
  • Goboony met het grootste aanbod mobilhomes in België. Deze mobilhome worden grotendeels verhuurd door particulieren bij jou in de buurt.
  • BBI Travel is een andere gespecialiseerde reisorganisatie waarbij je campers in Noorwegen kan boeken. Ook hier kan je het aantal reizigers en de camperwensen selecteren voor een bassend aanbod.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?