20 x mooiste bezienswaardigheden in Essen: wat zien & doen tijdens je bezoek? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Essen: wat zien & doen tijdens je bezoek? + kaartje

26 januari 2024 in Noordrijn-Westfalen0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Essen + verblijftips

Essen onderging een opmerkelijke transformatie: van een stad met een zwaar industrieel verleden naar een groene bestemming. Ooit domineerden kolenmijnen en fabrieken het landschap van het Ruhrgebied.

Essen is de geboorteplaats van de iconische staalproducent Krupp. Dit is de reden waarom Essen tijdens de WOII grotendeels verwoest werd door bombardementen maar daarna volledig heropgebouwd. Het stadscentrum van Essen is grotendeels autovrij, wat zorgt voor een aangename en ontspannen omgeving voor wandelaars in de 9e grootste stad van Duitsland.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Essen

Duur1 - 3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het ongeveer 230 km, vanuit Utrecht ongeveer 170 km, reken op 2 à 3 uur rijden, koop je Umweltplakette online
Met de treinLiever met de trein naar Essen? Boek je treintickets hier online.
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in Essen zijn:
PakketreizenJe reis naar Essen als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 51)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Essen

  1. Hauptbahnhof Essen

Begin je stadswandeling door Essen bij het Hauptbahnhof (hoofdstation). Tegenover het station staat het statige Hotel Handelshof met zijn beroemde lichtreclame. Het hotel werd gebouwd in 1911/12 en herbergt nu het Novum Select Hotel Handelshof, met beschermde gevels en toren sinds 1985. Het hotel zelf biedt moderne accommodatie en in de Jimmy's Bar kan je genieten van maar liefst 140 verschillende soorten whiskey en lekkere hapjes.

  1. Grillo theater

Het Grillo theater bevindt zich op de Theaterplatz. Dit historische theater, gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw, is nu de thuisbasis van zowel het Essen Theater als het Filharmonisch Orkest. Essen heeft heel wat culturele centra, met grote en kleine theaters, met bijvoorbeeld de GOP Varieté en het Stratmanns Theater. Meer info op de website.

Download onze stadswandeling door Essen en mis niets tijdens je verblijf.
  1. Johannes de Doperkerk

Bezoek ook de Johannes de Doperkerk, gelegen vlak bij de Burgplatz. Deze katholieke Johannes de Doperkerk is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en heeft een indrukwekkende klokkentoren die meer dan 80 meter hoog is.

  1. Dom van Essen

De Dom van Essen, een gotische kathedraal uit de 9e eeuw, is gewijd aan de Maagd Maria en de heiligen Cosmas en Damian. De kathedraal was tot aan de 19e eeuw een kerk voor een benedictijnenklooster. Deze liep schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog en is sindsdien gerestaureerd. Met een geschiedenis van meer dan 1.150 jaar is de kathedraal een toonaangevende religieuze instelling van Duitsland.

De kathedraal heeft indrukwekkende structuren, ingewikkelde bogen en prachtige ramen. In de kelder bevindt zich de Essener Domschatz met een waardevolle collectie kunstvoorwerpen, waaronder de Gouden Madonna, een beeld van de Maagd Maria uit 980 na Christus, gemaakt van goud en versierd met edelstenen. Andere opmerkelijke schatten zijn het Kruis van Mathilde, de Monstrans van de Drie Koningen en het Vaandel van St Altfrid. De "Mataré Engel" van Ewald Mataré siert het bisschopshuis ernaast.

  1. Limbecker Platz en Unperfekthaus

Limbecker Platz is een winkelcentrum en een erg populaire bestemming voor iedereen die graag in 170 winkels shopt of neerploft in één van de 20 restaurantjes. Unperfekthaus, aan de andere kant, is een uniek concept in Essen. Het is café, restaurant en een creatieve ruimte waar kunstenaars, schrijvers, muzikanten en andere creatievelingen samenkomen om te werken en ideeën uit te wisselen, met ateliers, een podium en gezellige hoekjes. Er is ook een UnperfektHotel waar je eventueel kan overnachten tijdens je bezoek aan Essen.

  1. Alte Synagoge

De Alte synagoge werd gebouwd in 1913 als één van de grootste in Duitsland. Tijdens de Kristallnacht in 1938 werd deze zwaar beschadigd en deels vernietigd: de synagoge deed onder het nazibewind dienst als opslagplaats. Na restauraties is het gebouw nu een museum en cultureel centrum, met een tentoonstelling over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Essen.

  1. Stadtgarten Essen

De Stadtgarten Essen is een populair stadspark in Essen, bekend om zijn prachtige tuinen en beeldhouwwerken. In het park vind je het Aalto-Theater, een gerenommeerd theater, en het nabijgelegen Saalbau Essen, een belangrijk cultureel centrum.

Verken het mooiste van de stad met onderstaande wandelingen door Essen

  1. Folkwang Museum

Het Folkwang Museum, in een indrukwekkend gebouw ontworpen door David Chipperfield, heeft een internationale kunstcollectie. Oorspronkelijk was de huidige museumcollectie bedoeld voor de stad Hagen, maar na de dood van de oprichter Osthaus werd de collectie verkocht aan Essen in 1922. Terwijl in Hagen nu het Osthaus Museum is gevestigd, werd Essen de locatie voor het Museum Folkwang.

De permanente collectie, met werken van beroemde kunstenaars als Gauguin, Van Gogh, Manet, Cézanne en Munch, is gratis te bezoeken, maar een tijdslot via de website vooraf reserveren is verplicht. Daarnaast zijn de wisselende tentoonstellingen betalend. In 2020 werd het Museum Folkwang uitgeroepen tot Museum van het Jaar. Meer info op de website.

  1. Zum Xaver

Zum Xaver is een van de oudste snackbars in Duitsland, en is sinds 1952 bekend om zijn kip- en curryworsten. Hier kan je genieten van een smakelijke lunch typisch voor de streek: curryworst met friet en een verfrissend Pilsken. De ideale tussenstop op je stadswandeling door Essen.

De leukste verblijven in Noordrijn-Westfalen?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Noordrijn-Westfalen? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noordrijn-Westfalen
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Noordrijn-Westfalen
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
EuroParcs Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Goethebunker

De ondergrondse club voor hedendaagse elektronische dansmuziek Goethebunker, gevestigd in een voormalige schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog, heeft een unieke geschiedenis. Voorheen was dit gebouw een winkel voor paardenbenodigdheden, wat je nog steeds kan zien aan het originele paardenlogo van Reitbedarf Lenartz in het clubembleem en op de gevel. Deze club onderscheidt zich door zijn ruwe en authentieke uitstraling, met onder andere kogelgaten in de gevel. Meer info op de website.

  1. Rüttenscheider Straße

In de buurt van de Goethebunker ligt de Rüttenscheider Straße, ook wel bekend als "Rü". Deze populaire winkelstraat in Essen staat bekend om zijn hippe boetiekjes, winkels en bars, vaak met live muziek. Flaneer door de straat, trakteer jezelf op een heerlijke lunch in een van de trendy restaurants, of geniet van een kopje koffie onder de beschutting van de Japanse kersenbomen. De bekendste plek hier is het befaamde met een Michelin-ster bekroonde restaurant Schote van tv-chef Nelson Müller.

Leuk weetje: Elke zaterdag biedt de wekelijkse markt op de Rü heel wat lokale culinaire hoogstandjes.
  1. Gartenstadt Margarethenhöhe

Gartenstadt Margarethenhöhe, een vroeg 20e-eeuwse arbeidersnederzetting, is een levendig voorbeeld van het Duitse tuinstadidee. Deze wijk werd in 1906 gesticht door Margarethe Krupp als huwelijkscadeau voor haar dochter, en bestaat uit elegant ontworpen appartementen in huizen met maximaal drie verdiepingen.

Elk huis is uniek, met verschillende bouwkundige elementen zoals erkers, bogen en pilasters. Het Ruhr Museum beheert een historisch ingerichte modelwoning. De wijk staat bekend om zijn speciale eigendomsstructuur, waardoor bewoners grotendeels zelf worden geselecteerd. Een deel van de nederzetting is sinds 1987 beschermd als monument.

TIP: Verken het stadscentrum van Essen tijdens deze zelfgeleide wandeling.

  1. Grugapark

Het Grugapark grenst zo goed als aan Margarethenhöhe, en is een van de grootste stedelijke parken van Europa. Het park beslaat 60 hectare en is al meer dan 90 jaar een groene oase. In het park vind je heel wat dingen om te doen: bekijk meer dan 500 dieren, waaronder flamingo's, of verken de uitgebreide openluchttentoonstelling met meer dan 40 kunstwerken.

De botanische tuin in het hart van Grugapark heeft een diverse collectie planten, waaronder oude bonsaibomen, exotische cactussen en prachtige rozenvariëteiten. Het park organiseert ook verschillende evenementen, zoals parkfestivals, concerten en markten. Er is een touwparcours, doolhof en parktrein naar het kleine dierenverblijf. Meer info op de website.

  1. Zeche Zollverein

Zeche Zollverein in Essen, ooit 's werelds meest productieve kolenmijn, is nu een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een cultureel complex op een voormalig industrieterrein. Ontworpen door architecten Martin Kremmer en Fritz Schupp – van het Nordsternpark in Gelsenkirchen – fungeert dit complex als een eerbetoon aan het verleden en een creatieve hub voor de toekomst. Het principe “Erhalt durch Umnutzung” wordt door de Zollverein Stichting sterk gehanteerd.

VERBLIJFTIP: Hotel friends Essen Zeche Zollverein ligt op 10 minuten wandelen van de kolenmijn.

Wat valt er allemaal te zien en te beleven bij Zeche Zollverein?

  • Bewonder het indrukwekkende Doppelbock, het stalen frame van schacht XII: de Eiffeltoren van het Ruhrgebied. Met eronder een mijngang van meer dan een kilometer diep.
  • Je wandelt over het Ehrenhof, de binnenplaats die enkel diende voor eregasten. Neem zeker de tijd om de indrukwekkende Bauhaus-stijl in je op te nemen.
  • Duik in de geschiedenis van de Zollverein-mijn met een informatieve rondleiding door een voormalige mijnwerker: een gegidste tour is sterk aan te raden, want het complex is gigantisch, en de verhalen legio. Tickets boek je hier online.
  • Bezoek het Red Dot Design Museum in de voormalige ketelruimte, ' s werelds grootste tentoonstelling van hedendaags design, met meer dan 2.000 exposities.
  • In de zomermaanden kan je er een duik nemen nemen kan in het fabriekszwembad “Werksschwimmbad” en in de winter vind je er een ijsbaan.
  • Ontdek meer info op de website.
  1. Schurenbachhalde

Ooit was het een kale stortplaats die werd vergeleken met een maanlandschap, nu is het een indrukwekkend uitkijkpunt: de voormalige kolenmijnafvalberg in Essen, genaamd Schurenbachhalde. Vanaf dit uitzichtpunt (bekijk ligging) heb je een schitterend uitzicht over de stad en haar omgeving. Met een hoogte van ongeveer 50 meter en een hoogste punt van 86 meter boven zeeniveau, werd de afvalberg in 1986 gesloten.

Tegenwoordig is de Schurenbachhalde omgevormd tot een landschapsmonument met als herkenningspunt de 15 meter hoge Bramme, een sculptuur van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra dat in 1998 werd opgericht. Deze opvallende stalen constructie prijkt boven op de heuvel, omringd door groene hellingen en wandelpaden. Het fungeert als een baken en biedt een uniek panorama dat doet denken aan een maanlandschap. De Schurenbachhalde maakt deel uit van de Industrieel Erfgoedroute en zal in 2027 ook te bewonderen zijn tijdens de Internationale Tuinententoonstelling.

  1. Villa Hügel

Villa Hügel, gebouwd tussen 1870 en 1873 volgens de visie van staalindustrieel Alfred Krupp, diende als de thuisbasis van de invloedrijke Krupp-familie gedurende drie generaties. Dit imposante herenhuis, gelegen boven het Baldeney-meer, strekt zich uit over 28 hectare en biedt niet alleen inzicht in het leven van een prominente ondernemersfamilie, maar belichaamt ook het tijdperk van de Duitse industrialisatie.

Met 269 kamers en een totale oppervlakte van 8.100 vierkante meter, omringd door weelderige tuinen, biedt Villa Hügel veel meer dan alleen een historische residentie. Je bezoekt er nu het Villa Hügel Museum, waar de geschiedenis van de Krupp-familie en hun impact op de industriële revolutie ontdekt. In juni zijn er begeleide rondleidingen. Meer info op de website.

  1. Werden

Werden is een wijk in Essen bekend om zijn historische centrum. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Werden is de prachtige St. Ludgerusbasiliek, een plaats van historisch en religieus belang. Volgens de geschiedenis vestigde de Friese missionaris en later de eerste bisschop van Münster Liudger hier in het begin van de 9e eeuw een benedictijnenklooster. De prachtige abdijkerk die je vandaag de dag ziet, werd gebouwd en voltooid in 1256. Het is een uniek voorbeeld van Romaanse architectuur in het Rijnland.

Wandel door de geplaveide straten van Werden en ontdek de gezellige cafés, boetiekjes en plaatselijke winkeltjes. In de omgeving vind je groene parken en wandelpaden langs de rivier.

  1. Kettwig

Met zijn sfeervolle vakwerkhuizen uit de 17e tot 19e eeuw en slingerende straatjes lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan in Kettwig, een ander district in Essen. Het historische hart van Kettwig is de Kaiserstraße, beroemd om zijn schots en scheef staande huizen die de charme van de 18e eeuw behouden.

Begin je ontdekkingstocht bij het oude station, ga verder naar het historische stadhuis dat tot de 19e eeuw een textielfabriek was, bewonder de klassieke huizen aan de Haupstraße, bezoek de Evangelische Kirche am Markt uit de 12e eeuw en de St. Peter kerk, de tuinen van het middeleeuwse Schloss Landsberg en geniet van het prachtige uitzicht vanaf de Ruhrbrug.

TIP: Ontdek de prachtige oude binnenstad van Essen-Kettwig tijdens deze wandeling.

  1. Baldeneysee

De Baldeneysee, een voormalig waterreservoir in Essen, biedt eindeloze recreatiemogelijkheden. Geniet van roeien, zeilen, en surfen op het meer. Maak een ontspannen vaartochtje met de "Weisse Flotte" veerboten langs de pittoreske route van Gelsenkirchen-Nordsternpark naar Oberhausen-Kaisergarten via Essen-Zweigertbrücke en Oberhausen-Marina/Centro tussen juni en oktober op woensdag en zaterdag. Langs het meer vind je excursierestaurants en gezellige kiosken.

Wat nog meer doen rond de Baldeneysee?

  • Bezoek Seaside Beach Baldeney voor actie en ontspanning aan het meer, inclusief klimmen en SUP-rijden.
  • Neem een riksja voor een informatieve tocht van 14 km rond het meer.
  • Wandel over de BaldeneySteig, een schilderachtige route van 26 km rond het meer, met een optie om de veerboot terug te nemen.
  • De Kettwiger Panoramasteig is een 35 km lang wandelpad met unieke panoramische uitzichten, steile bossen en uitgestrekte velden.

Boek je Segwaytour langs de Baldeneysee

  1. Hop-on Hop-off bussen in Essen

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

  • Zie je eruit als een echte toerist? Ja! Zijn dat soort bussen erg handig wanneer je veel wil bezoeken? Ook ja!
  • Maak een ritje met de hop-on hop-off bus en ontdek alvast het beste van Essen.
  • Geniet van een panoramisch uitzicht op Essen vanuit de bus met open dak.
  • Tijdens deze busrit kom je langs topbezienswaardigheden als de Limbecker Platz, de steenkoolmijn Zollverein, het Grugaparken en de Margarethenhöhe.
  • Onderweg kom je langs 10 haltes waar je kan op- en afstappen.
  • De kaartjes zijn de hele dag geldig, zodat je ruim de tijd hebt om de rondleiding door de stad te voltooien.

TICKETS: Boek je tickets voor een hop-on-hop-off bus in Essen online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 24 uur geldig.

  1. Waar overnachten in Essen?

Wil je graag meerdere dagen in Essen vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Essen.

  • Daheim in Essen ligt in de wijk Nordviertel van Essen en biedt ruime, modern ingerichte appartementen met uitzicht op de stad.
  • Schlosshotel Hugenpoet is gevestigd in een 17e-eeuws kasteel en biedt luxe accommodatie, een bekroond restaurant en gratis parkeergelegenheid. Dit kasteelhotel ligt in het zuidwesten van Essen, in het district Kettwig.
  • Motel One Essen biedt moderne accommodatie, dagelijks een ontbijtbuffet en een ideale ligging in de stad (op wandelafstand van het centraal station en de kathedraal).
  • Of verblijf in het boetiekhotel in de trendy wijk Rüttenscheid. Boutique-Hotel GEORGES biedt designkamers en suites en iedere ochtend een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhr & Urbanana downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?