Met de kinderen op vakantie in Drenthe, wat zien & doen + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Met de kinderen op vakantie in Drenthe, wat zien & doen + verblijftips

26 februari 2024 in Noord-Nederland0 reacties

Met de kinderen op vakantie in Drenthe? De leukste bezienswaardigheden, wat zien & doen + verblijftips

Op zoek naar een leuke vakantie met de kids in Noord-Nederland? Dan is Drenthe een leuke kindvriendelijke bestemming. Hieronder vind je zes bezienswaardigheden die kinderen zeker weten te boeien.

Er is een grote variatie: van openluchtmuseum, hunebedden, interactieve musea tot wandelen op een boomkruinpad. Je gaat ook op zoek naar resten van de eerste bewoners. Benieuwd? Ontdek hieronder wat je zoal kan beleven in de provincie Drenthe.

Inhoud artikel

 1. Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Ellert en Brammert waren reuzen, toch volgens een verhaal uit de 17de eeuw. Als je dit verhaal wil horen dan kan je hiervoor op woensdag en zondag terecht in het schooltje (kinderen 6 - 12 jaar). Dit openluchtmuseum bestaat al meer dan 100 jaar.

Niet te missen in het openluchtmuseum

 • Plaggenhutten: dit zijn hutjes voor de arme arbeiders in de veengebieden.
 • Saksische boerderij met stookhok.
 • Schaapskooi + demonstratie schapen drijven.
 • Dorpsgevangenis.
 • Demonstraties van oude ambachten.

Er is ook nog een kinderboerderij en een speeltuin met oude spelen zoals ringgooien en steltlopen. Geniet nog van een Drentse Oudewijvenkoek in de Oude Drentse Boerenherberg. En voor lekkere ouderwetse snoepen moet je in de winkel in ‘t Armenhuis.
Het museum is open van 1 april tot 1 november, meer info op hun website.

TIP SLAPEN: Verblijf in het vakantiepark Landal Aelderholt en ontdek het Openluchtmuseum in één of meerdere dagen!

 1. Wandelen op een boomkroonpad

In Drouwen, in het natuurgebied, maak je een unieke wandeling op een hoogte van 22 meter. Je wandelt er 125 meter door de toppen van de bomen. Naast een speeltuin in het Lorkensspeelbos is er nog een kabouterpad van anderhalve kilometer. De kinderen luisteren er naar kabouterverhalen en vervullen allerlei opdrachten. Ontdek alles op de website van Buitencentrum Boomkroonpad.

 1. Drukkerijmuseum Meppel

Meppel was vroeger een plaats met heel veel drukkerijen. In een vroeger pakhuis heeft men dit verleden levendig gemaakt. Samen met vrijwilligers kunnen kinderen aan de slag en leren ze hoe letterzetter evolueerde van handwerk tot digitaal.

Wat kan je zoal doen in het Drukkerijmuseum?

 • Boeken binden.
 • Papierscheppen in een oude papierton.
 • Je naam in loden letters zetten en printen.
 • Een watermerk maken.
 • Marmeren’, dit is een oude techniek voor het bewerken van de binnenkant van een kaft.

Een buitenkansje: het museum bezit de eerste druk van de Statenbijbel uit 1637, een vertaling uit de bijbelgrondteksten.
Verifieer vooraf hun website voor de activiteiten.


 1. Het Nationaal Gevangenismuseum

Nee, dit was niet een gewone gevangenis. Het was een kolonie met verschillende gebouwen. Alles is bewaard gebleven zoals het was. Om alles te kunnen overschouwen maak je eerst een rondrit met de oude gevangenisbus (inclusief tralies voor de ramen). De gids zal je in de bus hoe er geleefd en gewerkt werd in dit ‘bajesdorp’.

Er valt heel wat te beleven in het Gevangenismuseum

 • Museum met video’s over het gevangeniswezen vroeger en nu.
 • Tentoonstelling ‘Verhaal van Veenhuizen’ over de weeskinderen op weg naar deze kolonie, over recycleerbare doodskisten en nog veel meer.
 • De strafgevangenis ‘De Rode Pannen’ met authentieke cellen.
 • Gepantserde wagens voor vervoer van zware criminelen.

In de Kids Escape Room krijg je het gevoel van opgesloten te zijn. Zoek naar de aanwijzingen om uit de kamer te ontsnappen. Voor de kinderen zijn er twee speurtochten ‘De Vloek van Veenhuizen’ (9-12 jaar) en ‘Lange Leo’ (5-8 jaar).
Meer info over het Gevangenismuseum.

 1. Monumentendorp Orvelte

Dit is een dorp dat je gratis kan bezoeken. De meeste gebouwen dateren uit de 19de eeuw. Voor sommige bezienswaardigheden is er een entree te betalen. Het is een levend museum want er wonen nog mensen in dit dorp. Zij zorgen onder meer voor demonstraties van oude ambachten en houden er nostalgische winkeltjes open.

Een paar ervaringen in Orvelte die je niet mag missen

 • Het Bruntingerhof is het oudste gebouw (1650), toen mens en dier nog in dezelfde ruimte woonden.
 • De Saksische boerderij met rondleiding door de kamers van de pastoor, notaris, …
 • Striptekenen kan je leren in het Jan Kruismuseum.
 • Geiten melken kan je proberen in het Melkfabriekie.
 • Pannenkoeken bakken doe je bij Professor Pannenkoek.
 • 1500 vrachtwagens in miniatuur ontdekken.

Er is verder nog een paardentram, een ambachtentuin en speeltuin. Bijzonder is de schaapskudde, rond 16u00 komen die terug van de graasweiden naar de schaapskooi.

TIP SLAPEN: Verblijf in het vakantiepark Landal Orveltermarke en ontdek Orvelte in één of meerdere dagen!

 1. Het Hunebedcentrum in Borger

Het Hunebedcentrum brengt je zowat 150.000 jaar terug in de geschiedenis, op een leuke manier. Dat ervaar je in het ‘Oertijdpark’. In het museum zelf kom je alles te weten over landschapsvormen en bewoners, vanaf de neanderthalers. Wandel zeker langs het grootste hunebed van Nederland, naast het museum.

Aan de receptie van het Hunebedcentrum vind je voor de kinderen een ‘interactieve wandelroute/speurtocht’ en een ‘oerverhalen-app’ met video, tekst en foto’s. In het Oertijdpark beleef je de ijstijd en reis je door tot de ijzertijd. Misschien heb je al die grote keien gezien op foto’s? Dat noemen ze zwerfstenen. Die zijn meegevoerd door gletsjers in de ijstijd.

Weetje: De naam hunebed zou afstammen van het oude Drentse woord “huyne” dat staat voor "reus" en "bed", beter gezegd "een bed van reuzen".

TIP TICKETS: Wacht niet langer en bestel je tickets voor een bezoek aan het Hunebedcentrum online op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

TIP SLAPEN: Verblijf in het vakantiepark Landal Aelderholt en ontdek Borger in één of meerdere dagen!

Je bezoek in het Oertijdpark is zeer divers

 • Een kampement met vondsten van neanderthalers, je ziet er vuurstenen werktuigen.
 • Hutten gemaakt met rendierhuiden.
 • Wandeling over veenweg met boomstammen.
 • Grafheuvel met dodenhuisje.
 • Prehistorisch dorp met boerderijen.
 • Akkers met gewassen uit de steentijd.
 • Blotevoetenpad over keien.
 • Onder begeleiding kan je leren schieten met pijl en boog.

Wat zie je zoal in het museum?

 • Kijk zeker naar de film over hoe archeologen te werk gaan.
 • Hoe er op mammoeten en rendieren gejaagd werd.
 • Het bouwen van hunebedden.
 • Hoe boeren een nederzetting bouwden.
 • Welke rituelen werden gedaan bij de hunebedden.
 • Je kan allerlei dingen doen en testen zoals een zwerfkei verplaatsen, kaarsen maken, touw twijnen

TIP TICKETS: Wacht niet langer en bestel je tickets voor een bezoek aan het Hunebedcentrum online op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

 1. Kaart van de kindvriendelijke bezienswaardigheden in Drenthe

 1. Waar overnachten in Drenthe?

Voor je bezoek aan Drenthe, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Drenthe online bekijken.

Hotel LUDIEK

Midden in het dorp Havelte, in de Drentse groene omgeving, is Hotel LUDIEK de plek om even tot rust te komen; bij de haard, in de serre of op de loungebank in de zon, op het gezellige terras met uitzicht op de weilanden rondom het pand. Een hotel waar je onmiddellijk een warm thuisgevoel krijgt. Meer info en prijzen

B&B Hoeve de Vredenhof

Bed and Breakfast Hotel Hoeve de Vredenhof is een moderne, luxe Bed and Breakfast met persoonlijke service en de faciliteiten van een hotel. De ligging is uniek: in het centrum van het mooie, gezellige Drentse dorp Zuidlaren, direct aan het Pieterpad en grenzend aan het bos ‘Het Laarwoud’. De hoeve uit 1797 is geheel gerestaureerd en heeft nieuwe, ruime luxe kamers met elk een eigen moderne badkamer met stortdouche. Meer info en prijzen

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.

Noord-Nederland

Gratis reisgids Noord-Nederland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?