Hunebedden in Drenthe bezoeken? Wat zijn het precies + kaartje met ligging

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hunebedden in Drenthe bezoeken? Wat zijn het precies + kaartje met ligging

25 februari 2024 in Noord-Nederland1 reactie

Drenthe is een leuke bestemming voor een vakantie in Nederland

Je vindt er volop natuur en de omgeving is schitterend. En niet alleen voor de natuur is Drenthe een populaire bestemming, maar het heeft zoveel te bieden dat er voor ieder wat wils te vinden is. Leuke steden en dorpen, attracties, cultuur, historie, ontspanning en natuur vind je hier samen in één provincie. Daarnaast zijn er ook talloze wandel- en fietsroutes die je langs de mooiste stukjes van de provincie brengen. En uiteraard mag je Drenthe niet verlaten zonder een Hunebed gezien te hebben!

Benieuwd naar de oudste monumenten van Nederland? Lees gerust veder en ontdek alles over je bezoek aan de Hunebedden in Drenthe.

Inhoud artikel

 1. Hunebedden in Drenthe

Bij een bezoek aan de Hunebedden in Drenthe, zie je de indrukwekkende historie van het land

Het zijn namelijk de oudste monumenten van Nederland. De Hunebedden zijn zelfs ouder dan de Piramides en Stonehenge. Ze zijn 5.000 jaar geleden gebouwd van zwerfkeien uit de IJstijd. Het waren de leden van de Trechterbekercultuur en bouwde ze als grafkamers voor de doden. Naast hunebedden kenden de hunebedbouwers ook iets kleinere graven (vlakgraven en steenkisten). Hier werd meestal één dode begraven met verschillende spullen die belangrijk waren.

Details kent men niet want de menselijke resten zijn volledig vergaan. Wat na al die jaren wel is overgebleven, zijn de stenen gereedschappen, de sieraden en het aardewerk dat de doden mee kregen in hun graf. De dag van vandaag vind je nog overblijfselen van zo'n 54 hunebedden midden in de natuur. Wat er nu is overgebleven zijn vooral de stenen van de graven.

Weetje: De naam hunebed zou afstammen van het oude Drentse woord “huyne” dat staat voor "reus" en "bed", beter gezegd "een bed van reuzen".
 1. Hunebedcentrum Borger

Het Hunebedcentrum is een archeologisch museum dat geheel gericht is op de hunebedden en de hunebedbouwers. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en zijn alleen in Drenthe te vinden, waar er maar liefst 54 van de bijzondere steenformaties binnen een straal van 30 km gelegen zijn.

Wat mag je verwachten van je bezoek aan het Hunebedcentrum?

 • Het Hunebedcentrum vertelt meer over het Trechterbekervolk. Zij zouden die bijzondere hunebedden gebouwd hebben.
 • Het museum leert je niet enkel bij over de geschiedenis maar ook over de manier hoe dolmen gebouwd worden en waarom deze gebouwd worden, wat voor velen nog een mysterie is tot op de dag van vandaag.
 • Verder worden er diverse interessante exposities, lezingen en activiteiten georganiseerd.
 • Oh ja, en voor het museum vind je een nagebouwde woning van de hunebedbouwers. Hier kan je over het blotevoetenpad lopen en kan je proberen zelf een zware steen te verplaatsen. Zo krijg je een idee van hoe zwaar zo'n steen is.
 • Nadien kan je even pauzeren op het gezellige terras en een souvenirtje kopen in de museumwinkel.

TIP TICKETS: Wacht niet langer en bestel je tickets voor een bezoek aan het Hunebedcentrum online op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

TIP TICKETS: Wacht niet langer en bestel je tickets voor een bezoek aan het Hunebedcentrum online op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

Het Oertijdpark

Bij het Hunebedcentrum vind je ook het Oertijdpark, waar onder andere een reconstructie van een huis uit de steentijd en een keientuin te zien is. Het centrum besteedt ook aandacht aan het Geopark de Hondsrug en de ontstaansgeschiedenis van het landschap waar het centrum tot toebehoort. Nog meer weten over de hunebedden? Lees ook onze blogpost met locaties van hunebedden.

 1. Routes langs de hunebedden

Wil je weten waar de Hunebedden liggen? Of wil je informatie over een wandel- of fietsroute langs de Hunebedden? Dan kan je bij het Hunebeddencentrum in Borger terecht voor de informatie. Wil je de Hunebedden met de auto bezoeken? Ook dat kan eenvoudig.

Wat ook leuk is, is het rijden van de ‘Hunebedhighway’. Dit is de N34 weg, die loopt van Coevorden tot Zuidlaren, en brengt je langs 47 van de 52 Hunebedden in Drenthe. Langs de weg staan bordjes op de plek waar je kan stoppen om een hunebed te bekijken. Bijna niemand bezoekt 54 of 52 Hunebedden. Onze tip: kies er een aantal uit die je graag wil zien en maak zelf je route.

 1. Het grootste hunebed van Drenthe

Op een steenworpafstand van het hunebedcentrum vind je ook het grootste hunebed van Nederland. Dit exemplaar is zo'n 22,3 meter lang en bestaat uit 26 draagstenen en 9 dekstenen. Er is één ingang voorzien en je kan deze gratis bezoeken. Hiervoor moet je wel even door de entree van het Hunebedcentrum en dan rechtdoor aan de andere kant weer het gebouw uit. Ook de stenentuin voor het Hunebedcentrum is gratis te bezoeken.

Bestel je tickets voor het Hunebedcentrum

 1. Welke Hunebedden zijn dan de moeite waard?

Er zijn zowel heel grote Hunebedden alsook heel kleine te bewonderen. Sommige liggen vlak bij elkaar en voor andere moet je iets verder rijden of wandelen. Het leuke van de hunebedden is dat het geen verboden terrein is. Je mag er zelfs doorheen en overheen wandelen. We raden je aan om op zoek te gaan naar een aantal Hunebedden die jij leuk vindt om te bezoeken en die in je route passen. Hieronder vind je alvast de hunebedden die écht een bezoekje waard zijn:

Hunebedden D3 en D4

 • Hunebedden D3 en D4 hebben een heel bijzondere ligging, namelijk tegen de gevel van een oud boerderijtje aan. Je moet een smal weggetje bewandelen tussen twee oude boerderijtjes door.
 • Het zijn de merkwaardigste Hunebedden in Drenthe. Ze worden samen ook wel eens de ‘Hunenborggenoemd.
 • Het zijn vrij complete Hunebedden met nog bijna alle dekstenen en draagstenen.

Hunebed D13

 • Dit Hunebed is heel bijzonder omdat het grootste gedeelte nog onder een zandheuvel verborgen ligt.
 • In 1976 zijn nog een aantal ontbrekende dekstenen in het dorp teruggevonden en terug geplaatst.
Houd er rekening mee dat je de hunebedden niet meer mag beklimmen. Het klimmen werd sinds 2018 verboden, wat met bordjes bij sommige hunebedden wordt aangegeven. Het verbod is ingesteld omwille van het respect voor onze voorouders. Hunebedden zijn immers grafmonumenten.

Hunebed D26

 • Dit Hunebed is niet per auto bereikbaar en is ook niet eenvoudig te vinden. Je komt er via smalle en onverharde wegen. De laatste 500 meter kan je alleen te voet afleggen. Het is echter wel de moeite waard.
 • Het is een middelgroot hunebed met vijf dekstenen. D26 is één van de 14 hunebedden waar nog kransstenen te vinden zijn.
 • In 1970 zijn hier door archeologen de resten van meer dan 100 potten gevonden, wapens en gereedschap.

Hunebedden D28 en D29

 • Vlakbij het Hunebedcentrum liggen D28 en D29 dichtbij elkaar. Vanaf de weg wandel je langs een pad naar het kleine hunebedterrein.
 • Het zijn twee vrijwel even grote hunebedden die leuk zijn om te zien.

Hunebed D43

 • Weer een groot hunebed met de volledige 52 kransstenen er omheen. Dit Hunebed is ook nog eens erg mooi gelegen in het bos.
 • Je moet over een 400 meter lang zandpad lopen om er bij te komen. Maar deze is zeker de moeite waard.

Hunebedden D50 en D51

 • Ook Hunebed D50 is groot, namelijk 17 meter lang en 4,4 meter breed.
 • Er liggen 7 dekstenen en een bijna complete ring van 24 grote kransstenen.
 • Hunebed D51 ligt er naast, op 100 meter afstand aan de andere kant van de weg.
 1. Monumentendorp Orvelte

Orvelte is een brinkdorp dat in de 11de-eeuw is ontstaan. Het dorp wordt gezien als het oerdorp van Drenthe. In 1967 kreeg het dan ook de status van beschermd dorpsgezicht. In de omgeving wordt aan veel geologisch veldwerk gedaan, maar ook het dorp zelf presenteert zich als een historisch monument.

Wat kan je allemaal zien en doen in Orvelte?

 • Het dorp wordt gezien als een museumdorp waarbij een deel van de boerderijen en andere gebouwen speciaal voor het publiek zijn ingericht.
 • Bezoekers kunnen zo een kijkje nemen in hoe er vroeger geleefd en gewerkt werd in de regio. Prachtige omgeving om even lekker rond te wandelen en te genieten van de rust en het authentieke landschap.
 • Je kan er onder andere een authentieke houtzagerij, smederij, en klompenmakerij bezoeken waarbij ook regelmatig demonstraties gehouden worden.
 • Maar je kan er ook het Jan Kruis museum bezoeken dat bekend staat om de prachtige illustraties van de stripboeken ‘Jan, Jans en de kinderen’ en ‘Sjors en Sjimmie’ gemaakt door Jan Kruis.

TIP SLAPEN: Verblijf in het vakantiepark Landal Orveltemarke en ontdek Orvelte in één of meerdere dagen!

Ook voor kinderen valt er een en ander te beleven in het monumentendorp Orvelte

 • Stap op de paardentram en maak een leuke rondrit met Nederlandse trekpaarden. Ondertussen kom je langs de monumentale panden en boerderijen van Orvelte. Een gids vertelt je onderweg meer over wat je ziet. Een ritje rond het dorp kost €4,- per persoon.
 • Bezoek Zoo Bizar en ontdek deze mini-dierentuin in Orvelte. Je vindt er bijzondere dieren zoals stinkdieren en een vogelspin. De verzorgers vertellen je alles over de dieren tijdens je bezoek. Je betaalt €5,95 entree bij deze mini-zoo.
 • Of wandel over het Houten Pad van Theodoor. Dit is een 300 meter lange klim- en klauterroute voor kinderen dat dwars door het bos van Orvelte gaat. Het pad loopt door mooie natuur, langs het water en door bomen. Kinderen kunnen op avontuur en onderweg ontdekken ze het verhaal van het varkentje Theodoor. Ze worden uitgedaagd om Theodoor te volgen waarbij er leuke elementen in de route zitten, zoals het klimmen in een boom en muziek maken. Langs het pad voor kinderen is er een pad voor volwassenen.

Nog meer zien van de omgeving? Lees wat je allemaal kan zien en doen in Drenthe. Mooiste bezienswaardigheden, leuke adresjes en hidden spots!

 1. Wat kan je nog meer doen in Drenthe en omgeving?

Buitencentrum Boomkroonpad

Beleef de natuur van Drenthe eens op een heel andere manier. Wandel over een mooi wandelpad hoog tussen de boomtoppen. Het boomkroonpad is 125 meter lang en je doet er ongeveer een half uurtje over. Het is heel leuk voor jong en oud. Op deze plek beginnen ook diverse wandel- en fietsroutes door de omgeving. Entreekaarten kosten €4,50 voor volwassenen en €2,25 voor kinderen.

Wildlands Adventure Zoo in Emmen

Maak een wereldreis in één dag in Wildlands. Je kan kennis maken met de jungle vanaf het water waar je slingerapen en gibbons kan zien. Met een beetje geluk zie je zelfs een olifant zichzelf wassen in het water. Je kan ook een leuke safari maken tussen zebra´s, neushoorn en giraffes. Deze zoo is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur en kost €27,50 voor volwassenen en €23,- voor kinderen.

Attractiepark Drouwenerzand

Wil je een goedkoper attractiepark bezoeken? Dan is Drouwenerzand een leuke optie. Het is een leuk attractiepark met spannende attracties voor kinderen van alle leeftijden. Een dagticket vanaf 3 jaar kost €15,50 en hierbij zit vers fruit, belegde broodjes, verse dagsoep, frites, snacks, koffie, thee, limonade èn softijs inbegrepen!

Drenths museum

Dit mooie museum ligt in Assen en hier zie je veel over archeologie, kunst en geschiedenis. Het museum is vooral bekend vanwege de grote internationale tentoonstelling ‘Het Terracotta Leger van Xi'an’.

Bezoek de stad Groningen

Wanneer je een bezoek brengt aan Drenthe is het ook leuk om een dagje naar Groningen te gaan met de auto of met de trein. Wat dacht je van het boeiende scheepvaartmuseum? De hoge Martinitoren? Of het internationaal bekende zeehondencentrum Pieterburen?

 1. Waar overnachten in Drenthe?

Voor je bezoek aan Drenthe, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Drenthe online bekijken.

Hotel LUDIEK

Midden in het dorp Havelte, in de Drentse groene omgeving, is Hotel LUDIEK de plek om even tot rust te komen; bij de haard, in de serre of op de loungebank in de zon, op het gezellige terras met uitzicht op de weilanden rondom het pand. Een hotel waar je onmiddellijk een warm thuisgevoel krijgt. Meer info en prijzen

B&B Hoeve de Vredenhof

Bed and Breakfast Hotel Hoeve de Vredenhof is een moderne, luxe Bed and Breakfast met persoonlijke service en de faciliteiten van een hotel. De ligging is uniek: in het centrum van het mooie, gezellige Drentse dorp Zuidlaren, direct aan het Pieterpad en grenzend aan het bos ‘Het Laarwoud’. De hoeve uit 1797 is geheel gerestaureerd en heeft nieuwe, ruime luxe kamers met elk een eigen moderne badkamer met stortdouche. Meer info en prijzen

 1. Ligging van de hunebedden in Drenthe op de kaart

Hoe herken je ze? De hunebedden worden aangegeven met de letter "D" en een specifiek nummer. Hieronder vind je alvast een overzichtje van de locaties van hunebedden in Drenthe die écht wel een bezoekje waard zijn.

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.

Noord-Nederland

Gratis reisgids Noord-Nederland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 20 juni 2023 - Nijs,jos

Prima gids met waardevolle tips

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?