Autoroute Noord-Brabant: Ga zelf op verkenning langs de mooiste steden

Koop de volledige reisgids voor € 10

Autoroute Noord-Brabant: Ga zelf op verkenning langs de mooiste steden

30 januari 2023 in Noord-Brabant0 reacties

Met deze autoroute in Noord-Brabant brengen we een flinke brok cultuur maar hebben ook oog voor de mooiste natuur.

Ontdek steden als ’s Hertogenbosch, Bergen-op-Zoom en Breda. Ga de natuur verkennen in het Nationaal Park De Biesbosch. Wist je dat je op deze route zelfs langs een mini Sint-Pietersbasiliek zoals in Rome komt?

Je kan deze route invullen zoals je dat zelf wilt, één dag of meerdere dagen en even langer blijven stilstaan bij de dingen die jij leuk vindt!

Inhoud artikel

 1. Bergen-op-Zoom

We beginnen onze route in Bergen-op-Zoom, de stad ligt op een half uurtje van Antwerpen, ideaal gelegen dus voor een Noord-Brabantse uitstap vanuit België.

Bergen-op-Zoom is nog zo'n typisch Brabants levendig stadje hoewel het al héél oud is, zelfs één van de oudste steden in Nederland. Die lange geschiedenis passeert aan jou voorbij tijdens de stadswandeling die we er uittekenden. Tussen de oude monumenten maak je kennis met het gemoedelijke karakter van de stad. Je ervaart dat historisch erfgoed en moderne architectuur best goed samengaan.

Met de vele terrasjes, de leuke pleintjes, de smalle steegjes, de diverse horeca doet het zowaar wat Vlaams aan. Groot is de kans dat je hier dan ook Vlamingen op je weg zal vinden bij de verkenning in Bergen-op-Zoom. Ga zelf op verkenning met onze stadswandeling
 1. Oudenbosch

In Oudenbosch, goed 20 kilometer van Breda, staat een basiliek die héél goed lijkt op de Sint-Pietersbasiliek van Rome en dat is niet geheel toevallig. Je gelooft je eigen ogen niet als je er binnenkomt. Deze basiliek H.H. Agatha en Barbara is een kopie van de Sint-Pieters, weliswaar 16 keer kleiner dan grote broer in Rome.

 • Bezieler was ene pastoor Willem Hellemons, die na zijn priesterstudie in Rome terugkeerde naar Nederland, hulppriester benoemd werd in Oudenbosch en ... er absoluut een kerk wou laten bouwen die er moest uitzien zoals de bekende St.-Pietersbasiliek in Rome.
 • En zo geschiedde ... Binnen heb je praktisch hetzelfde zicht van in Rome, maar dus in een kleinere versie.
 • Het baIdakijn, de beelden, het altaar, het tabernakel, de schilderingen in de koepel,... alles lijkt een kleinere kopie.
 • In onze reisgids Noord-Brabant lees je er nog veel meer over!
 1. Nationaal Park De Biesbosch

Maak op een heerlijke manier kennis met de natuur in het westelijke deel van Noord-Brabant. Dat doe je uiteraard onderweg tijdens het autorijden maar helemaal de beleving van 'de natuur in Noord-Brabant' ervaar je in het Nationaal Park De Biesbosch. Het is een zoetwatergetijdengebied met veel water en eilandjes.

Met 3 toegangspoorten: in Drimmelen, in Dordrecht en Werkendam. Drimmelen en Dordrecht hebben bezoekerscentra met info over wat er zoal te doen is. In Werkendam is er eveneens het Museumeiland waar je niet alleen binnen in de museumpaviljoenen naar thematentoonstellingen kan kijken maar ook óp het groene dak van die paviljoenen rondlopen op wandelpaden. Onze blog heeft nog meer nationale parken in Nederland.

Verken de Biesbosch vanop het water

Er zijn vele arrangementen uitgewerkt, zoals mee met een fluisterboot of op pad met een gids. Je kan uiteraard ook individueel gaan genieten van De Biesbosch. Je kan in Drimmelen, Dordrecht en Werkendam een bootje, kano, sub of kajak huren en daarmee de Biesbosch betreden. Zelf hebben wij een bootje gehuurd in Drimmelen en zijn vanaf hier de Biesbosch ingevaren. Bij de bootverhuur kregen wij een mooie vaarroute mee door prachtige wateren en langs leuke strandjes om aan te meren.

Daarnaast heb je vanuit het water meer kans om de bewoners van de Biesbosch te spotten. Zo zagen wij op de kant Schotse Hooglanders en konikpaarden. Verder vind je er ook de meest beroemde Biesboschbewoner, de bever. Maar hou ook je ogen open voor reeën, vossen, hazen, waterbuffels, boommarters en de Noordse woelmuis.

 1. Breda

Vervolgens rijd je verder naar Breda! Wist je dat Breda de Nassaustad wordt genoemd? Tijdens je wandeling door het centrum van Breda leggen we kort uit hoe dat komt. Zo kom je langs de meest markante bezienswaardigheden van Breda en vele daarvan zijn historisch interessant.

Een hedendaagse 'look' verkrijg je met het flaneren in de shoppingsstraten, met een bezoek aan het Stedelijk Museum Breda of vlei je neer op één van de vele terrasjes. Breda leeft en bruist, dat merk je wel snel na je intrede.

Ontdek Breda op de échte Nederlandse manier: met de fiets! Boek je begeleide fietstocht hier vanaf €25!

 1. Heusden

Daarna kan je je route verderzetten naar het oostelijke deel van Noord-Brabant

Heb je dat ook? Je bent nog maar pas in een stadje of dorp gearriveerd en er overvalt je een aangenaam rust brengend gevoel. Zo iets van, het ziet er hier best leuk en gezellig uit. Weg van het drukke bestaan. Oef, even op adem komen zal hier best lukken. Dát gevoel ervaar je gegarandeerd bij het binnentreden van het vestingstadje Heusden.

 • Een haventje, een stadskanaaltje, kasseitjes, veel historie in het straatbeeld, de mogelijkheid om op groene vestingen te wandelen en op de koop toe een leuk uitziende markt met terrassen om ook nog eens zittend te genieten.
 • Genoeg redenen om maar eens Heusden bij de Bergsche Maas te gaan verkennen.
 • Met onze stadswandeling Heusden kom je alvast langs de mooiste plekjes van de stad.
 1. Woudrichem

Even charmant wandelen als in Heusden kan ook in Woudrichem bij de Afgedamde Maas. Ook al een vestingstadje, helemaal in de noordelijke punt van Noord-Brabant. Rustige straatjes met af en toe een historische gevel, gezellige terrasjes, blik op het water van de Afgedamde Maas, de kans om met een voetveer naar een kasteel over te steken. Veel meer hoeft dat toch niet te zijn om enkele aangename uren door te brengen? Maak kennis met Woudrichem.

Een kaartje met de bezienswaardigheden hoef je niet op te zoeken, dat deden wij al voor jou. Je vindt het in onze complete reisgids Noord-Brabant.
 1. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Daarna is het tijd om terug een beetje de natuur in te duiken. Het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen heeft veel mooie natuur te bieden. Nergens anders in West-Europa vind je een groter stuifzandgebied. Meer dan 30 km². Neem er nog de bosjes bij, de heidevelden, dan begrijp je waarom zovelen graag naar dit gebied in Noord-Brabant afzakken.

De natuurbeleving is er trouwens in élk seizoen een ware verademing tussen het jachtige alledaagse gedoe. Wandelen doe je er op routes uitgezet met wandelknooppunten. In de VVV-kantoren vind je de wandelkaarten of via de webshop van visitbrabant.com.

Brabantse Natuurpoort

 • Niets zo eenvoudig als starten voor een hapklare brok groen, wandelend of fietsend, vanuit een Brabantse Natuurpoort.
 • Dit zijn startlocaties, herkenbaar aan een grote bruine stalen sleutel bij de ingang, waar je informatie kan krijgen over wandel- en fietsroutes die vanaf de Natuurpoort starten en over de natuur van het groene Noord-Brabant tout court.
 • Bovendien vind je overal een uitstekende horecagelegenheid en kan je de wagen kwijt op een ruime parking. Vaak is nog iets extra verbonden met zo'n Natuurpoort: een manege, watermolen, een schapenhoeve, enz.
 1. ’s Hertogenbosch

's Hertogenbosch is de stad waar één der bekendste Nederlandse kunstschilders Jheronimus Bosch geboren is, gewoond en gewerkt heeft. Logisch dat je hem tijdens onze stadswandeling een paar keer zal zien opduiken: in het Noord-Brabants museum en het Jheronimus Bosch Art Center, maar ook op de markt bijvoorbeeld.

In de kathedraal, een schitterend voorbeeld van de Brabantse gotiek, is het dagelijks een komen en gaan en niet alleen van de toeristen. Een mirakelbeeldje de Zoete Vrouw van Den Bosch heeft daar veel mee te maken. Den Bosch, dat is de benaming in de volksmond, heeft nog véél meer 'miraculeuze' bezienswaardigheden.

En als je daar rondloopt en je hebt plots zin in iets hartigs? Vraag dan op een terrasje (veel keuze) naar een Bosche Bol.
 1. Oirschot

De Sint-Petrusbasiliek met het oude raadhuis zijn de blikvangers op de markt van het gezellige Oirschot in Noord-Brabant. Rondom de markt is de keuze erg groot om je neer te vleien op een terras. Ervoor of erna kan je dan met een korte wandeling kennismaken met Oirschot. Wat je er zoal kan zien, hebben we voor jou opgezocht en ter plaatse gaan verkennen. Nu is het jouw beurt.

 • Ga op zoek naar de Grote Stoel, ga er kijken naar het oudste kerkje van Noord-Brabant. Vraag gerust aan de balie van het TIP Oirschot in het Raadhuis om een kleine rondleiding te mogen doen.
 • Aan religieus erfgoed is heel wat overgebleven in Oirschot.
 • En omdat je niet alleen van cultuur bekijken kan leven, is er gelegenheid om in de lokale brouwerij te gaan proeven van het Vandeoirsprong bier.
 1. Helmond

Daarna gaat de route verder naar een andere stad: Helmond. De stadswandeling in Helmond is niet lang maar niettemin zal je onderweg dikwijls aangenaam verrast worden. Helmond is namelijk een stad met opvallende architectuur.

 • Een Byzantijnse koepelkerk met een glazen wand erom heen waarin nu het stadstheater Het Speelhuis een onderkomen vond is bijvoorbeeld zo'n curiositeit. Laat vooral je aandacht tijdens een voorstelling niet afleiden naar de muurschilderingen van Charles Eyck of het reliëf 'Ter dood veroordeling van Jezus'.
 • Het Kasteel van Helmond staat ook al op een ongewone locatie, te midden drukke autowegen, flatgebouwen, maar ga vooral eens binnen in deze grootste waterburcht van Nederland.
 • Behalve het kasteelverhaal zie je er veel kunst als bijhuis van het Museum Helmond.
 • Naar het einde toe van de stadswandeling in Helmond moet je vooral niet denken dat er iets mis is met je zicht als je er gaat kijken naar de woningen ontworpen door Piet Blom. Probeer vooral de indeling te raden van deze bizarre, knotsgekke huisjes op palen.
 1. Eindhoven

De laatste stad in deze rondreis is Eindhoven. Eindhoven is een moderne stad, de ‘Lichtstad’ ook wel genoemd en daar is de aanwezigheid van het concern Philips niet vreemd aan. Verwacht geen historische gebouwen te zien in Eindhoven want die werden plat gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat je wel kan zien, zijn fris ogende moderne constructies, veel design. Eindhoven is tevens een echte shoppingstad.

 • Wil je toch een museum meepikken in de Nederlandse lichtstad, dan zijn DAFmuseum en het Philipsmuseum de trekpleisters.
 • Eindhoven ontdekken met een ervaren gids? Boek hier je stadstour vanaf €29

Een leuk vakantiepark in de buurt van Eindhoven? Neem dan zeker eens een kijkje bij Center Parcs De Kempervennen en Landal Het Vennenbos.

 1. De Groote Peel

We eindigen de route bij het Nationaal Park De Groote Peel, een park op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Het gebied bestaat uit moerassen en ven, uit heide, bos en enkele zandruggen. Je kan er vertrekken voor wandel- en fietsroutes. Er is een bezoekerscentrum De Pelen in Ospel aan de rand van het Nationaal Park, ten zuiden van Asten. Ideaal dus om je verkenning van Noord-Brabant in alle rust af te sluiten.

 1. Mis niets met onze reisgids Noord-Brabant

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Nederland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Brabant met een uitgewerkte autoroute, 5 stadswandelingen, 2 fietsroutes, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Brabant

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?