12 x de leukste filmlocaties en serielocaties in New York: tours & tickets (+ kaartje)

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

12 x de leukste filmlocaties en serielocaties in New York: tours & tickets (+ kaartje)

2 februari 2024 in New York0 reacties

New York City is de favoriete stad van veel wereldbekende acteurs, actrices en regisseurs, de stad is dan ook het toneel voor verschillende bekende films en series! De stad lijkt altijd klaar te staan voor haar perfecte close-up. Hieronder lijsten we The Big Apple’s meest memorabele film– en serielocaties op, zodat je je bij je bezoek even zelf een filmster kan wagen ;-).

Praktische info & tickets voor je bezoek aan New York City

Duur3 - 7 dagen ()
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Vergelijk prijzen bij TUI.nl (va € 703), Prijsvrij (va. € 843), Stedentrips (va. € 798)
Verblijven
Excursies boekenBestel hier je New York: CityPASS®
HuurautoTijdens je bezoek aan New York ook Washington en Boston zien? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Empire State Building

De Empire State Building is zonder twijfel dé meest iconische filmlocatie van New York. De wolkenkrabber speelde onder meer een hoofdrol in Sleepless in Seattle, wanneer Sam op het uitkijkplatform eindelijk de vrouw te zien krijgt die zijn zoon Jonah voor hem in gedachten heeft.

King Kong

Maar dé film die het Empire State Building zijn mythische status gaf, was uiteraard King Kong. Het verhaal over de gigantische verliefde gorilla die, na uit zijn natuurlijke habitat te zijn weggeplukt, de straten van New York onveilig maakt op zoek naar de vrouw waar hij verliefd op is, laat niemand onberoerd. In de eindscène beklimt Kong met Ann het Empire State Building. De legervliegtuigen die hem bekogelen brengen hem echter tot zijn einde en hij valt dood neer op straat.

Tips voor je bezoek!

Wie het Empire State Building wil bezoeken vertrekt het best redelijk vroeg in de ochtend om de lange rijen voor tickets, de beveiliging en de lift naar het beroemde observatiedek op de 86e verdieping te vermijden. Boek je tickets €41 hier op voorhand!

  1. New York Public Library

De prachtige New York Public Library, die miljoenen authentieke artefacten en boeken bevat, is prominent aanwezig in Ghostbusters, The Day After Tomorrow, Breakfast at Tiffany's, en ook Spider Man. Maar de meest memorabele scène is toch die van Sex and the City: The Movie. Op hun trouwdag laat Mr Big er Carrie Bradshaw vernederd achter op de trappen van de New York Library, waar ze zouden trouwen.

Weetjes en tips!

  • De bibliotheek, werd in 1895 opgericht en bevindt zich op Fifth Avenue in Manhattan, gevestigd in een gebouw van Stephen A. Schwarzman, ontworpen door architectenbureau Carrère en Hastings.
  • Het gebouw wordt gekenmerkt door twee beelden van de leeuwen, Patience en Fortitude, die aan de zijden van de monumentale toegangstrappen opgesteld staan.
  • In de bibliotheek bevinden zich verschillende belangrijke boeken zoals de Gutenbergbijbel en de Philosophiae Naturalis Principia Mathematica van Isaac Newton.
  • De volledige collectie omvat zo'n 53 miljoen items.
  • Vanaf de New York Public Library is het een korte wandeling naar het iconische Bryant Park voor een hamburger bij Shake Shack. Je vindt er een charmante carrousel in de zomer en een ijsbaan in de winter.
  1. Radio City Music Hall

Fans van The Godfather zullen dit beroemde theater herkennen als de plek waar Michael Corleone en Kay Adams lezen over de moordaanslag op Don Corleone.

Showplace of the Nation

Radio City Music Hall is een concert- en theaterzaal in het Rockefeller Center in New York. Het is al lange tijd een van de voornaamste trekpleisters van de stad. Het interieur werd in 1978 als monument geklasseerd. De plek werd bij haar opening in 1932 de "Showplace of the Nation" genoemd, ook tot op vandaag blijft Radio City Music Hall elk jaar honderden concerten en evenementen organiseren. De wereldberoemde concert- en theaterzaal heeft 5933 zitplaatsen en was vroeger het grootste filmtheater ter wereld. Het werd ontworpen door Edward Durell Stone en bstaat uit een art deco stijl met veel glas, aluminium, chroom en geometrische ornamenten.

Geen kaartje kunnen bemachtigen voor een voorstelling? Geen nood, je kan ook een begeleide rondleiding doorheen het gebouw boeken.

  1. 90 Bedford Street, Greenwich Village, Manhattan

"I'll be there for you"

De avonturen van Monica, Rachel, Chandler, Joey, Phoebe en Ross waren een echte hit in de jaren ’90. Friends is één van die series die iedereen wel leuk vindt, en die tot op vandaag erg populair blijft. De sitcom gaat over een groep van zes vrienden, die samen wonen en werken in Manhattan. Ze brengen veel tijd door in het appartementsblok in Bedford Street. Hun favoriete koffiehuis, Central Perk, bevindt zich in de serie om de hoek. Central Perk bestaat helaas enkel in de filmstudio, maar het appartementsblok waar de vrienden wonen bestaat wél echt. Je kunt er op zich weinig doen, behalve een foto maken.

De populariteit van de serie was destijds zo groot dat de zes hoofdrolspelers aan het eind van de serie 1 miljoen dollar per aflevering betaald kregen. Advertenties tijdens de laatste aflevering werden aan duizelingwekkende prijzen verkocht. Voor een spotje van 30 seconden tijdens de seriefinale, die door 53 miljoen mensen live werd bekeken, betaalde je in de VS 2 miljoen dollar.

  1. Ghostbusters fire hall

“Who you gonna call?” Wie de FDNY brandweerkazerne nadert die wordt gebruikt als Ghostbusters-hoofdkwartier, kan niet anders dan zich het themalied voor de geest halen. Ghostbusters was een echte kaskraker en gaat over drie parapsychologieprofessoren die onderzoek doen naar het bestaan van geesten en daardoor hun positie bij de universiteit verliezen. Ze bundelen hun kennis en starten samen het bedrijfje Ghostbusters, dat zich specialiseert in het opsporen en wegwerken van spoken. Daarvoor vestigen ze zich in een voormalige brandweerkazerne.

De Hook & Ladder brandweerkazerne is, in tegenstelling tot in de film, tot op vandaag nog steeds actief. Je kan een NYC TV en Movie bustour boeken die ook stopt op deze plek in TriBeCa, in Lower Manhattan. Natuurlijk kan je er ook individueel heen. Je kan het niet missen, op de stoep voor de deur is namelijk het insigne van het station mét Ghostbusters-logo geschilderd. Om de hoek vind je The Odeon, de legendarische bistro die te zien is in de verfilming van Bright Lights, Big City van Jay McInerney. Je kan er gezellig een hapje eten.

  1. Grand Central Terminal, New York City

Grand Central Terminal is al sinds 1913 een druk verkeersknooppunt voor miljoenen reizigers en pendelaars. Het bevindt zich op Vanderbilt Avenue in Manhattan en is het belangrijkste treinstation van New York. Het heeft de meeste perrons ter wereld, namelijk 44. Er zijn bovendien 67 sporen. Per dag komen hier 575.000 bezoekers en reizigers langs. Het station dateert uit 1913 en is gebouwd in jugendstilstijl.

Het vormt de achtergrond voor verschillende spannende films. Herinner je je bijvoorbeeld het vuurgevecht in Carlito’s Way? De invasie van buitenaardse wezens in The Avengers ? En de flashmob in Friends with Benefits? Geniet hier van de bruisende hoofdhal en let er op de prachtige gebogen ramen en het beschilderde plafond. Bezoek hier zeker ook de Magnolia Bakery-locatie in de Lower Concourse voor een van hun overheerlijke cupcakes!

  1. Charging Bull, Wall Street

De Charging Bull is een bronzen beeld van Arturo di Modica. In 1989 werd het onaangekondigd voor de ingang van de Wall Street Stock Exchange geplaatst. Sindsdien is het hét symbool van de kracht en moed van de handelaars op de New Yorkse beurs. Je vindt het op de kruising van Broadway en Morris Street in Lower Manhattan. Di Modica vervaardigde zijn chargerende stier als kerstcadeau voor de inwoners van New York. Het beeld werd indertijd door de overheid in beslag genomen, maar door protest van de inwoners werd het uiteindelijk toch teruggezet.

De stier weegt zo’n 3200 kilo en is te zien in de film Hitch, Arthur en The Sorcerer’s Apprentice. Wie de Charging Bull wil zien, gaat het best vroeg in de ochtend. Zo vermijdt je een file van toeristen die allemaal op de foto willen met het legendarische beeld. Terwijl je in Walll Street bent, kan je genieten van een drankje aan de bar van het luxueuze Four Seasons hotel in de nabijgelegen Barclay Street.

Loop je twee straten verder in westelijke richting, dan kan je het One World Trade Center bewonderen, de hoogste wolkenkrabber op het westelijk halfrond. De naam verwijst naar de 1 WTC, de North Tower van het oorspronkelijke World Trade Center, dat door de terroristische aanslagen van 11 september 2001 werd verwoest.

Onze wandeling in het zuiden van Manhattan brengt je langs de stier. Download deze gratis wandeling en ontdek deze bijzondere plek.

  1. Rockefeller Center

Rockefeller Center bestaat uit maar liefst 19 commerciële gebouwen uit de Interbellumperiode. Het wordt vaak een ‘stad in een stad’ genoemd. Je vindt het in Midtown Manhattan, pal tussen 5th Avenue en Avenue of the Americas.

Het art deco complex bestaat uit verschillende gebouwen, zoals de Radio City Music Hall, Bank of America, Nintendo World Store en Comcast Building. Het hoogste gebouw van het complex is de GE building. Het complex dankt zijn naam aan de opdrachtgever, John D. Rockefeller. Op het centrale plein Rockefeller Plaza vind je bij de fontein een 6 meter hoog gouden standbeeld van Prometheus, wat een van de meest gefotografeerde kunstwerken van de stad is. In de winter kijkt hij uit over de schaatsers op de ijsbaan en rond de kerstperiode staat hier ook een gigantische kerstboom.

Verschillende van de mooiste attracties in Rockefeller Center maakten een entree op het grote scherm. Zo is de Rainbow Room te zien in Sleepless in Seattle, Top of the Rock in The Adjustment Bureau en The Rockefeller Plaza in Home Alone 2: Lost in New York. Geniet na een dagje sightseeing van een heerlijk wijntje in het Lotte Palace op Madison Avenue. Dat zal je misschien herkennen uit de romcoms 27 Dresses en Just My Luck.

Wat dacht je van een hop-on hop-off bustour door New York? Zo kom je langs alle leukste bezienswaardigheden! Boek hier vanaf €30!
  1. Central Park

Het grootse stadspark van Manhattan is wellicht het bekendste park van de Verenigde Staten, en misschien ook wel het bekendste park ter wereld. Het komt veelvuldig voor in verschillende tv-programma’s en films. Central Park ontvangt elk jaar zo’n 25 miljoen bezoekers, en heeft een totale oppervlakte van 341 hectare.

  • Bezoek hier zeker de schilderachtige Bethesda fontein, die de romantische achtergrond van verschillende films zoals Serendipity, Love Story en Enchanted was.
  • Aan de westkant van het park vind je de Tavern on the Green, bekend van de films Wall Street, Mr. Popper’s Penguins en Beaches.
  • De meeste plekjes in Central Park zijn absoluut insta-waardig, ga zeker de balkons van het kasteel Belvedere aan de 79th Avenue Transverse bekijken. Je hebt er een prachtig uitzicht over The Great Lawn.

  1. Brooklyn Bridge

De iconische Brooklyn Bridge werd in 1883 afgewerkt. De hangbrug over East River verbindt Lower Manhattan met de wijk Brooklyn, net als de Manhattan Bridge. De brug is 1825 meter lang, en de bouw ervan verliep niet zonder ongelukken. Tijdens de bouw zijn 27 arbeiders gestorven door een val van de kabels, nog anderen overleden door hun werk aan de brugpijlers en ontwikkelden de caissonziekte, een decompressieziekte die ontstaat door een te plots verschil in hoge en lage druk op de longen.

De wereldberoemde brug is onder meer te zien in de film Annie Hall, wanneer Alvy zijn liefde verklaart aan Annie. Het is ook een van de decors in films zoals The French Connection, Hudson Hawk en Limitless.

De beste fotospots!

De brug heeft afgebakende voetgangers- en fietspaden. Te voet duurt het ongeveer 20 minuten om Brooklyn te bereiken. Vanop het midden van de brug heb je een prachtig panorama over de Hudson rivier. Neem ook een foto van de boog vanaf Brooklyn, zo leg je ook een deel van de iconische skyline van Manhattan vast. Voor een mooie panoramafoto ga je richting het kruispunt van Front Street en Washington Street in Brooklyn.

  1. Het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld bevindt zich in de New York Bay, het is het eerste beeld dat immigranten die de VS binnenkwamen zagen vanop hun boot. Op het voetstuk staat het sonnet The New Colossus van de Joodse auteur Emma Lazarus. De tekst ‘Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free’ zou een verwijzing zijn naar de Amerikaanse gastvrijheid. Het geldt als een verwelkoming voor zowel immigranten, reizigers als teruggekeerde Amerikanen.

Het beeld was een geschenk van Frankrijk, ter ere van de 100-jarige Onafhankelijkheidsverklaring in 1876, maar ook als teken van de band tussen Frankrijk en de VS. Op de plaquette die ze vasthoudt, staan de Romeinse cijfers JULY IV MDCCLXXVI, verwijzend naar 4 juli 1776, de dag waarop Amerika zich onafhankelijk verklaarde.

De 46 meter hoge , 225 ton zware Lady Liberty is een druk bezochte dame. Zowat elke reiziger die New York bezoekt, gaat het Vrijheidsbeeld bezoeken via een ferry die vertrekt vanop Battery Park. Je kan haar ook bewonderen vanaf de Staten Island ferry, maar dan kan je niet aanmeren op Liberty Island om haar van dichtbij te zien.

TIP: Boek een Statue Cruises Experience, waarbij je zowel het vrijheidsbeeld als het Ellis Island National Immigration Museum bezoekt.

Liberty Island komt veelvuldig in films voor, waaronder in Titanic, On the Town, Splash, X-men en Planet of the Apes.

  1. Katz's Deli, pastrami op roggebrood

Katz's Deli, is een bekende koosjere delicatessenzaak, beroemd om zijn pastrami op roggebrood. De delicatessenwinkel is populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen en werd opgericht in 1888. Waarschijnlijk komt de zaak je bekend voor. Katz’s is in de loop der jaren dan ook opgedoken in talrijke films en tv-series. De meest bekende filmscène van hier is misschien wel die van Meg Ryan's 'orgasme' uit ‘When Harry Met Sally’.

Neem contant geld mee als je van plan bent om hier iets te kopen, want er worden geen creditcards geaccepteerd. En wat je ook niet mag vergeten is je ticket bij te houden dat men je geeft als je binnenkomt; verlies het niet - je moet het laten zien als je weggaat. Ja, het is meestal erg druk, maar de wachtrij gaat snel vooruit en de supergrote broodjes zijn de moeite waard om de rij te trotseren. Ze zijn niet goedkoop, maar de ervaring zeker waard. Bezoek hun website voor meer info

  1. Kaartje met ligging filmlocatie's

  1. Waar overnachten in New York City?

Wil je graag budgetvriendelijk overnachten? Dan is een goede optie om te overnachten op Staten Island, je bent vlakbij Manhattan en kan toch aanzienlijk goedkoper overnachten. Of kies in Brooklyn of Queens een hotel. Met de metro ben je op enkele minuten op elke locatie, bekijk onze selectie van favoriete hotels in New York.

Onze Tip: Wil je graag in Manhattan overnachten? Onze favoriet is het Pod 51 Hotel in Midtown East Village, Manhattan. "Budgetvriendelijk en alles wat je hartje kan verlangen, met eigen rooftop bar vanaf € 86/nacht ! Boeken en meer info hier
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan New York met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan New York City? In de gratis reisgids New York kan je een complete stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in New York? Koop dan onze volledige reisgids New York met 6 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden in de Big Apple.

New York City

Gratis reisgids New York downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?