10 x mooiste bezienswaardigheden in Novara: wat zien & doen tijdens je verblijf? + info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Novara: wat zien & doen tijdens je verblijf? + info & tips

20 december 2022 in Ligurië1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Novara + verblijftips

Novara is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Piëmont en de tweede grootste stad van Piëmont, na Turijn. De meeste van de belangrijkste bezienswaardigheden liggen in het historische centrum dat ooit werd omsloten door de stadsmuren. Hoewel er ook verschillende interessante locaties buiten deze voormalige vestingwerken liggen, zou een wandeling door het historische centrum je alvast een goed overzicht moeten geven van deze prachtige stad.

Tours en tickets voor je bezoek aan Piëmont

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Piëmont bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Piëmont.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Piëmont en omgeving

Inhoud artikel

  1. Basilica di San Gaudenzio

De beste plek om je bezoek aan Novara te beginnen, is meteen op het hoogste punt van de stad, bij de Basilica di San Gaudenzio. Deze basiliek werd tussen 1577 en 1690 in opdracht van keizer Karel V gebouwd, na de vernietiging van een eerdere basiliek op deze site. Het is opgedragen aan Gaudentius van Novara, de eerste christelijke bisschop van de stad. De koepel naast de basiliek (La cupola di San Gaudenzio), die 121 meter hoog is, werd voltooid in 1887. Je kan de koepel beklimmen voor een prachtig uitzicht.

  1. Museo di Storia Naturale Faraggiana Ferrandi

Het Museo di Storia Naturale Faraggiana Ferrandi is een klein maar interessant natuurhistorisch museum, met gratis taxidermische en andere tentoonstellingen. En een kleine tuin met uitzicht op de eerder genoemde koepel bij de vorige bezienswaardigheid.

Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling door Novara, door het historische centrum langs dé hoogtepunten van de stad.
  1. Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbe is één van de belangrijkste pleinen van Novara. Hier vind je de driehoekige sampietrino die het exacte centrum van de stad symboliseert. Dit charmante plein is omgeven door historische gebouwen, met arcades om naar beneden te lopen. Je vindt er tevens enkele kleine cafeetjes waar je even kan uitrusten op je wandeling door Novara of gewoon om naar de passerende mensen te kijken en de aangename sfeer in je op te nemen.

VERBLIJFTIP: Overnachten in Novara? Hotel La Bussola bevindt zich in een groene wijk van de stad, net buiten het centrum (op 5 min. rijden en 20 min. wandelen). Het elegante hotel biedt ruime kamers in retro-kitsch stijl met kleurrijke tapijten, oude bronzen beelden, schilderijen enzoverder. Het ontbijt is erg gevarieerd, bestaande uit zoete en hartige producten. Meer info en boeken.

  1. Cattedrale di Santa Maria Assunta

Aan het westelijke uiteinde van het gezellige Piazza della Repubblica bevindt zich de indrukwekkende kathedraal van Santa Maria Assunta, met het doopkapelcomplex ten zuiden van de kathedraal en nog andere kathedraalgebouwen en musea aan de zuidzijde van het Piazza della Repubblica.

De bouw van de oorspronkelijke kerk begon in de 11e eeuw, de kerk zelf werd in 1132 ingewijd. Het werd halverwege de 19e eeuw opnieuw afgebroken om plaats te maken voor de huidige structuur, die wel de mozaïekvloer van de pastorie en een kapel gewijd aan Sint-Syrus van zijn voorganger overerfde. De huidige neoklassieke kathedraal is ontworpen door de architect Alessandro Antonelli en werd gebouwd tussen 1863 en 1869. Uitgebreide restauratiewerkzaamheden werden in 2009 afgerond.

De doopkapel (de Battistero) is een aparte structuur, hoewel het functioneel gezien onderdeel van de kathedraal is. Het is een paleo-christelijk gebouw uit de 4e-5e eeuw. Dit is het oudste bestaande gebouw in de stad en één van de oudste voorbeelden van vroegchristelijke architectuur in de regio Piëmont.

  1. Teatro Coccia

In de buurt van het Piazza della Repubblica ligt het historische Teatro Coccia. Deze elegante locatie dateert uit 1888 en organiseert elk jaar een scala aan concerten, moderne drama's en klassieke opera's. Je kan het theater jammer genoeg niet zomaar en passant bezichtigen, maar alleen tijdens evenementen. Bekijk dus op voorhand even op de website of er een specifiek evenement is dat jou aanspreekt.

REISGIDS: Download zeker onze reisgids Ligurië & Piëmont, inclusief weetjes, een rondreis en de mooiste wandelingen.

  1. Broletto di Novara

De Broletto di Novara is een middeleeuws architectonisch complex dat uit vier historische gebouwen bestaat, gebouwd in verschillende tijdperken en met verschillende, inconsistente artistieke stijlen. Ze liggen gerangschikt in een vierhoek rond een centrale binnenplaats, dat vanaf het Piazza della Repubblica toegankelijk is via een gewelfde passage.

Il Broletto, een centrum van het openbare leven in Novara, werd gebruikt als gevangenis en later als de thuisbasis van verschillende ambachtelijke gilden. Tegenwoordig herbergt het een café en een museum voor moderne kunst. Tijdelijke tentoonstellingen en openluchtbioscoopevenementen vinden hier ook vaak het hele jaar door plaats. Het kunstmuseum herbergt meer dan 800 Italiaanse schilderijen uit de 19e en 20e eeuw.

De verschillende paleizen

Aan de noordkant staat het oudste paleis: het Palazzo del Comune, dat dateert uit de 12e eeuw. Aan de oostkant bevindt zich het Palazzo dei Paratici, een plek voor ambachtelijke gilden. Dit gebouw dateert uit de 12-13e eeuw en werd vergroot in de 18e eeuw. In het zuiden ligt het Palazzo del Podesta, dat werd gebouwd in de late 14e, begin 15e eeuw. In het westen, daterend uit dezelfde periode, ligt het Palazzo dei Referendari. De site werd tussen 2009 en 2011 gerestaureerd en weer in zijn oude glorie hersteld.

  1. Parco dei Bambini

Neem vervolgens de tijd om de aantrekkelijke tuinen rond het kasteel te verkennen, inclusief het grote openbare park dat zich uitstrekt naar het westen: Parco dei Bambini (kinderpark). Er is voldoende ruimte voor kinderen om te rennen en spelen onder de bomen en banken. En er zijn tal van plekjes om een ijsje te halen, als je dat wil. Kortom, een prachtige plek om eventjes tot rust te komen en te genieten van het zonnetje.

  1. Visconteo - Sforzesco-kasteel van Novara

Het Visconteo - Sforzesco-kasteel van Novara is het belangrijkste militaire gebouw in de stad. Naar het noorden kijkt het uit over het drukke plein. Aan alle andere zijden is het kasteel omgeven door openbare tuinen. Men denkt dat de bouw van het kasteel in de 13e eeuw is begonnen. Hoewel er nog enkele overblijfselen zijn van het kasteel uit deze tijd, werd het in de 16e eeuw versterkt en uitgebreid. Het kasteel onderging opnieuw renovaties en veranderingen in de 17e eeuw en nog eens in de 18e eeuw.

Tijdens de Napoleontische periode werd het kasteel een gevangenis, een functie dat het 170 jaar lang behield. Het werd bijna gesloopt in de 19e eeuw, maar werd gelukkig gered. Na een laatste renovatie werd het kasteel in 2016 heropend voor het publiek. Vandaag de dag worden er tentoonstellingen gehouden.

  1. Ossario della Bicocca

In een stenen piramide die wordt bewaakt door een bronzen vogelfiguur, met daarboven nu een kruis ingesneden, zijn de stoffelijke overschotten ondergebracht van de dode soldaten die hier in een veldslag vochten: het Ossario della Bicocca. In de laatste 'Slag om Novara' in 1948 was Novara het toneel van een strijd tegen Oostenrijkse troepen, waarbij aan beide kanten talloze doden vielen. Dit ossuarium werd eind 1870 gebouwd om de strijd en de gesneuvelden te herdenken.

  1. Proef de Biscottini di Novara

Proef tijdens je bezoek aan Novara zeker eens van het zoete gebakje Biscottini di Novara. Het zijn lekkere dunne koekjes op basis van eieren, bloem en suiker die al sinds 1852 in Novara gebakken worden. Dé place to be om deze lekkernij uit te proberen en is bij Biscottificio Camporelli (bekijk ligging).

  1. Maak een daguitstap naar Milaan

Ben je van plan om meerdere dagen in Novara te verblijven? Dan kan je eventueel een daguitstap maken naar het prachtige Milaan. Milaan is een moderne en authentieke Italiaanse stad die vooral bekend staat als een belangrijk centrum in de modewereld en als shopwalhalla. Neem dus zeker de tijd om langs de vele winkels te struinen maar bezoek ook zeker de prachtige gebouwen met fraaie architectuur, sfeervolle pleinen en imposante kerken. Met onze stadswandeling door Milaan kom je alvast langs dé topbezienswaardigheden.

TIP: Tijdens je bezoek aan Milaan zoveel mogelijk zien van dé topbezienswaardigheden? Koop dan zeker de Milan Pass met toegang tot de kathedraal (inclusief het dak), de Hop On Hop Off-bussen en verschillende leuke musea.

  1. Waar overnachten in Novara?

Ben je van plan om meerdere dagen in Novara te verblijven en ben je daarom nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Ontdek alvast onze selectie favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Novara.

  • Hotel La Bussola bevindt zich in een groene wijk van de stad, net buiten het centrum. Het elegante hotel biedt ruime kamers in retro-kitsch stijl met kleurrijke tapijten, oude bronzen beelden, schilderijen enzoverder. Het ontbijt is erg gevarieerd, bestaande uit zoete en hartige producten. Meer info en boeken.
  • Hotel Cavour ligt tegenover het treinstation van Novara en biedt kamers met elegant Italiaans meubilair. Iedere ochtend geniet je van een klassiek continentaal ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in een appartement middenin het centrum van Novara. Giulio Cesare Apartment 2 biedt moderne accommodatie voor max. 4 personen en beschikt over 1 slaapkamer, een volledig uitgeruste keuken, 1 badkamer en een balkon. Meer info en boeken.
  1. Download onze reisgids door Piëmonte en Ligurië

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door Piëmonte en Ligurië. De twee regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 14-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze gratis reisgids Piëmonte - Ligurië, of koop de volledige reisgids Piëmonte en Ligurië hier online.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Piëmont & Ligurië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 februari 2023 - Janssens

Steeds de moeite om te lezen en ideeën op te doen !!!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?