Los Angeles bezoeken? Dé 17 x mooiste bezienswaardigheden + tips!

Volledige reisgids kopen voor € 15

Los Angeles bezoeken? Dé 17 x mooiste bezienswaardigheden + tips!

19 november 2018 in USA Westkust0 reacties

Los Angeles is een plek die je precies al kent, ook al ben je er nog nooit geweest. Achter elke hoek kom je iets bekend tegen, omdat de stad al zo vaak op het kleine of grote scherm werd vertoond. Dit is een stad die ontstaan is door uiterlijk vertoon, glitter en glamour, lawaai en chaos. Los Angeles verkoopt niet alleen fantasie—het is een fantasie.

Terwijl je rondkijkt en de stad een beetje leert kennen, zal je langzaamaan de fantasie doorprikken en deze complexe en fascinerende plek in haar ware aard zien: een mix van erg verschillende wijken (elk met hun eigen bestuur) en veel file, netjes ingepakt met een Hollywoodstrikje.

You love it or you hate it, maar je moet er sowieso eens geweest zijn!


Inhoud artikel

 1. Het iconische Hollywood Sign

Niets zegt meer 'Hollywood' dan het Hollywood Sign, dat sinds 1923 vanuit de Hollywood Hills over Hollywood waakt. Het is 13,4 m hoog en 32,6 m lang.

Oorspronkelijk werd het geplaatst om reclame te maken voor immobiliën in “Hollywoodland”. Het werd echter meer en meer een punt van herkenning en daarom werd besloten het te laten staan (als is "land" ondertussen wel verdwenen).

Het bord was doorheen de tijd slachtoffer van grapjes en vandalisme, en in 1978 kwam er een nieuwe versie. In 2005 werd het opnieuw gerenoveerd en de letters kregen een nieuw laagje verf. Er werd lang gedacht dat het oorspronkelijke bord uit 1923 vernietigd was, tot het plots te koop opdook op eBay in 2005.

Wil je de volledige glitter en glamour van Hollywood verkennen? Boek dan een georganiseerde tour die je langs alle hoogtepunten en zelfs de huizen van de sterren brengt!

 1. Hollywood: de sterren op de Walk of Fame

De iconische Hollywood Walk of Fame ligt langs Hollywood Boulevard en Vine Street. Dit voetpad is getooid met meer dan 2600 vijfpuntige koperen sterren, die elk de naam dragen van een bekend persoon uit de entertainment-sector.

Het idee om deze ‘walk of fame’ te creëren, dateert uit 1953, als een manier om de glitter en glamour van Hollywood in stand te houden. Het feit dat het ook een erg lucratieve business voor de stad is, is mooi meegenomen. Wil je je eigen ster, dan moet je niet alleen beroemd zijn, maar ook nog eens 30.000 dollar neerleggen, waarvan de helft dient voor het maken van de ster, en de andere helft voor het onderhoud. Wij bergen de droom van onze ster alvast maar weer op....

 1. Handen vergelijken aan het Grauman's Chinese Theatre

Het Grauman's Chinese Theatre is een iconisch filmtheater op Hollywood Boulevard. Het opende in 1927, en was (en is nog steeds) het decor van heel wat wereldpremières en evenementen, waaronder drie Academy Award (Oscar) Ceremonies. De hoofdbezienswaardigheid zijn de betonnen tegels in het voorportaal waarop de handtekeningen, voet- en handafdrukken staan van film- en popsterren uit de jaren '20 tot nu. Michael Jackson had best wel kleine handen, eigenlijk...


 1. Het bizarre Grauman's Egyptian Theatre

Nog zo een bijzondere bioscoop is het Grauman's Egyptian Theatre, dat opende in 1922. Hier vond ooit de eerste Hollywood filmpremière (Robin Hood) plaats en het is het eerste voorbeeld van een weelderig filmpaleis. De bouw van het Egyptisch Theater kostte $800.000. De buitenkant van het gebouw is opgetrokken in Egyptische Revival-stijl. Het blijft bizar om te zien.


 1. Wassen beelden in Madame Tussauds Hollywood

Madame Tussauds Hollywood is de Hollywoodtak van het bekende wassenbeeldenmuseum en het is een populaire toeristische attractie, als je van zo'n dingen houdt. Altijd al met Tom Hanks of Meryl Streep op de foto willen staan? Dan is dit je kans!

 1. Los Angeles City Hall

De zetel van het stadsbestuur, is de Los Angeles City Hall (1928). Hier vind je het kantoor van de burgemeester en de vergaderzalen en kantoren van de Los Angeles City Council. Het gebouw telt 32 verdiepingen en is 138 m hoog. Het is de hoogste structuur ter wereld gebouwd op basis van ‘base isolation’ (aardschokbestendig) en werd tussen 1998 en 2001 omgebouwd zodat het een aardbeving met magnitude van 8,2 op de Schaal van Richter zou kunnen weerstaan.

Het beton in de toren werd gemaakt met zand van de 58 districten in Californië en van de 21 historische missies.

 1. Knappe architectuur van de Walt Disney Concert Hall

De Walt Disney Concert Hall is de thuishaven van het Los Angeles Philharmonic. Je kan er zelf de rondleiding van een uur doen met audiogids, maar er zijn bijna dagelijks ook rondleidingen met gids, en er staan natuurlijk ook altijd concerten op de agenda. Het bijzondere gebouw, in de vorm van een ontluikende roos, werd in 2003 geopend, naar een ontwerp van Frank Gehry, in het deconstructivisme. Het is de vierde hal van het Los Angeles Music Centre.

 1. Waar het ooit begon: El Pueblo de Los Angeles

Wil je een kijkje nemen waar het allemaal ooit is begonnen, dan moet je naar het historische district El Pueblo de Los Angeles. Hier vind je Spaanse dorp (pueblo), opgericht in 1781. Het was de tweede burgerstad die door de Spanjaarden in Californië werd gesticht, na San Jose, dat van 1777 dateert.

In de oorspronkelijke ‘pueblo de Los Angeles’ woonden 44 mensen uit 11 families. Vandaag kan je de oorspronkelijke contouren van de pueblo zien in dit historische monument, en tussen de bewaarde en gerestaureerde gebouwen, vind je ook het oudste overlevende gebouw van LA, de Avila Adobe, gebouwd in 1818. Of je kan er kuieren tussen de kleurrijke winkeltjes.

 1. Japanse cultuur in het Little Tokyo Historic District

In het Little Tokyo Historic District vind je de grootste concentratie van Japans-Amerikaanse bevolking in Noord-Amerika en het is een van de drie officiële Japan Towns in de Verenigde Staten. Dit is het culturele centrum voor de Japanse Amerikanen die in Zuid-Californië wonen. Het district werd gesticht in 1905. Het groeide uit tot een centrale plek voor 10.000 Japanners.

De gevangenzetting van Japanse Amerikanen tijdens WO II deed het district leeglopen. Afro-Amerikanen, inheemse Amerikanen en Latino’s kwamen in de plaats. Na de oorlog en door een gebrek aan huisvesting op dat moment in Little Tokyo, verhuisden de Japanse Amerikanen naar gebieden rond het stadscentrum. Eind de jaren 70 begon een bloeiperiode in de herontwikkeling van het district, dankzij Japanse bedrijven die hun buitenlands hoofdkantoor in Los Angeles oprichtten.

 1. Relaxen in Santa Monica

Santa Monica, de bekende kuststad aan de rand van Los Angeles ten westen van het stadscentrum, is vooral bekend omwille van de pier, Santa Monica Beach, Muscle Beach (een openluchtsportgebied), en attracties zoals het pretpark Pacific Park en het Santa Monica Pier Aquarium. Er zijn ook enkele kunstgalerijen in het Bergamot Station.


 1. De kanalen van het Venice Canal Historic District

Het Venice Canal Historic District moest de sfeer en uitstraling van het Italiaanse Venetië nabootsen. De prachtig verlichte kanalen brachten interesse in de immobiliën van dit gebied en er werd veel vastgoed verkocht. Met de opkomst van de wegen en auto begon men de kanaaltjes echter ouderwets te vinden, en een groot aantal werd in 1929 opgevuld om wegen te bouwen. Tegen 1940 waren de meeste kanalen vervallen, en dit gebied lag er lang bouwvallig bij, tot de renovatie in 1992.


 1. Een dag (film)plezier in Universal Studios

De Universal Studios en het pretpark zijn een van de topattracties van Los Angeles. De studio’s openden in 1912, het pretpark in 1964.

Universal Studios is een van de oudste en beroemdste studio’s van Hollywood en nog steeds in gebruik. Universal bood vanaf het begin (1915) bezoeken aan de studio voor het publiek aan. Je kon er ook verse producten kopen, want dit was toen nog een landbouwgebied dat deel uitmaakte van een boerderij.

Tegenwoordig is Universal Studios niet enkel meer een bezoek aan de filmstudio, maar een heus pretpark, met attracties gebaseerd op Universal films, zoals The Mummy en Jurassic Park. Er is ook een heel deel gewijd aan Harry Potter.

Tip!! Vermijd de wachtrijen en boek je ticket op voorhand online!

 1. Zeg hallo aan Mickey in Disneyland Anaheim

Disneyland is gelegen in Anaheim, in het zuidoosten en net buiten het stadscentrum van Los Angeles. In Anaheim bevindt zich niet alleen het oudste Disneyland Park ter wereld, maar ook het nieuwere pretpark, Disney California Adventure Park.

Beiden maken deel uit van het Disneyland Resort, met een winkel-, eet-, en amusementscomplex genaamd Downtown Disney. Deze fantasiewereld te midden van een fantasiewereld, heeft genoeg om de hele familie vertier te bieden.


 1. Gratis kunst bewonderen in The Getty Center

The Getty is een van de grootste kunstorganisaties ter wereld. Het heeft twee locaties in Los Angeles, het Getty Center op 1200 Getty Centre Drive, en de Getty Villa in Malibu, ooit het huis van J. Paul Getty.

The Getty Center s de belangrijkste locatie, waar je collecties Westerse kunst vindt van de middeleeuwen tot nu. Er komen elk jaar zo’n 1,8 miljoen bezoekers en het is een van de meest bezochte musea van de Verenigde Staten. Toegang is gratis. Houd je niet van musea, dan zijn de prachtige architectuur en tuinen sowieso een bezoek waard.

De Getty Villa, in de buurt van de Pacific Palisades, toont kunst uit het oude Griekenland, Rome en Etrurië.

 1. Ontspannen in Griffith Park en Griffith Observatory

Griffith Park is één van de grootste stadsparken in de Verenigde Staten en heeft een oppervlakte van 17,4 km². Een deel van dit gebied werd oorspronkelijk gebruikt door Griffith J. Griffith als struisvogelboerderij. In 1896 doneerde hij 12,2 km² aan de stad Los Angeles.

Griffith Observatory werd in 1935 voltooid en je kan er gratis naar binnen. Je vindt er heel wat info over ruimte en wetenschap. Verder heb je er ook prachtige uitzichten over Los Angeles, het Hollywood Sign en de Stille Oceaan.
Het observatorium komt in tal van films voor, waaronder nog recent in La La Land (2016).

 1. Mammoeten in La Brea Tar Pits

Teer, of brea in het Spaans, dook tienduizenden jaren geleden op in de grond in La Brea Tar Pits. Door de eeuwen heen kwamen dieren en objecten vast te zitten in de teer. Dankzij de werking van teer, werden de beenderen van de dieren uitzonderlijk goed bewaard. Het George C. Page Museum dat je hier kan vinden, onderzoekt de putten en toont enkele van de eeuwenoude dieren (zoals een mammoet) die hier stierven.

 1. Boeken en tuinen van de Huntington Library

De Huntington Library is een van de grootste en meest complete onderzoekbibliotheken van de Verenigde Staten. Je vindt er een collectie aan zeldzame boeken, manuscripten, drukken, foto’s, kaarten en ander materiaal aangaande de Britse en Amerikaanse geschiedenis en literatuur. Slechts een klein gedeelte van de meer dan 9 miljoen exemplaren wordt effectief tentoongesteld.

Je vindt hier ook heel wat tuinen, verspreid over het landgoed, met zo’n 15.000 plantsoorten.

 1. Waar overnachten in Los Angeles?

Los Angeles is eigenlijk een verzameling van verschillende steden. Er zijn heel wat buurten waar je kan verblijven, allemaal afhankelijk van je belangrijkste interesses.

 • Wil je celebrities spotten, en heb je er wat budget voor over, dan kan je een hotel boeken in het mondaine Beverly Hills of in Hollywood.
 • Kom je vooral voor het strand, kies dan voor Santa Monica of het hip alternatieve Venice Beach
 • Iets verder van het centrum, en hierdoor wat budgetvriendelijker, zijn hotels in Long Beach

Ontdek in deze blogpost onze favoriete hotels in Los Angeles!

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Los Angeles met onze reisgids Zuidwest-USA!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Los Angeles? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-USA met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuidwest-USA.

Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest USA downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?