Dé 20 x mooiste kastelen van Wales: info, foto's + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 20 x mooiste kastelen van Wales: info, foto's + kaartje

Wales is de ideale bestemming voor wie van geschiedenis houdt, er zijn maar liefst 641 kastelen terug te vinden. Al deze kastelen vertellen samen de geschiedenis van Wales, en ze zijn vaak gelegen in prachtige natuur in groene bossen of aan de wilde kust. Wil je weten welke kastelen het meest de moeite zijn voor een bezoekje? Wij zetten hier onze 20 favorieten op een rijtje!

Praktische info voor je roadtrip in Wales

Duur
Vliegtickets1u30 vliegen Cardiff (MAN) vanuit Amsterdam, vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Wales?
VerblijvenOvernachtingen langs de route
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag een rondreis maken, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Conwy Castle

Conwy heeft een middeleeuws kasteel met acht enorme ronde torens. De UNESCO beschouwt het als een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse militaire architectuur in Europa. Ook dit is een van de kastelen die Edward I tijdens zijn verovering van Wales in de 13e eeuw bouwde, samen met de ommuurde stad Conwy.

Klim zeker naar de top van een van de acht torens om een geweldig uitzicht over de stad te krijgen. Verken de binnen- en buitenpleinen met hun vele kamers en gangen en maak een wandeling langs de kasteelmuren die in totaal 21 kleinere torens tellen.

ROADTRIP: Ooit al gehoord van de Cambrian Way? Deze iconische route neemt je mee langs de mooiste plekjes van het adembenemende Wales, van Cardiff in het zuiden tot Conwy in het noorden, bekijk hier onze 7-daagse roadtrip Cambrian Way.

 1. Caerphilly Castle

Caerphilly Castle is het grootste kasteel in Wales en een van de grotere middeleeuwse kastelen van West-Europa. In de 13e eeuw was het een staaltje van militaire techniek. Voor zijn tijd was het revolutionair in het gebruik van water als verdedigingsmiddel. Het was ook het eerste echt concentrische kasteel in Groot-Brittannië.

Aangezien er weinig latere verbouwingen zijn geweest, is dit een zeer zuiver voorbeeld van de militaire architectuur van het einde van de 13e eeuw. Omdat het ook maar kort dienst heeft gedaan voor militair gebruik, kunnen toeristen vandaag de dag genieten van een grotendeels authentiek kasteel.

 • Caerphilly Castle is elke dag open van 9.30 tot 17 u, in de zomermaanden tot 18 u.
 • Je betaalt £9 voor een entree.
 • Je kan het kasteel ook bezoeken als een daguitstap vanuit Cardiff of Londen. Bekijk hier de mogelijkheden.
 1. Caernarfon Castle

Caernarfon Castle is voor veel mensen het meest herkenbare kasteel in Wales, maar in sommige opzichten is het kasteel wat atypisch. In plaats van de ronde torens van vele andere kastelen in het land, heeft Caernarfon Castle ongewone en kenmerkende veelhoekige torens. De muren van dit kasteel zijn grotendeels intact, en de doorgangen leiden naar de gekanteelde wallen, die een prachtig uitzicht bieden over de historische stad Caernarfon en over Snowdonia.

 • Caernarfon Castle is elke dag open van 9.30 tot 17 u, in de zomermaanden tot 18 u.
 • Voor een bezoekje aan Caernarfon betaal je als volwassene £10.
 1. Powis Castle

Powis Castle is een middeleeuws kasteel dat niet alleen bekend staat om de schat aan voorwerpen en artefacten die er zijn gevonden, maar ook om de weelderige tuinen en het aangelegde landgoed met terrassen, een park en een hertenweide. Powis Castle verschilt van veel van de andere kastelen die in deze lijst, omdat het oorspronkelijk niet door de Engelsen is gebouwd, maar door een Welshe prins in de 13e eeuw. In de 17e en 18e eeuw werden grote verbeteringen aan het landgoed aangebracht.

In het Clive-museum aan het kasteel zijn veel voorwerpen en artefacten te zien die door Robert Clive (1725-74) en zijn zoon en schoondochter in de 18e en 19e eeuw uit India en het huidige Bangladesh werden verzameld: textiel, zijde, fijne bamboe, geweven tapijten, jute handwerk, harnassen, wapens, goud- en zilverschatten en meer.

 • Het kasteel is elke dag open tussen 11 en 17u.
 • Toegang tot Powis Castle is bovendien gratis.
 1. Harlech Castle

Het middeleeuwse Harlech Castle ligt op een uitloper van rotsen dicht bij de Ierse Zee. Het werd gebouwd door Edward I tijdens zijn invasie van Wales tussen 1282 en 1289. Het speelde een belangrijke rol in verschillende oorlogen. Het bleek goed bestand tegen een belegering in 1294-1295, maar het viel ook in de handen van Owain Glyndŵr in 1404. Het werd zijn residentie en militair hoofdkwartier voordat het in 1409 weer onder Engels bewind kwam.

 • Harlech Castle staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is zeker niet te missen.
 • Harlech Castle is elke dag open van 9.30 tot 17 u, in de zomermaanden tot 18 u.
 • Je betaalt ongeveer £7 voor een toegansticket voor een volwassene.
 1. Carreg Cennen Castle

Carreg Cennen Castle is misschien eerder een ruïne maar wordt toch gezien als een van de meest romantische kastelen van Wales. Het ligt op een op een beboste kalkstenen klif boven de vallei van de rivier de Cennen. Een steile trap baant zich een weg naar beneden vanaf het kasteel naar de klifbodem. Het eerste stenen kasteel op de site werd waarschijnlijk gebouwd in de late 12e eeuw, het werd een eeuw later grotendeels gerestaureerd, maar is in een ruïneuze staat sinds 1462.

 • Carreg Cennen Castle is dagelijks geopend van 9.30 tot 18 uur.
 • Een ticket kost £5.
 1. Beaumaris Castle

Het kasteel van Beaumaris is UNESCO-erfgoed. Dit kasteel is gebouwd in de tijd van Edward I, wanneer hij Noord-Wales wou veroveren na 1282. De bouw vond plaats tussen 1295 en 1330. Het werd in beslag genomen door de Welsh tijdens de opstand van Owain Glyndŵr, maar slechts 2 jaar later werd het al heroverd door de Engelsen.

Het kasteel werd tijdens de Engelse Burgeroorlog gehouden door troepen die loyaal waren aan Charles I tot 1646. Daarna werd het doorgegeven aan de parlementaire strijdkrachten. Het viel in puin in 1660. Uiteindelijk werd het onderdeel van een statig landgoed in de 19e eeuw, voordat het een populaire toeristische attractie werd.

 1. Cardiff Castle

Cardiff Castle is een middeleeuws kasteel en een toonbeeld van de neogotische heropleving. Het originele “motte-and-bailey” kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw door Normandische veroveraars. Het werd gebouwd op een ouder Romeins fort uit de 3e eeuw. Tijdens de 12de eeuw werd het kasteel herbouwd in steen. De structuren werden ook nog aangepast in de 13e en 15e eeuw. Net als vele andere kastelen werd het meermaals aangevallen en veranderde het doorheen de geschiedenis erg vaak van eigenaar.

Verplaats je gemakkelijk in Cardiff met een hop-on hop-off bustour, die brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en onderweg krijg je uitleg van een gids! Boek je tour hier vanaf €16!

 • In de 18e eeuw kwam het kasteel in handen van de Stuart Dynastie en werd het eigendom van de Markiezen van Bute. Captain Brown en Henry Holland werden ingezet voor de renovatie.
 • Het kasteel werd omgevormd tot een Georgisch herenhuis en het terrein er rond werd aangelegd. Een groot deel van de oudere bouw werd in deze periode gesloopt.
 • De familie maakte een fortuin dankzij de kolenindustrie in de regio in het eerste deel van de 19e eeuw.
 • De 3e Markies van Bute transformeerde het kasteel in de huidige neogotische stijl.
 • De werken werden voortgezet onder de 4e markies van Bute in het begin van de 20e eeuw, maar de landerijen van Bute werden geleidelijk aan genationaliseerd of verkocht totdat het kasteel zo'n beetje alles was wat er nog overbleef van het imperium van de familie.
 • Het werd aan de stad Cardiff geschonken toen de 4e markies van Bute in 1947 stierf.
Als je het kasteel uitloopt en naar rechts gaat, loop je langs Animal Wall. Deze muur werd gebouwd in 1890 en er staan verschillende beelden van steen van bijzondere dieren op zoals een leeuw, zeeleeuw, beer en wolf.
 1. Castell Coch

Castell Coch is een fantasievol brouwsel uit de levendige verbeelding van William Burgess, die door de 3e Markies van Bute vrij spel kreeg om deze zomerresidentie voor de familie in de 19e eeuw te creëren. Castell Coch is een fantastische, kleurrijke creatie van hooggotische weelde en middeleeuwse nabootsing. Over the top is het zeker, maar de opzichtige en extravagante vertoning heeft toch fraaie elementen zoals de geschilderde plafonds, marqueterie en meubels.

 • Castell Coch is elke dag geopend, standaard van 9.30 tot 17 uur, maar de openingsuren verschillen per seizoen.
 • Voor een volwassenticket betaal je £7.
 • Het kasteel ligt op zo’n 20 minuten rijden van het stadscentrum van Cardiff.

LEESIP: Ontdek dé mooiste plekjes van Wales en the Cotswolds met onze reisgids Wales en the Cotswolds.

 1. Cilgerran Castle

Cilgerran Castle dateert uit de 13e eeuw. Het eerste kasteel dat op deze plek is gebouwd, is vermoedelijk het kasteel dat Gerald van Windsor in het begin van de 12e eeuw heeft gebouwd. Een stenen kasteel verving dit eerdere bouwwerk vanaf 1223. Vanaf 1400 werd het volledig verlaten en kwam het in verval.

Het ging in 1938 over naar de National Trust, die de ruïnes openstelde voor het publiek. Het kasteel is afgebeeld op een aantal schilderijen, waaronder enkele van Turner. Tussen de ruïnes zijn nog twee grote torens te zien.

 • Het kasteel is tussen april en oktober dagelijks geopend tussen 10 en 17 uur.
 • Voor een ticket betaal je £4,5.
 • Van november tot maart is het open van 10 tot 16 uur en hoef je geen toegangsticket te betalen.
 1. Hay Castle

Bij het charmante stadje Hay-on-Wye kan je de overblijfselen van Hay Castle en Mansion aanschouwen. Dit middeleeuwse fort en 17e-eeuwse herenhuis werden oorspronkelijk gebouwd tijdens de Normandische invasie van Wales. Na een turbulente geschiedenis, waarin het kasteel een aantal keren werd herbouwd of gerepareerd, werd er in de 17e eeuw een Jacobijns herenhuis gebouwd naast de middeleeuwse donjon. Het kasteel is nu eigendom van de Hay Castle Trust.

 1. Sudeley Castle

Sudeley Castle staat in een schilderachtige omgeving. Het werd in de 15e eeuw gebouwd, hoewel men denkt dat er op deze plaats een 12e eeuws kasteel is geweest dat door het latere bouwwerk is vervangen.

Hier zie je onder andere het beroemde schilderij “Allegory of the Tudor Succession”. Je vindt er ook zeldzame kopieën van originele boeken van Queen Katherine Parr, de laatste vrouw van Henry VIII, waaronder haar liefdesbrieven aan Thomas Seymour. Er is ook een ooggetuigenverslag van een bediende van het moment dat haar lichaam in 1782 werd ontdekt en een film over haar (liefdes-)leven. De tuinen hebben ook enkele opvallende kenmerken.

 • Het kasteel is in de zomer dagelijks geopend tussen 10 en 16 uur.
 • Voor een ticket betaal je zo’n £17, als je op voorhand online boekt is het wel iets goedkoper.
 1. Berkeley Castle

Berkeley Castle stamt uit de 11e eeuw en het is een kasteel van Graad I. Dit houdt concreet in dat het wordt gezien als een gebouw met uitzonderlijk erfgoedbelang. De familie Berkeley woont hier al langer dan 850 jaar, behalve toen het kasteel tijdens de Tudors even koninklijke eigendom werd.

Het kasteel was vermoedelijk het toneel van de gruwelijke moord op koning Edward II in 1327. De cel waar hij gevangen zou gezeten hebben en gedood werd, kun je vandaag bezoeken, samen met de aangrenzende kerker.
 • Het kasteel is open zondag tot woensdag van 10:30 tot 17 uur.
 • Op donderdag, vrijdag en zaterdag is het kasteel gesloten voor het publiek omdat er dan privé-evenementen georganiseerd worden.
 • Voor een volwasseneticket betaal je £14.
 1. Chepstow Castle

Chepstow Castle is de oudste post-Romeinse stenen vesting in heel Groot-Brittannië. De bouw van de site, gelegen op een rotswand aan de rivier de Wye net in Wales, werd gestart in 1067. Tussen dat jaar en 1690 onderging het kasteel een reeks veranderingen, totdat het werd wat het nu is, echter nu deels in ruïne.

Het kasteel markeert de meest zijdelijke grens van een reeks kastelen die langs de Welsh Marches, het grensgebied met Engeland, gebouwd werden. Het verloor aan strategisch belang in de 16e eeuw en in de 17e eeuw raakte het verder in verval. Met de opkomst van het toerisme werd Chepstow Castle een belangrijke bezienswaardigheid.

 • Het kasteel is dagelijks open van 9:30 tot 16 uur, in zomer een uurtje later tot 17 uur.
 • Voor een ticket betaal je ongeveer £8.

LEESIP: Ontdek dé mooiste plekjes van Wales en the Cotswolds met onze reisgids Wales en the Cotswolds.

 1. Dunraven Castle

De ruïnes van Dunraven Castle liggen middenin een reeks rustige tuinen aan de zuidkust. De overblijfselen zijn die van een raketvormig jachthuis dat in het begin van de 19e eeuw werd gebouwd en later uitgebreid werd gewijzigd. Het kasteel werd gebouwd op de plaats van verschillende vroegere vestingwerken, waarvan de eerste vermoedelijk in de 12e eeuw door Arnold le Boteler (Butler) werden gebouwd. Wandel vanaf de burcht naar het natuurreservaat van Witches Point.

De ruïnes van het kasteel zijn een van de attracties van Glamorgan Heritage Coast, vlakbij vind je ook het Heritage Coast Visitor Information Centre. Bewonder ook Dunraven Bay, een prachtige, beschutte baai met kliffen en rotsen die erg populair is bij fossielenverzamelaars.

 1. Kidwelly Castle

Kidwelly Castle is oorspronkelijk gebouwd als verdedigingslinie tegen de Welsh tijdens de Normandische bezetting, al viel het toen wel een aantal keer in Welshe handen. De huidige overblijfselen van dit Normandische kasteel dateren van tussen 1114 en 1476. Het kijkt uit over de rivier de Gwendraeth en de stad Kidwelly. Het werd later zonder succes belegerd door Owain Glyndŵr in 1403 en na slechts drie weken afgelost door een Normandisch leger. Het kasteel is relatief goed bewaard gebleven en wordt momenteel beheerd door Cadw, de erfgoedafdeling van de Welshe regering.

De liefhebbers van Monty Python kennen dit kasteel: het verscheen in de allereerste scène van het iconische Monty Python en de Heilige Graal. (Hoewel de daaropvolgende close-ups in Doune Castle in Schotland zijn opgenomen).

Spokenjagers moeten hun ogen open houden op het platteland rondom het kasteel voor het “spook zonder hoofd” van Gwenllian ferch Gruffydd, de vrouw van een Welshe prins. Ze werd in 1136 door de Normandiërs onthoofd en zou in de omgeving rond het kasteel ronddwalen.

 • Het kasteel is dagelijks geopend van 9:30 tot 16 u, in de zomer zelfs tot 17 u.
 • Voor een ticket betaal je £6.
 1. Carew Castle

Carew Castle is een andere belangrijke attractie binnen het Pembrokeshire Coast National Park. Het huidige kasteel was oorspronkelijk een Normandisch bolwerk. De stenen donjon werd rond 1100 door Gerald de Windsor gebouwd. Hij trouwde met prinses Nest in 1095 en het landhuis van Carew was onderdeel van haar bruidsschat. Het gebouw heeft een mengeling van verschillende bouwstijlen, aangezien er in de loop der eeuwen heel wat wijzigingen aan het kasteel zijn aangebracht.

De nabijgelegen Tidal Mill behoort ook tot het domein. Het is de enige gerestaureerde getijdenmolen in Wales. De exacte leeftijd van de molen is onbekend, hoewel er in 1542 vermoedelijk een andere molen op de site stond. Het huidige gebouw dateert uit het begin van de 19e eeuw. Hoewel de molen niet meer werkt, is het mechanisme van de molen nog steeds intact. Vanaf het kasteel maak je een korte wandeling naar de molen langs de grote vijver.

 1. Manorbier Castle

Een ander Normandisch kasteel is Manorbier Castle, opgetrokken in de gelijknamige stad. De ruïnes van het kasteel liggen op een schilderachtige en afgelegen plek. Gerald van Wales beschreef Manorbier als 'de gezelligste plek in Wales' - hoewel hij nogal bevooroordeeld was, omdat hij hier in de 12e eeuw was geboren, heeft hij zeker een punt. Het kasteel werd gesticht in de late 11e eeuw door de Anglo-Normandische de Barry familie. Gerald van Wales was de vierde en jongste zoon van William de Barry (die verwant was aan de eerder genoemde prinses Nest).

Het kasteel is vandaag de dag in privé-bezit en dient vaak als trouwlocatie. Samen met de tuinen, de duiventil en de molen is het opengesteld voor het publiek. Het kasteel figureerde als 'Cair Paravel' in de Britse versie van The Chronicles of Narnia en de film I Capture the Castle uit 2003 is hier grotendeels opgenomen.

 • Het kasteel is elke dag open voor bezoek van 10 tot 17 uur.
 • Een ticket kost £5,50.
 1. Pembroke Castle

Pembroke Castle is zonder twijfel een van de meest imposante kastelen in Wales. Het is een van de vele historische bezienswaardigheden van Pembrokeshire. Het kasteel is opengesteld voor het publiek en is het grootste particuliere kasteel in Wales. Het eerste kasteel dat op deze plek stond, werd in 1093 door Arnulf of Montgomery gebouwd. William Marshal heeft het vervolgens in de 12e eeuw in steen herbouwd, waarvan het grootste deel er vandaag nog steeds staat. Je kan gemakkelijk enkele uren in en rond dit massieve bouwwerk doorbrengen.

Ga via een stenen wenteltrap naar boven en geniet er van het uitzicht vanaf de verschillende torentjes. Daal af naar de Wogan Cavern, ver onder het kasteel. Deze grot bood onderdak aan mensen tijdens de paleolithische en mesolithische periode. Ook tijdens de Romeinse bezetting van Groot-Brittannië leefden er mensen in de grot.
 • In de zomer is het kasteel dagelijks geopend tussen 9:30 en 17:30, met gratis begeleide rondleidingen die er een paar keer per dag georganiseerd worden.
 • In de winter is het kasteel open tussen 10 en 16 uur, dan is er meestal maar 1 keer een gratis rondleiding per dag.
 • Een ticket kost £7.
 1. Cardigan Castle

Cardigan Castle dateert oorspronkelijk uit het einde van de 11e eeuw, maar werd in 1244 herbouwd. In het begin van de jaren 1800 werd binnen de muren van het kasteel een herenhuis gebouwd, Castle Green House. Het kasteel raakte in verval maar werd begin deze eeuw gerestaureerd en in 2015 voor het publiek geopend. Het omvat nu een interessant erfgoedcentrum en heeft een openluchttheater voor concerten en andere evenementen.

 • Het kasteel is dagelijks open tussen 10 en 16 uur.
 • Je betaalt £6 voor een ticket.
 1. Kaartje met de mooiste kastelen van Wales

 1. Download onze reisgids Wales & the Cotswolds en mis niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Wales en the Cotswolds? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Wales en the Cotswolds met 120 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Wales en the Cotswolds.

Wales & the Cotswolds

Gratis reisgids Wales downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?