Rondreis door de Harz (14 dagen): Complete route voor je rondreis + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis door de Harz (14 dagen): Complete route voor je rondreis + kaartje

29 maart 2024 in Harz0 reacties

Op roadtrip door het Harzgebergte? Gebruik onze uitgestippelde rondreis door de Harz + reisgids

Het Harzgebergte is een middelgebergte dat in de Duitse deelstaten Saksen-Anhalt, Thüringen en Nedersaksen ligt. De dichtbeboste heuvels en schilderachtige valleien vormen het ideale decor voor een wandelvakantie. Deze rondreis neemt je mee op tocht door die natuur en langs de meest karaktervolle plekjes van de regio.

Je rondreis begint en eindigt in Goslar, een van de mooiste stadjes van de streek. Verder volg je een route langs de noordkant het Harzgebergte, om via Wernigerode en Quedlinburg, zuidwaarts naar Harzgerode te rijden en zo verder richting de Südharz. Benieuwd naar wat deze rondreis nog meer te bieden heeft? Lees dan zeker verder.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Harz

Duur5 - 7 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 550 km, vanaf Utrecht is het 450 km, reken op 5 à 6 uur rijden tot Goslar
PakketreisDeze reis naar de Harz als een pakketreis boeken? Kijk bij ANWB voor een rondreis Harz-regio va. € 747
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Harz zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de rondreis door de Harz

Dag 1: Goslar

Aan de voet van het Harz-gebergte ligt het charmante Goslar, meteen de stad waar je deze rondreis start. Goslar is meer dan duizend jaar oud, de stad werd gesticht in 922 en een eeuw later werd ze officieel een keizerlijke stad en zo een van de machtscentra van het Heilig Roomse Rijk. Tijdens je bezoek zal je merken dat al die jaren geschiedenis hun sporen hebben nagelaten. Overal waar je kijkt zie je torenspitsen afkomstig van kerken en kloosters.

De kers op de taart is het keizerlijk paleis. En al dat moois staat langs smalle, geplaveide straatjes die door de oude stad kronkelen. Dankzij alle gekleurde vakwerkhuizen voel je de geschiedenis in de lucht hangen. Als deze muren zouden kunnen spreken! Bezoek je Goslar voor het eerst? Gebruik dan onze stadswandeling door de oude binnenstad van Goslar als leidraad.

OVERNACHTiNGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Goslar in het Hotel Kaiserworth Goslar, gelegen aan de grote markt. Het hotel zit gevestigd in het gotische Kaiserworth, een prachtig gebouw met een weelderig interieur. Meer info en boeken.

Dag 2: Goslar naar Wernigerode

Vandaag verlaat je Goslar en rijd je zuidoostwaarts richting Wernigerode

Onderweg kom je nog langs enkele hoogtepunten zoals het Oker stuwmeer, dat wordt gecreëerd door de stuwdam op de Oker. Dit is het grootste stuwmeer van Nedersaksen. Hier kan je bij mooi weer nog even een wandeling of fietstocht maken rond het meer om de omgeving te verkennen of met een toeristenbootje op de Okerstausee meevaren.

Wie de rondreis graag ontspannen verder zet, kan ook een tussenstop inplannen bij Bad Harzburg op 15 minuten rijden van Goslar. Deze stad is vooral gekend als wellness-stad. In 1569 werden hier de zoutwaterbronnen gevonden en zo groeide Bad Harzburg uit tot een kuuroord. Naast de zoutthermaalbaden van Bad Harzburg zijn er ook binnen- en buitenzwembaden, sauna’s, je kan er natuurlijk ook een heerlijke massage boeken via deze website.

Op stap met kinderen of zin in een wandeling door de natuur, rijd dan zeker door naar het Baumwipfelpfad Harz bij Bad Harzburg. Dit is een houten wandelpad tussen de boomtoppen van 1 km lang dat je naar het 26 meter hoge uitkijkplatform brengt. Terwijl je op het houten wandelpad loopt, kom je via de infoborden meer te weten over de fauna en flora in de omgeving. Een leuke activiteit, zeker ook leuk met kinderen, met onderweg prachtige uitzichten over het bos. Combineer het Baumwipfelpfad met een rijtje in de kabelbaan of ga voor nog meer adrenaline op de ZIP-line. Meer info op de website.

Kasteelliefhebbers kunnen nog een tussenstop inplannen bij de kasteelruïne van Stapelburg en Schloss Ilsenburg hoog boven de gelijknamige stad op een steile rots. Dit was oorspronkelijk een keizerlijke vesting. Nadien rijd je verder richting Wernigerode waar je de nacht kan doorbrengen.

LEESTIP: Op rondreis door de Harz met kinderen? Lees dan ook onze blogpost met de leukste kindvriendelijke plekken in de Harz.

Dag 3: Wernigerode

Breng vandaag een bezoek aan Wernigerode, ongetwijfeld een van de charmantste stadjes in de Harz. De stad is gelegen aan de rivier de Holtemme, aan de noordelijke kant van het Harzgebergte. Het historische centrum bestaat uit een historisch stadsdeel en een nieuw stadsdeel (Altstadt en Neustadt). Wandel langs enkele van de gotische gebouwen die door de eeuwen heen aan branden zijn ontsnapt. Volg onze stadswandeling door Wernigerode die je alvast meeneemt langs de mooiste plekken zoals:

  • Het levendige marktplein omringd door typische vakwerkhuizen en het stadhuis, een van de bekendste en meest iconische bezienswaardigheden van Wernigerode.
  • In het vakwerkhuis van een voormalige lakenmolen - die zichtbaar overhelt – kan je vandaag de dag een bijzonder streekmuseum bezoeken, het Museum Schiefes Haus.
  • De St Sylvestri Kirche, vernoemd naar paus Silvester I. Deze kruisvormige basiliek, boven op de Klint-heuvel, wordt omringd door een historisch vakwerkhuizen, waaronder het Gadenstedtisches Haus, de Alte Münze en het stadsarchief.
  • Ook het kleinste huis van de stad waarin het folklore museum gevestigd zit.
  • Last but not least, eindig je de wandeling bij het kasteel van Wernigerode.

OVERNACHTINGSTIP: Travel Charme Gothisches Haus ligt aan het historische marktplein en combineert moderne elementen met een historische inrichting. Het viersterrenhotel biedt een uitgebreid ontbijtbuffet, gastronomische gerechten en stijlvolle spa- en fitnessfaciliteiten.

Dag 4: Wernigerode naar Quedlinburg

Op weg naar Quedlinburg staat er heel wat te wachten in het Harzgebergte: van gezellige steden en kasteelruïnes tot grotten en dé langste hangbrug van Duitsland. De eerste stop is Elbingerode, een van de grotere steden van de Harz onder meer bekend om zijn talrijke ertsmijnen en ijzerfabrieken. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de showmijn Büchenberg, een voormalige ijzermijn op zo’n 3 km ten noordoosten van Elbingerode.

Een bezoek aan de Titan RT hangbrug op 10 minuten van Elbingerode, mag natuurlijk niet ontbreken. Deze staat bekend als de langste hangbrug van Duitsland en werd in 2017 voltooid. Deze voetgangersbrug overspant de Bode midden in het Rappbode-dal, is maar liefst 458 meter lang en hangt ongeveer 100 meter boven het stuwmeer en de Rappbodedam. Als je dapper genoeg bent, kan je de spectaculairste slingersprong van Europa beleven bij de GigaSwing. Alleen of in tandem kunnen moedige Harz-bezoekers zich in de diepte storten. Meer info op de website.

Er staan ook nog enkele abdijen, ruïnes en kastelen langs de route gepland. Zo kan je na een bezoek aan de spectaculaire hangbrug doorrijden naar het kasteel Blankenburg op de Blankenburgheuvel, de abdij van Michaelstein (een voormalige cisterciënzerklooster waar nu concerten georganiseerd worden), kasteel Heimburg en Burg und Festung Regenstein, een erg coole plek hoog boven het eiken- en dennenbos. Hier vind je onder andere stenen kasteelruïnes en openluchtmuseum.

We eindigen de dag in Thale, op een 10 km van Quedlinburg waar je morgen een hele dag doorbrengt. Thale is vooral bekend als toegangspoort tot de Bodekloof, die je kan bewonderen vanop de Hexentanzplatz ("Heksen Dansvloer"), op zijn beurt bereikbaar met de Bodeklammgondellift en de Roßtrappe (bekijk ligging). Op de Hexentanzplatz is een groot openluchttheater en een dierentuin (bekijk ligging). Wie wil kan ook een ritje op de zomerrodelbaan maken, Harzbob Thale of je kan er ook naar het Hexenhaus op z’n kop (bekijk ligging).

Dag 5: Quedlinburg

Op dag 5 verken je het prachtige Quedlinburg

Tijdens de vroege middeleeuwen was Quedlinburg een welvarende stad en werd een invloedrijke stad onder de Ottomaanse dynastie in de 10e en 11e eeuw. Het kasteel, de kerk en de oude stad, die uit die tijd stammen, werden in 1994 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Verschillende locaties in de stad liggen op de toeristische Romaanse Weg (Romanische Straße).

RONDLEIDING: Verken de bekende en minder bekende plekjes van de stad tijdens een georganiseerde wandeling door Quedlinburg.

In het centrum van de stad vind je heel wat historische vakwerkgebouwen (waaronder een 14e-eeuws bouwwerk, een van de oudste van Duitsland), terwijl aan de buitenranden van de oude stad enkele Jugendstil-gebouwen uit de late 19e en vroege 20e eeuw staan. In de oude stad van Quedlinburg vind je zo’n 2000 vakwerkhuizen, onze stadswandeling door Quedlinburg laat je de mooiste zien waaronder het marktplein met het renaissance stadhuis, de verschillende kerken en verdedigingstoren, boeiende musea en het kasteel.

OVERNACHTINGSTIP: Hotel Theophano wordt beheerd door een familie en biedt klassieke, smaakvol ingerichte kamers in een prachtig historisch vakwerkhuis, midden in het oude centrum van Quedlinburg.

Dag 6: Quedlinburg naar Harzgerode

Zo’n 10 km ten zuidoosten van Quedlinburg vind je de volgende stop Ballenstedt. De trekpleister hier is een barokke kasteel met drie vleugels en het bijbehorende terrein, dat deel uitmaakt van het toeristische netwerk Tuindromen (Gartenträume – Historische Parks in Sachsen-Anhalt). Andere bezienswaardigheden zijn het oude en nieuwe stadhuis, enkel historische gebouwen zoals de Sint-Niklaaskerk.

Op weg naar Harzgerode kan je nog een bezoek brengen aan de Konradsburg, een voormalig kasteel, klooster en landhuis, de ruïne van het kasteel van de Heren van Arnstein in Harkerode en Burg Falkenstein, een keizerlijk kasteel uit de middeleeuwen. Ook de Mägdetrappe, een beroemde rotsformatie aan de rechterkant boven het Selke-dal zijn een bezoekje waard.

WANDELTIP: Download hier je wandelroute naar de Mägdetrappe in het Selkedal met een bezoekje aan de Köthener Hütte, de mooiste hut van de Harz.

We eindigen de dag in Harzgerode

We bevinden ons nu in het lagere oostelijke deel van het Harzgebergte: Harzgerode. Het district Harzgerode werd rond het jaar 1000 gesticht. In 993 kreeg het klooster Hagenrode in het Selketal (OT Alexisbad) markt-, munt- en douanerechten. Harzgerode werd voor het eerst als stad genoemd in 1315.

De eeuwenlange geschiedenis heeft geresulteerd in heel wat mooie monumenten. Zo is er het kasteel uit 1552, een renaissancegebouw met een trap en een ronde toren, en het imposante stadhuis op de markt, omgeven door traditionele vakwerkhuizen. Ook de stadsmuur en de Mariakerk, een barok gebouw uit 1697-99 met galerijen van drie verdiepingen, getuigen van de eeuwenlange geschiedenis van Harzgerode. De ontwikkeling van de regio is nauw verbonden met de mijnbouw, landbouw en de gieterij-industrie. Overnachten kan bij Gasthaus "Zur Linde".

Dag 7: Harzgerode naar Stolberg

Vandaag verken je delen van de zuidelijke Harz voordat je de dag eindigt in Stolberg. Enkele hoogtepunten van vandaag zijn onder meer de hydro-elektrische stuwdam Wippertalsperre, het dorpje Hainrode midden in het biosfeerreservaat van het karstlandschap in het zuiden van de Harz. Het dorp werd voor het eerst genoemd in 1349 en werd, net als vele andere dorpen in de Harz, sterk beïnvloed door de mijnbouw.

Een ander belangrijke plek als het gaat om de mijnbouw is de Glasebachgroeve, een mijnmuseum en een voormalige groeve in het fluorietmijngebied bij Straßberg. Hier worden verschillende mijnbouwvoorwerpen tentoongesteld, waaronder het oude houten afvoerkanaal (Grundablass) van de stuwdam van de Kiliansteig, een van de oudste stuwdammen in Duitsland.

De leukste verblijven in de Harz?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door de Harz? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Harz
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
Landal Verblijf in een vakantiepark boeken

Eindigen doe je in Stolberg, een stad met een lange geschiedenis als industrieel centrum en dit al sinds de 12e eeuw. Stolberg groeide uit tot een belangrijk centrum voor de productie van messing toen protestantse messingproducenten zich er rond 1600 vanuit Aken vestigden. Stolberg verloor zijn belang als messingproducent waardoor messingproducenten zich op andere industrieën gingen focussen, met name de glas- en textielindustrie, of specialiseerden zich in de massaproductie van fournituren.

Het herkenningsteken van de stad is het kasteel, dat aan het begin van de 20e eeuw werd herbouwd op de plaats van het voormalige middeleeuwse kasteel van Stolberg. Andere opmerkelijke oude gebouwen zijn de Kupferhöfe (koperen werven) en de mooie vakwerkhuizen in de oude stad in het algemeen. Aan de oostelijke grens van het grondgebied van Stolberg ligt de Wehebachtalsperre (stuwmeer Beck Wehe), inclusief uitkijkpunt (bekijk ligging).

OVERNACHTINGSTIP: City Hotel Stolberg, een driesterrenhotel met een rustige ligging aan Kaiserplatz, in het historische centrum van Stolberg.

Dag 8: Stolberg naar Stiege

We zijn nu over de helft van deze prachtige rondreis door het Harzgebergte en er staat nog zoveel moois op je te wachten. Vandaag rijd je van het pittoreske Stolberg richting Stiege maar onderweg kan je nog even stoppen bij volgende bezienswaardigheden:

  • Het KZ-Gedenkstätte Mittelbau-Dora, een museum waar het voormalige concentratiekamp Mittelbau-Dora stond, ten noorden van Nordhausen. Ideaal voor wie interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog.
  • Het imposante en goed bewaard gebleven kasteelruïne Hohnstein, vlakbij Neustadt.
  • De Poppenbergtoren, die je een fantastisch panoramisch uitzicht over de zuidelijke Harz garandeert.

Vanaf de Poppenbergtoren rijd je door naar het doprje Stiege, ten noordwesten van het Selketal tussen Hasselfelde en Güntersberge. Dit dorpje is vooral gekend voor z’n twee meren in het centrum van het dorp en het Stieger Schloss. De graven van Blankenburg bouwden Schloss Stiege waarschijnlijk in de stad als jachthuis en ter bescherming van de mijnbouw die in het gebied plaatsvond. Het werd voor het eerst genoemd in een document uit 1329. Boek hier je verblijfplaats in Stiege of omgeving.

Dag 9: Stolberg naar Schierke

Vandaag rijd je vanuit Stiege verder naar Schierke, waar je morgen de Brocken kan beklimmen en/of andere wandelingen in dit deel van de Harz kan maken. Wie zich wilt verdiepen in het voormalige Oost-Duitsland, kan eerst nog een bezoek brengen aan het Panzerfahren & DDR-Technik Museum van het MT. Hier worden tanks, speelgoed en alledaagse gebruiksvoorwerpen en huishoudtoestellen tentoongesteld. Het geeft een interessant beeld van het dagelijkse leven in het voormalige Oost-Duitsland.

  • Nadien kan je nog een wandeling maken naar de Drei-Länder-Stein, een steen op het drielandenpunt van Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Thüringen (bekijk ligging).
  • Vervolgens bereik je een geweldig uitkijkpunt iets boven de Königshütte - vanaf hier kan je onder andere de Brocken, Wurmberg en Hohne zien. Naast de ruïne van de Königsburg staat een infobord over de geschiedenis van het kasteel.
  • Of ga naar de kleine, kunstmatige Königshütter-waterval, omgeven door vegetatie, met picknicktafels en een barbecueplek alvorens je verder rijdt naar Schierke.

Eindigen doe je in Schierke

Schierke is vooral een toeristische bestemming, om te wandelen en voor allerlei wintersporten. Naast het verbluffende uitzicht op de omringende bergen, waarvan sommige toppen meer dan 1000 meter hoog zijn, heeft de regio nog meer troeven. In de directe omgeving van Schierke zie je hoge rotsformaties, zoals de Schnarcherklippen en de Feuersteinfelsen, die tot de belangrijkste troeven van het stadje behoren, net als de uitkijkpunten en klimrotsen midden in het bos.

Ben je hier in de nacht van 30 april op 1 mei? Dan kan je het traditionele feest van Walpurgisnacht vieren, ook wel bekend als de avond van de heilige Walpurga. In het weekend voor het festival versieren de inwoners de dorpen met onder andere duivels en heksen. Volgens het volksgeloof komen heksen op deze nacht samen op de top van de Brocken (de hoogste berg in Noord-Duitsland) om met de duivel te dansen.

Dag 10 - 11: Brocken en omgeving

De Brocken is niet zomaar een bergtop, maar de hoogste top in het Harzgebergte. Met een hoogte van 1141 meter ligt de top van de Brocken boven de boomgrens. Het hele gebied rond de Brocken werd in 1990 uitgeroepen tot nationaal park. Met bijna twee miljoen bezoekers per jaar is de legendarische Brocken de populairste bestemming in de Harz.

Er zijn verschillende manieren om de top te bereiken

In principe heb je de keuze tussen een ritje met de Brockenbahn of de behoorlijk zware klim te voet. Als je wil, kan je in de zomer ook met de fiets of met een paardenkoets naar het hoogste punt van dit granieten massief. Als je via het 19 km lange smalspoor met de oude stoomtrein naar de top van de Brocken wil, kan je in Wernigerode instappen; koop je kaartjes online via deze website.

Na aankomst op de top van de Brocken kan je op adem komen in een van de restaurants. Rondom de top loopt een 1,5 kilometer lang panoramapad, het volgt de loop van de voormalige Brockenwand en komt langs interessante punten waaronder de Preekstoel van de Duivel en het Heksenaltaar. (zie hier wandeling naar de Brocken)

Daarnaast biedt het pad een spectaculair uitzicht over grote delen van de Harz en de noordelijke uitlopers van de Harz. Op de top vind je ook de Brockengarten, opgericht in 1890, een museum over de geschiedenis van de hoogste berg van de Harz, een hotel met uitkijkplatform en enkele souvenirwinkels.

Hou er rekening mee dat het hier vaak mistig is en dit het zicht kan belemmeren. Voorzie je van warme kledij; want deze berg heeft zijn eigen microklimaat. Het kan er soms erg winderig en veel frisser zijn dan in de lager gelegen gebieden. Een bezoek aan de Brocken is een niet te missen bezoek tijdens je rondreis in het Harzgebergte.

Dag 12: Schierke naar Braunlage

Vandaag kan je een korte lus naar het zuiden maken om nog een paar attracties van de zuidelijke delen van deze regio te bezoeken voordat je teruggaat naar het noorden, naar Braunlage. De eerste plek waar je halt houdt is de cisterciënzer abdij in Walkenried gesticht in 1127. De overblijfselen van het kloostercomplex maken sinds 2010 deel uit van het werelderfgoed Oberharzer Wasserregale. Breng er ook een bezoek aan de overblijfselen van het gigantische klooster in het Zisterzienser Museum Kloster.

Vlakbij kan je ook het UNESCO-werelderfgoed Informatiecentrum Walkenried bezoeken, waar je alles over het werelderfgoed van de regio te weten komt, zoals de Mijnen van Rammelsberg, Goslar en Oberharzer Wasserwirtschaft. Sluit je bezoek af met een wandeling door het dorpje Walkenried zelf. Eindigen doe je in Braunlage, vooral bekend als een populair skioord in het Harzgebergte.

OVERNACHTINGSTIP: Het Landhotel Villa Foresta is een familie beheerd hotel in Braunlage met landelijke kamers, een prachtige tuin, een gezellige open haard, een eigen bibliotheek én een spacentrum. Puur genieten op je laatste dagen in de Harz.

Dag 13: Braunlage naar Herzberg am Harz

Op de voorlaatste dag van deze rondreis door de Harz staan nog enkele hoogtepunten op het programma. Vandaag rijden we zuidwesten richting Herzberg am Harz en houd je halt bij Sankt Andreasberg met de Grube Samson, een van de belangrijkste mijnbouwmonumenten in Europa, geniet je van prachtige uitzichten vanaf de Großer Knollen en bezoek je kasteel Scharzfels, een middeleeuwse ruïne ten oosten van het dorp Scharzfeld.

Ook de Steinkirche van Scharzfeld, een interessante grot met ronde bogen in het dolomietgesteente staat nog op de planning voor je Herzberg am Harz bereikt.

Verken het centrum van Herzberg am Harz langs de rivier de Sieber

Het huidige vierhoekige kasteel Herzberg vindt zijn oorsprong in de 11e eeuw. Na een brand in 1510 werd het herbouwd en het is een van de weinige kastelen in Nedersaksen dat is opgetrokken als vakwerkgebouw. Daar het 700 jaar lang eigendom was van het Huis Welf, wordt het ook wel het Welfkasteel van Herzberg genoemd.

Tegenwoordig herbergt het kasteel een klein cultureel centrum met een restaurant, een museum en de grote zaal, die wordt gebruikt voor verschillende culturele evenementen. In het museum vind je de geschiedenis van de bosbouw in de Harz, de geschiedenis van het kasteel en die van de Welfs. Andere expositieruimtes tonen de geschiedenis van de wapenproductie in Herzberg en het werk van de lokale orgelmaker Johann Andreas Engelhardt.

LEESTIP: Download onze reisgids Harz en ontdek nog meer pareltjes in deze regio.

Nog meer hoogtepunten alvorens je terugkeert naar Goslar

  • Het Oberharzer Mijnmuseum waar je meer te weten over het leven van de mijnwerkers en hoe de mijnindustrie hier is ontstaan. Het museum werd ondergebracht in 300 jaar oude herenhuizen. Voor bezoekers van het Oberharzer Mijnmuseum is de wandeling door de showmijn ongetwijfeld het hoogtepunt. Het complex bestaat uit originele gebouwen en mijnbouwfaciliteiten.
  • In Hahnenklee vind je 12 van de oorspronkelijke 165 vijvers van het Oberharzer Wasserwirtschaftssystem. Wat vandaag de dag lijkt op een rustig en romantisch landschap met historische architectuur aan de kant van de weg, is in werkelijkheid een van de belangrijkste en grootste pre-industriële constructies ter wereld.
  • Een andere bezienswaardigheid in Hahnenklee die je niet mag missen: de Lutherse staafkerk Gustav Adolf. Het is een kopie van de middeleeuwse Borgund Stavekerk in Noorwegen. Het interieur bevat veel houtsnijwerk vol eeuwenoude symbolen en kenmerken van het ontwerp van Vikingschepen.

Dag 14: Herzberg am Harz naar Goslar

Jammer genoeg is de laatste dag van deze prachtige rondreis aangebroken. De eerste bestemming van vandaag is Osterode am Harz, gelegen langs de Deutsche Fachwerkstraße. Nadien breng je een bezoekje aan Isenberg waar je een ondergronds museum en de kalksteengrotten kan bezoeken. Deze grot is niet gigantisch groot maar is wel leuk om te bezoeken! Meer info op de website.

Last but not least: de Rammelsbergmijnen

De mijnen van Rammelsberg zijn de enige mijnen ter wereld die meer dan duizend jaar onafgebroken in bedrijf zijn geweest. De ertsmijnen werden in 1988 gesloten en omgevormd tot een museum. Een bezoek neemt je mee op een reis door de tijd om zo de geschiedenis van de mijnbouw te ontdekken en je te verdiepen in het dagelijkse leven van een mijnwerker. Meer info op de website.

De Rammelsbergmijnen liggen op 6 kilometer van Goslar waar je de rondreis eindigt. Je kan er voor kiezen om de rondreis nog wat uit te breiden en een georganiseerde wandeling met local door Goslar te volgen.

Extra tip: Bespaar met de HarzCard

Ben je van plan meerdere monumenten te bezoeken in de Harz?

  • Het is een goed idee om een HarzCard te kopen.
  • Deze geeft gratis toegang tot meer dan 100 plaatsen en attracties.
  • Je kan een Harzcard van 48 uur kopen of een 4-dagen kaart.
  • Het openbaar vervoer is niet inbegrepen.
  • De 48 uur HarzCard is 48 uren geldig gedurende 1 jaar. De treinrit naar de Brocken is niet inbegrepen in de 48 uur HarzCard.
  • De 4-daagse HarzCard is geldig voor 4 afzonderlijke dagen naar keuze binnen 1 jaar. Het kan, maar hoeft niet, op 4 opeenvolgende dagen gebruikt te worden. De enkele reis naar de Brocken is inbegrepen in de 4-daagse HarzCard.
  • Meer info over de HarzCard op de officiële website.

Download je gratis reisgids Harz

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Harz regio? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Harz met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Harz met een gratis stadswandeling in Goslar.

Harz

Gratis reisgids Harz downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?