Premium

Wandeling naar de Mägdetrappe in het Selkedal - Harzgerode

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Wandeling naar de Mägdetrappe in het Selkedal - Harzgerode

  • Startpunt: Parking Friedensdenkmal
  • Eindpunt: Parking Friedensdenkmal
  • Type: Wandelroute
  • Afstand: 7,5 km
  • Duur: 3 uur

De Mägdetrappe is een beroemde rotsformatie aan de rechterkant boven het Selke-dal. De afdruk in de Mägdetrappe heeft ruwweg de vorm van een diepe voetafdruk en is volgens de legende de voetafdruk van een reusachtige maagd. De naam van de naburige stad Mägdesprung wordt in verband gebracht met diezelfde legende.

De legende van de reusachtige maagd

Volgens het verhaal wachtte een reusachtige maagd op de plek van de trap op haar vriendin, die op bezoek kwam uit het Thüringer-woud. Toen de vriendin aan de andere kant van het dal aankwam, zei ze dat ze moe was en dat het wachtende meisje maar moest springen. Ze aarzelde eerst totdat een boer die langsreed met een wagen volgeladen met hout haar begon uit te lachen. Toen pakte ze de boer, zijn kar en zijn paarden in haar rok en sprong over het dal. Daar zette ze de geschokte boer af en ging lachend verder met haar vriendin. De voetafdruk is het resultaat van die sprong. Dit is echter slechts een van de vele legendes die de voetafdrukachtige afdruk in de rots verklaren.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Wandeling naar de Mägdetrappe

Dit is een korte, maar zeer afwisselende wandeling. Je doorkruist een natuurleerpad en het Pionierspad. Ongeveer halverwege duikt de legendarische Mägdetrappe op - een inkeping in de rotsen boven het dorpje Mägdesprung. Volgens de legende - die je hierboven uitgebreid kon lezen - is dit de plek waar de reus haar voetafdruk in de steen achterliet toen ze over het Selketal sprong. Geniet vanaf hier van een adembenemend uitzicht over de vallei.

Verderop komen we de Köthener Hütte tegen bekend als Harzer Wandernadel nummer 195 (bekijk ligging). Deze hut staat bekend als de mooiste van de Harz en is gebouwd als een kleine kapel. Het panorama is onevenaarbaar.

De route passeert langs talloze mooie plekjes, waaronder de Schalkenburg, de Pionierklippe en de Luisenklippe. Vlakbij die laatste, op het rotsplateau, staat de Luisentempel, opgericht in 1823 boven het voormalige klooster Hagenrode. De tempel is een eerbetoon aan Luise von Anhalt Bernburg, dochter van hertog Alexius Friedrich Christian von Anhalt Bernburg, die hier in 1810 de eerste kuurfaciliteiten oprichtte en zijn naam gaf aan het kuuroord Alexisbad.

Harz

Gratis preview reisgids Harz downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Harz

Ontdek de Duitse Harz regio via een complete reisgids en 16 wandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

Route op de kaart


Geschreven door

Wouter Coppens

Gratis preview reisgids Harz downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?