Bezoek de mijnen van de Rammelsberg in Goslar: duik in de UNESCO mijnen van de Harz

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezoek de mijnen van de Rammelsberg in Goslar: duik in de UNESCO mijnen van de Harz

2 april 2024 in Harz0 reacties

Praktische info over je bezoek aan de UNESCO mijnen van Rammelsberg

De mijnen van Rammelsberg, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, liggen vlakbij de stad Goslar. Het zijn de enige mijnen ter wereld die meer dan duizend jaar onafgebroken actief zijn geweest. Daarnaast was het ooit ook ’s werelds grootste aaneengesloten afzetting van lood-, koper- en zinkerts. Breng zeker een bezoekje aan de Rammelsbergmijnen en dompel jezelf onder in de wereld van de mijnbouw.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Goslar

Duur1 - 3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 550 km, vanaf Utrecht is het 450 km, reken op 5 à 6 uur rijden
PakketreisDeze reis naar de Harz als een pakketreis boeken? Kijk bij ANWB voor een rondreis Harz-regio va. € 747
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in Goslar zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. De Rammelsberg

De Rammelsberg is een berg van 636 meter hoog aan de noordelijke kant van het Harzgebergte. De berg is voor lange tijd de thuisbasis geweest van een belangrijke zilver-, koper- en loodmijn. Maar naast een bezoekje aan de mijn kan je er ook mooie wandel- en fietstochten maken. Zo kan je een wandeling maken naar de Wasserfall am Herzberger Teich (bekijk ligging) of Blockschutthalden am Rammelsberg (bekijk ligging). Je kan ook onze wandelroute rond de Rammelsberg downloaden.

  1. De mijnen van de Rammelsberg

De mijnen van Rammelsberg zijn de enige mijnen ter wereld die meer dan duizend jaar onafgebroken actief geweest zijn. Er werd naar schatting meer dan 25 miljoen ton erts gewonnen.

De mijnbouw in Rammelsberg begon ongeveer 3000 jaar geleden

In de 10e eeuw begonnen koningen en keizers zilver te winnen, om hun rijkdom te tonen en om er munten van te slaan. Sinds de 15e eeuw wordt er voornamelijk looderts gewonnen, de winning van zinkerts begon pas aan het begin van de 20e eeuw.

Zowel de bovengrondse gebouwen als ondergrondse mijnen getuigen tot op de dag van vandaag nog de mijnbouwgeschiedenis. De ertsmijnen werden in 1988 gesloten en omgevormd tot een museum. Een bezoek aan dit museum en de mijnen neemt je mee op een reis door de tijd om zo de geschiedenis van de mijnbouw te ontdekken.

Samen met de middeleeuwse oude binnenstad van Goslar en zijn keizerlijk paleis werd het in 1992 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Rondleiding door de mijnen

Samen met een deskundige gids verken je het complex van de Rammelsbergmijnen. Net zoals bij de echte mijnwerkers, wordt gevraagd om voor alle veiligheid een helm op te zetten. Je krijgt een korte introductie over de geschiedenis van de mijnbouw in de regio, de geologie van de Rammelsberg-ertsafzetting en de mijnbouwtechnieken die door de eeuwen heen zijn gebruikt.

Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek aan de mijnen zijn onder meer de voormalige kleedkamers (de zogenaamde Mannschaftskaue) waar de mijnwerkers zich konden douchen en omkleden. Het zal je ook meteen opvallen dat de kleren hier aan het plafond hangen. Dit was een systeem die de mijnwerkers jarenlang hanteerden om de kleren droog te houden. Ze hadden namelijk vaak te maken met vochtige en natte omstandigheden ondergronds.

Ervaar zelf de complexiteit en de omvang van het mijnsysteem

Je wandelt door de gangen, schachten en ruimtes die gebruikt werden voor de winning van erts, het transport van materiaal en de huisvesting van mijnwerkers. Je ziet ook enkele originele machines en de energiecentrale, waar de energie werd opgewekt om de mijn te laten werken.

RONDREIS: Een bezoek aan de mijnen is dan ook een absolute must-do tijdens je rondreis door de Harz.

De leukste verblijven in de Harz?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door de Harz? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Harz
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
Landal Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Wat is de ligging van de Rammelsbergmijnen?

  • De mijnen van de Rammelsberg liggen op slechts 2,5 km buiten het centrum van Goslar (15 minuten rijden - 50 minuten wandelen).
  • Adres: Bergtal 19, 38640 Goslar, Duitsland (zie ligging op de kaart)
  • Wil je naast de mijnen van de Rammelsberg en Goslar graag nog meer ontdekken van deze prachtige regio? Gebruik dan zeker onze rondreis door de Harz als leidraad.

  1. Openinsuren en tickets voor je bezoek aan de Rammelsbergmijnen

  • Tussen november en maart: dagelijks geopend van 9u tot 17u.
  • De laatste rondleiding begint om 15u30.
  • Tussen 1 april en oktober: dagelijks geopend van 9u tot 18u.
  • De laatste rondleiding begint om 16u30.
  • Meer actuele info op de website.

Waar je tickets kopen?

  • Een ticket voor het museum: €9/volwassene, €4,50/kind.
  • Een ticket voor het museum inclusief een rondleiding: €18/volwassene, €11/kind.
  1. Info & tips voor je bezoek aan de Rammelsbergmijnen

  • Er worden meerdere rondleiding georganiseerd door de mijnen (Duits of Engels).
  • Rolstoelgebruikers hebben de mogelijkheid om de mijn binnen te rijden met een speciale mijntrein, aangepast voor rolstoelen
  • Het hele jaar door ligt de temperatuur rond de 12 graden. Kleed je dus warm genoeg voor een bezoek aan de Rammelsbergmijnen.
  • Goede wandelschoenen zijn ook zeker een aanrader.
  • Er is ook een restaurant waar je kan lunchen en een speelhoekje voor de kinderen.
  • Meer info op de website.
  1. Breng ook een bezoekje aan Goslar

De Rammelbergsmijnen liggen op een boogscheut van Goslar (15 minuten rijden). Na je bezoek aan de mijnen kan je de stad in trekken. Goslar weet met zijn sfeervol centrum vol kleurrijke vakwerkhuizen zeker te charmeren.

Met onze stadswandeling door Goslar ontdek je alvast de hoogtepunten van deze stad zoals het marktplein en het stadhuis, het keizerlijk paleis, de verschillende kerken en boeiende musea zoals het Siemenshaus (voorouderlijk huis van de familie Siemens) en de Zwinger-toren.

OVERNACHTEN: Verblijf tijdens je bezoek aan Goslar in het Hotel Kaiserworth Goslar, gelegen aan de grote markt. Het hotel zit gevestigd in het gotische Kaiserworth, een prachtig gebouw met een weelderig interieur. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: breng alvast een bezoekje aan de Rammelsbergmijnen

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een bezoek aan de Rammelsbergmijnen? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Harz in Duitsland.

  1. Waar overnachten in Goslar?

Van heinde en verre trekken reizigers naar Goslar, dus aan overnachtingsmogelijkheden geen gebrek. Er zijn meer dan genoeg accommodaties, waardoor je gerust nog genoeg last-minute opties kan vinden. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Goslar en omgeving.

  • AKZENT Hotel Villa Saxer bevindt zich in het historische centrum, beschikt over ruime, modern ingerichte kamers waarvan sommigen een eigen balkon hebben. 's Ochtends geniet je van een gastronomisch ontbijtbuffet met regionale specialiteiten. Meer info en boeken.
  • Romantik HotelAlte Münze biedt meer van hetzelfde, maar in een iets luxueuzer jasje. Ook hun restaurant is een absolute topper, eens te meer omdat je kan eten in een kamer uit 1509! Meer info en boeken.
  • Als je liever in de natuur verblijft, dan is het Torfhaus Harzresort een uitstekende keuze. Naast in de traditionele tweepersoonskamers, kan je ook verblijven in charmante huisjes en mag je gratis gebruik maken van de sauna en fitness. Meer info en boeken.
  1. Download je gratis reisgids Harz

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Harz regio? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Harz met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Harz met een gratis stadswandeling in Goslar.

Harz

Gratis reisgids Harz downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?