Dé 15 x mooiste bezienswaardigheden van Heraklion: wat zien & doen? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 15 x mooiste bezienswaardigheden van Heraklion: wat zien & doen? + tips

6 februari 2023 in Griekenland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Heraklion + verblijftips

Heraklion, oftewel Iraklion, is de hoofdstad van het Griekse eiland Kreta. Het is een drukke en hectische stad die enkele mooie bezienswaardigheden in petto heeft. Hoewel deze stad misschien niet de meest ontspannende vakantiebestemming op het eiland is, is het toch de moeite waard om wat tijd te spenderen in de historische, noordoostelijke hoek van de oude stad. Verdwaal er in de sfeervolle oude steegjes en ontdek er een mooie markt, en imposante vestingwerken rond de oude stadsmuren.

Benieuwd naar meer? Ontdek in deze blogpost alvast dé mooiste bezienswaardigheden van Heraklion.

Tours en tickets voor je bezoek aan Heraklion

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Heraklion (hoofdstad van Kreta) bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Heraklion.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Heraklion en omgeving

Inhoud artikel

 1. Boek voordelig je vakantie naar Kreta

Wil je graag deze reis als pakketreis boeken? Vergelijk dan volgende aanbieders:

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Bekijk dan zeker ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

 1. Venetiaanse haven

De natuurlijke baai van Heraklion groeide uit tot de belangrijkste haven van de oostelijke Middellandse Zee

Toen het eiland in 1204 in handen viel van de Venetianen, werd Candia (zoals de Venetianen zowel de stad Heraklion als het hele eiland noemden) "het andere Venetië van het Oosten". De Venetiaanse haven was de enige in Griekenland die zich op zo'n grote schaal met exporthandel bezighield. Vooral tijdens de laatste twee eeuwen van de Venetiaanse overheersing was het de grootste haven in de regio. De belangrijkste exportproducten waren wijn, olijfolie, rozijnen, kaas, honing, bijenwas, zijde, katoen en zout, een Venetiaans monopolie.

In de 17e eeuw had de haven al zijn huidige omvang aangenomen. Er konden vijftig galeien aanmeren en er werden later tijdens de Turkse periode maar weinig aanpassingen gedaan. Helaas moest een deel van de haven wijken voor de aanleg van de kustweg en in de 20e eeuw ging een deel van de Venetiaanse haveninstallaties verloren. Restanten van de historische haven kan je vandaag nog steeds bewonderen.

TIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling door het centrum van Heraklion. Je komt langs dé topbezienswaardigheden van de stad.
 1. Rocca a Mare

Het Rocca a Mare (ook wel gekend als het fort Koulés) ligt aan de ingang van de oude haven van Heraklion. Het wordt nu vaak aangeduid als het fort van Koules. Het werd gebouwd ten tijde van de Republiek Venetië in het begin van de 16e eeuw en het verkeert nog steeds in goede staat.

De plek werd voor het eerst versterkt door de Arabieren in de 9e of 10e eeuw, en de Byzantijnen bouwden er later een toren. Die toren werd in 1523 afgebroken, en het huidige Venetiaanse bouwwerk kwam ervoor in de plaats. Het fort werd in 1540 voltooid. Het fort is gerestaureerd en tegenwoordig opengesteld voor het publiek. Er vinden soms kunsttentoonstellingen en culturele evenementen plaats.

 1. Vuurtoren van Heraklion

Langs de golfbreker, aan de noordkant van het fort, staat een vuurtoren. De nieuwe haven, ongeveer 2,4 km lang, strekt zich daarachter uit in het water. Het is een populaire plek om te wandelen. Langs deze promenade kan je vaak vissers zien wachten tot ze beet hebben. Eenmaal aangekomen bij de vuurtoren (bekijk ligging) zie je de haven en de stad achter je liggen.

TIP: Download onze gratis reisgids Kreta met alle top bezienswaardigheden en nuttige tips & tricks.

 1. Archeologisch museum van Heraklion

Het Archeologisch museum van Heraklion herbergt een van de beste collecties Minoïsche kunst en artefacten ter wereld (bestel je tickets hier online). Het museum werd tussen 1937 en 1940 gebouwd door architect Patroklos Karantinos op een plaats waar voorheen het rooms-katholieke klooster van Sint-Franciscus stond, dat in 1856 door een aardbeving werd verwoest.

Het nieuwe anti seismische gebouw van het museum is een belangrijk voorbeeld van modernistische architectuur en kreeg een Bauhaus-prijs. Het werd in 1883 geopend met een collectie oudheden.

Dit museum is een van de belangrijkste attracties rond het Eleftheriasplein. Dat gebied werd in de Venetiaanse tijd gebruikt als oefenterrein voor het Venetiaanse huurlingenleger en werd indertijd het Campo Marzio of Piazza d'Armi genoemd. Toen in de 16e eeuw de Sint-Jorispoort werd gebouwd, kreeg het plein de naam Sint-Jorisplein.

 • Het museum is open van april tot september, op maandag van 12 tot 20u, van dinsdag t.e.m. zondag van 8 tot 19u.
 • Tussen oktober en maart kan je er dagelijks terecht van 8 tot 17u.

Bestel je tickets voor het Archeologisch Museum Iraklion

 1. Museum voor oud-Griekse Technologie

Het Museum voor oud-Griekse Technologie is sinds 2019 toegankelijk voor bezoekers. Het museum is gevestigd in het Palazzo d’Ittar, een traditioneel gebouw van Venetiaanse oorsprong, gebouwd rond 1500. De naam is afgeleid van de Italiaanse arts Amabile Giovanni Ittar (1830-1904), een beroemde arts en tevens vice-consul van Italië en Frankrijk op Kreta.

De oprichter van het museum, meneer Kotsanas, studeerde werktuigbouwkunde en wilde de technologische wonderen van de Griekse oudheid in de kijker zetten. Dat doet het museum met kwalitatieve tentoonstellingen.

Je kan er onder andere de eindeloze hydraulische schroef van Archimedes (3e eeuw v.Chr.) bewonderen. Er is ook plaats voor het eerste toestel voor brandbestrijding (1e eeuw n.Chr.), muziektechnologie, de wekker van Plato (het eerste wekapparaat in de geschiedenis), cryptografische apparaten, chirurgische instrumenten, en nog veel meer fascinerende uitvindingen. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Al van bij het binnenwandelen van DOM Boutique Hotel zal je onder de indruk zijn van het wondermooie hedendaagse interieur. Het hotel ligt op slechts enkele kilometers van het strand en vlakbij verschillende musea en de Venetiaanse haven. Meer info en boeken.

 1. Morosinifontein

De Leeuwenfontein, ook bekend als Morosini-fontein, in het hart van Heraklion, werd in 1628 gebouwd door generaal Francesco Morosini tijdens de Venetiaanse overheersing. Morosini was de plaatselijke gouverneur. Hij wilde een monument bouwen om de Venetiaanse succesperiode te herdenken. Tegenwoordig is het een populaire ontmoetingsplaats voor de plaatselijke bevolking en een herkenningspunt voor bezoekers van de stad.

De fontein werd gebouwd om onbeperkt drinkwater naar de bewoners van Heraklion te brengen. De stad had immers geen bronnen en de inwoners moesten zich daarom behelpen met putten en regenwaterreservoirs. De fontein verhoogde het wooncomfort aanzienlijk en leverde 1000 vaten water per dag.

Het gebied rondom de Morosini-fontein is het hele jaar door een bruisende plek

Elke dag komen inwoners en toeristen naar het plein om de fontein te bewonderen, winkels te bezoeken, te genieten van een koffietje of om een tentoonstelling in de basiliek van San Marco te bezoeken.

Hoewel het vandaag een vrolijke en levendige plek is, draagt dit gebied een donkere geschiedenis met zich mee. Historische bronnen vertellen dat op dit plein in de periode van de Arabische overheersing (9e-10e eeuw), de grootste slavenmarkt in het oostelijke Middellandse Zeegebied werd gehouden.

In de Venetiaanse tijd (13e-17e eeuw) stond hier het paleis van de Venetiaanse hertog van Kreta (Palazzo Ducale). Tegenover het hertogelijk paleis vond je de graanschuur, die parallel liep aan de Arabisch-Byzantijnse muur, die tot aan de zee reikte.

TIP: Leer meer over de culinaire cultuur en dwaal door de lokale wijken van de stad met deze culinaire wandeltocht door Heraklion. Proef de traditionele Griekse koffie (ellinikós kafés), de bekende bougatsa van Heraklion en sip aan de lokale Kretenzische wijnen. Met deze wandeling proef je van het authentieke Heraklion.
 1. Bezoek de centrale markt

De centrale markt van Heraklion ligt bezaaid met winkels die souvenirs, goedkope kledij, schoenen, fruit, groenten, kruiden, specerijen, kaas en vlees verkopen. Er zijn ook kleine cafés en tavernes. Vroeger deden de inwoners van de stad hier hun dagelijkse boodschappen, maar tegenwoordig hebben de straatmarkten in de buitenwijken die rol grotendeels overgenomen.

De centrale markt blijft een bijzonder deel van Heraklion. De winkels liggen er dicht tegen elkaar en het is er altijd gezellig druk en charmant ouderwets, vergeleken met de aangrenzende winkelstraten en hun moderne winkels.

 1. Kerk van Agios Minas

De kerk van Agios Minas, gelegen aan het plein Agia Ekaterini, werd gebouwd tussen 1862 en 1895. Het is qua omvang en ligging een van de meest indrukwekkende kerken van de stad. Op de westelijke hoek van de metropolitaanse kerk staat een piepklein ouder kerkje, ook Agios Minas genoemd, met sierlijk houtsnijwerk en iconen uit de 18e eeuw. Het is niet bekend wanneer het gebouwd werd.

 1. Venetiaanse muren van Heraklion

De Venetiaanse muren van Heraklion omringen het oude deel van de stad. Ze werden voor het eerst gebouwd in de 15e eeuw. In de daaropvolgende twee eeuwen werden uitbreidingen en verbeteringen doorgevoerd. De belangrijkste architect was een van de beroemdste legeringenieurs van de 16e eeuw, Michele San Michele uit Verona. Op een bepaald punt op de muren nader je de poort van de Pantocrator van Panigra, tegenwoordig bekend als de poort van Chania.

 1. Natuurhistorisch museum van Heraklion

Het Natuurhistorisch museum heeft tot opdracht de diverse flora en fauna van het oostelijke Middellandse Zeegebied te bestuderen, beschermen en promoten. Het museum is gevestigd in een gerestaureerd industrieel gebouw waarin vroeger een elektriciteitscentrale was gevestigd. Meer info op de website.

RONDREIS: Ontdek nog meer van het prachtige eiland Kreta met onze rondreis Kreta.

 1. Sebil van Haci Ibrahim Agha

Bovenaan de markt ligt het Kornarouplein. Daar staat de Sebil van Haci Ibrahim Agha, een openbare straatfontein die is omgebouwd tot café (zie ligging hier). Ooit werd in de zomer sneeuw aangevoerd van de berg Psiloritis, zodat de sebil ijskoud water kon leveren aan de dorstige bevolking van Heraklion.

Naast de sebil zie je de monumentale Bembo-fontein, die goed bewaard is gebleven. Het bouwwerk is genoemd naar de Venetiaanse gouverneur-generaal van Heraklion Gianmatteo Bembo, die in 1552-54 de opdracht gaf om de fontein hier neer te poten. Het was de eerste keer dat de inwoners van Heraklion stromend water hadden in de stad.

De fontein bestaat uit een tuit en een klein rechthoekig bassin. Boven de tuit staat het hoofdloze beeld van een Romeinse ambtenaar uit het gebied Ierapetra in het zuidoosten van Kreta. Het hele monument is versierd met de wapenschilden van Venetiaanse families.

 1. Historisch museum van Kreta

Het Historisch museum van Kreta belicht de kunst en geschiedenis van het eiland vanaf de 4e eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog. De collecties zijn chronologisch opgesteld en volgens onderwerp geordend. De historische artefacten worden geduid met beeldmateriaal en multimedia.

Ze omvatten keramiek, beelden, munten, sieraden, muurschilderingen, draagbare iconen, rituele voorwerpen, manuscripten, erfstukken, weefsels en het gereconstrueerde interieur van een landelijk Kretenzer huis. De vaste collectie wordt aangevuld met tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende thema's. Meer info op de website.

 1. CRETAquarium

Het CRETAquarium, dat deel uitmaakt van een grote Europese familie van aquaria, biedt zijn bezoekers de unieke kans om een duik te nemen in de Middellandse Zee zonder nat te worden. (boek je tickets alvast hier online). Het CRETAquarium werd in 2005 geopend op het terrein van het voormalige USAF Iraklion Air Station bij de stad Gournes en onderging een grote uitbreiding in de winter van 2008-9, toen er 25 nieuwe aquaria werden geïnstalleerd.

Het aquarium wordt momenteel beheerd door het Helleens Centrum voor Marien Onderzoek, een openbare onderzoeksinstelling. De exposities zijn gericht op de mariene fauna van het Middellandse Zeegebied en omvatten zeeorganismen van meer dan 250 soorten in meer dan 60 aquaria. Het is de ideale uitstap om met kinderen te doen. Meer info op de website.

TICKETS: Bespaar jezelf kostbare tijd en geld en bestel je tickets voor het aquarium in Heraklion op voorhand online. Zo kan je wachtrijen ter plekke vermijden.

 1. Maak een daguitstap naar Knossos

Knossos is zonder twijfel een van de populairstetrekpleisters van Kreta. Dit is de grootste archeologische vindplaats uit de bronstijd op het eiland en het wordt omschreven als de oudste stad van Europa. Het gebied werd al in het neolithicum bewoond. Het paleis van Knossos was het hart van de Minoïsche beschaving en cultuur.

 • In de begintijd van het paleis, rond 2000 v.Chr., woonden hier ongeveer 18.000 mensen, maar op het hoogtepunt, ongeveer 300 jaar later, telde Knossos maar liefst 100.000 inwoners.
 • Het paleis was in die tijd het centrum van het ceremoniële en politieke leven in de regio.
 • Aan het einde van de bronstijd, tussen 1380 en 1100 v.Chr., werd het paleis echter om onbekende redenen verlaten.

Dit is een must voor iedereen met ook maar enige interesse in de Minoïsche cultuur en beschaving en geschiedenis en archeologie in het algemeen. De site weerspiegelt het leven en de cultuur tijdens deze cruciale periode in de geschiedenis van het eiland.

TIP: Wil je de wachtrijen ontlopen, en niet staan bakken in de hete Griekse zon? Koop je voorrangsticket + begeleide gids € 50 voor het paleis van Knossos, zo kom je alles te weten over de Griekse Mythen en de bijzondere geschiedenis van dit bouwwerk.

Ticket + audiotour boeken? Je ticket online bestellen zodat je niet hoeft aan te schuiven ter plaatse? Koop je e-ticket + audiotour voor Knossos online € 16. Met de audiotour krijg je interessante info bij het bouwwerk,.. zo sta je niet gewoon naar een berg stenen te kijken.

Naast het Paleis van Knossos zijn er nog tal van andere uitstappen die ook erg de moeite zijn

 • Tour van een halve dag naar het beroemde hippiestrand van Matala en de zogenaamde hippiegrotten. Boek je tour hier.
 • Maak een onvergetelijk cruisetocht naar het onbewoonde eiland Koufonisi. Vaar rond het pittoreske eiland, bewonder de kustlijn en grotten en neem een duik in het helderblauwe water. Boek je cruise hier.
 • Leer het échte Kreta kennen met deze dagtocht naar de Zeus-grot, traditionele dorpjes, een olijfoliefabriek en oude windmolens op het Lasithii-plateau. Boek je dagtocht hier.
 • Of geniet van een dagje aan het roze zandstrand van Elafonisi, een van de meest bekroonde stranden van Europa. Strijk je handdoek naar, duik in het helderblauwe water, maak een wandeling langs het water of geniet van een drankje aan de beachbar. Boek je uitstap naar Elafonisi Beach hier.
 1. Hop-on Hop-off bussen in Heraklion

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

 • Zie je eruit als een echte toerist? Ja! Zijn dat soort bussen erg handig wanneer je veel wil bezoeken? Ook ja!
 • Maak een ritje met de hop-on hop-off bus en ontdek alvast het beste Heraklion: van boeiende musea in de stad tot archeologische vindplaatsen in de nabije omgeving.
 • De route komt langs 8 toplocaties zoals het oude havenplein, het Historisch Museum van Kreta, het indrukwekkende Paleis van Knossos en langs de Venetiaanse muren.
 • Geniet ook van zwemmen en activiteiten op het zandstrand van Ammoudara.
 • Bovendien krijg je een 8-talige audiogids waardoor je bijleert over de stad terwijl je van de ene naar de andere trekpleister reist.

TICKETS: Boek je tickets voor een hop-on-hop-off bus in Heraklion online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 24 uur geldig.

 1. Welke auto huren voor je rondreis op Kreta?

Wil je graag Kreta verkennen dan is een huuauto eigenlijk onmisbaar. Je hebt meer vrijheid dan met het openbaar vervoer en als je met 2 of meer personen bent is het al snel goedkoper dan het huren van een taxi. Je kan gerust een kleine auto huren. Met een kleine wagen kan je zelfs iets gemakkelijker op de kleine wegen rijden.

Aan te raden is niet te besparen op een omnium verzekering. Dieren lopen er soms los over de weg en een schaap aanrijden kan je wagen lelijk schade bezorgen. Het laatste wat je wil tijdens je vakantie op Kreta is een factuur van een paar duizend euro omdat je onvoldoende dekking hebt van je verzekering.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor vakantie op Kreta?

 1. Waar overnachten in Heraklion?

Voor je bezoek aan Heraklion, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of je kan ook meteen het volledige aanbod hotels, appartementen en vakantiehuizen in Heraklion.

 • Het Kastro Hotel is een vrolijk ingericht hotel waar je tegen een betaalbare prijs kan overnachten. Je verblijft er in het culturele centrum van de stad en kan dus mooie wandelingen maken richting de oude stadsdelen en musea of de auto nemen om een bezoekje te brengen aan het Paleis. Meer info en boeken.
 • Al van bij het binnenwandelen van DOM Boutique Hotel zal je onder de indruk zijn van het wondermooie hedendaagse interieur. Het hotel ligt op slechts enkele kilometers van het strand en vlakbij verschillende musea en de Venetiaanse haven. Meer info en boeken.
 • Ben je een sociale reiziger en houd je ervan om andere mensen te leren kennen? Dan is een overnachting in So Young Hostel een aanrader. Je kan er overnachten in een slaapzaal met gemeenschappelijke badkamer of in een privékamer met eigen badkamer. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Kreta?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Kreta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Kreta met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kreta.

Kreta rondreis

Gratis reisgids Kreta downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?