Rondreis Kreta 14 dagen: Reisroute en info voor je roadtrip van 2 weken + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Kreta 14 dagen: Reisroute en info voor je roadtrip van 2 weken + verblijftips

26 december 2023 in Griekenland14 reacties

Een rondreis op Kreta? Gebruik onze uitgestippelde rondreis op het Griekse eiland

Exotische stranden met kristalhelder water, gecombineerd met spectaculair natuurschoon en een geschiedenis en cultuur om u tegen te zeggen: Kreta heeft het werkelijk allemaal. Het grootste Griekse eiland leent zich door haar omvang en diversiteit tot de ideale bestemming voor een roadtrip.

Wij hebben voor jou een route gemaakt waarbij al de hoogtepunten van dit prachtige eiland worden aangedaan zodat jouw vakantie in Kreta er eentje wordt om nooit te vergeten.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Kreta

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets3,5 uur vliegen naar Heraklion, Chania of Sitia - € 130 vanuit Brussel. Vergelijk prijzen TuiFly, Transavia en Cheaptickets
VerblijvenHotels voor deze rondreis zijn:
HuurautoBoek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenWil je graag deze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Sunweb (va. € 469), bij TUI (va. € 449), Eliza was here (va. € 467) of Prijsvrij (va. € 389)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de route voor je roadtrip Kreta

Kreta is het grootste van de Griekse eilanden, en is in grootte het 5de eiland in de Middellandse Zee. Het eiland vormt, samen met een paar kleine nabijgelegen eilanden, tevens de zuidelijkste van de dertien Griekse regio's.

VLIEGTICKETS: Reken op een 3,5 uur vliegen naar Heraklion, Chania of Sitia - € 130 vanuit Brussel of Amsterdam. Vergelijk prijzen TuiFly, Transavia en Cheaptickets

Dag 1 & 2: Heraklion

We vertrekken vanuit Heraklion omdat dit de goedkoopste luchthaven is om naar te vliegen vanuit onze contreien. Je kan ook vliegen op Chania (o.a. met Tui), dus als je hier aankomt, kan je de reisroute eventueel aanpassen en dan begin je vanaf dag vijf.

Heraklion

Heraklion is de grootste stad op Kreta en meteen ook de hoofdstad. De belangrijkste bezienswaardigheid van de hoofdstad is zonder enige twijfel het paleis van Knossos. Dit was de bakermat van de Minoïsche beschaving, genoemd naar koning Minos, en werd ongeveer 4000 jaar geleden gebouwd. Hier zou ook de befaamde Minotaurus hebben geleefd, in een labyrint dat werd gebouwd door de beroemde Daedalos (en zijn zoon Ikaros). Dit paleis mag je dan ook zeker niet missen.

TOURTIP: Boek je georganiseerde uitstap naar het Paleis van Knossos hier online € 26.

Leuk weetje: De kleur werd pas door Britse archeologen toegevoegd in de vroege 20ste eeuw. Zij gokten dat het paleis er zo moet hebben uitgezien, het is dus niet zeker dat het effectief deze kleur had.

Nadien mag een bezoekje aan het Archeologisch Museum ook zeker niet ontbreken. Geen enkel museum biedt een betere inkijk in de Minoïsche beschaving dan dit. Hoogtepunten zijn de levensgrote Prins van de lelies en de beroemde schijf van Phaistos. Boek je ticket voor het Archeologisch Museum hier online € 15

Nadien kan je rustig kuieren aan de Venetiaanse haven, waar de belangrijkste handelsactiviteiten plaatsvonden tijdens de gelijknamige periode. Je kan hier ook nog warenhuizen en arsenalen bewonderen. Het fort van Koules moest dit alles verdedigen en hield maar liefst 21 jaar stand tegen de Ottomanen, tot de stad in 1669 in hun handen zou vallen. Verder is de Agios Minas kathedraal, een van de grootste van het land, zeker het bezoeken waard.

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je verblijf in Heraklion in het Pavo Art Hotel op wandelafstand van het strand. Meer info en boeken.

Dag 3 & 4: Falasarna

Na twee dagen laten we de hoofdstad achter ons en trekken we richting de westkust, waar we na een kleine 3 uur rijden Falasarna bereiken. Dit wordt onze uitvalsbasis voor de komende twee dagen. Diezelfde dag rijden we nog een uurtje verder naar de prachtige Balos lagune. Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen draagt, want de wandeling tot bij het strand is vrij steil.

De volgende dag kruipen we opnieuw achter het stuur om het wondermooie strand van Elafonissi te bewonderen. Niet alleen het strand zelf maar ook de route naar daar is prachtig. Je zal geregeld willen stoppen om foto’s te nemen.

Je kan qua afwisseling best via de kust naar Elafonissi rijden en terugkeren via de kloof van Topolia want beide routes zijn spectaculair. Hetzelfde kan gezegd worden van Elafonissi zelf, een roze zandstrand dat omgeven wordt door bergen en dus voor een uniek landschap zorgt. Dit is dan ook niet te missen wanneer je op Kreta bent.

Dag 5 & 6: Chania

Op dag vijf van onze roadtrip rijden we een uurtje naar het oosten waar we halthouden in Chania. Hier is het Seitan Limania strand een van de hoogtepunten. Door haar ligging in een baai omgeven door rotsen doet het eerder aan de fjorden in Scandinavië denken, maar het tropische azuurblauwe water brengt ons weer naar de mediterrane realiteit.

Niet al te ver hiervan ligt het Agia Triada Tzagaroli klooster, dat door haar bijzondere geeloranje kleur prachtig contrasteert met de bergen in de verte. Wijnliefhebbers moeten hier zeker ook de wijnkelder bezoeken.

BOOTTOCHT: Maak vanuit Kissamos een boottocht naar Balos Lagune & Gramvousa, boek je boottocht hier online

De volgende dag bezoeken we een van de hoogtepunten van deze vakantie: de fenomenale Samariakloof

De fenomenale Samariakloof is met zijn lengte van 16 kilometer, een van de langste kloven van Europa en ook een van de meest legendarische wandelingen die je op ons continent kan maken. In totaal zal je er –mits een degelijke conditie- zo’n 7 uur over doen. Nadien kan je een verfrissende duik nemen in de zee aan het Agia Roumeli strand.

Je kan de Samariakloof bezoeken met het openbaar vervoer, maar een georganiseerde uitstap is zoveel gemakkelijker en gebruiksvriendelijker omdat je wordt opgepikt en weer afgezet aan je hotel. Bovendien kan je op eigen tempo de epische tocht afleggen en is het dus niet een georganiseerde massa-uitstap.

TOUR: Er worden verschillende tours georganiseerd naar de Samariakloof. Bekijk het volledige aanbod dagtochten naar de Samariakloof € 32.

Dag 7 tot 9: Rethymno

In het midden van onze reis en met de fikse wandeling van gisteren nog in onze benen, is het even tijd om het wat rustiger aan te doen. In de voormiddag kan je nog rustig Chania verkennen, waar er net zoals in Heraklion ook een Venetiaanse haven is. De Venetianen maakten Chania tot hoofdstad van het eiland, pas sinds 1971 komt die eer Heraklion te beurt.

Wandel rustig langs de promenade en verdwaal in de oude stad om nadien heerlijk te lunchen aan de haven, met zicht op de vuurtoren en het Firkas fort. Nadien is het nog een uurtje rijden naar onze volgende halte: Rethymno. In deze stad is het iets minder toeristisch waardoor het hier veel aangenamer vertoeven is.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het 14e-eeuwse Veneto Boutique Hotel gelegen in het hart van de oude stad Rethymno. Het hotel beschikt over prachtige kamers die uniek werden ingericht met originele Venetiaanse details. Na een dagje verkennen van de omgeving, kan je wijn proeven in de kelder van het Veneto. Meer info en boeken.

Verken de omgeving van Rethymno

Een van de hoogtepunten van de omgeving is het strand van Preveli, samen met Vai in Lassithi een van de twee palmstranden op Kreta. Het loont zeker de moeite om tot de parking te rijden (en hier 2€ voor te betalen) omdat je vanaf hier een prachtig zicht hebt op dit natuurschoon. Je ziet zo perfect hoe de rivier zich door de palmbomen een weg baant naar de zee langs het strand.

Verder kan je de komende dagen ook genieten van een bezoekje aan het kleurrijke klooster van Arkadi, het dorpje Margarites dat bekend staat vanwege haar keramiekwerk, en de Melidoni grot. Hier kwamen honderden dorpsbewoners om het leven toen ze werden opgesloten door de Ottomaanse bezetters.

LEESTIP: Mis niets tijdens je rondreis op Kreta met onze uitgebreide reisgids Kreta.

Dag 10 tot 14: Agios Nikolaos

Voor het laatste deel van onze roadtrip trekken we naar het oosten, waar we opnieuw Heraklion passeren. Heb je maar tien dagen vakantie? Dan kan je van hieruit weer naar huis vliegen. Als je echter nog een aantal dagen hebt, dan rijden we door tot in Agios Nikolaos. Indien je dat wenst, kan je de zuidelijke route nemen waar er ook nog twee belangrijke bezienswaardigheden liggen.

Allereerst is er het Minoïsche paleis van Phaistos dat gecombineerd kan worden met de archeologische site van Gortyna. Als je tussen beiden moet kiezen, zouden wij voor Phaistos opteren omdat hier veel meer gebouwen bewaard zijn die dan ook nog eens in betere staat verkeren.

Heb je ondertussen je buik vol van cultuur?

Dan kan je ook een dagje spenderen aan het strand van Matala. Dit staat bekend door de kleine grotten die in de rotswand zijn uitgegraven en oorspronkelijk als grafplaatsen dienstdeden. In de jaren 60 werden ze door hippies gebruikt voor allerlei doeleinden, waarbij je jezelf wel wat kan voorstellen. Je kan van hier ook de boot nemen naar het rode strand van Matala, waar het rustiger verpozen is.

TIP: Op zoek naar een leuke activiteit in het water? Boek dan een semi-onderzeeërcruise voor € 16 en ontdek de onderwaterwereld van de Agios Nikolaos-baai.

Ongeacht je keuze is het van beide plekken 2 uur rijden tot onze laatste stop: Agios Nikolaos

Dit is de ideale plek om onze roadtrip in schoonheid af te sluiten, want het stadje zelf is niet alleen heel mooi, maar ook zeer relaxed. Er is zelfs een meer, genaamd Voulismeni, dat langs de ene kant omgeven wordt door steile rotsen en langs de andere kant door gezellige restaurants en cafeetjes. Volgens de plaatselijke overlevering kwam de godin Athena hier vroeger baden omdat het meer bodemloos zou zijn. Nu is er echter bewezen dat het 64 meter diep is, maar het blijft een bijzonder mooie plek.

Wil je de laatste vakantiedagen heerlijk nietsdoen aan het strand? Dan heb je met de stranden van Voulisma, Kitroplateia en Almyros keuze te over.

Verder mag je hier zeker één bijzonder standbeeld niet missen: de Ontvoering van Europa. Volgens de Griekse mythologie werd Zeus verliefd op de prinses Europa en veranderde hij zichzelf in een witte stier. Wanneer de prinses ging zitten op zijn rug, raasde de stier naar de zee en stortte zich in de golven. Hij geraakte tot in Kreta, waar hij weer een menselijke gedaante aannam en Zeus haar zwanger maakte. Een van de drie zoons was trouwens… Minos.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in de stad? Overnacht dan in de moderne appartementen van St. Nicolas Soho Apartments. De appartementen bieden uitzicht op zee, een terras en gezellige kamers. Meer info en boeken.

Daguitstappen vanuit Kreta

Vai (een dik anderhalf uur rijden)

Het strand van Vai is niet alleen prachtig, maar ook bijzonder omdat het vlak aan een palmbos ligt. Met een grootte van meer dan 5000 palmbomen zou het zelfs het grootste van Europa zijn. Fun fact: het werd pas in de jaren 70 ontdekt toen een Bounty-reclamespot hier werd opgenomen.

Het plateau van Lassithi (een uur en een kwartier rijden)

Dit is een fantastisch landschap om door te rijden, met heel wat charmante dorpjes en boomgaarden, alsook heuse windmolens. Hier vlakbij ligt ook de Psychro grot oftewel Dikteon grot. Van de meer dan 3000 grotten op het eiland is dit de meest opmerkelijke, omdat ze de geboorteplaats van Zeus zou zijn.

Spinalonga

Dit eilandje ligt vlak voor de kust en door haar strategische ligging bouwden de –verrassing verrassing- Venetianen hier ook een fort. Later werd het door de Ottomanen veroverd en van 1903 tot 1957 deed het dienst als leprozenkolonie. Je rijdt best even tot in Plaka om vandaar de oversteek (van slechts 10 minuutjes) te maken.

TOURS: Er worden verschillende tours en excursies naar het eilandje georganiseerd. Bekijk het volledige aanbod dagexcursies naar Spinalonga.

Het Minoïsch paleis van Malia (een half uurtje rijden)

Malia is een populaire badplaats die vooral geliefd is bij feestneuzen (dit is waar Chersonissos ligt), dus tenzij je jezelf lam wil zuipen kan je deze plek beter mijden als de pest. Er is echter wel een reden om deze richting uit te rijden en dat is haar Minoïsch paleis, dat het derde grootste van het eiland is. Het leuke aan een bezoek hieraan is dat het een pak minder druk is dan dat van Knossos, waardoor je hier (vrij) rustig kan rondkuieren.

Santorini

Ten slotte kan je ook vanuit Kreta de ferry nemen naar dat andere beroemde eiland: Santorini. Met de boot doe je er 2u30 over, dus we zouden dit enkel aanraden als je tijd over hebt. Er zijn ook heel wat georganiseerde daguitstapjes, waarbij alles voor jou wordt geregeld.

Deze zijn uiteraard veel duurder, maar je haalt hierbij echt wel het maximum uit de beperkte tijd die je hebt. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om alles zelf te regelen en in Santorini te overnachten. Bekijk alvast onze favoriete verblijven op Santorini.

Wat zijn de 4 toeristische regio’s van Kreta?

1. Chania

Het westelijke deel van het eiland waar het charmante Chania ligt, net zoals de beroemde Samariakloof. Daarnaast vind je hier ook het roze zandstrand van Elafonisi en de Balos lagune.

2. Rethymno

Deze regio is de thuishaven van een aantal prachtige bezienswaardigheden zoals het klooster van Arkadi, het strand van Preveli en het meer van Kournas, het enige zoetwatermeer van het eiland.

3. Heraklion

Naast de hoofdstad was deze regio ook de bakermat van de Minoïsche beschaving. Hier liggen dan ook de paleizen van Knossos en Phaistos. Daarbovenop kan je ook onder meer het strand en de grotten van Matala en de Gortyna ruïnes bezoeken.

4. Lassithi

Deze streek is eigenlijk een mix van alle drie de bovenstaande regio’s. De hoogtepunten zijn het Minoïsche Malia paleis, de stranden van Voulisma en Vai, het Lassithi plateau met de grot van Zeus en het eiland Spinalonga.

Waar overnachten tijdens je rondreis op Kreta?

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor tijdens je rondreis Kreta? Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels op Kreta.

PAKKETREIZEN: Wil je graag deze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Sunweb (vanaf € 469) of bij TUI (vanaf € 449) of Prijsvrij (vanaf € 389);

Hoeveel tijd voorzien voor een roadtrip Kreta?

Kreta is met zijn lengte van 260 kilometer en maximale breedte van 70 kilometer een stuk groter dan andere Griekse eilanden zoals bv. Zakynthos en Mykonos. Je kan dus niet echt vanaf een centrale plek het eiland verkennen, want dan verlies je te veel tijd. Zo heb je zeker 5 uur nodig om van het westen naar het oosten te rijden.

Om de belangrijkste bezienswaardigheden van Kreta te kunnen zien, heb je toch zeker 10 dagen nodig. Wij raden zelfs 2 weken aan zodat je zonder een opgejaagd gevoel maximaal kan genieten van je vakantie. Uiteraard kan je ook slechts enkele dagen op Kreta doorbrengen, in dat geval beperk je je best tot een van de vier bovenstaande regio’s, waarbij Lassithi de meeste afwisseling biedt.

Wat is de beste reistijd voor een rondreis Kreta?

  • De lente (april en mei) of herfst (midden september tot midden oktober) zijn eigenlijk de beste maanden om Kreta te bezoeken. Het weer is dan nog niet te warm, en vooral, er zijn dan nog niet te veel toeristen. Het enige nadeel van de lente is dat het dan nog vaak te koud kan zijn om te zwemmen. In dat opzicht is de herfst dus een betere keuze.
  • In het hoogseizoen (juli en augustus) moet je dus rekening houden met de drukte, zeker wat de populairste bezienswaardigheden betreft. Tijdens deze maanden kunnen de temperaturen bijzonder hoog oplopen, wat het minder aangenaam maakt om van bepaalde trekpleisters te genieten.

Welke huurauto kiezen voor je vakantie op Kreta?

We gaan er ook van uit dat je vliegt (op Heraklion of Chalia) en niet met je eigen wagen naar Griekenland reist. Om van de volledige ervaring te kunnen genieten heb je echt wel je eigen vervoer nodig. De belangrijkste bezienswaardigheden op Kreta kan je weliswaar met het openbaar vervoer bereiken, maar je hebt zoveel meer vrijheid en verliest veel minder tijd als je een huurauto hebt.

  • Je kan zeker het kleinste (en dus goedkoopste) model van huurwagen kiezen omdat de wegen soms smal zijn.
  • Ben je echter van plan om de bergen in te trekken? Zorg dan zeker dat je motor genoeg pk heeft.
  • Een 4X4 is niet echt nodig omdat je vanwege verzekeringsredenen niet off road mag rijden van het verhuurbedrijf.
  • Qua verzekering zouden we ook niet besparen, aangezien een kras(je) of ongeluk zo gebeurd is, zeker omdat er veel steentjes op de baan liggen die je voertuig kunnen beschadigen.
  • Vergeet in elk geval niet om voldoende foto’s te nemen van je huurwagen voor je vertrekt en wanneer je deze weer inlevert. Zorg dat je ook foto’s van het dak neemt, want dit durft men weleens te vergeten.

Boek je huurauto voor een rondreis op Kreta op voorhand

Betrouwbare autoverhuurbedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste). Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Is het veilig om zelf te rijden op Kreta?

Je hebt misschien al horrorverhalen gehoord van mensen die zich absoluut niet veilig voelden op de Kretenzer wegen. De lokale inwoners zouden als gekken rijden en hoewel er absoluut malloten op de baan zijn, valt het al bij al goed mee. Onthoud gewoon dat je op de “snelle” wegen (er zijn geen snelwegen) half op de pechstrook moet rijden zodat de auto’s achter je je kunnen inhalen.

De wegen zijn ook in het algemeen in goede staat. Het enige waarvoor je echt moet oppassen zijn vallende stenen in de bergen en dieren die de weg willen oversteken. Als je dit in je achterhoofd houdt en je hebt al enige rijervaring, zou het geen probleem moeten zijn.

Boek voordelig je vakantie naar Kreta

Wil je graag deze reis als pakketreis boeken? Vergelijk dan volgende aanbieders:

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Bekijk dan zeker ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

Mis niets met onze gratis reisgids Kreta

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Kreta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Kreta met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kreta.

Kreta rondreis

Gratis reisgids Kreta downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 februari 2024 - Greet

Opnieuw een gids die ons veel inspiratie geeft om Kreta te bezoeken. Dankjewel.

- 17 november 2023 - Britt Sielens

Een heel goede, uitgebreide gids die ons zeker gaat helpen om een rondreis op Kreta perfect te maken.

- 4 september 2023 - Jacques Polak

Hallo reislustigen! Wij, Coosje en ik, hebben weer iets bijzonders. De reisgids lezen wij, gebruiken wij. Maar niet op de ouderwetse gebruikelijke manier. De routes bepalen we zelf, maar halen vele tips, aandachtspunten, bijzonderheden uit de gids. Wij worden daar gelukkig van.

- 6 juli 2023 - Bert Moyaers

Handige reisgids

- 21 juni 2023 - An de Vries

Heel erg in detail beschreven en duidelijke routes. We hebben al heel veel mooie plekjes gezien die we anders gemist zouden hebben

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?