12 x mooiste bezienswaardigheden in La Rochelle: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste bezienswaardigheden in La Rochelle: wat zien & doen tijdens je bezoek?

28 juni 2023 in Frankrijk1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in La Rochelle + verblijftips

La Rochelle ligt aan de westkust van Frankrijk en is een waar pareltje dat erop wacht om ontdekt te worden. Deze kuststad heeft alles wat toeristen op zoek naar een gedenkwaardig uitje zoeken: een rijke geschiedenis, schilderachtige landschappen en een levendige sfeer.

Van de oude torens en historische bezienswaardigheden tot de bruisende haven en serene stranden, La Rochelle belooft bezoekers in vervoering te brengen. Ga hieronder mee op ontdekkingsreis langs de troeven van La Rochelle.

Tours en tickets voor je bezoek aan La Rochelle

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in La Rochelle bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in La Rochelle.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in La Rochelle en omgeving

Inhoud artikel

  1. De historische oude haven van La Rochelle

Begin je avontuur in het hart van de stad - de Vieux Port. De kades worden omlijnd door historische gebouwen met kleurrijke gevels. Het is misschien wel het drukste plekje van de stad. De levendige visrestaurants en de charmante cafés die vandaag in die oude gebouwen gevestigd zijn, vormen de perfecte plek om de lokale keuken uit te proberen. Geen betere plek voor een Frans visgerecht. Neem alle tijd om de boten te bewonderen en geniet van de vrolijke sfeer die hier hangt.

  1. De torens van La Rochelle

De iconische torens van La Rochelle staan trots overeind als schildwachten van het roemrijke verleden van de stad. Beklim de eeuwenoude trappen van de Tour de la Chaîne en de Tour Saint-Nicolas voor een adembenemend panoramisch uitzicht over de haven, de stad en de omgeving. Deze torens maken deel uit het van de middeleeuwse verdedigingswerken van La Rochelle. Je wordt hier ondergedompeld in de geschiedenis. Zelfs als je slechts enkele uurtjes in La Rochelle doorbrengt, moet je absoluut de torens bezoeken.

Boek je tickets voor de Torens van La Rochelle

Tour de la Lanterne

Niet zo ver van Tour de la Chaîne en de Tour Saint-Nicolas pronkt de derde toren van La Rochelle: Tour de la Lanterne. Samen vormen ze de drie iconische torens die de haven van La Rochelle beschermden. De indrukwekkende middeleeuwse toren diende ook als gevangenis en was bekend om zijn folterpraktijken. Vandaag de dag kan je de toren, net zoals de andere twee, beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad en de zee.

  1. Bezoek de jachthaven Les Minimes

Iets buiten het centrum van La Rochelle ligt de jachthaven Les Minimes, een van de grootste jachthavens van Europa. Hier kan je rondwandelen langs de promenade om de indrukwekkende verzameling jachten en zeilboten te bewonderen. Je ziet hier hoe zeilers hun schepen klaarmaken voor een lange tocht op de golven of gewoon genieten van het Franse zonnetje.

En het beste van allemaal: je kan ook zelf een tochtje op het water maken. Een van de populairste dingen om te doen in La Rochelle is een catamarancruise op het water. Op die manier zie je de stad op een andere manier en je vaart langs de kustlijn om de landschappen te bewonderen.

BOOTTOCHT: Geniet van het uitzicht op de kustlijn van La Rochelle en kom meer te weten over de lokale geschiedenis tijdens deze catamarancruise in La Rochelle bij zonsondergang.

  1. Voor gezinnen op reis: het aquarium van La Rochelle

Reis je met kinderen naar La Rochelle of ben je gewoon een liefhebber van dieren en alles wat met de onderwaterwereld te maken heeft? Zet dan koers naar het aquarium van La Rochelle. Het is een van de grootste privé-aquaria van Europa en de thuis van fascinerende zeedieren. Ontmoet sierlijke haaien, speelse pinguïns en de buitenaards aandoende kwallen. Dankzij de educatieve displays leren bezoekers van alle leeftijden bij over de ecosystemen van de oceaan. Meer info op de website.

  1. Maritiem erfgoed in het Musée Maritime de La Rochelle

Maken de torens en de haven van La Rochelle indruk? Dan kan je je verder verdiepen in het maritieme erfgoed van La Rochelle met een bezoek aan het Musée Maritime de La Rochelle. Dit boeiende museum werpt een licht op de maritieme geschiedenis van de stad en biedt een kijkje in het leven van ontdekkingsreizigers, zeelieden en scheepsbouwers die de stad gemaakt hebben tot wat ze vandaag is.

Leer bij over navigatie op zee, de evolutie van scheepsbouwtechnieken en bewonder historische schepen. Een verrijkend bezoek voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en zeevaart. Meer info op de website.

  1. Cathédrale Saint-Louis, het architecturale pronkstuk van de stad

Ben je een architectuurliefhebber? Dan raden we je een bezoekje aan de Cathédrale Saint-Louis aan. Dit gotische meesterwerk uit de 18e eeuw betovert met zijn grandeur en minitieuze details. Wanneer je binnenstapt, zie je meteen de hoge gewelfde plafonds, de ingewikkelde glas-in-loodramen en het sierlijke houtsnijwerk. De serene kathedraal is een welgekomen rustpunt tijdens je wandeling in deze bruisende stad.

  1. Porte de la Grosse Horloge, de toegangspoort

Vanuit de oude haven wandel je de oude binnenstad in door de indrukwekkende Porte de la Grosse Horloge, ook wel bekend als de Grote Klokpoort. Porte de la Grosse Horloge dateert uit de 14de eeuw en is gebouwd als onderdeel van de stadsmuren van La Rochelle. Oorspronkelijk was het bedoeld als verdedigingspoort, vandaag wordt het gezien als dé toegangspoort tot de oude binnenstad. Later, in de 15de eeuw werd de klok toegevoegd.

Overal in de stad kan je de opvallende klokkentoren boven de huizen zien uitsteken.
  1. En wandel gewoon door het historische stadscentrum

La Rochelle is een bijzondere, karaktervolle stad. We raden je dan ook aan om gewoon de tijd de nemen voor een ontspannen wandeling door de charmante straatjes van het historische centrum. Bewonder de vakwerkhuizen, de lokale architectuur (de kenmerkende arcades) en geniet van de levendige sfeer die in de straten hangt. Ga binnen in de uitnodigende boetiekjes en kunstgalerieën en probeer de lokale restaurantjes.

  1. De overdekte stadsmarkt: Les Halles de La Rochelle

Niets zo gezellig dan rond te wandelen in de levendige en historische overdekte markthallen van de stad. Les Halles de La Rochelle dateert uit de 19de eeuw en werd ontworpen in de art-decostijl met een opvallende gevel en grote ramen. Het is de place to be om te proeven van lokale producten zoals oesters, schaal- en schelpdieren en uiteraard ook cognac.

Iedere ochtend kan je de markt bezoeken in de hallen en op woensdag- en zaterdagochtend, wordt het plein en de omliggende straten van Les Halles de La Rochelle overspoelt met allerlei andere marktkraampjes.

  1. Wandelen in Parc Charruyer

Parc Charruyer is de groene long van La Rochelle. Het stadspark beslaat een gebied van ongeveer 14 hectare met beekjes en kleine bruggetjes. Het is de ideale plek voor een mooie wandeling door het groen en even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Onze tip? Neem je eigen picknick mee en geniet van de groene omgeving. Voor de kids is er ook een kinderspeelplaats en een klein dierenpark (gratis toegang). Ga zeker eens een kijkje nemen.

  1. Bezoek de mooiste stranden in de buurt van La Rochelle

Wil je al die cultuur met wat strand combineren? Dan raden we je het strand van Minimes aan, vlakbij de jachthaven. Het ligt langs het Parc des Pères. Je kan hier op een promenade wandelen en een plaatsje kiezen op het uitgestrekte strand. Het wordt in het hoogseizoen door redders bewaakt en er worden watersportactiviteiten georganiseerd.

Nog iets verder ligt Châtelaillon-Plage, eveneens een uitgestrekt strand met alle faciliteiten die je maar kan wensen. In de verte kan je er Fort Boyard zien liggen.

Zoek je iets dichter bij het stadscentrum, dan moet je naar la Plage de la Concurrence, vlakbij de beroemde torens. Ook dit strand is populair bij de lokale inwoners en je vindt er alles wat je nodig hebt voor een namiddagje strand en in de buurt vind je ontzettend veel restaurants.

  1. De leukste dagtrips vanuit La Rochelle

Vanuit La Rochelle naar Île de Ré

Vlakbij La Rochelle ligt Île de Ré, een prachtig eiland dat bekend staat om zijn pittoreske dorpjes, zandstranden en schilderachtige landschappen. We raden je aan om hier een fiets te huren en het eiland te verkennen. Er is een uitgebreid netwerk van fietspaden waarmee je zowat elke uithoek van Île de Ré kan bereiken. Bezoek ook zeker het dorpje Saint-Martin-de-Ré en ga er naar de vestingwerken, die op de UNESCO-lijst staan. De visrestaurants toveren hier fantastische gerechtjes op tafel.

Île de Ré is een pareltje langs de kust van de Charente Maritieme, het is één van de mooiste Franse eilanden die je kan bezoeken.

Ontsnap aan de drukte in Marais Poitevin

De Marais Poitevin, ook wel het "Groene Venetië" genoemd, is een uniek moerasgebied op ongeveer een uur rijden van La Rochelle. Hier kan je een boottochtje maken door de rustige kanalen, omgeven door weelderig groen en heel wat wilde dieren. Het is een fantastische kans om in contact te komen met de natuur en de rijke biodiversiteit van de regio te ervaren.

Bezoek Rochefort

Rochefort ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van La Rochelle. Het is een historische stad die bekend staat om zijn maritieme erfgoed. Bezoek de Corderie Royale, vandaag een scheepsvaartmuseum, en de Hermione, een prachtige replica van een 18e-eeuws fregat. Verken de oude stad, wandel langs de rivier de Charente en probeer een restaurantje uit.

Vaar van La Rochelle naar Fort Boyard

Maak een boottocht vanuit La Rochelle om het iconische Fort Boyard te zien. Dit historische fort ligt op een klein rotseiland midden in zee. Je kan het fort niet langs binnen bezoeken, maar wel de indrukwekkende buitenkant vanop het water bewonderen.

TIP: Boek hier online een zeilcruise van LaRochelle naar Fort Boyard. Een echte aanrader! Zo kom je meer te weten over de fascinerende geschiedenis van het fort en breng je tijd door op het water.

Dierentuin La Palmyre

Als je met je gezin reist of van wilde dieren houdt, overweeg dan een bezoek aan de dierentuin van La Palmyre, in Les Mathes, op ongeveer een uur rijden van La Rochelle. Deze gerenommeerde dierentuin herbergt een grote verscheidenheid aan dieren uit de hele wereld, waaronder leeuwen, giraffen, olifanten en nog veel meer. Het park is groot en erg mooi ingericht, inclusief een enorme rots met watervallen.

Een bezoekje aan Cognac

Voor iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in de wereldberoemde gedistilleerde drank is een dagtocht naar de stad Cognac een echte aanrader. Cognac ligt ongeveer 90 kilometer ten noordoosten van La Rochelle en het zal je niet verbazen dat je hier tientallen historische distilleerderijen en cognachuizen kan bezoeken. Volg een rondleiding, leer meer over het productieproces en proef natuurlijk enkele gerenommeerde cognacs.

Cognac Masterclass & Proeverij boeken

  1. Hoe bereik je La Rochelle?

Het snelst bereik je La Rochelle met het vliegtuig

  • Er is een lokale luchthaven (LRH), maar die biedt maar weinig internationale vluchten aan.
  • Naast de luchthaven La Rochelle-Île de Ré (LRH), zijn er nog enkele andere luchthavens in de omgeving. De luchthaven Nantes Atlantique (NTE) biedt meer internationale verbindingen en ligt op ongeveer 150 kilometer ten zuiden van La Rochelle.
  • Een andere optie is de luchthaven Bordeaux-Mérignac (BOD), op ongeveer 180 kilometer ten zuiden van La Rochelle. Het is een grote internationale luchthaven die uitstekend verbonden is met België. Je kan dan met de bus of trein naar La Rochelle of in de luchthaven een auto huren.

Toch liever met de auto?

  • Kom je met de auto, dan moet je rekenen op een autorit van ongeveer 800 kilometer vanuit Brussel.
  • Die reis duurt ongeveer 7 tot 8 uur, afhankelijk van het verkeer en de gekozen route.
  • Het is aan te raden om je route van tevoren te plannen en rekening te houden met tolheffingen. Wil je die vermijden, dan moet je wat langer rijden. Lees meer over tolwegen in Frankrijk.
  • In La Rochelle kan je relatief makkelijk en snel parkeerplaats vinden, want er zijn verschillende openbare parkeerplaatsen en de meeste hotels bieden eveneens parking aan.

Alternatief: met de trein

De groenste optie om La Rochelle te bereiken is echter de trein. Vanuit België kan je een trein nemen van Brussel of andere grote steden naar Parijs. Daar neem je dan een hogesnelheidstrein (TGV) naar La Rochelle. De reis van Parijs naar La Rochelle duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur.

  1. Waar overnachten in La Rochelle?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de havenstad La Rochelle? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in La Rochelle.

  • Hotel De Munt Art & Spa is ideaal gelegen in het hart van de historische wijk van La Rochelle. Het viersterrenhotel is gehuisvest in een gebouw uit de 17e eeuw en biedt stijlvolle kamers die uitkijken op de karakteristieke oude haven. Verder vind je in het hotel bijzondere kunstwerken, een gezellig terras en een wellnesscentrum met sauna. Meer info en boeken.
  • Le Manoir Hôtel is gevestigd in voormalig herenhuis uit de 19de eeuw op een steenworp afstand van het stadscentrum. De charmante kamers hebben een eigentijdse stijl en zijn voorzien van antieke parketvloeren en hoge plafonds. Meer info en boeken.
  • Liever gaan en staan waar en wanneer je maar wilt? Dan is het charmante appartement Les P'tits Rochelais misschien wel iets voor jou. Meer info en boeken.
  1. Mis niets met onze reisgids Zuidwest-Frankrijk

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Zuidwest-Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Gironde en Zuidwest-Frankrijk om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis reisgids Zuidwest-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 januari 2024 - an

Het is heel praktisch met veel tips. Ik heb het reeds voor verschillende steden gedaan Een aanrader

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?