10 x Bezienswaardigheden in Beaune: wat te zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x Bezienswaardigheden in Beaune: wat te zien & doen?

19 maart 2022 in Bourgogne2 reacties

Beaune is de bekendste en meest toeristische stad van Bourgondië. De stad heeft dat vooral te danken aan de historische ziekenboeg Hôtel-Dieu – ook Hospice genoemd -, de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio. Daarnaast lokken ook de kleurrijke daken veel bezoekers. Ook hier zal je niet aan de lokale wijnen ontsnappen.

Geïnteresseerden moeten zeker het wijnmuseum (Musée du Vin) bezoeken, gevestigd in het Ancien hôtel des Ducs de Bourgogne, het meest prestigieuze gebouw van de stad. Dat en de andere bezienswaardigheden van Beaune zetten we hieronder voor jou op een rijtje!

Tickets & tours voor je bezoek aan Bourgondië

Bourgondië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Bourgondië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen in Bourgondië

Inhoud artikel

 1. Rempart Madeleine

Op de stadswallen Rempart Madeleine kan je langs de goed bewaarde vestingmuur wandelen voorbij verschillende bastions en torens. De eerste toren die je passeert, is de Tour des Poudres. Iets verderop zie je de Tour des Billes en de Grosse Tour opduiken.

Omdat de vijandelijke troepen Beaune bleven aanvallen, besloot het stadsbestuur om een verdedigingsfort te bouwen. Het castrum werd daarop in de 4e eeuw neergepoot. Dit was de eerste versie van de vestingmuren. Ze zijn 5 meter dik, 10 meter hoog en zijn uitgerust met 12 verdedigingstorens en toegangspoorten. De huidige wallen werden gebouwd tussen de 13e en de 15e eeuw. Ze vormden zo een stevige verdedigingsgordel rond het stadscentrum en waren bijna 2,5 kilometer lang.

 1. Musée des Beaux-Arts de Beaune

Het lijkt misschien vreemd, een museum gevestigd in een stadspoort, maar dat is precies wat je hier in Beaune vindt. Het Musée des Beaux-Arts de Beaune bevindt zich in de Porte Marie de Bourgogne. Kunstliefhebbers kunnen zich er vergapen aan moderne kunst, fotografie en decoratieve kunst.

 1. Hôtel-Dieu

Het Hôtel-Dieu is een van de opvallendste voorbeelden van de flamboyante, Vlaamse artistieke stijl. Iedereen denkt meteen aan het kleurrijke dak, dat ook het symbool van Bourgondië is, maar er is meer te zien. De heringerichte kamers, bijvoorbeeld, zijn een must-see en ook het beroemde retabel "Het Laatste Oordeel" van Rogier Van der Weyden hangt hier.

Beaune bezoeken met een ervaren gids? Bekijk hier de mogelijke tours!

Geschiedenis

Het Hôtel-Dieu dateert uit de late middeleeuwen, het midden van de 15e eeuw. Het complex diende toen als schuilplaats voor de armen en zieken. Het is een prachtig ensemble van vakwerkgevels, torentjes, zuilen, dakramen en natuurlijk de bekende gekleurde dakpannen. Nicolas Rolin, de kanselier van hertog Filips de Goede en de vrouw van Rolin, Guigone de Salins, gaven de opdracht om het complex te bouwen. Tot 1971 was het Hôtel-Dieu nog in gebruik als ziekenhuis. Als je de sobere buitengevel ziet, zou je niet denken dat in de binnenplaats een warme, gezellige sfeer hangt.

Salles des Pôvres

Als bezoeker kan je hier zo'n 5000 historische objecten bewonderen. Het hoogtepunt van je bezoek is de Salle des Pôvres, een kamer van 50 meter lang met hemelbedden en een prachtig plafond in de vorm van een omgekeerde scheepsromp. Dit was de voormalige ziekenboeg. Let op de inscripties op de tegelvloer van Nicolas Rolin en zijn vrouw Guigone de Salins. "Seulle" wijst naar de "enige" en de ster verwijst naar zijn persoonlijke ster, zijn geliefde vrouw Guigone. Na de dood van haar man zou ze het Hôtel-Dieu blijven runnen tot haar dood in 1470.

Tijdens de rondleiding kom je in andere ziekenzalen, de keuken, de apotheek en de Salle Saint-Louis met het beroemde drieluik "Het Laatste Oordeel", toegeschreven aan de Vlaamse kunstenaar Rogier van der Weyden. Hij zou er tussen 1445 en 1448 aan gewerkt hebben. Naast de triptiek moet je ook uitkijken naar wandtapijten uit Brussel en Doornik.

 1. Marché aux Vins

Als je geïnteresseerd bent in wijnen, breng dan een bezoek aan het (vrij kleine) museum van de Bourgogne gehuisvest in het Ancien Hôtel des Ducs de Bourgogne. Wij raden elke wijnliefhebber aan om de Marché aux Vins te verkennen. Het decor is op zijn zachtst gezegd uniek. Als individuele bezoeker kan je een circuit volgen waar je 4 tot 11 Bourgondische wijnen kan proeven.

Benieuwd wat deze streek nog meer te bieden heeft? Koop hier onze volledige reisgids van Bourgondië!

 1. Kapel Saint-Etienne

De kapel Saint-Etienne moet een van de oudste kerkgebouwen zijn in Beaune dat nog steeds overeind staat. De kapel maakte deel uit van een in 1621 gesticht karmelietenklooster. Vandaag de dag wordt de kapel gebruikt als tentoonstellingsruimte. Op de gevel is te lezen dat koning Lodewijk XIV hier op 20 november 1658 langskwam.

 1. Musée du Vin

Het voormalige Hôtel des Ducs de Bourgogne uit de 15e en 16e eeuw herbergt nu het Musée du Vin. Als je door de poort stapt, kom je op een binnenplaats. Bekijk de houten voegen van dichtbij, er staan drakenkoppen op afgebeeld. De prachtige combinatie van hout en steen geeft het gebouw een warm karakter.

Het museum neemt alle facetten van de Bourgondische wijncultuur onder de loep. De geschiedenis, de productie en de wijnbouwers zelf komen aan bod. Een interactieve route met proeverijen, geurende wijn, een quiz en natuurlijk het gereedschap van de wijncultuur (persen, vaten en meer) leert je alles over de lokale wijnen.

 1. Basilique-Collégiale Notre-Dame

De Basilique-Collégiale Notre-Dame is een belangrijke kerk waar 19 16e-eeuwse wandtapijten hangen uit Doornik die het leven van de Heilige Maagd voorstellen. Jammer genoeg is het moeilijk om ze te zien, want ze hangen in het hoge koor. Deze ruimte kan enkel bezocht worden met een gids.

 • Waar de wandtapijten de trekpleister zijn in het interieur, is dat aan de buitenkant het 13e-eeuwse hoofdportaal en de apsis.
 • Je zal aan de voorkant gotische elementen herkennen, maar de hoofdtoon is romaans.
 • De klokkentoren dateert uit de 16e eeuw en ook de kapel werd in diezelfde periode toegevoegd.
 • De galerij werd pas veel later, in de 19e eeuw, opgetrokken. Dat was een idee van de beroemde architect Violet-le-Duc.
 1. Belfort van Beaune

Het belfort van Beaune heeft 5 verdiepingen en een gewelfde kelder. Het behoorde in de middeleeuwen toe aan een cisterciënzerabdij, maar de klokken luidden vandaag nog steeds vanaf het belfort om de tijd aan te geven om te bidden.

TIP: Benieuwd wat deze streek nog meer te bieden heeft? Koop hier onze volledige reisgids van Bourgondië

 1. La Maison Romane

In de 11e eeuw woonden in La Maison Romane abten van een klooster dat in 1098 in Nuits-Saint-Georges gesticht werd. In die tijd was het niet ongewoon dat cisterciënzerkloosters in steden als Beaune en Dijon over privéhuizen en/of -kelders beschikten. Sinds die tijd zijn er enkele wijzigingen in het huis aangebracht, maar de ramen op de eerste verdieping dateren vrijwel zeker uit de 12e eeuw. Ze zijn gescheiden door zuilen, en daarboven zijn kleine blinde ramen te zien.

Beaune bezoeken met een ervaren gids? Bekijk hier de mogelijke tours vanaf € 8

 1. Château de Beaune

Het Château de Beaune werd in opdracht van Lodewijk XI gebouwd om de stad te beschermen, maar het was tegelijkertijd ook een bewakingspunt om de inwoners in de gaten te houden. Er werd aan het kasteel gewerkt van het einde van de 15e tot het begin van de 16e eeuw. Na de Franse Revolutie werd het particulier verkocht aan de familie Morelot-Bouchard die er potentieel in zag voor wijnkelders. Tot op heden rijpen de prestigieuze flessen van Maison Bouchard Père et Fils in dit kasteel.

 1. Filmpje: Ontdek Beaune!

Benieuwd naar de sfeer in Beaune? In dit filmpje nemen we je mee naar deze stad! Als je zelf wilt ontdekken wat Beaune allemaal in petto heeft zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar de stad!

 1. Mis niets met onze reisgids Bourgondië

Herkenbaar: Op rondreis in Bourgondië en je wil er zeker van zijn dat je niets mist? Koop onze volledige reisgids Bourgondië met de route des Grand Crus, 3 stadswandelingen+ tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Bourgondië om in de stemming te komen en ga op pad!

Bourgogne (Bourgondië)

Gratis reisgids Bourgondië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 september 2022 - Ann Van Riet

Voor mijn was er maar 1 hoogtepunt en dat was natuurlijk,het hospice de Beaune wat werkelijk schitterend was. Beaune is ook een gezellige stad om rond te lopen, ook de stadswallen zijn zeker de moeite

- 27 juli 2021 - Dommisse Roger

Zeer waardevolle informatie. Binnen enkele weken gaan we er naartoe.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?