Verdronken Land van Saeftinghe bezoeken in Zeeuws-Vlaanderen? Alle info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Verdronken Land van Saeftinghe bezoeken in Zeeuws-Vlaanderen? Alle info & tips

24 januari 2024 in Zeeland1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe

Op zoek naar een leuke daguitstap? Bezoek dan eens het Verdronken Land van Saeftinghe. Dit bijzondere plekje is gelegen in Oost Zeeuws-Vlaanderen net aan de grens met België. Het is het grootste brakwaterschor van West-Europa en is zeker een bezoekje waard.

Lees hier alles over je bezoek aan Het Verdronken Land van Saeftinghe.

Inhoud artikel

 1. Het Verdronken Land van Saeftinghe

Breng een bezoek aan dit bijzondere natuurgebied voor een avontuurlijke ervaring. Je vindt hier ruige natuur en vooral heel veel modder en geulen, maar toch is het een bijzondere plek. Met zijn 36 km² is het de grootste brakwaterschor van Europa. Het ligt in Zeeuws-Vlaanderen, op de plek waar de rivier de Schelde uitmondt in de Westerschelde en het zoetwater terechtkomt bij het zoutwater van de Noordzee. Hierdoor is het water brak.

De zee heeft een enorme impact in Saeftinghe

Het gebied loopt telkens onder water wanneer het vloed is en komt weer tevoorschijn bij eb. Het is heel bijzonder om te zien welke invloed de zee op dit gebied heeft. Het landschap verandert voortdurend tijdens eb en vloed.

Het getijdenverschil is het grootste van heel Nederland. Tijdens springvloed is het maar liefst 7 meter waardoor een groot deel van Saeftinghe niet vrij toegankelijk. Vergeet je rubberlaarzen niet mee te nemen!

 1. Waarom is het een verdronken land?

Je vraagt je vast af waarom Saeftinghe ‘Het verdronken land’ wordt genoemd. De naam zegt het eigen al. Het gebied was vroeger bewoond. Nadat het heel lang een bosgebied is geweest, werd het een welvarend stukje Nederland met vier dorpjes.

Er stond ooit zelfs een mooi kasteel: Slot Saeftinghe. Het was destijds de toegang tot de haven van Antwerpen. Verschillende stormen en de doorgestoken dijken tijdens de Tachtigjarige Oorlog hebben ervoor gezorgd dat het gebied in de zee verdwenen is en als het ware ‘verdronken’ is. Vandaag de dag is het een beschermd natuurgebied.

 1. Maak een wandeling over de wandelpaden

Hoewel het grootste gedeelte van het natuurgebied niet vrij toegankelijk is, kun je toch fijn wandelen in Saeftinghe. Je kunt heerlijk genieten van de natuur op de uitgezette wandelroutes. Je kunt kiezen uit twee wandelroutes; het Plankierpad en het Ruige Laarzenpad en zijn respectievelijk 1 kilometer en 2 kilometer lang. Tijdens deze wandelingen krijg je een goede indruk van het gebied. Beide wandelroutes starten bij het bezoekerscentrum en ze zijn ook te bewandelen tijdens vloed.

 • Het Plankierpad is niet alleen de kortste, maar ook de eenvoudigste route.
 • Het Ruige Laarzen pad is uitdagender, omdat je niet de gehele route over wandelpaden loopt. Je moet op sommige plekken even zelf je route zoeken tussen alle geultjes. Het is wel echt heel leuk!
Let op: Tijdens springtij kan het voorkomen dat de wandelpaden onder water staan. Dan is betreding op eigen risico. Op de website van Saeftinghe en in het bezoekerscentrum vind je een getijdetabel die je kunt raadplegen.

Op stap met kinderen in het Verdronken Land van Saeftinghe

Leuk voor kinderen tussen 5 en 9 jaar is de ‘Wannes en Keetje’ tocht tijdens een wandeling op het Plankierpad. Op 10 punten vind je een afbeelding van Wannes en Keetje terug met een opdracht. Bij het bezoekerscentrum krijg je voor €3,- een rugzakje met daarin de handleiding voor deze tocht en handige spulletjes die je kunt gebruiken.

 1. Een excursie met een gids maken

Een andere leuke manier om het gebied te ontdekken is door op pad te gaan met een deskundige gids. Vanaf het bezoekerscentrum worden verschillende excursies georganiseerd door het gebied. Je kunt kiezen om met een gids de twee wandelpaden te betreden of je laat je meenemen naar het niet vrij toegankelijke gedeelte van Het Verdronken Land. Dit is een onvergetelijke ervaring!

De gidsen kennen het gebied heel goed en vertellen ondertussen over de geschiedenis en de natuur van Saeftinghe. Er zijn verschillende themaexcursies zoals een vogelexcursie en een flora-excursie. Heb je interesse in vogels en de beplanting? Dan zijn deze excursies echte aanraders.

 • Afhankelijk van welke excursie je kiest, betaal je tussen de €8,- en €15,- per volwassen persoon.
 • Kinderen betalen de helft.
 • Er zijn ook diverse wandeltochten en speurtochten voor kinderen van alle leeftijden te boeken.
 • Je kunt je voor deze excursies inschrijven via de website van Saeftinghe. Reserveer je plekje vooraf want op de dag zelf is er vaak geen plek meer.
 1. Vogels en andere diersoorten spotten

Saeftinghe is een belangrijk broedgebied en pleisterplaats voor veel vogelsoorten. Duizenden vogels zoeken in dit gebied hun voedsel, komen er broeden, trekken door Saeftinghe of komen er overwinteren. Vlakbij het bezoekerscentrum is een hut om vogels te spotten dus vergeet zeker je verrekijker niet mee te nemen. Dus ben je een fan van vogels? Dan kun je je hier goed vermaken.

 • Natuurlijk kun je in het water veel vissen en schaaldieren tegenkomen.
 • Zelfs zeehondjes kom je hier tegen; de platen van Valkenisse zijn een belangrijke trekpleister voor zeehonden.
 • In de moerasgebieden en de graslandschappen spot je met enige regelmaat konijntjes, vossen en hazen.
 • Zeker in het voorjaar spot je veel dieren in Saeftinghe.
 1. Een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum

Naast het boeken van de excursies en de start van de wandelpaden, valt er in het bezoekerscentrum nog veel meer te beleven. Het is de belangrijkste plek om kennis te maken met het gebied. In het bezoekerscentrum is een tentoonstelling waarbij wordt vertelt over de natuur en de geschiedenis. Ook voor kinderen is dit erg leuk. Er zijn educatieve en leerzame activiteiten.

Tip: Vanaf de dijk bij het bezoekerscentrum heb je een prachtig overzicht over het gebied! Ga hier zeker even kijken na je excursie of wandeling.
 1. Praktische info voor je bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe

 • Adres: Het bezoekerscentrum ligt op de Emmaweg 4 in Nieuw-Namen.
 • Tussen 1 mei en 1 oktober is het bezoekerscentrum dagelijks geopend behalve op maandagen. De openingstijden zijn tussen 13u en 17u.
 • In april en oktober is het bezoekerscentrum alleen in het weekend open.
 • Tussen 1 november en 1 april zijn ze gesloten.
 • De entreeprijs voor het bezoekerscentrum is €3,50. Dit hoef je niet te betalen wanneer je een excursie geboekt hebt.
 • Kom je met de auto? Dan kun je ook parkeren bij het bezoekerscentrum, er zijn voldoende parkeerplekken.
 • Honden zijn in het natuurgebied helaas niet toegelaten.
 • Meer info op de website.

Waar ligt het Verdronken Land van Saeftinghe op de kaart?

Honger of dorst gekeren?

Vlakbij het bezoekerscentrum ligt het café Het Verdronken Land. Hier kan je lekker tot rust komen met een kopje koffie met appeltaart of een lunch. Het is er nostalgisch en sfeervol ingericht en je kunt er lekker eten.

 1. Geniet van het uitzicht vanaf de haven van Paal

Wanneer je van plan bent het bezoekerscentrum van Saeftinghe te bezoeken, is het leuk om ook even een kijkje te gaan nemen in de haven van Paal. Deze haven ligt op 5 kilometer afstand van het bezoekerscentrum. Je kunt er parkeren, maar je kunt ook te voet of met de fiets van Paal naar het bezoekerscentrum van Saeftinghe. De weg gaat over de dijk en is prachtig.

De haven van Paal is de perfecte plek om het getijdeverschil te zien. Wanneer er sprake is van laag water, valt de haven droog. Bij hoog water zie je prachtige in- en uitvarende zeilboten en jachten. Daarnaast blijft het fascinerend om te zien hoe groot het verschil tussen eb en vloed is in de gebied. Er is hier ook leuke horeca aanwezig en kun je er zwemmen.

Dus, wil jij met eigen ogen zien hoe land en water elkaar afwisselen in dit ruige natuurgebied? Trek je rubberlaarzen aan en stel je in op een avontuurlijke tocht vol drijfzand, modder en smalle geulen en bezoek dit bijzondere gebied. Leuk voor jong en oud!

Wil je graag nog meer zien? Download dan zeker onze reisgids Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen met twee uitgestippelde autoroutes.
 1. Extra inspiratie voor een weekendje weg

Wil je graag je bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe uitbreiden en er een weekendje weg van maken? Gelijk heb je. Er zijn verschillende steden in de buurt die perfect te combineren zijn met een bezoekje aan Emmadorp.

Sint-Niklaas

Op een halfuurtje rijden van Emmadorp, ligt Sint-Niklaas. Sint-Niklaas heeft hét grootste marktplein van België en is een gezellige stad waar je kan winkelen en art nouveau en art deco-gebouwen kan spotten.

Daarnaast kan je er ook enkele boeiende musea bezoeken zoals het Mercatormuseum met de oudste wereldbol en 500-jaar oude kaarten en het Pijp- en Tabaksmuseum waar je de grootste sigaar ter wereld kan bewonderen. Wil je graag niets missen tijdens je bezoek? Download dan zeker onze stadswandeling door Sint-Niklaas.

Bezoek de spookstad Doel

Een andere uitstap die we kunnen aanraden is de Spookstad Doel. Doel ligt vlak tegen de grens met Antwerpen en is ongetwijfeld de meest omstreden gemeente van België. Doel zou ooit in de weg gelegen hebben voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Hierdoor hebben al heel wat bewoners het dorp verlaten en is Doel ondertussen het slachtoffer geworden van verkrotting, krakers en illegale feestjes.

De dag van vandaag kan je het spookdorpje nog steeds bezoeken. De meeste huizen staan hier leeg en werden bespoten met graffiti. Het geeft best een luguber gevoel wanneer je door deze straten wandelt maar je kan er wel enkele leuke foto's maken.

Als je goed kijkt, kan je vanuit het Verdronken Land van Saeftinghe kan je de twee torens van de kerncentrale in Doel spotten.

Daguitstap naar Antwerpen

Als je dan toch in de buurt bent, kan je meteen ook doorrijden naar Antwerpen. Antwerpen is een bruisende stad met tal van bijzondere bezienswaardigheden. Bezoek er zeker eens het Centraal Station, één van de mooiste stationsgebouwen in Europa, de prachtige Onze-Lieve-Vrouw kathedraal en het Rubenshuis.

Neem plaats op een van de gezellige terrasjes op de Grote Markt en geniet van het uitzicht op een hoop prachtige historische gildehuizen en bezienswaardigheden zoals het stadhuis in renaissancestijl en de alom bekende Brabofontein met een beeld van Silvius Brabo. Nadien kan je nog even tijd uitrekken voor te winkelen in de populaire winkelstraat De Meir. Mis niets tijdens je bezoek aan deze bijzondere stad met onze stadswandelingen door Antwerpen.

VERBLIJFTIP: B&B La gloriano. 10 is een gezellige bed and breakfast op nog geen kilometer stappen van het centraal station van Antwerpen. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van het Verdronken Land van Saeftinghe

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan het Verdronken Land van Saeftinghe? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het Verdronken Land van Saeftinghe in Emmadorp.

 1. Download onze reisgidsen Zeeland

Wil jij ook graag Zeeland gaan verkennen? Dat kan, download onze reisgidsen, zo zie je de mooiste bezienswaardigheden en mis je niets.

Fietsgids ZeelandAutoroutes + stadswandelingen Zeeland
Fietsgids ZeelandReisgids Zeeland

Op reis naar Zeeland? Nog op zoek naar inspiratie voor je vakantie? Download dan ook zeker onze autoroutes, uitgestippelde wandelingen en fietsroutes. Bekijk ons volledige aanbod routes in Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 juni 2022 - Carla Muller

Mooie streek, fijne informatie, de routes zullen we zeker een keer rijden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?