De 11 x leukste blotevoetenpaden in België + kaartje

De 11 x leukste blotevoetenpaden in België + kaartje

27 oktober 2022 in België1 reactie

Hou jij ervan om met je blote voeten door de natuur te lopen? Bezoek dan eens een van de vele blotevoetenpaden in België! Op blote voeten de vrije natuur in op aangelegde parcours met verschillende ondergronden. Je zet je zintuigen in om bijzondere gronden van prikkels, fijn zand, modder, boomsnippers, stenen, water te trotseren. Heerlijk zo’n namiddagje back-to-earth maar dit is zeker ook lachen met deze bijzondere ervaring.

Benieuwd naar de leukste blotevoetenpaden? Wij zochten er alvast de 11 leukste uit!

Inhoud artikel

 1. Blotevoetenpad Lieteberg

In Lieteberg, vind je het allereerste blotevoetenpad van Vlaanderen. Hier loop je twee kilometer lang over een voormalige kiezel- en zandgroeve dat omgetoverd is tot een avontuurlijk pad met hout, snippers, gras, leem en water. Onderweg kom je ook nog een houten uitkijktoren tegen waar je een prachtig uitzicht krijgt op het Nationaal Park de Hoge Kempen, een doolhof en een hangbrug. Dat maakt de belevenis net een tikkeltje specialer! Meer informatie vind je op de site.

Adres: Stalkerweg z/n, 3690 Zutendaal
Prijs: 4€ kinderen, 5€ volwassenen

 1. Gentbrugse Meersen

Het blotevoetenpad in Gentbrugge is ongeveer 1 km lang en werd niet kunstmatig aangelegd. Hier volgt het pad, het ritme van het weer en de seizoenen. In de winter kan het dus heel slibberig zijn en in de zomer best droog! Je passeert langs een paar tipitentjes, een potten- en pannenhoek en een loopbrug. De volledige wandeling staat aangeduid met een ‘bloot voetje’ maar je mag je ook altijd even van de paden afwijken om je eigen ding te doen. Meer informatie vind je hier!

Adres: Braemkasteelstraat, 9050 Gent

 1. Verwonder-je-voeten-Pad in Plantentuin Meise

De Plantentuinvan Meise is een 92 hectare grote groene oase, vlakbij Brussel, waar 18.000 verschillende plantensoorten groeien van over de hele wereld. Je bezoek aan de plantentuin wordt pas echt onvergetelijk als je je voeten laat masseren in het Verwonder-Je-Voeten-pad. Je beleeft hier één kilometer aan wandelpret. Daag jezelf uit en raadt de natuurlijke materialen waar je over loopt. Na de tocht, kan je met tintelende rode voeten genieten van een drankje of een hapje bij de Oranjerie.

Adres: Nieuwelaan 38, 1860 Meise
Prijs: 1€ kinderen, 7€ volwassen

 1. Bourgoyen-Ossemeren

In het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeren in Gent, vind je een ander blotevoetenpad. Als het ware een groene rustige oase vlakbij het bruisende stadscentrum. Het leuke aan dit pad is dat je elk moment via een palletje naar het midden van de vijver kan gaan om enkele beestjes uit het water te scheppen.

Adres: Driepikkelstraat 32 9000 Gent
Prijs: Gratis

TIP: download zeker onze wandeling door de Bourgoyen-Ossemeren, je kan deze eventueel combineren met het blotevoetenpad.

 1. Bigfoot in The Outsider

In het avonturenpark The Outsider aan de Donkvijver in Oudenaarde (Vlaamse Ardennen) zijn er verschillende activiteiten te beleven! Je vindt er namelijk een hoge klimtoren, een speleoparcours of een death-ride. Maar waar het hier echt om draait, is het avontuurlijke blotevoetenpad! Kiezels, zand, boomschors, water en modder liggen je op te wachten om je van een natuurlijke voetmassage te voorzien. Het pad is zelfs toegankelijk voor slechtzienden en blinden. Iedereen voelt zich hier ongetwijfeld meer dan welkom. Mag het nog ietwat avontuurlijker? Reserveer er dan het unieke moerasparcours bij!

Adres: The Outsider Donkstraat 50, 9700 Oudenaarde
Prijs: vanaf 6€

TIP: Combineer onze stadswandeling in Oudenaarde met deze leuke activiteit aan de Donkvijver. Wist je dat we ook een complete autoroute door de Vlaamse-Ardennen hebben?

 1. Barrevoetspad in Boom

Een pad van maar liefst 1500 meter lang vind je in het provinciedomein De Schorre in Boom. Het blotevoetenpad op zich is niet zo lang. Na een kilometer ver ben je al op het einde van de tocht maar dat maakt hem zeker niet minder leuk! Tijdens de wandeling moet je niet alleen wandelen, maar vooral ook goed voelen en ruiken. Je wandelt niet alleen langs verschillende mossen, water, kleibroden en kiezeltjes, ze hebben er ook zo’n 300 kruiden aangeplant. Een verfrissing voor de neus want onderweg ruik je onder meer munt, citroenverbena en kruiptijm. Download de folder hier. Wij gingen er ook wandelen, en kwamen onderweg ook 7 magische trollen tegen.

Adres: Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1 2850 Boom
Prijs: Gratis

 1. Oude Heide in Kapellen

Klein maar fijn! Het blotevoetenpad in Kapellen is ook niet zo groot. Hier wandel, klauter en klim je over een afstand van 100 meter. Het parcours bestaat uit allerlei ondergronden uit natuurlijke materialen. Wanneer je klaar bent, kan je ook even gaan ravotten in het omliggende speelbos. Meer info op de site

Adres: Lievenshoeklaan 29, 2950 Kapellen
Prijs: Gratis

 1. Kaaihoeve in Zwalm

De Kaaihoeve in Zwalm is een cirkelvormig en heel klein blotevoetenpad maar dat maakt het zeker niet minder leuk! Daarna kan je ook even in de natuurtuin of proeftuin vertoeven. Een gezellig namiddagje met het hele gezin. Meer informatie vind je hier.

Adres: Oude Scheldestraat 16, 9630 Zwalm
Prijs: gratis

 1. Zwin Natuurpark

En ook in het natuurpark 't Zwin in Knokke-Heist vind je een leuk blotevoetenpad waar je wel een namiddagje zoet bent. Het pad biedt een wandeling van ongeveer 2 kilometer waarbij je langs 10 kijkhutten komt. Hier kan je even halt houden en genieten van de rust en de prachtige omgeving! Naast het blotevoetenpad is er nog veel meer te beleven in het natuurpark. Je vindt alle informatie op de website.

Adres: Graaf Leon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist

TIP: combineer onze wandeling in het Zwin met het blotevoetenpad

 1. Blotevoetenpad Oekene

Dit blotevoetenpad bezorgt een feest voor al jouw zintuigen! Het pad van 0,1 km werd aangelegd in een fruitboomgaard wat zorgt voor een extra belevenis. Zo wandel je in de lente tussen de bloesems en in de zomer tussen het fruit. Vind je tijdens de wandeling enkele vruchten aan de bomen? Je mag deze gerust plukken en op eten! Wandel na het blotevoetenpad ook gerust verder in de omliggende natuur. Heerlijk genieten!

Adres: Burgemeesterstraat 22, 8800 Oekene (Roeselare)
Prijs: gratis

 1. Ferme de la Planche

Ook in Wallonië kan je bijzondere wandelingen maken met je blote voeten. Het blotevoetenpad van Ferme de la Planche in Gouvy neemt je mee door het water, langs heel wat diertjes en een fijne bosrijke omgeving. De tocht is zo’n drie kilometer lang en onderweg zijn er mogelijkheden genoeg om even uit te rusten, te picknicken of te genieten van de natuur. Na de wandeling kan je even een kijkje nemen op de boerderij. Meer info op de website.

Adres: Montleban, 75, te 6674 Montleban (Gouvy)
Prijs: 5€

TIP: Wil je nog meer beleven, wandelen en ontdekken in de Belgische Ardennen? Bekijk hier alle bezienswaardigheden in de Ardennen of download onze gratis reisgids Ardennen.

 1. Kaartje met blotevoetenpaden in België

 1. Mis niets niets van de Vlaamse Ardennen met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Vlaamse Ardennen? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Download onze compleet uitgestippelde autoroute door de Vlaamse Ardennen en ontdek de mooiste plekjes.

Vlaamse Ardennen

Gratis reisgids Vlaamse Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 september 2022 - Callens Leona

ziet er goed uit ga het zeker uitproberen,daar kun je zeker van zijn

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?