10 x bezienswaardigheden in Berchtesgadener Land, Beieren + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x bezienswaardigheden in Berchtesgadener Land, Beieren + kaartje

26 juni 2021 in Beieren2 reacties

In het zuidoosten van Beieren, deels omgeven door de grens met Oostenrijk, ligt de regio Berchtesgadener Land. Dit stukje Duitsland beslaat een hoog-alpengebied vol bergtoppen die tot wel 2500 m hoogte rijken, heldere bergmeren, uitgestrekte bossen en meer.

Het is een prachtig gebied waar je heerlijk kan wandelen, een bezoek kan brengen aan verschillende bijzondere bezienswaardigheden, en een boottocht kan maken over de prachtige Königssee.

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden

 1. Nationaal Park Berchtesgaden

Ongeveer een 1/4 van het Berchtesgadener Land is deel van het nationale park, dit zijn de enige alpiene delen van Duitsland. Het park is zo'n 210 km2 groot en grenst aan Oostenrijk. Het gebied heeft heel wat hoogteverschillen waarbij de Königssee op 603 m boven de zeespiegel ligt en het hoogste punt van het park te vinden is op maar liefst 2713 m. Dit zijn de toppen van de Watzmann.

De Watzmann

De Watzmann is het centrale massief van de Berchtesgadener Alpen. De Großer Watzmann of Watzmann-Mittelspitze, de middelste top van het massief, is met de hoogte van 2713 m de op 3 na hoogste bergtop van Duitsland.

Vanuit Berchtesgaden gezien ligt deze top aan de linkerkant van het massief, en de 2307 m hoge Kleiner Watzmann of Watzmannfrau ligt aan de linkerkant van het massief. De toppen tussen de Großer en de Kleiner Watzmann worden de Watzmannkinder genoemd.

Geschiedenis van het Park

Het gebied waar nu het Nationale Park Berchtesgaden gelegen is werd al jarenlang gebruikt door de koninklijke familie van Beieren als jachtgebied. Aan het begin van de 20ste eeuw werd vervolgens een vereniging opgezet om het gebied te beschermen, en in 1910 ontstond het Pflanzenschonbezirk Berchtesgadener Alpende, een beschermd gebied van 83 km² groot rondom de Königssee en de Obersee.

Enkele jaren later ontstond er in de Eerste Wereldoorlog het idee om een oorlogsmonument aan te brengen in het gebied in de vorm van een Beierse leeuw. Protesten tegen dit idee voorkwamen dit, en zorgde er vervolgens voor dat in 1921 het natuurgebied Königssee werd opgericht, dat toen een oppervlakte had van 200 km².

Erkend als UNESCO Biosfeerreservaat

 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebied rondom de Obersee formeel verklaard tot een beschermd natuurgebied, maar werd onofficieel gebruikt als een jachtgebied.
 • Vervolgens zorgde lokale plannen van de plaatsen Ramsau en Berchtesgaden om een kabellift naar de top van de Watzmann te plaatsen in de jaren 1960 ervoor dat er veel tegenbewegingen ontstonden.
 • Deze plannen werden uiteindelijk in 1972 opzijgelegd en er werd officieel besloten om een nationaal park te creëren.
 • Het Nationale Park Berchtesgaden werd vervolgens op 1 augustus 1978 geopend. Op dit moment had het een oppervlak van 208 km².
 • In 1990 werd het park vervolgens erkend als een Biosfeerreservaat door UNESCO.
 • In 2010 werd het park uitgebreid, en sindsdien beslaat het 210 km².

TIP: Om het voor jou gemakkelijker te maken hebben we al een route door Berchtesgaden uitgestippeld om af te reizen met de auto. Raadpleeg hiervoor onze rondreis in Zuid-Beieren.

Fauna en Flora

 • Binnen het park liggen maar liefst 260 km aan wandelpaden, waarbij je onder andere vanuit Schönau naar het Steinernes Meer kan lopen of een wandeling rondom de Königssee kan maken.
 • Er zijn verschillende routes die zowel geschikt zijn voor dagwandelingen en meerdaagse hikes, waarbij je ’s nachts in berghutten kan verblijven.
 • Tijdens een wandeling kan je heel wat bijzondere flora en fauna tegenkomen. Zo vind je in het dal onder andere sleutelbloemen en Maartse viooltjes, en kan je in de bergen Edelweiß vinden.
 • In de bergen is het daarnaast ook mogelijk om dieren zoals gemzen en steenbokken te spotten, en in de lagergelegen delen van het park lopen kuddes edelherten en reeën rond.
 • Ook zijn er zo’n 100 verschillende soorten vogels te zien in het park, waaronder steenarenden, raven, rotskruipers en korhoenen.

Bezoek de Eiskapelle

Onder de Watzmann bevindt zich: de ijskapel, ook wel bekend als 'de Eiskapelle'! Hoewel de zomersneeuwgrens bijna 2.000 meter hoger is, kan je de ijskapel het hele jaar door bezoeken. Dat komt door de enorme sneeuwmassa die van de oostkant van de Watzmann komt in de vorm van grote lawines.

Wat deze site zo speciaal maakt, is dat er een ruime holte verscholen zit in het ijsveld: de zogenaamde ijskapel. De ingang lijkt op een gletsjerpoort en het interieur wordt gevormd door verschillende schachten en doorgangen die in de zomer meer dan 30m breed en 15m hoog kunnen zijn. Bovendien kan je er karakteristieke groeven bewonderen op de muren die zijn ontstaan door smeltprocessen.

 1. Königssee

Binnen het Nationaal Park Berchtesgaden ligt de Königssee, bij Schönau am Königssee ten zuiden van Berchtesgaden. Dit prachtige meer staat ook wel bekend als het Beierse Fjord, doordat het geheel ingeklemd ligt tussen steile rotswanden en daardoor enigszins wat weg heeft van een fjord.

Omgeving van de Königssee

 • De Königssee is in de laatste ijstijd door gletsjers ontstaan, en tegenwoordig wordt het gevoed door gletsjerwater, smeltwater vanuit de omringende bergen en regenwater.
 • Hierdoor ligt de temperatuur van het water constant laag en raakt het pas aan het einde van de zomer even de 20 graden Celsius aan.
De Königssee is het diepste meer van Duitsland en bereikt dan ook maar liefst een maximale diepte van 190 m. Het meer is ruim 7 km lang en zo’n 1 km breed.

Het meer bevat kristalhelder water dat de rotswanden eromheen weerspiegelt waarbij je de forellen onder het wateroppervlak kan zien zwemmen. De Königssee wordt gezien als het mooiste meer van Duitsland, waardoor er ook alleen maar ‘schone’ boten op het water worden toegelaten. Voor lange tijd werd er gebruikt gemaakt van de platte Landauer boten, maar sinds 1909 worden alleen nog elektrische boten ingezet. Daarnaast zijn roeiboten en waterfietsen ook te huur bij het meer.

De beste manier om het meer te verkennen is met een boottocht

 • De rondvaarten worden georganiseerd door de Bayerische Seenschifffahrt en vertrekken meermaals per dag vanaf Seelände bij Schönau.
 • De boten stoppen onderweg bij St. Bartholomä op het schiereiland Hirschau
 • Evenals bij Salet in de zomerperiode van half april tot half oktober.
 • Deze locaties zijn alleen met de boot te bereiken, of met een meerdaagse wandeling door de bergen, doordat er geen wandelpad langs de oevers van het meer loopt en het is mogelijk om aan wal te gaan en later weer op een andere boot te stappen.

Tijdens een boottocht over het water heb je een prachtig zicht over het meer en de bergen die de Königssee omringen. De hoge en steile rotswanden rondom het meer zorgen daarnaast voor een zeer goede akoestiek, en tijdens de tochten wordt er even gestopt en op een flugelhorn of trompet gespeeld.

Het geluid wordt door de rotswanden weerkaatst en zorgt voor een bijzondere heldere echo, waarbij het soms kan lijken alsof er maar liefst 7 muzikanten aan het spelen zijn.

Maak een mooie wandeling naar het Rabenwand uitzichtpunt

Het Rabenwand is een mooi uitkijkpunt aan de Königssee dichtbij de aanlegsteigers! Als je even tijd hebt, is het echt de moeite hier even langs te gaan. Om het uitzichtpunt te bereiken, moet je een stukje omhoog lopen en sommige delen van deze wandeling zijn rotsachtiger en kunnen glad zijn, dus zorg ervoor dat je de juiste schoenen draagt!

Natuurlijk overloopzwembad aan de Königssee

Niet zo ver van het uitzichtpunt Rabenwand vind je dit natuurlijke overloopzwembad! Deze "infinity pool" heeft zich in de afgelopen millennia gevormd. Het is er niet zo heel groot maar wanneer je n het zwembad stapt, kan je genieten van een prachtig uitzicht op het landschap van de Königssee. Bovendien kan je hier prachtige foto's maken! Op warme zomerdagen is springen in het koude water natuurlijk ook een lekkere verkoeling!

Wil je deze site bezoeken? Wees er je dan wel bewust van dat de weg naar het zwembad behoorlijk gevaarlijk kan zijn en dat het belangrijk is dat je een paar goede wandelschoenen draagt. De lokale politie vergelijkt het gebied namelijk met alpine omstandigheden.
 1. Christlieger

Bij het noordelijke eind van het meer, over de oever van Schönau, ligt het rotseiland Christlieger. Het is het enige eilandje in de Königssee, en wordt ook wel het Johannesinsel of John’s eiland genoemd.

De rondvaartboten kunnen niet bij het eilandje aanmeren, maar het is wel mogelijk om met een roeiboot naar de steiger aan de oostzijde van het eilandje te varen. Daarnaast zwemmen mensen in de zomer ook regelmatig naar het eilandje toe.

Het eilandje en St. Johannes von Nepomuk

 • Het eilandje heeft een oppervlakte van 1260 m², waarop een standbeeld van St. Johannes von Nepomuk te zien is. Johannes van Nepomuk is de patroonheilige van de schippers en beschermd tegen de gevaren van het water.
 • Het standbeeld werd in 1711 geplaatst ter herinnering van een boot die was omgeslagen op het meer. Het standbeeld is gemaakt uit marmer en zo’n 180 cm hoog.
 • Onder het standbeeld is een grot te vinden, waar tegen de achterste muur een fontein van rood marmer geplaatst is.
 1. Sint-Bartholomeüskerk

Halverwege de westelijke oever steekt het kleine schiereiland Hirschau uit de steile rotswanden van de Watzmann. Op dit eiland is de St. Barholomä of Sint-Bartholomeüskerk te zien, gelegen naast het voormalige jachtslot, dat in de 14de eeuw vanuit een vissershuis is ontstaan. Tegenwoordig doet dit jachtslot dienst als een restaurant. Op het schiereiland is verder ook nog een informatiepunt en een souvenirwinkel te vinden.

Geschiedenis van de Sint-Bartholomeüskerk

 • De Sint-Bartholomeüskerk werd al in de 12de eeuw gebouwd. Dit was een eenvoudige kapel met een spitse toren
 • Aan het einde van de 17de-eeuw werd de kerk afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe kerk.
 • Deze kerk werd vervolgens in een barokke stijl opnieuw opgebouwd met witte muren en rode koepeldaken.
De kerk is een belangrijke bedevaartsplaats, en op de zaterdag na 24 augustus, de feestdag van Bartholomeus, vind de Almer Wallfahrt plaats. Dit is de oudste bergbedevaart van Europa, die al sinds 1635 jaarlijks wordt gehouden. De tocht leidt vanaf Maria Alm via het Steinerne Meer naar de kerk.
 1. Obersee

Aan de zuidelijke oever van de Königssee is het mogelijk om aan land te gaan bij de morenewal Salet. Vanaf daar kan je een wandeling van een half uur maken door het dal naar de Obersee, een meer van 1,3 km bij 0,4 km, met een maximale diepte van 51 m. Het meer ligt op een hoogte van 613 m, zo’n 10 m boven de Königssee.

Bij het meer staan enkele gebouwen, waarbij er aan de rand van het meer een houten boothuis in het water te zien is.

 1. Röthbachfall

Als je vanaf de Obersee nog een klein half uur doorloopt kom je bij de Teufelshörner terecht. Hier vind je de Röthbachfall, de hoogste waterval van Duitsland die in 2 secties maar liefst 470 m naar beneden stort.

 • Echter is de Röthbachfall niet een heel bekende waterval door de afgelegen ligging, waardoor vaak de 163 m hoge Triberg waterval als de hoogste waterval van Duitsland wordt gezien.
 • De Röthbachfall is dan ook alleen maar met de boot over de Königssee naar Salet en vervolgens een wandeling naar de Obersee te bereiken. Wel is deze wandeling zeer goed te doen en daardoor ook geschikt voor families met kinderen.
 1. Schönau am Königssee

Schönau am Königssee is de grootste toeristische stad van Berchtesgadener Land, mede doordat dit plaatsje aan de Königssee is gelegen. Het stadje ligt ten zuiden van Berchtesgaden en heeft zo’n 5.500 inwoners. Schönau wordt geheel omringd door de Berchtesgaden Alpen en heeft daardoor een zeer pittoreske setting.

Wat te zien en doen in Schönau am Königssee?

 • De boottochten over de Königssee zijn de bekendste activiteiten in Schönau
 • Er zijn ook heel wat wandelroutes vanuit het stadje door de omringende natuur van het Nationaal Park Berchtesgaden.
 • Schönau kent veel hotels, gasthuizen en appartementen, waarnaast er ook meerdere campings te vinden zijn.
 • Verder kent het plaatsje verschillende wellnesscentra, waardoor je na een dag op het water of een inspannende wandeling helemaal tot rust kan komen.

Daarnaast ligt er bij Schönau een bobsleebaan, en kan je met de Jennerbahn kabelbaan naar een platform op 1800 m in de bergen trekken, vanwaar verschillende bergwandelingen beginnen.

In Schönau kun je verder ook de Romy Schneider Ausstellung bezoeken. Deze tentoonstelling vertelt over het leven van Rosemarie Magdalena Albach, de actrice die als Romy Schneider beter bekend werd om haar rol als Sissi. De actrice woonde tot haar 11de jaar in Schönau. In de expositie zijn onder meer objecten uit films, posters en foto’s van de actrice te zien.

 1. Berchtesgaden

Het stadje Berchtesgaden ligt ten noorden van Schönau en heeft zo’n 7.800 inwoners. Berchtesgaden is dan ook iets groter dan Schönau en kent ook heel wat hotels en pensions, maar de meeste mensen trekken toch al snel naar Schönau. Toch heeft ook Berchtesgaden heel wat charmes. Ook deze stad ligt omgeven door de Alpen en biedt een goed uitzicht op de Watzmann, waarnaast de stad een aantal interessante bezienswaardigheden kent.

Geschiedenis van Berchtesgaden

Berchtesgaden werd al in de 12de eeuw bewoond, toen men erachter kwam dat er heel wat zout te winnen was op deze locatie. De eerste zoutmijn werd in 1517 geopend, waarna de zoutwinning voor heel wat geld en macht zorgde voor Berchtesgaden.

Zoutmijn van Berchtesgaden

In de 19de eeuw werd er een leiding aangelegd tussen Berchtesgaden en Bad Reichenhall wat meer naar het noorden, waarmee de pekel in oplossingen naar Bad Reichenhall gepompt kon worden, om daar verwerkt te worden tot Bad Reichenhall Alpensalz. De zoutmijn is nog steeds in gebruik om zout te winnen, maar het is ook mogelijk om een bezoek te brengen aan de mijn. Meer info op de website

 • Hier trek je mijnwerkerskleding aan en ga je met een treintje de mijn in om te zien hoe het zout gewonnen wordt.
 • Vervolgens kun je via een glijbaan naar een ondergronds meer komen dat je met een vlot oversteekt, om zo de bijzondere rotsformaties te kunnen bezichtigen.

Nog meer bezienswaardigheden in Berchtesgaden

Ook vind je in de stad het Schloss Berchtesgaden. Dit kasteel werd in een voormalig Augustijnerklooster gebouwd aan het begin van de 19de eeuw, toen de familie Wittelsbach het klooster innam als jachtslot. Later werd het paleis ingenomen door leden van de Beierse koninklijke familie, die hier van 1922 tot 1933 woonde.

Het kasteel is vrijwel geheel in deze stijl gelaten en het is zo mogelijk een kijk te nemen in het leven van kroonprins Rupprecht van Beieren. Zo is het meubilair en porselein van de familie te zien, en staat ook de kunstcollectie van de familie Wittelsbach tentoon.

 1. Almbachklamm

Vanuit Berchtesgaden kun je nog wat verder naar het noordoosten trekken om daar de Almbachklamm te bezoeken. Dit wordt gezien als een van de mooiste kloven van Duitsland.

 • Bij de toegang van de kloof vind je de oudste marmermolen van Duitsland, die al sinds 1683 in bedrijf is.
 • Daarachter lopen verschillende wandelingen langs de kloof, waarbij er bruggen over de kloof heen lopen en je langs razende watervallen komt en heldere stukken water. Als je de gehele rondwandeling van zo’n 2,5 tot 3 uur loopt kom je ook langs Ettenberg, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt en de pilgrimskerk van Ettenberg kan bezichtigen
 • Vanaf hier zou je nog verder kunnen wandelen, waarbij je langs de oude Theresienklause dam loopt en een bezoek kan brengen aan de Maria Gern, wat gezien wordt als de mooiste kerk van Berchtesgaden.

TIP: Wie op doorreis is naar Oostenrijk, moet zeker onze blogpost lezen met bezienswaardigheden in Salzburg.

 1. Het Adelaarsnest

Buiten Berchtesgaden vind je de Obersalzberg, een berg van zo’n 1000m hoog. Op deze hoogte is een parkeerplaats gelegen met daaraan het Dokumentation Obersalzberg, een documentatiecentrum over het Kehlsteinhaus, dat verderop op de berg is gelegen.

Het Kehlsteinhaus staat ook wel bekend als het Adelaarsnest, en wordt vaak gezien als het buitenverblijf van Adlof Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het documentatiecentrum kun je meer informatie vergaren over dit bouwwerk en over Hitler, evenals over de nationaalsocialistische geschiedenis in het algemeen. Zo zijn er documenten, foto’s en kaarten te zien, evenals objecten.

Daguitstappen en tours naar het Adelaarsnest

Het Adelaarsnest in Berchtesgaden bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk hier de daguitstappen en tours.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Vanaf de parkeerplaats waar het documentatiecentrum aan gelegen is kun je vervolgens de bus nemen naar het Adelaarsnest. De Kehlsteinbus neemt je mee over een nauwe bergweg tot aan de top van de berg, waar je vervolgens met een lift naar het platform komt waar het Adelaarsnest gebouwd is.

 • Dit bouwwerk ligt op 1834 m hoogte en is een van de weinige overgebleven gebouwen uit het Derde Rijk.
 • De privésecretaris van Hitler liet hier in 1937 een huis bouwen, nadat Hitler een aantal jaar eerder een landhuis in Berchtesgaden had gekocht.
 • De bouw van het Kehlsteinhaus was een groot project waarbij onder andere de bergweg, de tunnels en de lift gebouwd werden.
 • Het huis werd vervolgens op de 50ste verjaardag van Hitler ingewijd, maar Hitler bleef er maar enkele keren doordat hij last had van hoogtevrees en claustrofobisch was.

Het Adelaarsnest werd vooral gebruikt als propagandamiddel, maar was niet van heel groot belang voor het Derde Rijk. Toch waren er veel verhalen over dat het Kehlsteinhaus het tweede machtscentrum van het rijk zou zijn, en in 1945 werd het dan ook gebombardeerd.

De meeste bommen vielen tegen de rand van de berg, waardoor het Adelaarsnest overeind bleef. Nadat het jarenlang in bezit was van de Amerikanen, waarna het in 1960 terug werd gegeven aan Beieren. Het huis werd vervolgens geopend als een restaurant, vanwaar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. Daarnaast is er een tentoonstelling te vinden over de geschiedenis van het Adelaarsnest.

Wil je weten hoe en wanneer je het best het Adelaarsnest kunt bezoeken? Neem dan zeker een kijkje op onze blog over het Adelaarsnest voor nog meer tips.
 1. Ramsau bei Berchtesgaden

Ten noordwesten van het Nationaal Park Berchtesgaden vind je het dorpje Ramsau, een klein plaatsje met zo’n 1.800 inwoners.

 • Dit plaatsje is een perfect startpunt voor verschillende wandelingen door het park, waarnaast je hier ook het kleine bergmeer de Hintersee kan vinden.
 • Dit meer is 16,4 hectare groot en bereikt een maximale diepte van 18 m.
 • In de zomer is het een favoriete locatie om te zwemmen en te roeien door de idyllische locatie, waarnaast er in de winter goed geschaatst kan worden.

De Sint-Sebastiaankerk van Ramsau

Daarnaast vind je in Ramsau de bekende Sint-Sebastiaankerk. Deze kerk is midden in het dorp gelegen, waar het aan de rand van de rivier ligt en omgeven wordt door groen. Door deze schilderachtige taferelen is de kerk dan ook bekend geworden.

 • De Sint-Sebastiaankerk werd in 1512 gebouwd in een laatgotische stijl. Later werd de kerk vergroot, waarbij delen barokke uitstraling kregen.
 • Bij de kerk liggen vind je onder andere een oorlogsmonument dat de soldaten die uit Ramsau kwamen herdenkt die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen
 • Verderop vind je nog een monument voor de soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gevallen.
 1. Filmpje: ontdek Berchtesgadener Land

Benieuwd naar de bijzondere regio van Berchtesgadener Land? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Beieren!

 1. Download je gratis reisgids Beieren

Verblijf je voor een langere tijd in Beieren? Ontdek dan de stad met onze gratis reisgids Beieren. Download ook je gratis stadswandeling door München om je trip compleet te maken!

Duitse Alpenstraße

Gratis reisgids Duitse Alpenstraße downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 maart 2021 - Dirma Tamboer

De reisgids ziet er tol uit en die gaan we zeker deze zomer van 2021 (mits corona het toelaat) uit proberen. Ik denk dat het een hele mooi tour gaat worden. Hartelijk dank hiervoor.

- 10 maart 2021 - Stany

De gids is perfect bruikbaar om een reis uit te stippelen zelfs in groep

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?