17 x bezienswaardigheden aan de Zuidkust van Mallorca: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x bezienswaardigheden aan de Zuidkust van Mallorca: wat zien & doen?

10 mei 2024 in Balearen0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Zuidkust van Mallorca + verblijftips

Wat de zuidkust van Mallorca zo bijzonder maakt, is de mix van natuurlijke en culturele attracties. Van de majestueuze kathedraal van Palma de Mallorca tot de beschermde natuurgebieden als Es Trenc, er is altijd iets te ontdekken en te verkennen. Daarnaast kan je er prachtig wandelen langs de kustpaden, fietsen door het platteland of de traditionele dorpjes opzoeken. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes aan de zuidkust van Mallorca.

Praktische info & tickets voor je vakantie op Mallorca

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palma de Mallorca, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen op Mallorca:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 799) of bij Eliza Was Here (va. € 650) of bij TUI
HuurautoOp Mallorca is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
 • Rondleiding Palma de Mallorca incl. bezoek aan de indrukwekkende kathedraal, €25 (boek je stadstour)
 • Bezoek de grotten van Drach en Porto Cristo, €52 (boek je excursie)
 • Ontdek de landschappelijke schoonheid van het Tramuntana-gebergte vanuit Palma, €95 (boek je uitstap)
 • Verken het mooiste van Mallorca tijdens een eilandtour, €89 (boek je eilandtour)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met mooiste plekken aan de Zuidkust van Mallorca

 1. Het beschermd natuurgebied Es Trenc

Parc Natural Es Trenc-Salobrar is een beschermd natuurgebied met een pak geschiedenis. Hier wordt al zout gewonnen sinds de Feniciërs. Daarna kwamen ook de Romeinen, Byzantijnen en Moren hier naartoe om zout te produceren.

Het natuurgebied ziet er bijzonder uit. Enerzijds zijn er de zoutpannen, anderzijds is er de fantastische kustlijn met prachtige stranden, versierd met bossen en rotspartijen. Binnen het beschermde gebied liggen ook enkele mooie eilanden, zoals Illot Gros en Illot de Sa LLova. Al dat natuurgeweld lokt heel wat vogels. Soms kan je hier zelfs flamingo’s spotten.

HUURAUTO: Wil je graag zoveel mogelijk zien op het eiland? Dan voorzie je je best van een huurauto. Huur je auto bij Sunnycars of EasyTerra.nl (meestal de goedkoopste).

 1. Santanyí en het idyllische Cala Figuera

Het karaktervolle Santanyi ligt even landinwaarts en is een absolute aanrader wanneer je in de regio bent. Je zal meteen zien dat de kleuren in Santanyi net iets feller zijn dan in de andere stenen dorpjes op het eiland. Dat is te danken aan de lokale stenen die voor de huizen en monumenten gebruikt werden, de zogenaamde steen van Santanyi. Dat is een oranjekleurige zandsteen die hier in de kliffen gewonnen wordt.

Al sinds de Moorse periode wordt de Santanyi-steen gebruikt om gebouwen op te trekken

Het was de letterlijke hoeksteen van de lokale economie. Onder andere het Palacio de la Almudaina, de kathedraal van Palma de Mallorca en het kasteel van Bellver zijn gebouwd met stenen uit de kliffen van Santanyi. De steen was zelfs tot in Catalonië, Frankrijk en Italië felbegeerd.

Natuurlijk is ook de kathedraal van Santanyi zelf, bekend om zijn barokke orgel, uit de mooie, warme zandsteen opgetrokken. Het plein recht voor de kerk vormt het sociale hart van het stadje. Wandel door de straten, geniet van al die mooie gebouwen en snuif de vakantiesfeer op in de vele restaurants en kunstgalerijen. Onderweg zal je stuiten op de Porta Murada, een stadspoort die toebehoorde tot de 16e-eeuwse stadsmuren. Niet veraf ligt het mooie natuurpark Mondrago. Dit stukje natuurschoon kan je verkennen en bewonderen via tal van wandelpaden. Je vindt er ook enkele mooie baaien langs de rotskust.

 1. Cala d'Or, een levendige badplaats

Cala d'Or is een van de meest levendige badplaatsen op het eiland tijdens de zomer. Je vindt er hotels, bars en restaurants (boek hier je verblijf bij Cala d'Or) en het is populair onder gezinnen met kinderen. Cala d’Or is niet oud. Het werd ontworpen met toerisme in het oog in de jaren 30 van de vorige eeuw.

BOOTTOCHT: Rondom Cala d'Or vind je enkele van de mooiste stranden van Mallorca. Sommige zijn makkelijk bereikbaar, andere kan je ontdekken via bootjes die vanuit Cala D’Or vertrekken. Bekijk hier de mooiste boottochten vanuit Cala D'Or.

 1. Natuurpark Mondragó

In het Parc natural de Mondragó vind je niet alleen imposante kliffen en helderblauwe wateren, maar ook duinen, rivieren, moerasachtige gebieden en kleine pijnboombussen. Het is een landschap waar eeuwenlange landbouw, veehouderij en natuur hand in hand gaan. Dit natuurpark toont hoe het leven er op Mallorca uitzag net voor de grote toeristische boom.

Je zal zien dat het grootste gedeelte van het park bestaat uit percelen landbouwgrond waarop prachtige huizen staan in traditionele stijl. Er werden kanalen aangelegd die water naar de olijf- en amandelboomgaarden moeten brengen en hier en daar zie je kalkovens en koolhuizen boven de bomen uitsteken.

Maar vergis je niet, in Mondragó vind je ook nog ongerepte landschappen

 • De bekendste plek is het strand van S’Amarador, een juweeltje omringd door pijnbomen en prachtige rotsformaties. Veel meer dan een kleine strandbar vind je er niet. Je bereikt het strand via het bezoekerscentrum van het natuurpark. Daar kan je de auto achterlaten en het wandelpad naar het strand volgen.
 • Iets verderop vind je het strand Ses Fonts de n’Alis, nog een prachtig strand dat we zeker kunnen aanraden.

WANDELTIP: Wij hebben een wandelroute uitgestippeld van 7,2 km langs de stranden van het Mondragó natuurpark. Bekijk hier onze wandeling in Mondragó.

 1. Talaiot Capocorp Vell

In Capocorb Vell kan je vijf talaiots bekijken in het oude dorp Talaiot Capocorp Vell. Dit was waarschijnlijk een van de grootste dorpen in de Bronstijd op het eiland. Meer zelfs, het wordt beschouwd als een van de belangrijkste dorpjes uit die tijd van heel West-Europa. Het complex is erg goed bewaard, heel wat muren staan nog overeind en je kan je een idee vormen bij hoe het geweest moet zijn om hier te wonen. De toegang is betalend en er is een restaurant ter plekke. Meer info op de website.

 1. Hoofdstad Palma de Mallorca

De hoofdstad van het eiland, Palma de Mallorca, ligt langs een baai en wordt gedomineerd door de gotische kathedraal, omringd door prachtige huizen, statige stadspaleizen en kerken die uitkijken op schattige pleintjes. De zee-kant van de stad heeft een levendige promenade waarlangs de drukbezochte stadsstranden liggen. Maar het was niet altijd zo vredig in Palma de Mallorca.

Eeuwenlang probeerden verschillende heersers de stad in te palmen. Vandaag zwaaien toeristen hier de plak, maar de charme van het verleden is zeker niet verloren gegaan. Er valt ontzettend veel te zien en te belevent Palma de Mallorca echter meer dan dat je zou denken. Gebruik onze stadswandeling door Palma de Mallorca, en zie dé highlights van de stad.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de hoofdstad? Dan kunnen we een overnachting aanraden in het Ca n'Alexandre. Meer info en boeken.

Hieronder alvast enkele topbezienswaardigheden op je wandeling

 • Plaza Major, het hoofdplein en ook het grootste plein van de stad. Hier kan je gerust plaatsnemen op een van de gezellige terrasjes en de straatartiesten bewonderen. Je vindt er ook een aantal kunstgalerijen en soms kraampjes die artisanale en voedingswaren aanbieden.
 • Bezoek zeker de indrukwekkende kathedraal La Seu in Palma de Mallorca, bewonder de weelderige decoraties en ontdek de bijdrage van architect Antoni Gaudí. Bestel hier je voorrangsticket voor de kathedraal van Mallorca.
 • Je wandelt ook langs de kleurrijke voorgevel van Can Forteza Rey, typisch voor de Art Nouveau-beweging die de architectuurstijl van de vroege 20e eeuw karakteriseert.
 • Gerhardt Braun Gallery en de Casal Solleric voor hedendaagse kunst- en fototentoonstellingen.
 • Een van de oudste kerken van Palma, de Sant Francesc kerk. Gotische en barokke elementen wisselen elkaar af in het interieur, met een klassiek gewelfd gotisch dak en een sierlijk barok altaar.
 • De Jardí del Bisbe, koele en rustige tuinen, bieden dan weer de perfecte plek voor een korte rustpauze tijdens je ontdekkingstocht van Palma.
 • Ontdek nog meer van de stad tijdens een excursie met gids in Palma de Mallorca.
 1. S'Arenal

S'Arenal is een drukke badplaats aan het uiteinde van het lange Playa de Palma, met aan de andere zijde Can Pastilla. S’Arenal is niet veel meer dan een stad aan het strand waar toeristen komen om languit van de zon te genieten. Veel identiteit heeft S’Arenal niet, maar het strand is wel geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. ’s Avonds wordt het hier behoorlijk druk, dan zakken feestende jongeren naar deze badplaats af. Een echte aanrader is het dus niet indien je rust en authenticiteit zoekt.

 1. Llucmajor

Llucmajor staat in de geschiedenisplekken als de plek waar de laatste koning van Mallorca, Jacobus III, in 1349 stierf in een veldslag tegen de koning van Aragón, die de macht over het eiland overnam. Het centrum van Llucmajor staat vol historische gebouwen. Heel wat huizen zijn er uitgerust met sierlijke gevels waarmee families in lang vervlogen tijden hun macht en rijkdom wilden etaleren.

Het centrum van de stad is Plaça d’Espanya, in de schaduw van de kerk van Sant Miquel, gebouwd tussen de 18e en 19e eeuw. Even verderop vind je het franciscaner klooster van Sant Bonaventura en het pleintje Placeta del Sabater, waarop een monument pronkt ter ere van de schoenmakers. De leerindustrie en schoenmakers zijn hier tot de dag van vandaag nog steeds aanwezig in het straatbeeld. Dat zal je zien op de wekelijkse markt, die zowel op woensdag, vrijdag als zondag gehouden wordt. Op vrijdag wordt de markt steevast aangevuld met een rommelmarktje.

 1. Campos

Campos is een simpel dorpje in het binnenland van Mallorca waar rust heerst en kalmte koning is. In het dorpje wonen nu naast Mallorcanen ook buitenlanders, maar het traditionele karakter van Campos heeft daar geen last van ondervonden. Achter de oude stenen gevels schuilen vandaag restaurants en bars, waarvan er velen een luxueus tintje hebben.

Heel wat gebouwen in het stadscentrum tonen dat landbouw hier eeuwenlang centraal stond. In de straatjes zal je resten van oude graanmolens herkennen en verschillende imposante woningen zijn uitgerust met verdedigingstorens die de rijkdom van de stad moesten beschermen tegen plunderende piraten. De centrale kerk, gewijd aan Sant Julià, dateert uit de late 19e eeuw, maar de klokkentoren, verbonden met de kerk via een stenen bruggetje, is 16e-eeuws. Binnenin vind je verschillende kunstschatten, waaronder een werk van meesterschilder Murillo.

Heb je een hongertje gekregen? Haast je dan naar Can Pomar, daar bevindt zich al meer dan honderd jaar een beroemde bakkerij die heerlijke lekkernijen uit zijn mouw tovert. Proef bijvoorbeeld de gatò, een amandelgebakje, en de cocarrois, groentengebakjes in croissantvorm (bekijk hier de ligging). Meer info op de website.

 1. Felanitx

Felanitx is niet alleen een interessante stad voor fotografen en cultuurliefhebbers, maar ook voor fijnproevers. Je bevindt je hier namelijk in het hart van de Mallorcaanse wijnindustrie.

Maar ook de stad zelf heeft heel wat te bieden

 • Kloosters en kerken lijken hier ooit als paddenstoelen uit de grond geschoten te zijn. Om elke hoek vind je wel een ander religieus bouwwerk. Tot de mooiste behoren de 16e-eeuwse kerk van Sant Miquel en vlak ernaast de pastorijwoning, leunend tegen een middeleeuwse kerk uit de jaren 1300.
 • Nog opvallend is de ondergrondse fontein Santa Margalida, waarlangs eeuwenlang water naar de stad gevoerd werd.
 • Wandel door de straten en bewonder de imposante gevels. Ze etaleren de rijkdom van de stad, die een ware boom beleefde in de 19e eeuw dankzij de lokale wijindustrie.

Ook hier sloeg echter de wijnluis toe. In enkele jaren tijd verviel het rijke Felanitx tot een simpel landbouwdorpje tot toeristen Felanitx begonnen te ontdekken. De laatste jaren wordt ook de wijnindustrie nieuw leven ingeblazen. De wijnen die hier geproduceerd worden hebben zelfs een aanduiding van gecontroleerde oorsprong en krijgen de titel Origen Pla i Llevant. Daarnaast zijn er ook nieuwe wijnhuizen die snel naam en faam maken in internationale wijnwedstrijden. Proef hier dus zeker een glaasje lokale wijn en neem een flesje mee als souvenir.

 1. De uitzichten vanop Puig Sant Salvador

Net buiten het stadje Felanitx vind je de hoogste top van de Serra de Llevant, Puig Sant Salvador. Boven op de top van de Puig Sant Salvador kan je het gelijknamige klooster vinden. De weg naar het klooster is op zich al een attractie. Het klooster van Sant Salvador is niet alleen van historisch belang, maar biedt ook prachtige uitzichten op de zuidoostkust. De combinatie van de weg naar de top en de prachtige uitzichten boven op de berg maakt het zeer populair bij fietsers. Bekijk hier onze wandelroute Puig Sant Salvador.

LEESTIP: Wil je graag nog meer van Mallorca ontdekken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Balearen.

 1. Porreres

Porreres was, net als de andere stadjes in het Mallorcaanse binnenland, helemaal geënt op landbouw. In Porreres zie je dat goed, want er staan nog meer dan dertig windmolens overeind. Ook de typische possessions vind je hier in overvloed. De grote landhuizen sieren de straten van het dorpscentrum. Centraal staat de kerk van Mare de Déu de la Consolació, uit de 18e eeuw. Wandel ook langs het gemeentehuis, de pastorij en de kerk van Sant Felip Neri.

Als je dacht dat alles in Porreres om het verleden draait, dan heb je het mis. In het Museo y Fondo Artístico de Porreres wordt moderne en hedendaagse kunst tentoongesteld. Je vindt hier werken van grote namen als Dalí en Macedowski, maar ook van Ballester, Bennàssar, Bird en Bardolet. Een aangename verrassing voor kunstliefhebbers, zo te midden van een klein dorpje.

Ook zoetekauwen moeten Porreres aanstippen. Het dorpje is bekend om zijn abrikozen. Ze worden verwerkt op allerhande manieren en er wordt in de oogstperiode zelfs een abrikozenfestival georganiseerd. Vroeger werd de abrikoos hier in de zon gedroogd zodat de lokale inwoners het hele jaar door abrikozen konden proeven.

LEESTIP: Download hier je gratis preview reisgids Mallorca.

 1. Archeologische site van Son Fornes

Vlakbij Montuiri, een uitstekend voorbeeld van hoe de dorpjes in Mallorca er in de middeleeuwen uitzien, vind je nog de prehistorische archeologische site van Son Fornes. Het is uitgerust met een museum waarin je meer leert over wat je hier allemaal kan bewonderen.

Dit is een van de opvallendste prehistorische nederzettingen van Mallorca. Het was namelijk oorspronkelijk een Talaiotisch dorpje, maar het werd bewoond tot in de middeleeuwen. Je ziet hier goed hoe er rond de centrale talaiot huizen gebouwd werden. Er zijn ook sporen van Romeinse bezetting. Een bezoek aan Son Fornes is als een reis door de geschiedenis van Mallorca.

 1. Puig de Randa

Puig de Randa is met zijn 548 meter een opvallende verschijning in de omgeving. De berg wordt geassocieerd met verschillende legendes. De bekendste vertelt dat de berg vanbinnen hol is en ondersteund wordt door vier grote gouden pilaren. Drie van die pilaren zijn echter gebroken en wanneer de vierde het begeeft, zal Mallorca in zee storten. Beklim de berg voor de zekerheid dus maar lichtvoetig, je weet maar nooit.

Bovenop de Puig de Randa staat het heiligdom Cura. In een grot vlakbij dat heiligdom zou Ramon Llull, de bekende Catalaanse schrijver en filosoof, op zijn belangrijkste ideeën gekomen zijn. Het is dan ook een inspirerende plek. Vanop de Puig de Randa kan je zowat heel Mallorca bewonderen.

 1. Cala Pi

Een ander strand dat zeker het vernoemden waard is, is Cala Pi. Cala Pi is een prachtig zandstrand met heldere turquoise water dat glinstert tussen twee rotsen (hierdoor heb je niet snel last van de wind). Het strand zou zijn naam te danken hebben aan de pijnbomen die het omringen. Het water is redelijk ondiep waardoor het ook geschikt is voor gezinnen met kinderen. Vlakbij kan je wandelen naar Torre de Cala Pi, iets hoger gelegen op een rots (bekijk ligging).

OVERNACHTINGSTIP: Vlakbij het strand kan je overnachten bij Finca Gomera - Agroturismo Hotel. Een charmant hotel met ruime, stijlvolle kamers, een seizoensgebonden buitenzwembad, gratis parking en een prachtige tuin.

 1. Portocolom

Portocolom is gezegend met misschien wel de mooiste ligging van alle plekken op Mallorca. Het ligt sierlijk gedrapeerd rondom een prachtige baai die als een veilig toevluchtsoord voor boten dient. Het is grotendeels gespaard gebleven van een grote toeristische ommezwaai, al vind je er wel enkele luxeuze hotels (boek hier je verblijf). Het mooiste stukje van Portocolom is ongetwijfeld de kade van Es Riuetò, waarlangs de oudste huisjes van het dorp staan, geschilderd in vrolijke kleuren en voorzien van houten luikjes.

 1. Cala Llombards

Cala Llombards is nog zo'n fantastisch strand. Het bevindt zich vlak naast een klein dorpje met de naam Es Llombards. Je kan dichtbij het strand parkeren (bekijk ligging) en dan te voet afzakken tot op het zand. Daar zie je enkel natuur, op enkele romantische vissershuisjes en bootateliers na.

Het witte strand, omgeven door hoge kliffen met pijnbomen, nodigt uit tot een frisse duik in het water. Het is hier heerlijk vertoeven. Bovendien is dit strand nog niet zo bekend bij internationale toeristen, je vindt er vooral locals uit de buurt.

 1. Waar overnachten aan de zuidkust van Mallorca?

Heeft de zuidkust van Mallorca alles wat je maar kan wensen voor een onvergetelijke vakantie, maar ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Hieronder vind je alvast enkele aan te raden accommodaties aan de zuidkant van het Spaanse eiland of bekijk hier meteen het volledige aanbod hotels op Mallorca.

 • Hotel 's Antigor in het gezellige Felanitx wordt omgeven door een immense tuin en biedt een onvergetelijke accommodatie. Het landhuis straalt charme en romantiek uit en biedt naast ruime kamers, een buitenzwembad. Dat allemaal op een paar honderd meter van een klein, romantisch baaitje.
 • Gavimar Cala Gran Hotel and Apartments bevindt zich in Cala d'Or, aan het Cala Gran-strand. Dit hotel biedt lichtrijke appartementen, maar liefst 4 zwembaden, een buffetrestaurant en diverse sportfaciliteiten.
 • Puig de Ros d’Alt is gelegen in Llucmajor en biedt accommodatie met uitzicht op de tuin. Er is ook een restaurant met bar, een buitenzwembad dat het hele jaar door open is en een wellnessruimte.
 • Vlakbij het strand Cala Pi kan je overnachten bij Finca Gomera - Agroturismo Hotel. Een charmant hotel met ruime, stijlvolle kamers, een seizoensgebonden buitenzwembad, gratis parking en een prachtige tuin
 1. Mis niets op Mallorca met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Mallorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Mallorca met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Mallorca.

Mallorca

Gratis reisgids Mallorca downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?