Hoe eilandhoppen vanuit Athene? Info, tips & tours naar de Saronische eilanden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe eilandhoppen vanuit Athene? Info, tips & tours naar de Saronische eilanden

2 februari 2023 in Athene0 reacties

Hoe eilandhoppen vanuit Athene? Praktische info voor je bezoek aan de Saronische eilanden

Athene is een drukke stad vol geschiedenis. Ben je na al die archeologische sites en musea toe aan wat natuur? Dan kan je gaan eilandhoppen vanuit Athene. De Griekse eilanden zijn schilderachtig mooi. En het goede nieuws is dat er ook heel wat fantastische Griekse eilanden in de buurt van Athene liggen. Je kan ze makkelijk bereiken met ferry’s vanuit Piraeus, de haven van Athene.

Inhoud artikel

  1. Saronische eilanden bij Athene

Voor de kust van Athene duiken de Saronische eilanden op uit de azuurblauwe zee. Die eilanden liggen tussen Athene en de Peloponnesos. Het is een van de favoriete vakantiebestemmingen van Atheners. De bekendste Saronische eilanden zijn Aegina, Agistri, Poros en Hydra. Ontdek alvast wat deze prachtige eilanden te bieden hebben.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze uitgebreide reisgids Griekenland + stadswandeling in Athene.

Ligging Saronische eilanden bij Athene

  1. Aegina eiland

Het populairste eiland om te bezoeken vanuit Athene is Aegina

Aegina (of Egina) is een eiland vol troeven. Het wordt al sinds de klassieke oudheid bewoond en daar zie je de sporen van. De belangrijkste trekpleister is de tempel van Afaia, gebouwd omstreeks 500 v.Chr. na de beroemde slag van Salamis. De inwoners van Aegina wilden er de Godin van de vruchtbaarheid, Afaia, mee bedanken. Daarnaast vind je op Aegina ook mooie stranden, schattige vissersdorpjes en het eiland staat bekend om zijn pistachenoten.

  1. Agistri eiland

Ook Agistri trekt flink wat bezoekers. Het eiland Agistri kan uitpakken met idyllische stranden en uitstekende toeristische voorzieningen. Vooral rondom Skala en Milos beach vind je veel restaurantjes en hotels. Daarnaast raden we je ook het kiezelstrand van Dragonera aan. Daar zorgen de naaldbomen en de rotsen voor een prachtig decor.

  1. Poros eiland

Poros bestaat uit twee afzonderlijke eilanden die met een brug verbonden zijn. Vooral Poros-stad is een bezoekje waard. Hier kan je rondkuieren in de haven, heerlijk eten in een van de vele restaurants en door de straatjes slenteren. De stranden op Poros zijn, naar onze mening, iets minder aantrekkelijk dan die op Aegina en Agistri.

  • Het eiland Poros ligt het verst van Athene, tegen de Peloponnesos aan.
  • Er komen in de zomer veel Atheners op vakantie.
  1. Hydra eiland

En dan is er nog Hydra, een klein eilandje dat helemaal autovrij is. Ezels en paarden lopen hier over de straten. Het is de perfecte plek om tot rust te komen. Het stadje Hydra is schilderachtig mooi. De kleurrijke huisjes steken af tegen de rotsen. Op Hydra hebben de meeste huizen rode daken en blauwe deuren, wat mooie foto’s oplevert. De kleine haven geeft het stadje een echt vakantiegevoel. Vlakbij Hydra ligt nog een ander autovrij eiland, Spetses, eveneens een leuke plek om even te vertoeven.

  1. Ga eilandhoppen vanuit Athene met een tour

Heb je geen zin of tijd om zelf uit te vissen hoe je de veerboot naar deze eilanden moet boeken? Geen zorgen. Er worden namelijk uitstekende tours georganiseerd op mooie zeilboten die je naar de eilanden vlakbij Athene brengen.

Eilandhoppen naar Aegina met een gids

Op deze tour maak je een mooie wandeling op het kunstenaarseiland Aegina, je bezoekt de tempel van Apollo en het bijhorende museum en je krijgt een traditionele kookles op het eiland! Bovendien proef je ook de pistachenoten waar Aegina zo bekend om is. Vertrekken doe je vanuit het metrostation Piraeus. Een onvergetelijke daguitstap, zoveel is zeker.

DAGUITSTAP: Boek je tickets voor een begeleide dagtocht naar Aegina hier online.

Zeil naar Aegina, Agistri en Moni

Wil je meer zien dan Aegina alleen? Wat dacht je dan van een zeiltocht naar Agistri, Aegina en een zwempauze voor de rotsachtige kust van het eiland Moni? Zo leer je drie Saronische eilanden kennen in één dag. Een aanrader voor wie een leuke daguitstap zoekt en even aan de drukte van Athene wil ontsnappen. Tickets voor een daguitstap naar Agistri en Aegina boek je hier makkelijk online.

Maak een dagcruise door de Saronische eilanden

Heb je er altijd al van gedroomd om een cruise te maken langs de Griekse eilanden? Zoek dan niet verder. Vanuit Piraeus vertrekt namelijk een eendagscruise die je naar de eilanden Hydra, Poros en Aegina brengt. Je stapt aan boord van een echt cruiseschip, inclusief entertainment en bars, om vervolgens blitzbezoekjes aan enkele Saronische eilanden te brengen. Je wandelt rond op de kasseien van Hydra, verkent de stranden van Poros en je bezoekt de tempel op Aegina. Boek je tickets voor een dagcruise vanuit Athene hier online.

  1. Bezoek de eilanden iets verder weg van Athene

Aan de oostkust van Athene ligt een andere eilandgroep op je te wachten: de prachtige Cycladen. Hier liggen enkele van Griekenlands beroemdste eilanden. Je kan ze eveneens bezoeken met een ferry. Hieronder alvast wat meer info voor je bezoek aan de prachtige Cycladen.

Andros

Wil je een daguitstap maken? Dan zijn de eilanden Kea en Andros de beste optie. Beide eilanden liggen namelijk dichtbij Athene. Na twee uur varen zet je voet aan wal. Onze favoriet is zonder twijfel Andros. Het is een van de best bewaarde geheimen van Griekenland. Andros trekt namelijk amper buitenlandse toeristen, maar Grieken hebben het eiland wel helemaal ontdekt.

Andros kan uitpakken met prachtige stadjes vol wit-blauwe huizen. Hier wordt de bouwstijl van de Cycladen gemixt met het Venetiaanse neoclassicisme. Het resultaat is wondermooi. Andros is bovendien erg groen en ligt bezaaid met verlaten stranden. De levendigste badplaatsen zijn hoofdstad Chora, Batsi en het idyllische Gavrio. Ook wandelaars komen hier aan hun trekken.

Belangrijk: ferry’s naar Andros vertrekken niet vanuit Piraeus, maar wel vanuit Rafina, een havenstad even ten oosten van Athene.

Santorini, een van de meest geliefde eilanden

Wil je eilandhoppen vanuit Athene en heb je tijd om wat verder te reizen? Dan is Santorini de uitgelezen bestemming. Dit beroemde eiland kan je ook bereiken met een ferry, al zal je wel even onderweg zijn. Eerst neem je een ferry naar Naxos en daar stap je over op een ferry naar Santorini. Maar Santorini is die reis (die eigenlijk een attractie op zich is) meer dan woord. De wit-blauwe huisjes, eeuwenoude molens en imposante kliffen zal je niet snel vergeten.

  • De snelste boten doen er ongeveer 5 uur over om Santorini te bereiken vanuit Piraeus.
  • Wil je sneller reizen, dan raden we je aan om een vlucht te nemen.

VERBLIJFTIP: Wil je graag een nachtje verblijven op Santorini? Boek dan je verblijf bij The Museum Project Oia. Dit hotel biedt kamers die beschikken over een balkon met uitzicht op de tuin of op het zwembad. De kamers zijn charmant en uniek, geïnspireerd op de laatste interieurtrends. Meer info en boeken.

En tot slot: Mykonos

Mykonos is een romantisch eilandje dat gekenmerkt wordt door de typische witte huisjes en schilderachtige windmolens. Het staat tegenwoordig ook bekend als een feestbestemming. Je zou Mykonos het Griekse Ibiza kunnen noemen, al hangt hier wel een veel rustigere sfeer. Er vertrekken zowel ferry’s vanuit Piraeus als Rafina naar Mykonos. De snelste boot doet er 2,5 uur over en vertrekt vanuit Piraeus.

  1. Download onze gratis reisgidsen Griekenland

Wil jij ook graag Griekenland verkennen? Dat kan ... download onze gratis reisgids, zo ben je zeker dat je niets mist.

Griekse eilandenKreta rondreisGriekse vasteland
Reisgids Griekse EilandenReisgids Kreta rondreisReisgids Griekse vasteland

Op reis naar Griekenland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Griekenland.

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?