11 x indrukwekkende grotten en kloven in de Ardèche & Drôme

Koop de volledige reisgids voor € 10

11 x indrukwekkende grotten en kloven in de Ardèche & Drôme

De Ardèche en de Drôme zijn bekend voor hun vele grotten en kloven. Zo wordt de Gorges de l’Ardèche ook wel eens de Grand Canyon van Europa genoemd, deze 30 km lange canyon is dan ook echt een bijzonder stukje natuur.

De grotten in de Ardèchekloof zijn bovendien het bewijs dat dit deel van Frankrijk al sinds de prehistorie bewoond wordt, er zijn namelijk grotschilderingen gevonden uit die tijd. In dit artikel vertellen we je iets meer over welke kloven en grotten echt een bezoekje waard zijn!

Inhoud artikel

 1. Gorges de L’Ardèche

De Gorges de l'Ardèche is een 30 kilometer lange canyon die loopt van Vallon-Pont-d'Arc tot Saint-Martin-d'Ardèche. Dit bijzondere stukje natuur staat ook wel bekend als de Europese Grand Canyon en is zonder twijfel de bekendste natuurlijke attractie van de Ardèche. Meer dan een miljoen bezoekers komen hier elk jaar naartoe. /p>

Het is vermeldenswaardig dat een groot deel van de canyon alleen via de rivier bereikbaar is. Een kajak- of kanotocht is dan ook één van de beste manieren om dit spectaculaire landschap te verkennen en te bewonderen. Er zijn heel wat plaatsen waar je zo'n riviertocht kan boeken en in Vallon-Pont-d’Arc en omgeving kan je makkelijk kajaks of kano’s huren.

 1. Pont d’Arc

Pont d'Arc is een natuurlijke boogformatie die het begin markeert van de spectaculaire Gorges de l'Ardèche, een 30 kilometer lange canyon die loopt van Vallon-Pont-d'Arc tot Saint-Martin-d'Ardèche. De Pont d’Arc is de grootste natuurlijke boogformatie in Europa.

 1. Grot van Chauvet

De Gorges de l’Ardèche is niet alleen beroemd om zijn natuurlijke schoonheid, maar ook om enkele historische en archeologische schatten. Ook duizenden jaren geleden wisten mensen deze plek namelijk al te appreciëren. In de grot van Chauvet ontdekten speleologen een meesterwerk van de grotschilderkunst. Maar liefst 425 dierenfiguren werden er aangebracht op de muren in de zogenaamde Aurignaciaanse periode. Ze behoren tot de oudste grotschilderingen ter wereld en gaan zo'n 35.000 jaar terug in de tijd. Niet vreemd dus dat de grot van Chauvet op de Werelderfgoedlijst staat.

De originele grot van Chauvet is niet toegankelijk voor publiek om de grotschilderingen zo goed mogelijk te bewaren, maar in de buurt van de Pont d’Arc kan je wel een heel nauwkeurige replica van de grot bekijken. Er is ook een permanente tentoonstelling over de Aurignacianen en de grotschilderingen waar bezoekers alles kunnen leren over dit belangrijk erfgoed.
 1. Madeleinegrot

De Madeleinegrot geeft uit op de oever van de rivier en werd in 1887 ontdekt door een plaatselijke herder met een passie voor ondergrondse avonturen. Tijdens een rondleiding van een uur maken bezoekers van alle leeftijden kennis met een mysterieuze, magische wereld. Je vindt er enorme stalactieten en stalagmieten samen met andere grote rotsafzettingen. Een geluids- en lichtshow maakt de ervaring compleet.

Nadat je de grot verkend hebt, moet je ook zeker een bezoek brengen aan het nabijgelegen uitkijkpunt Madeleine voor een prachtig uitzicht over de kloof beneden.
 1. Grot van Saint-Marcel

Tijdens een andere rondleiding van een uur kan je ook de Grot van Saint-Marcel verkennen. Tijdens deze tocht wandel je op een pad van 600 meter door enkele grote grotzalen zoals de Fontein van de Maagd, de Galerij van de Schilders en de Tafel van de Koning. In de zalen kan je verbazingwekkende rotsformaties en terrasvormige plassen bewonderen die je moet zien om te kunnen geloven dat ze echt zijn.

Bekijk ook eens de prachtige natuur bovengronds door te stoppen bij het nabijgelegen uitkijkpunt waar je ogen getrakteerd worden op verbluffende uitzichten.

 1. Aven d’Orgnac

De druipsteengrot Aven d’Orgnac werd erkend als één van de ‘Grands Sites de France’, een verzameling van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. Ook deze andere onderaardse wereld kan je verkennen met een rondleiding van ongeveer een uur. De grote ondergrondse kamers zijn uitgerust met verbazingwekkende natuurlijke minerale afzettingen die eruit zien als bossen van gestapelde platen, palmbomen of draperieën.

 • In de Salle Rouge, op 121 meter diepte, wordt de wandeling afgerond met een prachtige klank- en lichtshow.
 • Het bijhorende museum, Cité de la Préhistorie, stelt het archeologische erfgoed van de streek tentoon en ook het leven van de prehistorische mensen wordt er op een interactieve manier uitgelegd zodat het hele gezin ervan kan genieten.
 • De beroemde grot is open van 1 februari tot de herfstschoolvakanties en tijdens de kerstvakanties.
 1. Gorges de la Beaume

Een andere kloof die je zeker moet ontdekken is de Gorges de la Beaume. De ideale startplek om dit gebied te leren kennen is Labeaume, een pittoresk dorpje met doolhofachtige geplaveide straatjes. Het dorp ligt in het hart van dit natuurgebied, genesteld langs de rivier aan de voet van steile kalkstenen kliffen. In het idyllische Labeaume mag je zeker de fontein en de platanen op het centrale plein Place du Sablas niet missen.

Het is de moeite om de Gorges de la Beaume te voet te verkennen via de reeks kleine weggetjes en paadjes die er zijn aangeduid.
 1. Gorges du Chassezac

De rivier de Chassezac baant zich een weg door het Bois de Païolive en verder door het ruige landschap van dit deel van het natuurpark van de Ardèche. In Les Vans, Gravières en andere plaatsen in de omgeving is het mogelijk om op kano- of kajaktochten te gaan. Je geniet er vanop het water van de steilige kliffen die de fotogenieke kloof Gorges de Chassezac kenmerken.

 1. Balmes de Montbrun

In Balmes de Montbrun werden 30 grotten in de kliffen uitgehouwen en ooit door mensen bewoond. Bezoekers kunnen nog steeds zien hoe de mensen in deze grotten zouden hebben geleefd met hun houten balken, trappen, inhammen, lichtjes, goten en zitplaatsen. Je kan de grotten bezoeken door een pad omhoog te volgen dat vertrekt vanuit het noordelijke deel van het kasteel, waar je ook de rotskapelgrot van Sint-Katarina kan bewonderen.

 1. Gorges des Gâts

De Gorges des Gâts, in het zuidelijkste puntje van de Vercors, is een andere mooie plek voor een korte wandeling. Je wandelt er door diepe kalkstenen kloven en tussen indrukwekkende kliffen. Onderweg kom je ook enkele fantastische picknickplaatsen tegen middenin de ongerepte natuur. Terwijl je over de oude paden wandelt, passeer je enkele verlaten dorpjes die de natuur opnieuw teruggewonnen heeft op de mens.

De kloven zijn een populaire plek voor canyoning. Avonturiers kunnen er klauteren in de rotsen en glijden van de natuurlijke glijbanen en watervallen in de canyon Rio Sourd.

 1. Gorges du Toulourenc

Les Gorges du Toulourenc, aan de voet van de Mont Ventoux, vormen een van de meest idyllische stukjes natuur in de regio. De rivier de Toulourenc, die ontspringt in de buurt van het dorp Aulan, heeft diepe kloven gekrast in de rotsen bij het dorpje Veaux. Die kloven vormen het perfecte decor voor een beetje ontspanning.

Neem de tijd om te wandelen langs de rivier of ga pootje baden wanneer het water in de zomer laag staat. Hier en daar liggen er ook mooie strandjes verstopt waar je even kan uitrusten of genieten van een picknick terwijl je luistert naar het geruis van het water en het gezang van de vogels.

 1. Kaartje met ligging van de grotten en kloven in de Arcdèche

 1. Filmpje: ontdek de Gorges de l'Ardèche!

Benieuwd naar de Gorges de l'Ardèche? We nemen je mee naar deze natuurpracht in onderstaand filmpje! Als je zelf wilt ontdekken wat de Ardèche nog meer te bieden heeft zal je natuurlijk zelf naar deze streek moeten afreizen.

 1. Mis niets van de Ardèche & Drôme met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Ardèche en Drôme? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardèche & Drôme met een volledige uitgestippelde rondreis door deze streek, en meer dan 80 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ardèche & Drôme.

Ardèche & Drôme

Gratis reisgids Ardèche & Drôme downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?