30 x mooiste bezienswaardigheden van de Ardèche! Info, tips & foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

30 x mooiste bezienswaardigheden van de Ardèche! Info, tips & foto's

De Ardèche in Frankrijk staat gelijk aan adembenemende rivierkloven, ruige landschappen, spectaculaire watervallen, charmante dorpjes en prehistorische grotten. Je vindt hier ook wel de 'Europese Grand Canyon'! De gezellige sfeer en het zonnig klimaat maken van de Ardèche een ideale vakantiebestemming! Bekijk hier onze favoriete bezienswaardigheden in de Ardèche die je gezien moet hebben!

Inhoud artikel

 1. Château de Grignan

Het grote Château de Grignan, genesteld bovenop een uitloper van het voorgebergte, is het grootste renaissancekasteel in het zuidoosten van Frankrijk.

Geschiedenis

 • Oude geschriften vernoemen in de 11e eeuw al een versterkte burcht op deze plek.
 • In de renaissanceperiode liet de familie Adhémar het fort ombouwen tot een plezierpaleis en in de 17e eeuw verbleef de markiezin Madame de Sévigné hier aan de zijde van haar dochter Françoise-Marguerite. De markiezin werd beroemd als schrijfster van grappige, levendige brieven die haar een van de sleutelfiguren van de 17e-eeuwse Franse literatuur hebben gemaakt.
 • Het paleis werd tijdens de Franse Revolutie ernstig beschadigd, maar in het begin van de 20e eeuw werd het complex in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Prachtig interieur

Bezoekers kunnen binnenin het Château de Grigan de rijkelijk gedecoreerde en bemeubelde interieurs bezichtigen. Er zijn gedetailleerde houtsnijwerken, wandtapijten en een aantal andere opmerkelijke kunstwerken. Het uitzicht vanop het terras en de perfect gerestaureerde omwallingsmuur, waar je bovenop kan wandelen, maken het kasteel buiten net zo interessant als binnen. Wandel over de muur naar de 16e-eeuwse collegiale kerk van de Heilige Verlosser waar je de graftombe van de beroemde markiezin zal vinden. Het pad leidt ook naar een oud washuis in neoklassieke stijl, sterk geïnspireerd op de Tempel van de Liefde in de Petit Trianon in Versailles.

Als je nog meer tijd hebt, verken dan ook zeker de charmante straatjes van het dorp. De gevels zijn versierd met bloemen en tussen de oude huizen duikt een klokkentoren op die deels uit de 13e en deels uit de 17e eeuw stamt. Wie hier meer tijd neemt voor een mooie wandeling, wordt beloond met heel wat fotogenieke plaatsjes.

 1. Krokodillenboerderij in Pierrelatte

Wanneer je het stadje Pierrelatte binnenrijdt, zou het je het niet verwachten, maar hier bevindt zich het grootste reptielenpark van Europa. In de krokodillenkwekerij van Pierrelatte kan je 11 van de 23 krokodillensoorten in de wereld van dichtbij bekijken en in totaal wonen er maar liefst bijna 400 krokodillen.

 • Je kan er bijvoorbeeld de befaamde Nijlkrokodil zien, maar er leven ook enkele bijzonder zeldzame soorten.
 • De boerderij is bijvoorbeeld de thuisbasis van 2 van de ongeveer 20 resterende albino Mississippi-alligators in de hele wereld.
 • Krokodillen zijn echter niet de enige dieren die hier te vinden zijn. Je kan er ook reuzenschildpadden, varanen, leguanen, pythons, anaconda’s en heel wat soorten vissen en tropische vogels bewonderen.
 1. Safaripark van Peaugres

Het Safaripark van Peaugres is het grootste dierenpark van de regio Rhône-Alpes. Er leven meer dan 900 dieren en 130 verschillende soorten vanuit alle continenten op een terrein van 80 hectare. Deze gezinsvriendelijke attractie is open van half februari tot half november en kan je zowel met de auto als te voet verkennen.

 1. Abdij van Notre-Dame d'Aiguebelle

De bijzonder pittoreske abdij van Notre-Dame d'Aiguebelle ligt in een pittoreske vallei aan de samenvloeiing van drie rivieren. De abdij werd gesticht in 1137 en ontleent zijn naam aan de 3 rivieren in de buurt - Aiguebelle betekent namelijk 'mooi water'. Door de relatief afgelegen ligging op het platteland overleefde de abdij veel turbulente periodes, vooral tijdens de Honderdjarige Oorlog. Tijdens de Franse Revolutie werden de monniken echter verdreven en pas in 1815 werd de abdij nieuw leven ingeblazen.

 • Vandaag wonen er nog steeds monniken in dit vredevolle trappistenklooster. Het is dan ook een van de meest spirituele plekjes van het departement.
 • Bezoekers kunnen de abdijkerk binnengaan en meer te weten komen over de religieuze gemeenschap in een tentoonstellingsruimte.
 • Ga even langs bij de boekhandel en de aansluitende winkel waar je heerlijke producten zoals gebak, chocolade, jam, gekookt vlees en gebak uit het klooster kan kopen.
 1. Pont d'Arc & Gorges de l’Ardèche

Pont d'Arc is een natuurlijke boogformatie die het begin markeert van de spectaculaire Gorges de l'Ardèche, een 30 kilometer lange canyon die loopt van Vallon-Pont-d'Arc tot Saint-Martin-d'Ardèche. Dit bijzondere stukje natuur staat ook wel bekend als de Europese Grand Canyon en is zonder twijfel de bekendste natuurlijke attractie van de Ardèche.

Gorges de l'Ardèche

De Gorges de l’Ardèche is niet alleen beroemd om zijn natuurlijke schoonheid, maar ook om enkele historische en archeologische schatten. Ook duizenden jaren geleden wisten mensen deze plek namelijk al te appreciëren.

In de grot van Chauvet ontdekten speleologen een meesterwerk van de grotschilderkunst. Maar liefst 425 dierenfiguren werden er aangebracht op de muren in de zogenaamde Aurignaciaanse periode. Ze behoren tot de oudste grotschilderingen ter wereld en gaan zo'n 35.000 jaar terug in de tijd. Niet vreemd dus dat de grot van Chauvet op de Werelderfgoedlijst staat.

 • De originele grot van Chauvet is niet toegankelijk voor publiek om de grotschilderingen zo goed mogelijk te bewaren, maar in de buurt van de Pont d’Arc kan je wel een heel nauwkeurige replica van de grot bekijken.
 • Er is ook een permanente tentoonstelling over de Aurignacianen en de grotschilderingen waar bezoekers alles kunnen leren over dit belangrijk erfgoed.

Vallon-Pont d'Arc

Vallon-Pont d’Arc is het nabijgelegen populaire toeristisch dorp, vooral tijdens het zomerseizoen. Er zijn tal van winkels, cafés en restaurants waar je even kan ontspannen, maar ga ook zeker langs bij het stadhuis. Wat nu het stadhuis is, was namelijk ooit een kasteel dat in 1630 gebouwd werd in opdracht van Lodewijk XIII. Binnenin hangen een aantal historische wandtapijten die op afspraak gratis met een gids kunnen worden bezichtigd.

 1. Grotten in de Ardèchekloof

Madeleine grot

De Madeleine-grot geeft uit op de oever van de rivier en werd in 1887 ontdekt door een plaatselijke herder met een passie voor ondergrondse avonturen. Tijdens een rondleiding van een uur maken bezoekers van alle leeftijden kennis met een mysterieuze, magische wereld. Je vindt er enorme stalactieten en stalagmieten samen met andere grote rotsafzettingen. Een geluids- en lichtshow maakt de ervaring compleet.

Nadat je de grot verkend hebt, moet je ook zeker een bezoek brengen aan het nabijgelegen uitkijkpunt Madeleine voor een prachtig uitzicht over de kloof beneden.

Grot van Saint-Marcel

Tijdens een andere rondleiding van een uur kan je ook de Grot van Saint-Marcel verkennen. Tijdens deze tocht wandel je op een pad van 600 meter door enkele grote grotzalen zoals de Fontein van de Maagd, de Galerij van de Schilders en de Tafel van de Koning. In de zalen kan je verbazingwekkende rotsformaties en terrasvormige plassen bewonderen die je moet zien om te kunnen geloven dat ze echt zijn. Bekijk ook eens de prachtige natuur bovengronds door te stoppen bij het nabijgelegen uitkijkpunt waar je ogen getrakteerd worden op verbluffende uitzichten.

Aven d'Orgnac

De druipsteengrot Aven d’Orgnac werd erkend als één van de ‘Grands Sites de France’, een verzameling van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. Ook deze andere onderaardse wereld kan je verkennen met een rondleiding van ongeveer een uur.

 • De grote ondergrondse kamers zijn uitgerust met verbazingwekkende natuurlijke minerale afzettingen die eruit zien als bossen van gestapelde platen, palmbomen of draperieën.
 • In de Salle Rouge, op 121 meter diepte, wordt de wandeling afgerond met een prachtige klank- en lichtshow.
 • Het bijhorende museum, Cité de la Préhistorie, stelt het archeologische erfgoed van de streek tentoon en ook het leven van de prehistorische mensen wordt er op een interactieve manier uitgelegd zodat het hele gezin ervan kan genieten.
 • De beroemde grot is open van 1 februari tot de herfstschoolvakanties en tijdens de kerstvakanties.
 1. Labeaume

Een andere kloof die je zeker moet ontdekken is de Gorges de la Beaume. De ideale startplek om dit gebied te leren kennen is Labeaume, een pittoresk dorpje met doolhofachtige geplaveide straatjes. Het dorp ligt in het hart van dit natuurgebied, genesteld langs de rivier aan de voet van steile kalkstenen kliffen. In het idyllische Labeaume mag je zeker de fontein en de platanen op het centrale plein Place du Sablas niet missen.

Als je iets meer tijd hebt, is het zeker de moeite waard om wat tijd weg van je auto door te brengen en te wandelen op de reeks kleine wegen en paden langs de Gorges de la Beaume.
 1. Saint-Laurent-les-Bains

Saint-Laurent-les-Bains is, samen met Neyrac-les-Bains en Vals-les-Bains, een van de drie kuuroorden binnen het natuurgebied van de Ardèche. De thermale kuren van Saint-Laurent-les-Bains worden aangeboden in 3 kleine kuuroorden die gevoed worden door 2 bronnen. Het water wordt wel eens vergeleken met dat van het beroemde Wildbad-Gastein in de Tiroolse Alpen en zou op verschillende manieren goed zijn voor de gezondheid en het welzijn. Al in de Romeinse tijd zakten bezoekers af naar dit kuuroord.

 • Saint-Laurent-les-Bains heeft naast de kuuroorden ook nog andere troeven. Het pittoreske stadje ligt verstopt onder de torenhoge rotswanden van het Tanargue-massief.
 • Sportievelingen kunnen hoog boven het dorp via de GR72 naar de abdij van Notre-Dame-des-Neiges wandelen. Die abdij werd in 1850 door trappistenmonniken op het plateau gesticht. In de literaire klassieker 'Reizen met een ezel in de Cevennen' beschrijft Robert Louis Stevenson zijn bezoek aan deze abdij.
 • Een andere beroemde bezienswaardigheid van Saint-Laurent-les-Bains is een vierkante toren die hoog op een rotsachtige uitloper van het gebergte staat. De toren werd oorspronkelijk gebouwd in de 9e eeuw en de 6 verdiepingen van de toren werden tot in de 18e eeuw bewoond en onderhouden. De toren diende als uitkijk- en wachtpost en is een symbool van de omgeving geworden. Het moet niet gezegd zijn dat je er een fantastisch uitzicht hebt.
 1. Thueyts

Thueyts is een dorp met prachtige stenen huizen, idyllische straten en een aantal opmerkelijke architecturale pareltjes. Kortom, een prachtige plek om te voet te verkennen. Toch is Thueyts niet zozeer bekend om wat de mensen er door de eeuwen heen hebben gebouwd, maar wel om de natuurlijke bezienswaardigheden in de omgeving.

 • Het stadje ligt op een natuurlijke lavastroom en op wandelafstand liggen in de omgeving heel wat spectaculaire stukjes natuur verstopt. Zo kan je de waterval ‘Mond van de Hel’ opzoeken, De Reuzenweg afleggen (een van de hoogste basaltwegen van Europa) of de Duivelsbrug over de rivier de Ardèche bewonderen.
 • De buurt van de Duivelsbrug is ook een ideale recreatie- en zwemplek en waaghalzen kunnen er een via ferrata in de rotswand afleggen.
 • Een andere trekpleister in de buurt is de Koningsladder, een trap die volledig uitgegraven is in de rotsen.
 • De combinatie van geschiedenis en natuur vind je dan weer in de Koninginnentrap, 125 treden die onderdeel vormen van een oude Romeinse weg.
 1. Jaujac

Jaujac, omgeven door het Tanargue-gebergte, is een boeiend dorp dat vooral bekend staat om zijn lange basaltstromen. Het dorp werd gebouwd op lavagesteente afkomstig van de Coupe de Jaujuc, de Vivarais-vulkaan die het meest recent uitgestorven is. Langs de vallei tussen Lignon Jaujac en Pont-de-Labeaume liggen prachtige, blauwe basaltformaties op je te wachten.

In het dorp zelf is er een charmant centraal plein met een fontein die omgeven wordt door bomen. Het is de uitstekende plek om je wandeling door Jaujac te beginnen. De nabijgelegen bruggen over de rivier de Lignan bieden een prachtig uitzicht op de basaltformaties en het ruisende water. Er werden in de omgeving ook verschillende mooie wandelingen uitgestippeld.

 1. Largentière

De gezellige stad Largentière ligt in het smalle dal van de Ligne en heeft indrukwekkende historische gebouwen in overvloed. De stad genoot een gouden eeuw dankzij de winning van zilverhoudend lood en dat interessante verleden heeft zijn sporen tot op vandaag nagelaten. Wandel door de middeleeuwse straatjes vol karaktervolle huizen en bezoek de belangrijkste historische plaatsen zoals het renaissancistische stadhuis, de 13e-eeuwse gotische kerk en de stadspoort, het enige overblijfsel van de oude stadswallen.

Kasteel van Largentière

De belangrijkste historische plek van Largentière is echter het kasteel. Het was vroeger eigendom van de bisschoppen van Viviers en werd gebouwd tussen de 12e en 15e eeuw. Het werd door de eeuwen heen gebruikt als gerechtsgebouw, gevangenis en ziekenhuis, maar tegenwoordig doet het dienst als recreatiecentrum.

In juli en augustus kunnen gasten er 'Le Temps des Chevaliers' (De tijd van de ridders) bijwonen, een reeks liveshows, activiteiten, re-enactments en andere evenementen in het kasteel, allemaal in het thema van de middeleeuwen. Bovendien zijn sommige kamers dan ook toegankelijk voor bezoekers.
 1. Balazuc

Het dorpje Balazuc prijkt bovenop een klif met uitzicht op de rivier de Ardèche. Als voormalig bolwerk van de heren van Balazuc heeft dit karakteristieke dorp een rijk middeleeuws verleden. Het werd zorgvuldig gerestaureerd en kan net als de andere dorpen op deze route tot de mooiste van het land gerekend worden. De kronkelige straatjes, gewelfde doorgangen, oude trappen en arcades verken je het beste te voet.

 • De 2 meest opvallende gebouwen hier zijn het feodale kasteel, dat in de loop der jaren verschillende keren werd verbouwd, en de romaanse kerk van Sint-Magdalena. In die kerk kan je de hele zomer lang evenementen en kunsttentoonstellingen bijwonen.
 • Ga ook zeker naar de brug, steek de rivier over en kijk vervolgens terug naar het dorp voor een real-life ansichtkaart.
 • Wie wat afkoeling wil, kan ook tijd doorbrengen in of op de rivier zelf. Ga bijvoorbeeld zwemmen vanop het rivierstrand of geniet van een kajak- of kanotochtje over de waterweg.
 • Overweeg ook een wandeling langs de rivier om het gehuchtje Viel Audon te bezoeken. Het is een klein dorpje dat met verschillende projecten sterk inzet op milieu en duurzaamheid.
 1. Vogüé

Nog een van de mooiste dorpen van Frankrijk, Vogüé, staat bekend om zijn architecturaal erfgoed en de prachtige natuurlijke omgeving. Het stadje buigt rond een kalkstenen klif als een amfitheater en ligt aan de oever van de rivier de Ardèche. Je wandelt er door pittoreske steegjes en onder mooie doorgangen terwijl je uitkijkt op het water van de rivier beneden.

Kasteel van de Markiezen van Vogüé

Het kasteel van de Markiezen van Vogüé, aan de voet van de kliffen, kijkt uit over het stadje. Dit middeleeuwse fort werd gerenoveerd in de 17e eeuw en heeft 4 ronde torens. Vandaag de dag vind je er tijdelijke tentoonstellingen over beeldende kunst en je komt er meer te weten over de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners door de eeuwen heen. Er is ook een hangende tuin met een prachtig uitzicht over het dorp en de vallei van de Ardèche.

 1. Alba-la-Romaine

Het dorpje Alba-la-Romaine, gelegen aan de voet van het Coiron-massief, is opmerkelijk omdat het in de oudheid de hoofdstad van de Keltische Helvetiërs was. Later werd het een Gallo-Romeins stadje dat toen bekend stond als Alba Helviorum.

De uitgestippelde archeologische wandelroute van Alba-la-Romaine gidst je met informatieborden langs een aantal opmerkelijke oude ruïnes. Je passeert de overblijfselen van een Romeins theater, een oud heiligdom en verschillende andere Romeinse monumenten die tot de meest opmerkelijke van het departement behoren.

In het hele dorp zal je ook veel middeleeuwse overblijfselen herkennen die de tand des tijds doorstaan hebben. De geplaveide straten met huizen van karakteristieke kalksteen en zwarte basalt zijn daar het beste voorbeeld van. Nadat je het dorp verkend hebt, moet je zeker de klim maken naar het indrukwekkende feodale kasteel. Die bijzondere constructie is tussen Pasen en begin november open voor bezoekers. In dit sfeervolle dorp valt er dus heel wat te beleven!

 1. Viviers

Viviers is de administratieve en religieuze hoofdstad van de oude provincie Vivarais. Deze grote stad aan de oevers van de Rhône overstelpt bezoekers met een rijk en belangrijk cultureel erfgoed, heel wat historische plekjes en geklasseerde monumenten.

 • Je zal onder andere het stadhuis zien, gevestigd in een voormalig bisschoppelijk paleis, maar ook het 18e-eeuwse Hotel de Roqueplane en de kathedraal van Sint-Vincent, met zijn koor versierd met prestigieuze gobelin-wandtapijten, staan op de route.
 • Natuurlijk mogen ook het 16e-eeuwse renaissancistische Maison de Chevaliers en de Grande Rue met zijn elegante 18e-eeuwse herenhuizen Hôtel de Beaulieu en Hôtel de Tourville niet ontbreken.
 • Wandel daarnaast eens door de bovenstad waar heel wat uitkijkpunten liggen. Onze favoriet is de belvèdere Châteauvieux waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de Rhônevallei.
 1. Rochemaure

Rochemaure is een van de vele kleine middeleeuwse stadjes in de Ardèche, maar onderscheidt zich door het interessante kasteel dat vanop een basaltrug de wacht houdt over de schilderachtige straatjes van het stadje eronder.

 • Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw en er zijn veel elementen uit die vroege geschiedenis relatief goed bewaard gebleven.
 • Je kan bijvoorbeeld een romaanse wachttoren herkennen, een rechthoekige kerker binnenwandelen, de overblijfselen van een statig huis bezoeken en de gekanteelde wallen bewonderen die de heuvelhelling bezetten.
 • In juli en augustus organiseert het toerismekantoor bezoeken aan het kasteel.
 • Neem daarnaast ook zeker de tijd om de stad zelf te verkennen. Je vindt er een aantal andere historische bezienswaardigheden zoals het Joviac-kasteel (een versterkte stadswoning) en een 19e-eeuwse hangbrug over de rivier.
 1. Cruas

In de heuvels tussen de rivier en de bergen ligt het oude versterkte dorp Cruas. Dit klassieke middeleeuwse dorp omringt een kasteelruïne, een versterkt deel van een belangrijke historische abdij. De romaanse kerk van de abdij, die dateert uit de 11e en 12e eeuw, staat bekend om de mozaïeken, kapitelen en om het uitstekend bewaarde bestiarium, een middeleeuws dierenboek, dat bewaard ligt in de crypte.

Het hele dorp en alle monumenten werden opgetrokken uit wit gesteente uit de omgeving, net als veel andere gebouwen en monumenten langs de oude weg naar het dorp. Aan de rand van de stad wordt nog steeds kalk en cement geproduceerd. Een deel van het André Auclair Art and History Centre is aan die industrie gewijd.

 1. Privas

Privas is een gezellige stad aan de oevers van de Ouvèze. In de 16e en 17e eeuw was het een bolwerk van de Franse protestanten, de zogenaamde Hugenoten, maar tegenwoordig is de stad vooral bekend als een ‘site remarquable du goût’ (opmerkelijke smaaklocatie) dankzij zijn kastanjepuree en gekonfijte kastanjes. Daarnaast liggen er ook tal van historische plaatsen verspreid in de stad. Veel van die plekken worden verbonden via een uitgestippelde geschiedenisroute waarlangs 24 informatieborden tekst en uitleg voorzien.

Pont Louis XIII

Interessant aan Privas is dat het volledig verwoest werd door de troepen van Richelieu tijdens een belegering in 1629. Uiteindelijk werd de stad heropgebouwd als handelscentrum waardoor weinig van de oorspronkelijke stad nu nog overeind staat. Een uitzondering is de 15e-eeuwse Pont Louis XIII. Hoewel ook dit bouwwerk zwaar beschadigd werd tijdens de belegering, overspant de brug nog steeds de Ouvèze en is het vandaag een van de oudste overgebleven bouwwerken van Privas. Een ander gebouw dat het geweld overleefde, is de toren Tour Diane de Poitiers, evenees uit de 15e eeuw, op het centrale plein Place de la République.

 1. Aubenas

In het hart van de heuvelstad Aubenas staat het kasteel van Montlaur, een geklasseerd historisch monument. Het kasteel werd vanaf de 12e eeuw tot aan de Franse Revolutie bewoond door in totaal 6 verschillende rijke families. Door de eeuwen heen maakten zij van dit kasteel een indrukwekkend paleis met torentjes die inspirerende uitzichten bieden. Vandaag de dag huist dit complex het stadhuis en een grote collectie schilderijen, beeldhouwwerken en gravures.

Andere bezienswaardigheden

 • Tegenover het kasteel staat het Maison aux Gargouilles, een gotisch huis uit de 16e eeuw dat versierd is met waterspuwers.
 • Andere historische bezienswaardigheden zijn onder andere de de koepel van de Sint-Benoît-kerk en de kapel van een benedictijnenklooster uit de 17e en 18e eeuw waar een aantal religieuze kunstvoorwerpen en een marmeren mausoleum te vinden zijn.
 • Voor het beste uitzicht ga je naar de Place de l'Airette waar je dankzij een oriëntatietafel de adembenemende uitzichten beter kan begrijpen.
 1. Vals-les-Bains

Vals-les-Bains is een prachtig, klein kuuroord aan de oever van de Volane dat bekend staat om de productie van het bruisende mineraalwater Eau de Vals. Dat water is rijk aan bicarbonaten en smaakt niet alleen lekker, maar zou ook goed zijn voor de spijsvertering. Daarom wordt het water hier gebruikt om in te baden en voor wellness-behandelingen. De spa van dit kuuroord werd gebouwd in de stijl van de Belle Epoque.

Vals-les-Bains is daarnaast ook een heerlijke plek voor een ontspannende wandeling en je kan er dus ook naartoe gaan als je geen gebruik wil maken van het therapeutische aanbod. Wandel door het park langs de rivier en via de wandelbruggen over de Volane. In het Parc de l’intermittente, in de buurt van de thermale baden, kan je geisers om de zes uur zien uitbarsten.

 1. Antraigues-sur-Volane

Het dorp Antraigues-sur-Volane is gebouwd op een laag vulkanische basalt die zich bijna tot in Vals-les-Bains uitstrekt. Het stadje ligt in de wilde en beboste omgeving van het Ardèche-gebergte en kijkt uit op de vulkanische hals van de zogenaamde Kaasrots en enkele andere bergtoppen. Let in Antraigues-sur-Volane ook zeker op de 70 lavasteenbeelden die de smalle, kronkelige straatjes rond de kerk sieren.

Er zijn tal van wandelingen in de omliggende bergen om je benen te strekken, maar om te beginnen kan je een van de stenen wegen nemen die vanaf het centrale hoofdplein van Antraigues naar buiten slingeren. Op die manier kan je de Kaasrots en de kapel van Saint-Roch bezoeken.

Jean Ferrat-huis

Een van de bekendste bezienswaardigheden van het dorp is het huis van dichter en zanger Jean Ferrat (1930-2010). In het Jean Ferrat-huis kom je meer te weten over zijn geschriften en zijn diepgegronde liefde voor en trouw aan dit prachtige gebied. Antraigues-sur-Volane is een kunstenaarsdorp en dat zie je aan de pottenbakkerij, de keramiek en de weefateliers die het straatbeeld sieren. Het is interessant om meer te weten te komen over de traditionele ambachten van de Ardèche en om het werk te bewonderen van de inwoners die deze eeuwenoude tradities voortzetten.

 1. Mont Gerbier de Jonc

De ongewone top van de berg Mont Gerbier de Jonc is moeilijk te missen. Het is een koepel van fonolitisch gesteente die met zijn hoogte van 1551 meter boven het omringende landschap uitsteekt. Een zware, maar korte klim naar de top duurt ongeveer 30 minuten. De beloning voor die inspanning? Een ongeëvenaard uitzicht vanaf de toppen van de Ardèche tot aan de Alpen.

De berg ligt op de waterscheiding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en aan de voet van de berg kan je verschillende waterbronnen zien die het officiële begin van de bekende Loire-rivier vormen.

 1. Saint-Pierreville

Saint-Pierreville is een romantisch dorpje in het hart van de Eyrieuxvallei dat wordt doorkruist door 2 rivieren. Het stadje straalt heel veel charme uit dankzij de terrassen eromheen die door de eeuwen heen ontstaan zijn. De kastanjebossen en schapenboerderijen in de omgeving vormen de ideale setting voor mooie wandelingen. Hier en daar kom je bovendien overblijfselen tegen van de zijderupsteelt die Saint-Pierreville welvaart bracht en ervoor zorgde dat de stad heropleefde nadat het als protestants bastion zwaar geleden had tijdens de godsdienstoorlogen in de 17e eeuw.

 • Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de kastanjeteelt in de regio kan daar meer te weten over komen in het Huis van de Kastanjeboom. Dat is een interessant museum over het belang van deze boom en zijn producten voor de regio.
 • Een andere opmerkelijke plek in Saint-Pierreville is de Petruskerk. Het gebouw werd in gotische stijl gemoderniseerd, maar bevat nog steeds 11e-eeuwse elementen in de vroegere romaanse stijl. Ook een andere, protestantse kerk uit 1825 in het dorp is een bezoekje waard.
 • Daarnaast vind je in het centrum ook nog een prachtig 19e-eeuws washuis.

Als je van fietsen houdt, zijn er tal van routes die je kan afleggen rond deze gemeente. Sommigen daarvan sluiten aan op de weg van de Dragonnades, een route die in de 17e eeuw in opdracht van Lodewijk XIV werd aangelegd om het leger te helpen bij het onderdrukken van het protestantse verzet. Wanneer je deze route aflegt, en veel andere in de omgeving, word je getrakteerd op prachtige uitzichten.

 1. Chalencon

Het traditionele dorpje Chalencon ligt elegant genesteld op de zuidelijke flanken van het Vernoux-plateau. De pittoreske straatjes van Chalencon liggen gegroepeerd rond de dorpskerk en zijn perfect om te voet te verkennen. De naam Chalencon werd afgeleid van de Keltische woorden 'kal', wat rotsmassa betekent, en 'anco', wat berg betekent en dat is de ideale beschrijving van het omringende landschap.

 • Op de voormalige marktplaats kan je oude weegschalen zien die in de 15e eeuw werden gebruikt om de baron tienden te betalen. Die stenen uithollingen zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven.
 • Een ander interessant historisch artefact in Chalencon is de ‘verlaten stoel’ in de protestantse kerk. Het is een preekstoel die gebruikt werd voor clandestiene protestantse bijeenkomsten na de herroeping van het Edict van Nantes tussen 1685-1787.
 • Hoe je je tijd in Chalencon het beste kan spenderen? Dat is eenvoudigweg door de gezellige geplaveide straatjes te bewandelen, de omliggende wegen en paden te verkennen en de smaak van de Ardèche te proeven in een van de uitstekende restaurants van dit betoverende dorpje.
 1. Kasteel van Rochebonne

Ongeveer 3 kilometer van het dorp Saint-Martin-de-Valamas, in de hooggelegen vallei van Eyrieux, vind je de overblijfselen van het Château de Rochebonne. Dat kasteel staat bovenop een rotsachtige piek op 850 meter boven de zeespiegel.

 • Het oudste deel van de ruïne is een vierkante toren uit de 11e of 12e eeuw.
 • Daaronder bevinden zich de overblijfselen van een woonhuis uit de 15e eeuw.
 • Het kasteel werd beschadigd toen de protestanten het innamen tijdens de godsdienstoorlogen in 1577 en opnieuw in 1580.
 • In 1595 werd het uiteindelijk geplunderd en helemaal verwoest. Vanaf de ruïnes heb je een prachtig uitzicht op de linkeroever van de rivier en over de uitgestrekte omgeving.
 1. Désaignes

Het mooie dorpje Désaignes ligt in het hart van de Doux-vallei en is een van de meest pittoreske dorpjes van het Regionaal Natuurpark van de Ardèche. Ook hier wandel je tussen kronkelende straatjes en historische huizen, maar het zijn enkele imposante bouwwerken die de show stelen.

 • Bezoek hier zeker de middeleeuwse poorten die deel uitmaken van de vestingwerken uit de 12e eeuw.
 • Daarnaast is er ook nog een romaanse kerk, een protestantse kerk en een 14e-eeuws kasteel. In dat kasteel vind je een interessant museum dat gewijd is aan de plaatselijke geschiedenis en het landelijke leven in de regio.
 • Désaignes is ook een must voor fijnproevers die de lekkernijen van de Ardèche willen ontdekken. De landbouw is hier nog steeds van groot belang in het dagelijkse leven en het dorp staat bekend om zijn verschillende soorten vlees, fruit, geitenkaas en kastanjes.
 1. Lamastre

De charmante stad Lamastre is een belangrijke stad voor de omgeving. Het is een geweldige plek om te winkelen en te dineren en er zijn ook een aantal historische bezienswaardigheden die een bezoekje verdienen.

 • Zo kan je bijvoorbeeld de ruïnes van het kasteel van Peychelard bezoeken en het middeleeuwse kasteel van Retourtour verkennen.
 • Ook het Château d'Urbilhac ligt in de buurt, een van de vele populaire hotels in de omgeving.
 • Er zijn in Lamastre ook tal van plaatsen waar je meer te weten komt over de lokale, traditionele ambachten. Je kan bijvoorbeeld een kastanjeboerderij en -verwerkingsfabriek in de buurt bezoeken of een workshop volgen bij ijzerwerk- en mozaïekateliers. In winkels in het hele dorp vind je de typische smaken van de regio en de werken van lokale ambachtslieden.
 • Plantenliefhebbers kunnen het Seignobos Park verkennen, een schaduwrijke botanische bomentuin waar je heerlijk kan wandelen.
 • Heb je wat meer tijd? Dan kan je een fiets- of wandeltocht maken langs de oude spoorlijn die Lamastre met Cheylard verbindt. Je kan ook een stoomtrein nemen van de stad naar Saint-Jean-de-Muzols, verderop in de Doux-vallei.
 1. Boucieu-le-Roi

Boucieu-le-Roi, een ander charmant dorpje in de Doux-vallei, is een onmisbare halte langs de gelijknamige Doux-rivier. Het werd aan het einde van de 13e eeuw opgericht bij besluit van Filips IV 'De Schone'. Bezoekers kunnen er heel wat erfgoed en culturele bezienswaardigheden ontdekken die getuigen van die eeuwenlange geschiedenis.

 • Een van de belangrijkste historische plaatsen van Boucieu-le-Roi is de 14e-eeuwse kerk van Sint-Jan de Evangelist. De kerk werd gedeeltelijk verwoest tijdens de godsdienstoorlogen, maar in de 17e eeuw werd het gebouw gerestaureerd.
 • Er is ook een oud herenkasteel uit de 14e eeuw dat in 1738 door de Zusters van het Heilig Sacrament werd gekocht. Tegenwoordig vind je er het Pierre Vigne Museum waar je alles leert over het werk en het geloof van de missionaris Pierre Vigne.
 • Bezoek ook het 15e-eeuwse gerechtsdeurwaardershuis en de oude stenen brug uit dezelfde periode.
 • Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de Velorail, een oude spoorweg die je te voet, met de fiets of vanop een stoomtrein kan volgen naar het dorpje Saint-Jean-de-Muzols. De Velorail is open van april tot december.
 1. Tournon-sur-Rhône

Het dorpje Tournon-sur-Rhône ligt genesteld aan de oever van de rivier tegenover de wijngaarden van Tain-l'Hermitage. Het is een gastvrije plek waar je makkelijk een paar uur (of langer) kan verblijven.

Kasteel

De stad wordt gedomineerd door een kasteel dat elementen uit de 10e, 15e en 16e eeuw bevat. Tegenwoordig huist het kasteel een museum waar bezoekers bemeubelde kamers en kunstcollecties kunnen bewonderen, een goede eerste stopplek om Tournon-sur-Rhône te leren kennen. Je ontdekt er werken die dateren van de middeleeuwen tot het heden en je maakt er kennis met de geschiedenis van de graven van Tournon en de kunstgeschiedenis van de Ardèche in de 19e en 20e eeuw.

Maak vervolgens een wandeling in de Tuin van Eden, een prachtige botanische tuin met een onklopbaar uitzicht op de Rhône, het kasteel, de stad zelf en de wijngaarden aan de overkant van de rivier.
 1. Bois de Païolive

Bois de Païolive is een prachtig eikenbos aan de voet van het Cevennen-gebergte. Het is de perfecte plek om even een wandeling te maken. In het bos werd een netwerk van mooie wandelpaden aangelegd. Drie gemarkeerde paden - de lus van de Maagd, het pad van de Maagd, en het Corniche pad – gidsen je respectievelijk een uur, anderhalf uur en twee uur door het Bois de Païolive.

Tussen de bomen bevinden zich interessante rotsformaties die door de jaren heen door het regenwater zijn uitgehouwen. Met een beetje fantasie kan je er een reeks grappige dierenvormen in herkennen zoals een schildpad, een olifant, een beer, een leeuw en een vogel op zijn nest. Wat kan jij allemaal herkennen in de rotsformaties in dit magische bos?

 1. Filmpje: ontdek de Gorges de l'Ardèche!

Benieuwd naar de Gorges de l'Ardèche? We nemen je mee naar deze natuurpracht in onderstaand filmpje! Als je zelf wilt ontdekken wat de Ardèche nog meer te bieden heeft zal je natuurlijk zelf naar deze streek moeten afreizen.

 1. Mis niets van de Ardèche & Drôme met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Ardèche en Drôme? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardèche & Drôme met een volledige uitgestippelde rondreis door deze streek, en meer dan 80 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ardèche & Drôme.

Ardèche & Drôme

Gratis reisgids Ardèche & Drôme downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 maart 2023 - Hazel Dekker

hele goede site met interessante plekjes om te ontdekken

- 1 oktober 2022 - Vanoverbeke bernice

De reisgids is super en veel informatie maar mijn vraag is als je mijn wel helpen met een camping te zoeken maar voor een staanplaats voor een camper

- 9 september 2022 - Eric van Deursen

Deze tips waren voor ons waardevol. Duidelijk uitgelegd en mooie foto’s. Een superfijne vakantie beleefd!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?