11 x de leukste dorpjes in de Ardèche & Drôme + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

11 x de leukste dorpjes in de Ardèche & Drôme + kaartje

De Ardèche en Drôme staan bekend om prachtige kloven, heerlijke gastronomie maar zeker ook de leuke middeleeuwse dorpjes die je overal in deze streek terugvindt. Veel van de dorpjes gaan eeuwen terug en dat zal je zeker merken als je door de straatjes wandelt! Ontdek hieronder onze favoriete dorpjes in de Ardèche en Drôme.

Inhoud artikel

 1. Jaujac

Jaujac, omgeven door het Tanargue-gebergte, is een boeiend dorp dat vooral bekend staat om zijn lange basaltstromen. Het dorp werd gebouwd op lavagesteente afkomstig van de Coupe de Jaujuc, de Vivarais-vulkaan die het meest recent uitgestorven is. Langs de vallei tussen Lignon Jaujac en Pont-de-Labeaume liggen prachtige, blauwe basaltformaties op je te wachten.

In het dorp zelf is er een charmant centraal plein met een fontein die omgeven wordt door bomen. Het is de uitstekende plek om je wandeling door Jaujac te beginnen. De nabijgelegen bruggen over de rivier de Lignan bieden een prachtig uitzicht op de basaltformaties en het ruisende water. Er werden in de omgeving ook verschillende mooie wandelingen uitgestippeld.

 1. Vogüé

Nog een van de mooiste dorpen van Frankrijk, Vogüé, staat bekend om zijn architecturaal erfgoed en de prachtige natuurlijke omgeving. Het stadje buigt rond een kalkstenen klif als een amfitheater en ligt aan de oever van de rivier de Ardèche. Je wandelt er door pittoreske steegjes en onder mooie doorgangen terwijl je uitkijkt op het water van de rivier beneden.

Kasteel van de Markiezen van Vogüé

Het kasteel van de Markiezen van Vogüé, aan de voet van de kliffen, kijkt uit over het stadje. Dit middeleeuwse fort werd gerenoveerd in de 17e eeuw en heeft 4 ronde torens. Vandaag de dag vind je er tijdelijke tentoonstellingen over beeldende kunst en je komt er meer te weten over de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners door de eeuwen heen. Er is ook een hangende tuin met een prachtig uitzicht over het dorp en de vallei van de Ardèche.

 1. Balazuc

Het dorpje Balazuc prijkt bovenop een klif met uitzicht op de rivier de Ardèche. Als voormalig bolwerk van de heren van Balazuc heeft dit karakteristieke dorp een rijk middeleeuws verleden. Het werd zorgvuldig gerestaureerd en kan net als de andere dorpen op deze route tot de mooiste van het land gerekend worden. De kronkelige straatjes, gewelfde doorgangen, oude trappen en arcades verken je het beste te voet.

 • De 2 meest opvallende gebouwen hier zijn het feodale kasteel, dat in de loop der jaren verschillende keren werd verbouwd, en de romaanse kerk van Sint-Magdalena. In die kerk kan je de hele zomer lang evenementen en kunsttentoonstellingen bijwonen.
 • Ga ook zeker naar de brug, steek de rivier over en kijk vervolgens terug naar het dorp voor een real-life ansichtkaart.
 • Wie wat afkoeling wil, kan ook tijd doorbrengen in of op de rivier zelf. Ga bijvoorbeeld zwemmen vanop het rivierstrand of geniet van een kajak- of kanotochtje over de waterweg.
 • Overweeg ook een wandeling langs de rivier om het gehuchtje Viel Audon te bezoeken. Het is een klein dorpje dat met verschillende projecten sterk inzet op milieu en duurzaamheid.
 1. Labeaume

Een andere kloof die je zeker moet ontdekken is de Gorges de la Beaume. De ideale startplek om dit gebied te leren kennen is Labeaume, een pittoresk dorpje met doolhofachtige geplaveide straatjes. Het dorp ligt in het hart van dit natuurgebied, genesteld langs de rivier aan de voet van steile kalkstenen kliffen. In het idyllische Labeaume mag je zeker de fontein en de platanen op het centrale plein Place du Sablas niet missen.

Als je iets meer tijd hebt, is het zeker de moeite waard om wat tijd weg van je auto door te brengen en te wandelen op de reeks kleine wegen en paden langs de Gorges de la Beaume.
 1. Privas

Privas is een gezellige stad aan de oevers van de Ouvèze. In de 16e en 17e eeuw was het een bolwerk van de Franse protestanten, de zogenaamde Hugenoten, maar tegenwoordig is de stad vooral bekend als een ‘site remarquable du goût’ (opmerkelijke smaaklocatie) dankzij zijn kastanjepuree en gekonfijte kastanjes. Daarnaast liggen er ook tal van historische plaatsen verspreid in de stad. Veel van die plekken worden verbonden via een uitgestippelde geschiedenisroute waarlangs 24 informatieborden tekst en uitleg voorzien.

Pont Louis XIII

Interessant aan Privas is dat het volledig verwoest werd door de troepen van Richelieu tijdens een belegering in 1629. Uiteindelijk werd de stad heropgebouwd als handelscentrum waardoor weinig van de oorspronkelijke stad nu nog overeind staat. Een uitzondering is de 15e-eeuwse Pont Louis XIII. Hoewel ook dit bouwwerk zwaar beschadigd werd tijdens de belegering, overspant de brug nog steeds de Ouvèze en is het vandaag een van de oudste overgebleven bouwwerken van Privas. Een ander gebouw dat het geweld overleefde, is de toren Tour Diane de Poitiers, evenees uit de 15e eeuw, op het centrale plein Place de la République.

 1. Joyeuse

Het kleine middeleeuwse dorpje Joyeuse is een serene plek met rustige straatjes en heel wat historische gebouwen. Toch staat het dorp niet zozeer bekend om zijn geschiedenis, maar wel om het feit dat hier elke woensdag de grootste markt van de zuidelijke Ardèche gehouden wordt. Als je toevallig op de juiste dag van de week aankomt, stop dan bij de kraampjes om wat verse producten op te halen voor een picknick.

In de zomer kan je ook historische figuren zoals Karel de Grote, Anne de Joyeuse en Kolonel Chabert tegenkomen. Acteurs van een theatergroep zwerven namelijk door de straten in middeleeuwse kleding om zo de bezoekers te vermaken.

 1. Valence

Het zonovergoten Valence wordt wel eens ‘de poort naar het zuiden van Frankrijk’ genoemd. In de stad hangt een warme en gastvrije sfeer en je vindt er veel gezellige terrassen, sfeervolle pleintjes en historische monumenten. Neem er zeker de tijd om een paar uurtjes te shoppen, heerlijk uit eten te gaan en om de pittoreske gebouwen te bewonderen.

Kathedraal van Sint-Apollinaris

De kathedraal van Sint-Apollinaris is een imposante gebouw dat dateert uit de 11e eeuw en is daarmee het oudste bouwwerk van de stad. Vlakbij vind je ook het oude bisschoppelijke paleis dat tegenwoordig een museum voor kunst en archeologie huist. Je kan er meer dan 1500 artefacten en kunstwerken zien.

Maison des têtes

Op de Rue Sauniere/Grande Rue van Valence vind je een van de andere architecturale juweeltjes van de stad: het ‘Maison des têtes’. Dit 16e-eeuwse gebouw is, zoals de naam al doet vermoeden, versierd met gebeeldhouwde hoofden. Binnenin is er een permanente tentoonstelling die het verhaal van de stad uit de doeken doet.

Kerk van Saint-Jean-Baptiste

Vlakbij prijkt de kerk van Saint-Jean-Baptiste die opvalt door de 19e-eeuwse klokkentoren. Let vooral op de gebeeldhouwde kapitelen die overgebleven zijn van een vroeg-middeleeuwse romaanse versie van de huidige kerk. Ga vervolgens op zoek naar ‘la maison du Drapier’ in de Rue André Lacroix. Het dateert uit de 13e eeuw en is daarmee het oudste woonhuis van Valence.

 1. Aubenas

In het hart van de heuvelstad Aubenas staat het kasteel van Montlaur, een geklasseerd historisch monument. Het kasteel werd vanaf de 12e eeuw tot aan de Franse Revolutie bewoond door in totaal 6 verschillende rijke families. Door de eeuwen heen maakten zij van dit kasteel een indrukwekkend paleis met torentjes die inspirerende uitzichten bieden. Vandaag de dag huist dit complex het stadhuis en een grote collectie schilderijen, beeldhouwwerken en gravures.

Andere bezienswaardigheden

 • Tegenover het kasteel staat het Maison aux Gargouilles, een gotisch huis uit de 16e eeuw dat versierd is met waterspuwers.
 • Andere historische bezienswaardigheden zijn onder andere de de koepel van de Sint-Benoît-kerk en de kapel van een benedictijnenklooster uit de 17e en 18e eeuw waar een aantal religieuze kunstvoorwerpen en een marmeren mausoleum te vinden zijn.
 • Voor het beste uitzicht ga je naar de Place de l'Airette waar je dankzij een oriëntatietafel de adembenemende uitzichten beter kan begrijpen.
 1. Rochemaure

Rochemaure is een van de vele kleine middeleeuwse stadjes in de Ardèche, maar onderscheidt zich door het interessante kasteel dat vanop een basaltrug de wacht houdt over de schilderachtige straatjes van het stadje eronder.

 • Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw en er zijn veel elementen uit die vroege geschiedenis relatief goed bewaard gebleven.
 • Je kan bijvoorbeeld een romaanse wachttoren herkennen, een rechthoekige kerker binnenwandelen, de overblijfselen van een statig huis bezoeken en de gekanteelde wallen bewonderen die de heuvelhelling bezetten.
 • In juli en augustus organiseert het toerismekantoor bezoeken aan het kasteel.
 • Neem daarnaast ook zeker de tijd om de stad zelf te verkennen. Je vindt er een aantal andere historische bezienswaardigheden zoals het Joviac-kasteel (een versterkte stadswoning) en een 19e-eeuwse hangbrug over de rivier.
 1. Vallon-Pont d'Arc

Vallon-Pont d'Arc is een geweldige uitvalsbasis van waaruit je de andere bezienswaardigheden in de omgeving kan verkennen. Dit is een populair toeristisch dorp, vooral tijdens het zomerseizoen. Er zijn tal van winkels, cafés en restaurants waar je even kan ontspannen, maar ga ook zeker langs bij het stadhuis. Wat nu het stadhuis is, was namelijk ooit een kasteel dat in 1630 gebouwd werd in opdracht van Lodewijk XIII. Binnenin hangen een aantal historische wandtapijten die op afspraak gratis met een gids kunnen worden bezichtigd. In en rond de stad zijn er tal van overnachtingsmogelijkheden en ook in de omgeving van de Pont d’Arc zijn er verschillende campings.

 1. Tournon-sur-Rhône

Het dorpje Tournon-sur-Rhône ligt genesteld aan de oever van de rivier tegenover de wijngaarden van Tain-l'Hermitage. Het is een gastvrije plek waar je makkelijk een paar uur (of langer) kan verblijven.

Kasteel

De stad wordt gedomineerd door een kasteel dat elementen uit de 10e, 15e en 16e eeuw bevat. Tegenwoordig huist het kasteel een museum waar bezoekers bemeubelde kamers en kunstcollecties kunnen bewonderen, een goede eerste stopplek om Tournon-sur-Rhône te leren kennen. Je ontdekt er werken die dateren van de middeleeuwen tot het heden en je maakt er kennis met de geschiedenis van de graven van Tournon en de kunstgeschiedenis van de Ardèche in de 19e en 20e eeuw.

Maak vervolgens een wandeling in de Tuin van Eden, een prachtige botanische tuin met een onklopbaar uitzicht op de Rhône, het kasteel, de stad zelf en de wijngaarden aan de overkant van de rivier.
 1. Kaart met de ligging van de dorpjes

 1. Filmpje: ontdek de gezelligheid van de Drôme!

Ondertussen al overtuigd van de schoonheid van de Franse Drôme? Je kan de sfeer nog iets meer opsnuiven in onderstaand filmpje. Als je zelf op ontdekking wilt gaan in deze prachtige dorpjes zal je natuurlijk zelf naar Frankrijk moeten afreizen.

 1. Mis niets van de Ardèche & Drôme met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Ardèche en Drôme? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardèche & Drôme met een volledige uitgestippelde rondreis door deze streek, en meer dan 80 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ardèche & Drôme.

Ardèche & Drôme

Gratis reisgids Ardèche & Drôme downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 mei 2023 - JEAN PIERRE DE SMET

veel te weinig tijd om te genieten in deze prachtige omgeving. nog een 2e maal doen

- 12 februari 2023 - Johannes Herder

Duidelijk omschrijving en goed leesbaar op een IPad. Nu van de zomer ontdekken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?