17 x duurzaam Amsterdam: Alternatief en sustainable bezoek aan de stad

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

17 x duurzaam Amsterdam: Alternatief en sustainable bezoek aan de stad

26 maart 2024 in Amsterdam3 reacties

Ontdek Amsterdam anders: tips voor een duurzaam bezoek aan Amsterdam

Amsterdam, dat is vaak synoniem voor Vincent van Gogh, idyllische grachten met scheefgezakte huizen en stiekem ook wel de Walletjes waar je spontaan rode oortjes van krijgt. Helaas kreunt de Nederlandse hoofdstad meer en meer onder de hordes toeristen, iets waar het zelf maar al te graag wat verandering in wil brengen. Hoe precies dan?

Wel, door in te spelen op duurzame initiatieven en ook wat meer in te zoomen op de vele leuke verborgen plekjes in en rond Amsterdam die nog niet platgetrapt zijn. Op die manier timmer ook jij als bezoeker mee aan een duurzamer Amsterdam. Zin om Amsterdam eens anders te gaan ontdekken? Check dan hier onze duurzame tips voor een origineel bezoek aan de stad, vaak nog eens ver weg van de drommen toeristen ook.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Amsterdam

Duur1 - 5 dagen ()
Openbaar vervoerJe kan tickets voor het openbaar vervoer eenvoudig online kopen € 9
BereikbaarheidMet de trein naar Amsterdam, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Amsterdam zijn:
PakketreizenWil je ook op citytrip naar Amsterdam? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 175)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met locaties duurzaam & alternatief Amsterdam

 1. Rijksmuseum: Voortrekker in duurzaamheid

De tuinen van het Rijksmuseum

Onze eerste tip zal je wel bekend in de oren klinken en is eerlijk gezegd ook totaal geen hidden gem. Het Rijksmuseum is immers één van de topmusea in Amsterdam, met de Nachtwacht van Rembrandt als absoluut pronkstuk. Maar wist je dat je rond het museum ook hun weelderig groene tuinen kan bezoeken?

Die vormen een ware biotoop voor tal van inheemse planten en insecten te midden van de drukke stad. Van tijd tot tijd organiseert het Rijksmuseum er ook tentoonstellingen met kunst in openlucht. De tuinen zijn bovendien gratis toegankelijk, dus nog eens goed voor de portemonnee ook.

ONZE TIP: Boek je tickets voor het Rijksmuseum online en sla de wachtrijen over en ben je zeker dat je op je gewenste dag en uur naar binnen kan. Of schaf de I Amsterdam City Card aan, waarmee je gratis toegang tot het Rijksmuseum geniet.

The Green Mile

Samen met De Nederlandsche Bank en Heineken zet het Rijksmuseum ook zijn schouders onder het duurzame project ‘The Green Mile’ van Architectenbureau UN Studio. De drukke Stadhouderskade, waarover vandaag nog flink wat auto’s aan het museum voorbij razen, moet daarbij omgetoverd worden in een groene oase waar fietsers en voetgangers het opnieuw voor het zeggen krijgen. Het doel is om ‘The Green Mile’ in 2025 op te leveren, wanneer Amsterdam z’n 750 jarige bestaan viert.

Duurzaamheidscertificaat

Dat het Rijksmuseum enorm met het milieu begaan is, hebben ze intussen al ruimschoots bewezen door in 2017 het ‘BREEAM-NL In-Use’ duurzaamheidscertificaat in de wacht te slepen, als allereerste museum ter wereld. Drie jaar later werden ze daarbij zelfs met een ‘Outstanding’ bekroond, de hoogst mogelijke score.

Zo probeert men bij het Rijksmuseum bijvoorbeeld het watergebruik aanzienlijk te beperken of regenwater te gebruiken daar waar mogelijk, verlicht men het gebouw voor het grootste gedeelte met energiezuinige LED-verlichting én gebruikt men een systeem van warmte-koudeopslag. Overtollige warmte wordt tijdens de zomermaanden tot 150 meter diep onder de grond gestockeerd, om er dan in de winter hun gebouwen mee te verwarmen.

Recyclage

Verder tracht men er ook het afval tot een minimum te beperken en te recycleren indien mogelijk. En daar springen ze bij het Rijksmuseum best wel eens creatief mee om. Zo werden de houten kisten, waar de schilderijen tijdens de restauratieperiode van 2003 tot 2013 zorgvuldig in bewaard werden, achteraf gerecycleerd tot houterige speelgoedrobots: De Rijkswachters. Een leuk souvenir die je onder meer kan aankopen in de ‘I Amsterdam Shop’, te vinden in het centraal station aan de IJ-zijde.

 1. Kanovaren doorheen de polders

Ontsnap even aan de hectiek van de stad en ga met Wetlands Safari kanovaren in een uitgestrekt poldergebied op slechts 10 minuten van Amsterdam. Je kruipt aan boord van een Canadese kano in het oogstrelende boerendorpje Watergang, dat met z’n charmant kerkje en pittoreske ophaalbruggen zo uit een postkaart weggeplukt lijkt. Hier krijg je pas een idee van hoe Amsterdam er eeuwen geleden moet uitgezien hebben.

Al sinds 1995 organiseert de sympathieke Majel Tromp er gegidste kanotochten over de wirwar van sloten die er het desolate weidelandschap sprookjesachtig doorklieven. Hier geniet je met volle teugen van de rust en stilte, terwijl de skyline van Amsterdam zich aan de einder aftekent. Niet verwonderlijk dat kunstenaars als Rembrandt en Ruysdael zich vaak door deze vredige omgeving lieten inspireren.

Tijdens het roeien vertelt Majel je met veel passie wat meer over dit laaggelegen veengebied en zijn bewogen geschiedenis. Tussendoor trakteert ze je zelfs op een glas appelsap of op een dampende kom chocolademelk – afhankelijk van het seizoen – terwijl de grazende koeien je vanaf de oever jaloers aangapen. Vergeet, eens terug in het dorp, ook niet van tijdig je hoofd in te trekken, wil je niet van té dichtbij kennismaken met de soms lage ophaalbruggen, hoe schattig ze ook wel lijken.

Praktische info om Wetlands Safari te bezoeken

 • Watergang ligt op amper 10 minuten pendelen met de bus vanaf het centraal station van Amsterdam.
 • Je kan ook de metro tot Amsterdam-Noord nemen, vanwaar Wetlands Safari transport voorziet.
 • De kanotochten gaan door van maart t.e.m. september, duren 5 uur en zijn inclusief picknick.
 • Het hele jaar door kan je ook opteren voor de kortere ‘Frisse Neus Toer’ (duur: 2 uur).
 • Meer info en prijzen via deze link
 1. Op rondvaart met gelukzoekers

Krijg je maar niet genoeg van het water? Ga dan in Amsterdam aan boord van één van de schuiten van Rederij Lampedusa, een humanitair project van de Gelukszoekers. Zij gooien het over een heel andere boeg dan de klassieke rondvaarten.

Wat maakt Rederij Lampedusa zo speciaal?

De meeste matrozen zijn gewezen vluchtelingen uit landen als Syrië, Somalië, Eritrea en Egypte en vonden in Amsterdam voet aan wal. Ook hun vloot van drie schepen heeft al een merkwaardige geschiedenis achter de rug. Twee ervan werden immers in 2015 naar Amsterdam overgebracht, nadat ze eerder tientallen Afrikaanse vluchtelingen over zee naar het Italiaanse eiland Lampedusa verscheept hadden. De inspiratie voor de naam van de rederij hoef je dus niet ver te zoeken.

Praktische info rondvaarten

 • De rondvaart duurt ongeveer 1,5 uur en neemt je mee naar iets minder gekende grachten, nét buiten het toeristische hart van de stad.
 • Vooraan op de boeg vertelt een gids je intussen wat meer over de geschiedenis van Amsterdam en hoezeer de stad met immigratie verbonden is.
 • Ook hun persoonlijke verhalen over het vluchtelingenbestaan komen ruimschoots aan bod.
 • Taboes worden daarbij absoluut niet ontweken, ook al wordt er soms al eens een gevoelige snaar geraakt.

ONZE TIP: Koppel je rondvaart aan een bezoek en lunch bij Mediamatic (zie volgende tip), waar de boten van Rederij Lampedusa aan- en afmeren.

Vanaf 2025 zijn trouwens enkel elektrisch aangedreven boten nog welkom in het centrum van Amsterdam. Rederij Lampedusa heeft alvast één boot in de vaart die uitgerust is met een elektromotor. De toekomst van deze excentrieke rederij is dus verzekerd. De boten van Rederij Lampedusa varen iedere zaterdag om 11u uit vanaf de kade van Mediamatic. De rondvaarten zijn standaard in het Engels. Tickets boek je best vooraf online, via de website van Rederij Lampedusa om zeker te zijn van een plaatsje in de boot.

ONZE TIP: Ook interesse in de klassieke rondvaart? Lees er dan meer over in onze blogpost ‘Rondvaart op de Amsterdamse grachten’.

 1. Kunstzinnig experimenteren met natuur, voeding en wetenschap

Mediamatic organiseert al sinds 1983 lezingen, workshops en kunstprojecten rond natuur, voeding, media en wetenschap. Om er maar enkele op te noemen: In het Aroma Lab onderzoekt men wat een bepaalde geur of smaak precies met onze emoties en associaties doet.

 • In het Dijkspark – eigenlijk een veredelde spoorwegberm – besprenkelt men de plantjes met gefilterde urine, afkomstig uit de openbare urinoirs er vlak naast.
 • In de serre kweekt men groenten en kruiden met behulp van aquaponics. Dit is een circulair systeem waarbij men water met vruchtbare vissenpoep uit een aquarium pompt en doorheen de plantjes laat stromen. Die op hun beurt zuiveren het water opnieuw, waarna het terugstroomt naar de tank met de vissen in. Win-win!

Je kan die groenten en kruiden trouwens – en af en toe ook eens een gepensioneerde vis uit het aquaponics-project – ook ter plaatse degusteren in hun plantaardige restaurant Mediamatic ETEN. Je kan er zelfs in je privéserre op de kade lunchen of dineren (zie verder).

Er worden bij Mediamatic regelmatig gratis rondleidingen gegeven. Tegen betaling kan je eveneens interactief aan één van hun workshops deelnemen. Check zeker de website van Mediamatic voor het volledige programma. Hun locatie, ingeklemd tussen de spoorweg en het Oosterdok, kan je bovendien al van ver herkennen, dankzij de grote witte letters ‘Mediamatic’ op het zwarte zadeldak.

ONZE TIP: Combineer een bezoek aan Mediamatic met een boottocht van Rederij Lampedusa, die hier hun ligplaats heeft..
 1. Tours That Matter: de stad vanuit een andere invalshoek

Tours That Matter is een collectief van drie jonge Amsterdamse vrouwen die je de stad eens vanuit een totaal ander, duurzaam perspectief willen laten beleven. Je krijgt de keuze uit verschillende gegidste tours, te voet of met de fiets en elk rond een bepaald maatschappelijk thema.

Fair Trade Tour

Wij sloten aan voor de Fair Trade Tour. De gids ontvoert je daarbij naar de hippe buurt rond de Czaar Peterstraat, net ten oosten van de Amsterdamse binnenstad. Hier vind je tal van leuke winkeltjes met focus op fair trade en duurzaamheid. Tijdens de tour vertelt de gids je wat meer over de rijke handelsgeschiedenis van Nederland, wat niet altijd rozengeur en maneschijn bleek te zijn.

Ten tijde van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) hadden de Nederlanders van fair trade duidelijk nog niet veel kaas gegeten, iets waar we in de 21e eeuw gelukkig al iets meer aandacht aan schenken. De tour eindig met een bezoek aan en een proeverij in het Cacao Museum, dat sterk inzet op het steunen van lokale cacaoboeren en op het bestrijden van de wereldwijde ontbossing.

Praktische info

 • De wandeling zelf mag dan fysiek gezien eenrichtingsverkeer zijn, de uitleg van de gids is dat allerminst.
 • Tijdens de tour krijgen de deelnemers immers de kans om met de gids in dialoog te gaan, om zo nog bewuster te worden van de besproken thema’s.
 • Spijtig genoeg is er geen vaste programmatie voor de tours en zijn ze enkel op aanvraag boekbaar.
 • Meer info en reserveringen op de website van Tours That Matter.

ONZE TIP: Fan van bier? Ga dan in de schaduw van de indrukwekkende Gooyermolen een pint pakken bij de befaamde brouwerij ’t IJ of bij de buren van Brewboys Bar, waar men eveneens over een eigen assortiment aan zelfgebrouwen bieren beschikt. De tijd dat Nederlanders enkel flutbier brouwden, is namelijk voltooid verleden tijd.

 1. Fashion for Good Museum

Wist je dat meer dan 60% van al onze kleding uiteindelijk op een vuilnisbelt beland (meestal in Afrika) of gewoonweg wordt verbrand en dit meestal al binnen het jaar na productie? Spijtig genoeg is de mode-industrie inherent aan consumptie, snel wisselende trends en kledij die maar enkele maanden dient gedragen te worden. Naast de milieu onvriendelijke productie is er ook nog de problematiek van lageloonlanden waar arbeiders in de textielfabrieken meestal voor een hongerloon extreem lange dagen moeten werken.

Interactief museum

In het Fashion for Good Museum wordt onderzocht hoe we deze problematiek kunnen aanpakken en de industrie duurzamer kunnen maken. Er wordt nagedacht over een meer ethische manier van produceren en er worden oplossingen voorgesteld om op een alternatieve manier met mode en textielproductie om te gaan. In het museum kan je aan de hand van een interactieve tentoonstelling zelf een actieplan maken en zo bewuster om te gaan met mode en kleding. Want het zijn wij consumenten die echt wel het verschil kunnen maken.

Duurzaam winkelen

Wie duurzaam wil gaan shoppen in Amsterdam kan hier een lijst met sustainable winkels in Amsterdam vinden.

ONZE TIP: Wil jij ook graag te weten komen hoe je zelf kan kiezen voor meer duurzame kleding? Koop je ticket voor het Fashion for Good Museum hier

 1. Verken de groene long van Amsterdam met een zwart randje

Wanneer je op satellietbeelden het centrum van Amsterdam vanuit de lucht bekijkt, is er toch één plek die opmerkelijk groener oogt dan de rest van de stad: De Plantage. Pas aan het einde van de 19e eeuw werd dit gebied verkaveld, met heel wat aandacht voor open ruimte en veel groen in de straat. Een duurzaamheidsbesef avant la lettre dus. Dé grote publiekstrekker in deze buurt? Dat is ongetwijfeld Artis, de stadsdierentuin van Amsterdam.

In de Plantage woonden in het verleden heel wat Joden

De buurt is dan ook onlosmakelijk met de holocaust verbonden. Tal van monumenten staan her en der in de Plantage opgesteld, als blijvende herinnering aan de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. In het Wertheimpark bijvoorbeeld, recht tegenover de ingang van Hortus Botanicus, schuilt het Auschwitzmonument. De vloer van gebroken glas weerspiegelt letterlijk een versplinterde lucht. Wat de hemel tijdens de Duitse bezetting heeft moeten aanschouwen, kan immers nooit of te nimmer meer geheeld worden.

In de achtertuin van het Amsterdam Museum aan de Amstel (beter gekend als de Hermitage) werd in 2021 nog maar een nieuw gedenkteken ingehuldigd: het Holocaust Namenmonument. De namen van alle Joden die vanuit Amsterdam naar de concentratiekampen gedeporteerd werden, staan er met naam, voornaam, geboortedatum en sterfdatum in baksteen gebeiteld. Ook die van Anne Frank.

ONZE TIP: Volg onze Museumwandeling door Amsterdam, die eveneens de buurt van de Plantage aandoet. Wens je onderweg extra uitleg van een gids? Boek dan hier je rondleiding of regel een gids via het Stadswandelkantoor.

 1. Artis Zoo: duurzame dierensafari

Dierentuinen zijn vaak voer voor discussie, omwille van de soms penibele leefomstandigheden van de dieren. Daar wil Artis, de stadsdierentuin van Amsterdam, nu iets aan doen. De laatste jaren heeft de zoo het aantal diersoorten reeds drastisch naar omlaag gehaald. Zo vind je er tegenwoordig geen nijlpaarden, ijsberen en tijgers meer.

Telkens er een dier stierf, werd die niet meer vervangen. Zie het als een soort van natuurlijke afvloeiing. Op die manier kunnen de verblijven van de resterende diersoorten, zoals de olifanten en de jaguars, groter gemaakt worden. Voor de giraffen werd zelfs een stuk van de parking opgeofferd, om ook hun territorium aanzienlijk uit te breiden.

Verder serveren de restaurants van de zoo niet langer vleesgerechten, maar enkel nog vegetarische producten van biologische oorsprong.

Koop hier je tickets voor de Artis Zoo en vermijd wachtrijen. Of schaf de I Amsterdam City Card aan, waarmee je gratis toegang tot de dierentuin geniet..

ONZE TIP: Het voorplein van Artis is gratis toegankelijk. Hier vind je verder nog het Groote Museum, waar je op een interactieve manier meer te weten komt over hoe je als mens met je lichaam en de natuur om je heen verbonden bent.

 1. Hortus Botanicus & Hermitage: Warmte uitwisselen tussen kunst en kas

Nu je toch in de Plantage vertoeft, spring zeker ook eens binnen bij Hortus Botanicus. Met een geschiedenis die teruggaat tot in het jaar 1638 is dit één van de oudste botanische tuinen in Europa. Deze tuin van Eden meet 1,2 hectare in oppervlakte en herbergt maar liefst 4000 plantensoorten. Ook de gebouwen zijn er het bekijken meer dan waard.

 • De antieke Palmenkas is een waar pareltje van architectuur en zingt het al uit sedert 1911.
 • Maar ook de drieklimatenkas is zeker een expeditie waard.
 • Via een kluwen van paden en bruggen doorkruis je tijdens één wandeling de ganse wereld op een paar minuten tijd: van een Zuid-Afrikaans bos, via een kurkdroge woestijn tot in een tropisch regenwoud.

Ook hier zet men sterk in op duurzaamheid

Sinds 2016 is Hortus Botanicus immers door middel van ondergrondse buizen rechtstreeks verbonden met het Amsterdam Museum aan de Amstel (beter gekend als de Hermitage) en wisselen ze energie uit met elkaar. De restwarmte waar het Amsterdam Museum geen weg meer mee weet wordt zo naar Hortus Botanicus gepompt, die er hun kassen mee verwarmt. Het koude water dat zij op hun beurt terugsturen zorgt ervoor dat de zalen van het Amsterdam Museum niet oververhitten en de uitgestalde kunst op temperatuur blijft.

Het levert beide instellingen alleszins een fikse energiebesparing op. Ook de geplande aankoop van nieuwe verwarmingsketels kon men meteen naar de prullenbak verwijzen.

 1. Westerpark & NDSM: Industriële vibes

Het is een populair fenomeen in Europa de laatste jaren: oude havengebieden en afgeschreven industrieterreinen die als een feniks uit de as herrijzen en nieuwe hotspots in de stad vormen. Kille fabriekshallen transformeren in knusse kunsthallen en hijskranen moeten de duimen leggen voor tapkranen.

Ook in Amsterdam recycleert men voorbeeldig hun industrieel erfgoed. In plaats van een sites triest te laten verkommeren of met de grond gelijk te maken voor nieuwbouw, integreerde men de hoogbejaarde gebouwen vakkundig in nieuwe bruisende buurten die tegenwoordig bulken van kunst, cultuur en vertier.

Westerpark

Op wandelafstand van het stadscentrum ontdek je het Westerpark, de site van de vroegere gasfabriek van Amsterdam. Heden ten dage is het een groene oase in de stad. De kolossale gastank doet nu dienst als evenementenhal en de oude administratieve gebouwen bieden intussen onderdak aan hippe restaurants, levendige cafés en nog zoveel meer.

Ga zeker eens een pint drinken bij Troost, één van de vele nieuwe microbrouwerijen die Amsterdam rijk is. Of laat het kind in je terug naar boven komen bij TonTon, een brasserie waar je op de bovenverdieping een bont allegaartje aan flipperkasten, videospelletjes en een hockeytafel aantreft.

NDSM

Vanaf het centraal station van Amsterdam vaar je in een kwartiertje tijd met de gratis pont naar NDSM, de vroegere scheepswerven van Amsterdam. Sedert de start van de 21e eeuw ontpopte de NDSM-Werf zich met rasse schreden tot een hub van kunst, creativiteit en recreatie. De vroegere scheepsloodsen kregen er een nieuwe invulling en op de braakliggende terreinen rijzen er nog steeds splinternieuwe flats als paddenstoelen uit de grond. Wat vroeger een te mijden havenbuurt was, is nu de place to be in Amsterdam. En toch behield de NDSM grotendeels haar rauwe, industriële karakter. Je kan er zelfs blijven overnachten in een uitgerangeerde hijskraan!

Een must visit bij NDSM is het STRAAT Museum, een opmerkelijke expositie rond street art. De locatie op zich is al een bezoek waard, genesteld onder het metershoge dak van een grauwe hangaar waar met gemak een Titanic in past. De tentoongestelde werken met kleurrijke graffitikunst zelf meten zich er gemakkelijk aan de grootte van een bioscoopscherm. Een gigantisch graffitiportret van Anne Frank buiten laat je zien waar de ingang van STRAAT precies is.

Koop hier je tickets voor STRAAT Museum en vermijd wachtrijen. Op vertoon van de I Amsterdam City Card geniet je 25% korting.

ONZE TIP: Volg onze speciaal uitgewerkte Street-art wandeling Amsterdam, die eindigt aan de NDSM-Werf en het STRAAT Museum.

 1. The Valley & het Sluishuis: Vastgoed van de toekomst

Duurzaamheid draait niet alleen om het herbestemmen en/of het energiezuiniger maken van bestaande infrastructuur. Ook bij volledig nieuwe projecten kijkt men in Amsterdam met een ecologisch oog naar de toekomst. Zo verrees in 2021 naast het station van Amsterdam-Zuid het woon- en werkcomplex The Valley. Deze architecturale parel bestaat uit drie torens met een wel erg grillige structuur, gevormd door de vele terrassen die weelderig beplant werden met vegetatie.

Woon- en werkcomplex The Valley

 • De architecten creëerden hier als het ware een soort van urban jungle, met tussen de torens in een soort van groene vallei, waar het gebouw dan ook zijn naam aan te danken heeft.
 • Het vele groen zorgt dat regenwater minder snel wegvloeit en zorgt dat er bij een wolkbreuk minder kans is op wateroverlast in de straten.
 • Verder zorgt het groen er ook voor dat de stad beter afkoelt op zomerse dagen, wat dan weer de leefbaarheid in de stad ten goede komt. En geef nu toe: Een beetje groen in de straat voelt toch altijd wat fijner aan dan een woestijn van beton.

Het Sluishuis

Het Sluishuis is nog zo’n knap staaltje van modern duurzaam design. Om dit futuristische, piramidevormige appartementencomplex te bewonderen, moet je in IJburg zijn (zie ligging hier), een kunstmatige archipel oostelijk van Amsterdam. Ook hier werden op de trapvormige terrassen plantenbakken geïnstalleerd. Bovendien is het gebouw dermate energie-efficiënt, dat de energieprestatiecoëfficiënt van het gebouw negatief is. Dit wil zeggen dat het Sluishuis meer stroom opwekt dan het zelf verbruikt, mede dankzij de zonnepanelen en de goede isolatie. Langs de twee schuine zijden van het gebouw loopt er trouwens een trap naar omhoog die publiek toegankelijk is. Vanop het dak van het Sluishuis geniet je van een fenomenaal panorama over Amsterdam en het Markermeer, een absolute aanrader.

 1. Fruittuin van West: pluk zelf de dag

Op naar het westen dan! Op een goed half uur fietsen van de Dam ontdek je de uitgestrekte boomgaard van Fruittuin van West. Het erf beslaat maar liefst 6,5 hectare. Sinds 2014 kan je er in openlucht boodschappen doen in de bio-winkel of van een gezonde lunch genieten in het Tuincafé.

Maar wat deze plek zo bijzonder maakt? Je kan je groenten en fruit er ook gewoon zelf plukken. Korter dan dit krijg je de keten niet, wat ook het opzet van Fruittuin van West is: de producten dichterbij de consument brengen en hem of haar daarbij ook nieuwe vruchten leren kennen. En het is op de koop toe ook nog eens een leuke activiteit om met het ganse gezin te beleven. Bij Fruittuin van West pluk je zowel letterlijk als figuurlijk de dag.

Praktische info

 • Fruittuin van West is het hele jaar door geopend van dinsdag t.e.m. zondag.
 • Aan de ingang van het domein staat er op een krijtbord vermeld wat je er die dag kan oogsten, afhankelijk van het seizoen uiteraard.
 • Hou zeker ook hun kalender in de gaten, want af en toe worden er ook interessante workshops gegeven.
 • Meer info op de website van Fruittuin van West.

ONZE TIP: Huur een fiets en trek de stad uit!

 1. Helemaal weg van Weesp

In maart 2022 nog maar werd de vestingstad Weesp door de stad Amsterdam opgeslorpt, als nieuw stadsdeel van de Nederlandse hoofdstad. Met de trein sta je er vanaf het centraal station van Amsterdam in amper een kwartier tijd. Weesp kan je eigenlijk het best omschrijven als Amsterdam in zakformaat: oogstrelende grachten met charmante ophaalbruggetjes, monumentale panden met antieke gevels en knusse terrasjes langsheen het kabbelende water. Enige verschil: Amper toeristen hier. In Weesp geen drukte van jewelste, zoals in grote broer Amsterdam, maar een gezellige bedrijvigheid die goed te vatten valt. Geen wonder dat ook de Amsterdammers zelf in het weekend graag naar Weesp afzakken.

 • Ga in Weesp wat shoppen, flaneer ontspannen langsheen de meanderende Vecht en neem er op hete zomerdagen misschien zelfs een frisse duik in het verkoelende rivierwater.
 • Voor een frisse pint moet je nadien bij Brouwerij De Wispe te zijn, die zich in 2020 in een ontwijde katholieke kerk vestigde. Binnenin de kerk vind je sindsdien een toog in plaats van altaar en biervaten in plaats van wijwatervaten.
 • Ook bij Brouwerij De Wispe draagt men duurzaamheid hoog in het vaandel. Men brouwt er hun bier zo puur mogelijk, op biologische wijze en zonder toevoegingen. Kunnen we alleen maar op klinken!

ONZE TIP: Droom je ervan om op een unieke manier in Weesp te overnachten? Reserveer dan de Deluxe Suite van The Clock Tower. Dit exclusieve vijfsterrenhotel huist in dezelfde kerk als Brouwerij De Wispe en herbergt slechts één kamer, helemaal bovenaan in de klokkentoren.

 1. Voetjes in het zand op het strand

Het strand van Pllek is ontstaan door het aanleggen van een kunstmatig eiland (zie ligging hier). Het zand werd in eerste instantie gebruikt als ballast voor schepen, maar is later uitgegroeid tot een prachtige locatie waar je kan genieten van het strandgevoel in de stad met een prachtig uitzicht over het IJ.

Naast het strand heeft Pllek ook een restaurant en een bar, waar je terecht kunt voor een heerlijke maaltijd, er is ook een ruime vegetarische en veganistische keuze en een drankje. Op het gevarieerd menu van het restaurant staan gerechten uit de wereldkeuken, bereid met verse en lokale ingrediënten met een duurzaam karakter. De bar biedt een breed scala aan drankjes, waaronder bier van lokale brouwerijen en creatieve cocktails.

In de zomermaanden organiseert Pllek regelmatig evenementen op het strand, zoals muziekoptredens, filmvertoningen en yogasessies. Het is dan ook een populaire locatie onder zowel locals als toeristen. Meer info op de website.

Nog meer leuke strandplekken in Amsterdam

 1. Duurzaam dineren in Amsterdam

Visrestaurant Stork

Liefhebber van vis? Dan ben je bij restaurant Stork aan het juiste adres. Op de voorgevel prijkt in koeien van letters ‘VIS AAN ’T IJ’, wat hun concept meteen kort en bondig samenvat. Stork huist in een voormalige fabriekshal aan de noordelijke oevers van het IJ en serveert er heerlijke gerechten met dagverse vis. Neem op warme dagen zeker plaats op hun fraaie buitenterras. Je geniet er van al het lekkers van de zee, terwijl je op het IJ een polonaise aan uiteenlopende schepen ziet voorbij walsen.

 • Stork ging als eerste visrestaurant in zee met de Stichting Vis en Seizoen, een initiatief om de visvangst volgens seizoen te organiseren, efficiëntere vangsttechnieken toe te passen en de instandhouding van de vispopulaties in de gaten te houden.
 • Daarnaast promoot Stork ook sterk de VISwijzer, een soort van ecologisch protocol over welke vis we beter even met rust laten, wegens niet duurzaam genoeg. Bekijk hun tips op de website van Good Fish.

Sociaal restaurant Freud

Knus gelegen in de levendige Spaarndammerbuurt, vlakbij het Westerpark, vind je de opmerkelijke zaak Freud. Niet zomaar een restaurant, maar ook een sociaal project. Al van bij hun opening in 2006 helpen ze bij Freud mensen met een verslavings-, psychiatrisch of juridisch verleden bij hun herintegratie in de maatschappij. Wekelijks stomen ze hier zo’n 70 kwetsbare mensen opnieuw klaar voor de arbeidsmarkt.

Dankzij hun samenwerking met enkele officiële onderwijsinstellingen kunnen de medewerkers van Freud zelfs een officiële opleiding tot kok, gastvrouw/-heer of horeca-assistent bij Freud volgen. En de gerechten? Die zijn echt om je vingers van af te likken. Onze tip: de met veel liefde bereide steak tartare met huisgemaakte frietjes, hun signature dish waar ze zelf maar al te trots op zijn.

Mediamatic ETEN

Ooit al eens in een serre gegeten, laat staan in één die je enkel met z’n tweetjes deelt? Bij Mediamatic ETEN bedachten ze tijdens de coronapandemie een wel heel origineel concept: Serres Séparées. Op de kade langsheen het Oosterdok staan een dozijn miniatuurkassen keurig naast elkaar opgesteld, met daarin enkel plaats voor een tafel van 2 of 4 personen. Social distancing op z’n best! Vroeger uit pure noodzaak, nu eerder als unieke restauranterbeleving.

De chef serveert er voornamelijk gerechten van plantaardige origine, die vaak in-house en op een duurzame manier geteeld worden. Mediamatic is daarnaast ook een innovatieve hub voor kunstzinnige experimenten rond natuur, voeding en wetenschap, met focus op duurzaamheid. Lees er meer over eerder in deze blogpost.

Restaurant Elixer

Restaurant Elixer is een unieke en inspirerende plek in de Bijlmer, met een eigen tuin en cultureel programma. Wat Elixer zo bijzonder maakt, is de creatieve en circulaire benadering van duurzaamheid. Elixer neemt, geeft en hergebruikt alles op een duurzame manier, van de groenten uit de tuin tot de keukenafval en -resten.

Het meubilair van Elixer is bijvoorbeeld gedoneerd of tweedehands gevonden op marktplaatsen, wat vervolgens wordt opgeknapt. Ze hebben veel groene ruimte en het is een hele Berlijnachtige plek. Deze plek geef letterlijke een andere kijk op de stad Amsterdam en inspireert om duurzame en circulaire initiatieven te steunen. Meer info op de website

Brouwerij Oedipus Brewing

Deze ambachtelijke brouwerij in Amsterdam-Noord werd in 2011 opgericht door vier vrienden. De bieren van Oedipus Brewing worden gekenmerkt door hun innovatieve smaken. Het bierassortiment omvat onder andere IPAs, Saisons, Stouts en Sour bieren. Daarnaast is de brouwerij bekend om zijn seizoensgebonden bieren en limited edition brouwsels.

De brouwerij heeft ook een taproom waar je de bieren kan proeven en je kan een tour volgen om meer te leren over het brouwproces. Duurzaamheid is hier belangrijk, zoals het gebruik van lokale ingrediënten en het verminderen van hun CO2-voetafdruk. Meer info op de website

Café de Cuevel

Dit innovatief café ligt aan de Korte Papaverweg, men staat hier gekend om z'n circulaire en ecologische werkwijze, het café is gebouwd van gerecyclede materialen. Kom hier genieten op het grote terras aan het water met uitzicht op de historische NDSM-werf en het IJ. Op het menu staan biologische en lokale gerechten. Meer info op de website

 1. Duurzaam overnachten in Amsterdam

Op zoek naar een toffe plek in Amsterdam om te overnachten, waar men ook reeds sterk inzet op duurzaamheid? Dan hebben wij alvast 3 pareltjes voor je in petto, gaande van goedkoop tot iets duurder. Lees zeker ook eens onze blogpost over duurzaam overnachten in Amsterdam voor de uitgebreide hotelreviews.

Hotel Jakarta Amsterdam

Hotel Jakarta Amsterdam is een uniek, duurzaam boetiekhotel aan de rivier het IJ, op de voormalige locatie waar vroeger de schepen naar Nederlands-Indië vertrokken. Hotel Jakarta biedt 200 luxe kamers in Indonesische stijl. Alle superiorkamers hebben een balkon met een panoramisch uitzicht over het IJ aan de ene kant en uitzicht op de IJ-haven en het centraal station aan de andere kant. Je kan van het ontbijt, de lunch en het diner genieten in Café Jakarta of van een drankje in de Skybar Malabar op de 8e en 9e verdieping. Ontspan in het wellnesscentrum of het zwembad met uitzicht op het water. De grote tropische tuin in het atrium werd trouwens aangelegd in samenwerking met Hortus Botanicus! Het vormt één letterlijke groene ader doorheen het hotel. Lees meer over dit hotel in onze uitgebreide review van Hotel Jakarta. Nu al overtuigd? Boek dan meteen je verblijf

Volkshotel

Bij Volkshotel slaap je op een voormalige krantenredactie. Tot 2007 was de toonaangevende Volkskrant hier gehuisvest, tegenwoordig is het een hip hotel in Amsterdam-Oost. Dankzij hun inzet op vlak van duurzaamheid, ontvingen ze met recht en rede het Green Key certificaat. Hun unique selling point? De verkwikkende wellness op het dakterras, met een geweldig zicht over de stad! Lees meer over dit hotel in onze uitgebreide review van Volkshotel. Nu al overtuigd? Boek dan meteen je verblijf

Bunk hotel Amsterdam

BUNK Hotel Amsterdam is een splinternieuw driesterrenhotel in Noord-Amsterdam. BUNK Hotels beschikt al enkele jaren over een vestiging in Utrecht. En net zoals daar, neem je ook bij BUNK Hotel Amsterdam je intrek in een ontwijde kerk. Ga voor een private BUNK Room met eigen badkamer of kies voor een BUNK Pod, indien je budget wat beperkter is. In het laatste geval dien je je dan tevreden te stellen met een één- of tweepersoonsbed in een box en de badkamer met andere hotelgasten te delen. Niets meer, niets minder. Dankzij hun inspanningen op vlak van duurzaamheid, mocht BUNK Hotel Amsterdam ook het Gouden Green Key-certificaat in ontvangst nemen. Lees meer over dit hotel in onze uitgebreide review van BUNK Hotel Amsterdam. Nu al overtuigd? Boek dan meteen je verblijf

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan onze blogpost met onze favoriete hotels in Amsterdam voor meer inspiratie.

 1. Ecologisch naar, in en rond Amsterdam

Reizen naar Amsterdam

 • Laat die auto gewoon eens thuis staan en neem de trein naar Amsterdam. Zo goed als alle internationale treinen stoppen in Amsterdam-Centraal. Ieder uur rijdt Thalys erheen vanuit Brussel-Zuid, Antwerpen-Centraal en Rotterdam-Centraal. Tip: Boek je tickets zo vroeg mogelijk, om voldoende kans te maken op aanlokkelijke tarieven.
 • Een goedkoper alternatief is de Intercity Brussel-Amsterdam. Deze trein spoort, net zoals Thalys, eveneens om het uur, maar doet er iets langer over. De intercitytrein is evenwel niet reservatieplichtig en je kan naast de stations van Brussel-Zuid, Antwerpen-Centraal en Rotterdam-Centraal ook opstappen in de stations van Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussels Airport, Mechelen, Antwerpen-Berchem, Noorderkempen (Brecht) en Breda. De tarieven schommelen in principe niet, maar af en toe lopen er wel interessante promoties.
 • Spoorwegmaatschappij NS verbindt op frequente basis de voornaamste steden binnen Nederland met hoofdstad Amsterdam. Met deze treinen kan je ook vlot naar andere stations dan Amsterdam-Centraal reizen, zoals Sloterdijk, Lelylaan, RAI, Zuid, Duivendrecht, Arena, Amstel en Muiderpoort, afhankelijk van waar je precies moet zijn.
 • Kom je toch met de wagen naar Amsterdam? Vermijd dan de peperdure parkings in het centrum en opteer voor één van de randparkings (P+R). Indien je vanaf daar heen en terug met het openbaar vervoer naar het centrum reist, betaal je maar een habbekrats voor de parking. Bekijk hier het overzicht van de randparkings (P+R) in Amsterdam. Vergeet ook niet dat de maximumsnelheid op de Nederlandse autosnelwegen overdag (van 6 tot 19u) maximum 100 km/u bedraagt!

Reizen in Amsterdam

 • Het centrum van Amsterdam is vrij compact en dus eenvoudig met de benenwagen te verkennen. Geen zin in wandelen of is je volgende stop net dat tikkeltje te ver? Amsterdam beschikt over een handvol metrolijnen, aangevuld met een fijnmazig tramnet.
 • Een uitgebreide vloot van (vaak elektrisch aangedreven) bussen kleurt verder de kleinste hoekjes op de stadskaart in. Naar de overkant van het IJ? Vanaf het centraal station varen gratis veerpontjes af en aan naar onder meer de Buiksloterweg, het IJ-Plein en NDSM.
 • Je kan losse kaartjes aanschaffen aan de automaten in de (metro)stations, in de tram (aan het loket) of bij de buschauffeur. Ben je van plan om vaker het openbaar vervoer te nemen, dan is het misschien wel voordeliger om een GVB-dagkaart te kopen, volgens een aantal dagen naar keuze. Vergeet bij zowel het in- als uitstappen niet om je kaartje in- en uit te checken!
 • Ben je van plan om veel musea te bezoeken? Dan zal een I Amsterdam City Card je het voordeligst uitkomen. Naast gratis toegang tot tientallen musea, profiteer je ook nog eens van gratis openbaar vervoer binnen Amsterdam.

Reizen rond Amsterdam

 • Met de Sprinter-trein van NS of met een regionale bus van R-Net sta je in een mum van tijd buiten de stad.
 • Tip: Koop een Amsterdam & Region Travel Ticket, geldig voor één, twee of drie dagen. Met deze kaart geniet je gedurende de gekozen geldigheidsperiode van gratis trein, tram, bus en metro in de metropoolregio Amsterdam.
 • Of kies er misschien voor om een fiets te huren. Wees wel voorzichtig op de baan, daar het fietsverkeer in Amsterdam vaak nogal vrij druk en chaotisch kan zijn.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Amsterdam?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip in Amsterdam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Amsterdam met meer dan 87 bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Amsterdam.

Amsterdam

Gratis reisgids Amsterdam downloaden


Geschreven door

Xavier Samyn

- 30 november 2022 - P.Huisman

Mooi actueel overzicht! Jammer dat jullie weinig over de gentrificatie wijk A’dam Noord hebben opgenomen!

- 29 november 2022 - Eliane

We zijn nog niet in Amsterdam geraakt. Er worden alvast plannen gemaakt. De gids zorgt er mee voor dat we kunnen bekijken hoe een city trip ook duurzaam en sustainable kan zijn. Dank daarvoor. We geven de tips ook verder door.

- 29 november 2022 - Luc Cosyns

Terug nieuwe plaatsen leren kennen. Dank u.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?