11 x typisch Albanese gerechten die je moet proeven op reis in Albanië

11 x typisch Albanese gerechten die je moet proeven op reis in Albanië

4 januari 2024 in Albanië2 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Albanië? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Albanië

Ben je van plan om binnenkort naar Albanië op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Albanese keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Albanese eetcultuur en de Albanese gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Fërgesë

Fërgesë is een van de meest traditionele Albanees gerechten, een absolute must om eens uit te proberen dus! Je kan het gerecht best vergelijken met een stoofpotje dat voornamelijk bestaat uit tomatensaus, knoflook, groene paprika's en kwark. Fërgesë wordt geserveerd met brood en wordt het liefst gegeten wanneer het is afgekoeld.

RONDREIS: Proef deze traditionele Albanese gerechten tijdens je rondreis door Albanië.

  1. Flija

Flija, ook wel bekend als fli, komt merendeels voor in de regio's van Noord-Albanië. Het is een eenvoudig crêpe-achtig gerecht met een knapperige textuur aan de bovenkant en een zachtere textuur aan de onderkant.

Om Flija te maken, worden de pannenkoeken eerst een voor een op een speciale metalen schijf (genaamd "sac") gebakken. Vervolgens op elkaar gestapeld met een laagje boter, room of yoghurt ertussen. De lagen worden vervolgens in de oven of boven hete kolen gebakken tot ze een krokante, gouden korst vormen. Flija wordt meestal geserveerd met kaas of yoghurt.

  1. Pispili

Als het gaat om typisch Albanees eten, mag Pispili zeker niet op de lijst ontbreken. Pispili is een heerlijk maisbrood gevuld met spinazie of prei. Meestal wordt er yoghurt bij geserveerd omdat het voor sommigen iets te droog kan smaken. De dikte van de Pispili hangt af van waar je bent in Albanië.

  1. Patëllxhane të mbushur

Een traditioneel Albanees gerecht dat gevulde aubergines betekent. Het gerecht omvat aubergines die worden doorgesneden en uitgehold, waarna de holtes worden gevuld met een mengsel van gehakt vlees, vaak een combinatie van rundvlees en varkensvlees, rijst, uien, tomaten, paprika, knoflook en verschillende kruiden en specerijen. De gevulde aubergines worden meestal gebakken of gestoofd tot ze gaar zijn. Het is een smaakvol en stevig gerecht dat veel voorkomt in de Albanese keuken.

  1. Byrek

Byrek, oftewel burek of borek, is een heerlijke taart van meerdere lagen filodeeg gevuld met groenten (bv. tomaten, spinazie, ...), vlees (bv. gehakt) of kaas. Je kan het gerechtje zowel warm als koud eten op elk moment van de dag. Je kan het zo goed als in iedere bakkerij of restaurant vinden. Dit hartig gebakje is niet alleen populair in Albanië maar ook in andere delen van de Balkan en het Midden-Oosten.

TIP: Proef deze lekkernij bij je bezoek aan Dürres. Tijdens deze traditionele Albanese foodtour leer je meer over de Albanese keuken en proef je de traditionele Albanese Byrek.

  1. Petulla

Petulla is een traditioneel Albanees gefrituurde oliebol dat vaak als ontbijt of tussendoortje onderweg wordt gegeten. Om petulla te maken, wordt het deeg in kleine, platte rondjes gerold en vervolgens in hete olie gebakken tot ze goudbruin en krokant aan de buitenkant zijn. Het wordt meestal warm geserveerd, al dan niet met een topping naar of vulling naar keuze. Petulla is een populaire snack die je kan vinden in lokale bakkerijen, cafeetjes en verschillende eetkraampjes door het hele land.

  1. Tavë kosi

In Albanië is in yoghurt gebakken lamsvlees een zeer geliefd gerecht. Het is algemeen bekend in de hele Balkan als "Elbasan tava", genoemd naar de Albanese stad waar het vandaan kwam. Het gerecht wordt meestal bereid door lamsvlees te marineren in een mengsel van knoflook en kruiden en het vervolgens in een ovenschaal te bakken met yoghurt en rijst.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Albanië.
  1. Trileçe

Trileçe is een populair dessert in Albanië en andere landen in de Balkanregio. De naam "Trileçe", verwijst naar het feit dat het is gemaakt met drie verschillende soorten melk: verdampte melk, gecondenseerde melk en gewone volle melk. Om Trileçe te maken, wordt een biscuitgebak gedrenkt in een mengsel van de drie soorten melk, waardoor het een rijke en romige textuur krijgt. De cake wordt dan afgetopt met slagroom of een karamelsaus en soms gegarneerd met vers fruit of gehakte noten.

  1. Speca të mbushura

Speca të mbushura is een van de meest verrukkelijke Albanese gerechten! Het bestaat uit gevulde paprika's en kan je in zo goed als ieder restaurant vinden op het menu. Gewoonlijk worden de paprika's gevuld met rijst, maar sommigen voegen gehakt lamsvlees of tomaten toe. Dit wordt warm geserveerd, vaak met fetakaas, yoghurt of dhallë. Verwacht je aan een pittig gerechtje!

  1. Qofte

Qofte is de Albanese variant van de typische Griekse gehaktballetjes. Qofte zijn gemaakt van runder- of lamsgehakt en gekruid specerijen zoals knoflook, ui, peterselie en paprika. Inmiddels vind je verschillende varianten van qofte, waaronder qofte të fërguara (gebakken gehaktballen), qofte të skuqura (gegrilde gehaktballen) en qofte të mbushura (gevulde gehaktballen). Je kan het eten als tussendoortje, door een salade, of gedopt in yoghurt, met brood.

  1. Shëndetli

Shëndetli is gemaakt van geroosterde rode paprika's die worden geschild en vervolgens tot een pasta worden gepureerd. De pasta wordt op smaakt gebracht met wat knoflook, olijfolie en soms azijn of citroensap. Nadien wordt het mengsel op een knapperig broodje gesmeerd, en geserveerd als een smaakvolle bijgerecht (of tussendoortje). Shëndetli is een populair gerecht in Albanië, vooral in het zuiden van het land, waar het vaak wordt geserveerd als onderdeel van een meze-schotel.

  1. Maak kennis met de Albanese keuken

De Albanese keuken heeft veel gemeen met andere mediterrane eetculturen. Olijfolie, fruit, groenten en vis zijn de basisingrediënten, vooral langs de kust. Gastvrijheid is nauw verbonden met de Albanese cultuur en eten speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Albanezen. Bezoekers worden vaak uitgenodigd om samen met de lokale bevolking te eten en te drinken. Je zal merken dat het eten in Albanië verschilt in het noorden, de centrale regio's en het zuiden.

  • In Albanië is een licht ontbijt gebruikelijk. Een typisch ontbijt bestaat meestal uit brood met boter, kaas, jam en yoghurt; thee en koffie zijn onmisbaar.
  • De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag voor Albanezen. Je krijgt vaak vleesgerechten op je bord, vooral langzaam bereid vlees. Ook salades zijn gebruikelijk.
  • Het avondeten is meestal een lichtere maaltijd, zoals sandwiches of verschillende kleinere gerechten. Seizoensgebonden eten met veel vers fruit, groenten, kruiden en noten is de norm.

Voor de zoetekauwen onder ons

Taarten, zowel hartig als zoet, zijn onmisbaar in de Albanese keuken. In elke stad en elk dorp vind je banketbakkerijen. Ook fruitgebak zoals Kanojet, Kadaif, Baklaba, Petulla en Pandispanje moet je zeker uitproberen. Vruchtenjam wordt vaak verwerkt in verschillende desserts en wordt geserveerd als smaakmaker bij diverse maaltijden.

Proef ook Zupa, een veel voorkomend nagerecht dat bestaat uit laagjes koekjes of biscuit met banketbakkersroom. Andere specialiteiten zijn Tollumba, dat is gefrituurd deeg (zoals donuts) met een laagje citroenachtige siroop eromheen, en het heerlijke Ashure, een mengsel van granen, noten en vers en gedroogd fruit dat vooral gegeten wordt tijdens islamitische feestdagen.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete digitale reisgids Albanië voor je uitgewerkt met de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden van het land. Download je gratis reisgids Albanië hier.

Albanië

Gratis reisgids Albanië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 maart 2024 - Sevkija

Boreq moet je proeven Albanië is zeer mooi leuk land want ik ben ook van Albanië toevallig 😁

- 1 juni 2023 - Rene Decorte

Italiaans is de 2e taal

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?