Premium

Nieuwpoort wandelroute: langs bijzondere plekjes van Stad tot Bad

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Nieuwpoort wandelroute: langs bijzondere plekjes van Stad tot Bad

  • Startpunt: Westendelaan, Nieuwpoort
  • Eindpunt: Langestraat, Nieuwpoort
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 11,5 km
  • Duur: 4 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk
  • Toeristische dienst Nieuwpoort

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Promoties Vlaamse kust 2 tot 5 dagen

Promoties Vlaamse kust 2 tot 5 dagen

Verschillende promoties in Oostende en Nieuwpoort van 2 tot 5 dagen. Bijzondere arrangementen zoals een shopping 2-daagse met butlerservice. een 3-daagse Oostende met ontbijt en streekbierenpakket voor € 99 p.p.

Wandelen langs hoogtepunten van Nieuwpoort-stad naar Nieuwpoort-bad

Wandel van Nieuwpoort-stad naar Nieuwpoort-bad

Nieuwpoort, een stad met een rijke geschiedenis die reeds begon in 1163 en doorspekt is van legendes zoals die van Jeanne Panne en Jan Turpin. Je wandelroute start aan de IJzer met het imposante monument van Albert I om vervolgens het centrum in te duiken. Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog zijn hier nooit veraf.

Via de vismijn gaat het naar de twee kilometer lange wandelpromenade langs de havengeul. Je wandelt tussen groen en water met als apotheose het staketsel dat je toelaat honderden meters in zee te stappen zonder natte voeten. Nieuwpoort heeft heel wat pleinen gerenoveerd en je doet de drie mooiste innovaties aan met deze wandelroute.

Indien je dit wenst kan je met de tram terugkeren naar het begin. Maar wie te voet terugkeert, maakt gebruik van rustige wegen door een villawijk en komt vervolgens via speciaal aangelegde fiets- en wandelpaden in het centrum aan. Het contrast is groot tegenover de gezellige drukte op de wandelpromenade en de zeedijk. Kortom het is genieten voor iedereen: de rustige wandelaar, de rolstoelgebruiker, ouders met kinderen, levensgenieters even goed als gedreven stappers.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Nieuwpoort? Bekijk onze favoriete hotels en B&B's in Nieuwpoort.

Belgische kust

Download je gratis preview reisgids Belgische Kust

Nog meer in de volledige reisgids Belgische Kust

Ontdek de Belgische kust via 5 uitgewerkte stadswandelingen, 4 luswandelingen in de natuur die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden.  Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Nieuwpoort: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Enkele hoogtepunten tijdens je wandeling

De uitgelezen plaats om het verhaal van de onderwaterzetting te vertellen is het impressionante Koning Albert I-monument. Dit is de plaats waar de loop van de Duitse invasie van België in 1914 gemarkeerd staat.

Onder het monument, ligt ter ere van de slachtoffers van WOI, het Westfront. Nieuwpoort heeft hier een interactief bezoekerscentrum ingericht waar je je kan verdiepen in de geschiedenis van de oorlog. Een hoogtepunt van je bezoek is zeker de projectie van het tot leven gewekte IJzerpanorama, oorspronkelijk een schilderij van 115m lang bij 15m hoog.

Dixie Dansercoer is in Nieuwpoort geboren maar vertrok in 2007 uit Nieuwpoort richting Antarctica met de Euronav Belgica. ‘De Poolreiziger’ is een werk van de Nieuwpoortenaar Freddy Cappon en staat aan het begin van de wandelpromenade. Er zit heel wat symboliek in het kunstwerk: een man op de ski’s zijn bagage voorttrekkend, eenzaam in het ingebeelde landschap, alleen met zijn gedachten, zijn gevoelens, … Kortom, hier wordt de eenzaamheid van de man weergegeven.

Het hoekgebouw 'White Residence' was vroeger het Grand Hôtel. Dit voormalig hotel is nu een beschermd gebouw. Kijk vooral eens naar de fraaie decoraties, de balkons, balusters, de mooie motieven.

Wat verderop ligt De Barkentijn, gebouwd in Normandische stijl en daardoor uniek aan de Westkust. Het vakwerk is wel niet echt. Niet alleen de voorgevel, is in deze stijl maar ook de achter- en zijgevel. Ooit stond op dezelfde plek tussen 1868 en 1914 een grote villa van de familie Crombez maar deze werd platgebrand in WOI. Nu is het gebouw in gebruik als vakantiecentrum.

Het kleurrijke uitzicht van Le Vent Souffle Où Il Veut zal je zeker niet ontgaan tijdens je wandeling. ‘Le vent souffle où il veut’ of ‘de wind blaast waar hij wil’ is de naam van het kunstwerk van Daniël Buren. Honderd vlaggenmasten met daaraan evenveel windhanen vormen het imposante kunstwerk dat zelfs zichtbaar is voor de bemanning van de boten die in en uit de geul varen. Wanneer je tussen de masten wandelt, krijg je een heel ander zicht op het kunstwerk dankzij de verschillende kleurtjes.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

192 ervaringen

- 9 januari 2024 - marc

Steeds fijne en complete wandelingen.

- 5 augustus 2023 - SCHOL ERIK

Ziet er veel belovend uit. ga volgend weekend met zonneschijn, voor een paar dagen alles uitproberen.

- 2 juni 2021 - Debosscher Rita

Heel duidelijke informatie en leuk om deze uitgestippelde routes te doen ! Gewoon super !

- 8 maart 2019 - Saskia Callewaert

Mooie wandeling, de andere kant van Nieuwpoort en niet het drukke toeristische gedeelte,

- 22 februari 2019 - Agnes/Lucienne Boyen

Tof deze uitgestippelde wandeling. Je verkent plaatsen die je anders zo direct niet zou aandoen. Super.

Download je gratis preview reisgids Belgische Kust

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?