13 x mooiste bezienswaardigheden in Veere en het Veerse Meer: wat zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Veere en het Veerse Meer: wat zien en doen?

24 januari 2024 in Zeeland10 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Veere en rond het Veerse Meer + verblijftips

Veere is een klein stadje aan het Veerse Meer dat je een mooie uitstap kan opleveren. Veere heeft gezellige straatjes met leuke terrasjes en prima restaurants maar vooral een verrassend aantal bezienswaardigheden die groot zijn van omvang én groots van culturele waarde. Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek? Ontdek hieronder alvast een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Veere en rond het Veerse Meer.

Inhoud artikel

  1. Wandel door het centrum van Veere

Het pittoreske centrum van Veere is op zich niet zo groot maar wel gezellig. Op een paar uurtjes heb je de topbezienswaardigheden wel al gezien. Het centrum is nog erg authentiek en wordt omringd door mooie hofjes, traditionele huizen en gebouwen met een rijke geschiedenis. Wandel er door de smalle straatjes naar het gezellige stadsplein en bewonder de topbezienswaardigheden. Neem plaats op een van de sfeervolle terrasjes en geniet van de sfeer in dit Zeeuwse stadje. Zeker niets missen tijdens je bezoek? Download dan zeker onze stadswandeling Veere.

  1. Campveerse Toren

De Campveerse Toren is van oorsprong een halfronde verdedigingstoren van een vestingwal opgetrokken begin 1500 om de haven te verdedigen. Maar er werden sporen gevonden van versterkingen die nog twee eeuwen ouder waren. Inmiddels werden twee vleugels aangebouwd. Reeds in 1540 werd de toren ingericht als een herberg en dat is het vandaag nog steeds. Je kan er ook terecht voor een lekkere lunch of diner in het klassiek ingerichte restaurant met prachtig uitzicht op het water.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in de Campveerse Toren? De herberg biedt accommodaties op verschillende locaties bij het Veerse Meer. De meeste accommodaties bieden uitzicht op het Veerse Meer. Boek je verblijf hier.

  1. Veerse haven

Veere heeft tijdens de middeleeuwen een directe verbinding gehad met de zee. De welvaart die Veere opbouwde had het grotendeels te danken aan de handel over zee. Halfweg de 15de eeuw was er al veel handel en visserij maar het hoogtepunt zou bereikt worden vanaf 1541 toen Veere de rechten kreeg om er Schotse wol te mogen opslaan. Nog tot de 17de eeuw zou Veere een belangrijke speler blijven omdat het belangen had in koopmansverenigingen zoals VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie), WIC (West-Indische Compagnie) en Noordse Compagnie.

De haven van Veere ligt aan de Kaai en heeft een sfeervolle kade vol met historische panden met karakteristieke gevels. Daarnaast liggen hier ook de eeuwenoude stadswallen, waar je overheen kan wandelen. Onderweg kom je langs enkele bankjes en verschillende informatieborden met fragmenten die je meer uitleg geven over de geschiedenis van de stad. Wandel via de Koningin Beatrixbrug naar de andere kant van de haven, vanwaar je een prachtig zicht hebt op de oude stad.

TIP: Wil je graag lekker dineren met een uniek zicht op de haven? Reserveer een tafeltje bij restaurant De Werf, lekker tafelen met een prachtig zicht erbij.

  1. Schotse Huizen

De Schotse Huizen op de Kaai nummer 25 en 27 getuigen van de bloei in de wolhandel tussen Schotland en Veere. In deze karakteristieke huizen woonden kooplieden. ‘Het Lammeken’ (25) toont een lam op de gevel. De link met wol is overduidelijk. Het huis dateert uit 1539. De afbeelding op de gevel van nummer 27 lijkt niet alleen maar verwijst ook naar een struisvogel, vandaar de naam ‘de Struijs’, eveneens uit de 16de eeuw.

Door een huwelijk van een dochter van de Schotse koning James I met Wolfert VI van Borselen in 1444 kwam er Schotse inmenging in Veere. Bijna een eeuw later kreeg Veere het stapelrecht om de Schotse wol op te slaan. Gaandeweg ontstond in Veere een Schotse kolonie. Toen tijdens de 19de eeuw de plannen bestonden om de huizen te slopen werden ze door particulieren gered. ‘Het Lammeken’ door een particulier die het later aan het Rijk der Nederlanden schonk. Bij goed weer kan je een kijkje nemen op het tuinterras van de horecazaak die je er nu kan vinden.

WANDELTIP: Wil jij ook de mooiste plekjes van Veere ontdekken? Download hier onze stadswandeling Veere.

  1. Museum Veere

Benieuwd naar de geschiedenis van Veere? Breng dan een bezoekje aan het Museum Veere. De permanente collectie van het museum toont hoe de handelsrelatie van Veere met Schotland tot stand kwam, bleef en uiteindelijk uitdoofde. Je ziet er het verhaal van de Schots-Veerse handelscontacten in beeldende kunst, portretten, voorwerpen enzoverder.

Er is ook aandacht voor lokale klederdracht in de ruimte van ‘het Walchers Costuum’. Ook wisselende exposities met werken van Veerse kunstenaars. De originele beelden van de heren en vrouwen van Veere uit 1518 die eeuwenlang in de nissen van het stadhuis stonden, zeven in totaal, kregen een veilig onderkomen in een ruimte van de Schotse Huizen. Meer info op de website.

  1. Stadhuis van Veere

Het laatgotische stadhuis met het peervormige dakgedeelte heeft vandaag niet meer als dusdanig die functie. De Veerenaren moeten voor de administratie naar het verder gelegen Domburg. Sinds maart 2015 is het stadhuis opnieuw toegankelijk na renovatie als onderdeel van het Museum Veere.

  • Op de rijkelijk versierde gevel zie je in de nissen normaal gezien kopies van beelden van de heren en vrouwen van Veere staan (de adellijke familie Van Borsele Van Bourgondië aan wie Veere heel wat te danken heeft).
  • De originele beelden uit 1518, gemaakt door Michiel Ywijnsz uit Mechelen, zijn te vinden in een beeldenzaal van de Schotse Huizen.
  • In de spitse toren hangt een carillon waarvan de oudste klokken uit begin van de 18de eeuw dateren.

De beker van Karel V

De plannen werden getekend door Andries Keldermans van het architectengeslacht uit Mechelen (België). Op het eerste verdiep bevindt zich de trouwzaal die nog als dusdanig gebruikt wordt. De achter glas opgeborgen vergulde zilveren beker door Karel V in 1548 geschonken aan Maximiliaan van Egmond is het pronkstuk.

Later kwam die in het bezit van Maximiliaan van Bourgondië, heer van Veere die de beker aan de stad schonk. Het beeldje op de top van het deksel stelt de god Mars voor die het schildwapen van Veere in de hand houdt. De inboedel van het stadhuis werd gekocht door Willem van Oranje in 1581. Zodoende is er de band met het koningshuis gekomen.

  1. Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk

Een van de blikvangers van dit Zeeuwse stadje, is de laatgotische Onze-Lieve-Vrouwekerk (of simpelweg de Grote Kerk). Wat doet een zo’n imposante kerk in dit kleine Veere? De aanvang van de werken was in 1479, maar die werden stopgezet in 1521. Daarom is de westtoren niet voltooid volgens het oorspronkelijke idee. De Vlaamse architectenfamilie Keldermans (Anthonie opgevolgd door zoon Rombout) stond in voor de plannen. Deze kerk was eigenlijk te groot voor Veere. Veel kerkschatten gingen verloren ten tijde van de reformatie.

De Grote Kerk kende een bewogen geschiedenis

Dan werd de kerk ook nog eens verwoest door een brand in 1686, was er stormschade in 1800, beschoten door de Engelsen in 1809 en nadien een tijdlang verwaarloosd. Daarnaast heeft de kerk ook verschillende functies gehad. Zo deed ze onder meer dienst als opslagplaats, paardenstal, overdekt voetbalveld, feestzaal, militair hospitaal, noodstal voor gered vee bij de watersnoodramp van 1953.

Pas rond 1970 kreeg de kerk een opwaardering. Vanaf dan vonden er geen samenkomsten van protestanten meer plaats. De kerk wordt nu gebruikt voor tal van culturele evenementen (concertopvoeringen, tentoonstellingen, beurzen, …). Tegenover de kerk staat een waterput uit 1551. Regenwater van het dak van de kerk werd hier opgevangen en aangewend voor drinkwater en spoelwater voor de wol. Je kan de kerk dagelijks bezoeken van 11u tot 17u.

RONDREIS: Wil je graag op roadtrip door Zeeland? Bekijk dan zeker onze rondreis door Zeeland, langs de mooiste dorpjes en steden.

  1. De Stenen Beer

De Stenen Beer is een merkwaardig bouwsel dat er kwam in opdracht van de Franse keizer Napoleon. Het is de gemetselde verbinding bovengronds die het water van een gracht afscheidde van het Veerse Meer. De doorsteek ondergronds is een gang met kasseien belegd. Wanneer je door de tunnel wandelt, zie je nog enkele schietgaten.

Wat was de rol van Napoleon in Veere?

Deze opmerkelijke passage door de Stenen Beer heeft Veere te danken aan de kleine keizer. Op de oude omwallingen uit de 16de eeuw liet Napoleon in 1810 versterkingen aanbrengen. De Engelsen hadden namelijk Veere aangevallen een jaar voordien. Veere was toen onder Frans bewind. Engeland zag echter het nutteloze van de strijd in en riep de troepen terug. Veere bleef zo onder de Franse knoet van Napoleon, eigenlijk zijn broer want die kreeg de titel van Koning van Holland.

Om zich beter te beschermen tegen vijandelijke aanvallen, liet Napoleon in Veere militaire verdedigingsbouwwerken uitvoeren. De Fransen zouden nog tot in 1814 Veere blijven bezetten. Toen zette zich de zwanenzang in van het Napoleon bewind, de Fransen dropen af en het eiland Walcheren werd ingelijfd bij het koninkrijk Nederland.

  1. Molen de Koe

Molen De Koe is een witte, ronde stenen kolenmolen die dateert uit 1909. Eerder stond op deze plek een grondzeiler die is afgebrand. Jammer genoeg kan je de molen niet vanbinnen bezichtigen, maar de molen op zich is zeker een bezoekje moeite waard. Je kan de charmante molen vinden net buiten het centrum van Veere. Via een wandeling over de stadswallen, kan je tot aan de voet van de molen komen.

  1. Breng een bezoekje aan Oma’s Snoepwinkel

Een van de populairste winkeltjes in Veere is ongetwijfeld Oma’s Snoepwinkel (bekijk de ligging). Het ouderwetse snoepwinkeltje zit gevestigd in een van de historische panden in het centrum van Veere en verkoopt het lekkerste oud-Hollandse snoepjes. Het assortiment bestaat uit wel 100 verschillende snoepsoorten, waaronder de echte ulevellen, kaneelstokjes, stroopsoldaatjes en zoethout. Ga zeker eens een kijkje nemen in het winkeltje en grabbel erop los!

  1. De stadsput van Veere

Tegenover de Grote Kerk kan je de sierlijke Stadsput, of de Cisterne van Veere zien staan. Dit is de enige stadsput met dit formaat en deze vorm die je nog kan vinden in Nederland. De stadsput met kenmerkend puntdak dateert uit 1551 en werd gebouwd voor de Schotse kooplieden die klaagden over de slechte watervoorziening in de stad waardoor zij hun wol niet kon wassen. De stadsput werd voorzien van regenwater dat via het dak van de Grote Kerk werd opgevangen. De Cisterne heeft Veere nog tot 1938 voorzien van water.

  1. Watertoerisme op het Veerse Meer

Het Veerse Meer is een kunstmatig gecreëerd meer door afsluiting van de Noordzee in het westen door het Veerse Gat (1961). Dit gebeurde in het kader van de Deltawerken. Oostelijk is er de afsluiting van de Oosterschelde door de Zandkreekdam. Het betekende voor vissers uit Veere het einde van hun activiteiten.

Het meer bestaat uit brakwater en is een gegeerde plek voor het watertoerisme. Er wordt volop gedaan aan zeilen, surfen, waterskiën, kanoën, duiken en sportvissen. De totale lengte is zo’n 22 kilometer. Een aantal eilandjes liggen in het meer. Op sommige plaatsen is het meer 25 meter diep.

VERBLIJFTIP: Aan de rand van het Veerse Meer kan je overnachten in Roompot Dome in Het Camperveer waar je verschillende luxe watervilla's en appartementen kan huren. Meer info en boeken.

  1. Relaxen op het strandje van het Veerse Meer

Op een mooie zomerdag kan je even lekker ontspannen op het Veerse strandje aan het Veerse Meer. Het Bastionstrand werd aangelegd in 2012 voor de recreatie aan het Veerse Meer. Na een bezoek aan Veere kan je hier even uitblazen en misschien wel een zonsondergang meepikken.

Nog meer zien van Veere? Maak een wandeling in Veere langs de trekpontjes, een leuke manier om het stadje van op afstand te zien en op een leuke manier de overkant te bereiken.

  1. Wat is de ligging van Veere op de kaart?

  1. Waar overnachten in Zeeland?

Op weekend of rondreis door Zeeland en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Zeeland.

  • Yerseke: Vakantiehuis Vieverdwas - Yerseke is een charmant vakantiehuis op wandelafstand van het strand. Het vakantiehuis biedt een aangename tuin, barbecuefaciliteiten en een terras. Meer info en boeken.
  • Philippine: Of verblijf in het charmante natuurhuisje in Philippine. Het vrijstaande vakantiehuis is voorzien van alle gemakken en garandeert je een onvergetelijk verblijf in Zeeland! Het huisje is elegant ingericht met hier en daar wat antieke meubels. Een fijn plekje met uitzicht op de weidse polder. Meer info en boeken.
  • Middelburg: Rijksmonument Hotel de Sprenck bevindt zich in het centrum van de stad en is gevestigd in een monumentaal pand uit 1904. Je overnacht in ruime, moderne kamers en 's ochtends wordt het ontbijt geserveerd in de karakteristieke serre. Meer info en boeken.
  1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 november 2023 - Franky Dubois

De reisgids is een goed startpunt om de reis te plannen. Ter plaatse komen er natuurlijk nog nieuwe inzichten en aanpassingen ...

- 16 juli 2023 - Agnes Maes

We deden de voorgestelde wandeling. Die was echt heel tof. Mijn echtgenoot was mee met een scootmobiel (hij kan niet meer stappen). De musea waren echter niet toegankelijk en onderweg werden we ook met trappen geconfronteerd en moesten we wat zoeken hoe we de wandeling verder konden zetten. Tip: trappen en te steile hellingen op de wandeling aangeven + toegankelijkheid van musea.

- 26 februari 2023 - A. Vers

Mooi plaats met veel monumenten. Het is helaas een ramp hoe het hier geregeld is met parkeren. Dus kom op de fiets of laat de plaats links liggen.

- 22 februari 2023 - A.Schouten

geweldig mooi stadje gezellig fotogeniek

- 24 februari 2022 - Julien Lambert

Votre guide semble très intéressant à consulter . Malheureusement mes connaissances en néerlandais ne me permettent pas de bien profiter de toutes les informations.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?