5 x mooiste bezienswaardigheden in Domburg: wat zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

5 x mooiste bezienswaardigheden in Domburg: wat zeker zien en doen?

22 juli 2022 in Zeeland1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Domburg + tips

Domburg staat bekend als dé mondaine badplaats van Zeeland. Het stadje is altijd graag bezocht geweest door vorsten, prinsen, rijkere burgers en later kwamen kunstenaars. Wanneer je Domburg betreedt of binnenrijdt, zal je dat ook opmerken aan de stijl van sommige huizen.

In Domburg kwamen eind 19de en begin 20ste eeuw vaak gasten op bezoek om er te baden. Niet zomaar in zee, maar in kuurcentra. Daarvan zijn er nog een paar overgebleven. Je vindt hier en daar ook beeldjes of monumenten. Benieuwd naar deze stad? Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden in Domburg.

Inhoud artikel

 1. Plein ‘t Groentje

Het valt niet meteen op, maar op het groen pleintje staat een borstbeeld van dokter Mezger (1838-1909). Deze arts uit Amsterdam volgde zijn vrouw en kwam zo in Domburg terecht. Hij legde er de basis om Domburg te laten uitgroeien tot een badkuuroord. Hij had de beter begoede klasse onder zijn patiënten en hij behandelde ze met massages. Daarna kwam de badcultuur pas echt op gang.

 1. Hoge Hill

De Hoge Hill is letterlijk een hoge duintop van waar zich een mooi panorama ontvouwt. Je kan de duintop bereiken via de 87 treden of je neemt de makkelijkere weg rónd de heuvel. In beide gevallen krijg je boven een zicht om ‘waauw’ te zeggen.

Op een bordje lees je dat je bij helder weer de trekpleisters van Walcheren kan zien: de vuurtoren van Westkapelle, de Lange Jan toren van Middelburg, de Grote Kerk in Veere, Cadzand Bad en dus ook een deel van de ‘Plage Belge’. Oriëntatiestenen helpen je mocht je het noorden kwijt zijn.

 1. Badpaviljoen en Villa Sylva

Vóór je bij het Badpaviljoen komt, passeer je een villa. Hier verbleef vaak een Roemeense koningin, Elisabeth. De naam Carmen Sylva is het pseudoniem van de koningin waaronder ze schreef. Naar verluidt was de plek aan de voet van deze villa een geliefkoosde plek voor Piet Mondriaan waar hij zat te schetsen.

Naast de Villa Carmen Sylva prijkt het Badpaviljoen. Je ziet meteen waarom hier ooit koningen en prinsen logeerden. Op een infobord lees je kort de geschiedenis van het paviljoen. Vandaag de dag is het een druk bezocht restaurant, met daarboven enkele appartementen.

 1. Nehalenniabank

Nehalennia wordt geen echte Romeinse godin genoemd maar een inheemse beschermgodin. Zij was de beschermvrouw van zij die op de Noordzee waren. Verder dan het huidige grondgebied van Zeeland werd zij niet vereerd. Zij word altijd afgebeeld met vruchten in de schoot en een hondje aan haar zij.

Achter het beeld zie je 3 grafzerken, monumenten ter nagedachtenis van de bevrijding op Walcheren bij de Slag om de Schelde in november 1944. Er is een grafzerk uit Gibraltar, Noorwegen en België.

 1. Een geliefde plek bij kunstenaars

Kunstenaars werden vooral in het begin van de 20ste eeuw aangetrokken door het speciale licht aan de kust dat je nergens anders in Zeeland zou vinden. Dat wouden wij natuurlijk met eigen ogen zien. Wanneer we een bezoekje brachten aan Domburg, keken we naar de lucht en het licht en vonden dat er misschien wel een grond van waarheid in zit.

Je vindt verschillende infoborden in de duinen die verwijzen naar Piet Mondriaan (1872-1944) die, omdat hij in Domburg verbleef, het stadje op de wereldkaart zette. Ook Jan Toorop (1858-1928) heeft hier enkele jaren gewoond en liet zich inspireren door het licht van Domburg. Hij maakte tekeningen en litho’s vooral.

Tijdens je bezoek aan Domburg kan je de Mondriaanroute van 5 kilometer wandelen. De wandeling brengt je langs de mooiste plekken van Domburg en toont de badplaats zoals Mondriaan die zag.
 1. Natuurgebied de Manteling

Trek je beste wandelschoenen aan en breng een bezoekje aan het natuurgebied de Manteling. Dit natuurgebied beslaat ruim 700 hectare en ligt tussen Oostkapelle en Domburg. Het is de ideale plek voor een mooie wandel- of fietstocht te maken of je kan er ook een namiddagje paardrijden. Het landschap van de de Manteling is sterk afwisselend en bestaat uit prachtige stranden en duinen. Het is een van de weinige plekken waar je kan zien hoe duinen op een natuurlijke wijze ontstaan en veranderen.

 1. Waar overnachten in Domburg?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Domburg.

 • Het 3-sterrenhotel Wilhelmina is gevestigd in een klassiek herenhuis op wandelafstand van het strand in het charmante Domburg. Het bijzonder stijlvolle hotel laat zich karakteriseren als een eigentijds en zeer comfortabel hotel. Hier word je gegarandeerd van een heerlijke ontbijt, goede service en een uitstekende locatie! Meer info en boeken.
 • Hotel Bommeljé is een gezellig familiehotel met een huiselijke sfeer en biedt moderne kamers. Vanuit het hotel kan je mooie wandelingen maken over het strand en door de duinen. Meer info en boeken.
 • B&B Hotel Villa Vida biedt moderne accommodatie met uitzicht op de tuin en een gezellig balkon. Na een heerlijke nachtrust kan je genieten van een continentaal of vegetarisch ontbijt. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 april 2021 - Aartje Brust

Fijne gids , Domburg prachtig plaatsje met lieflijke huisjes ! Schitterend badhotel aan zee, je kan er ook golven. Vuurtoren prachtig, leuke winkeltjes en fijne visboer Dicht bij zee prachtige stranden mooie duinen, Fijne fietspaden! Veel natuur en mooi oud bos! Kortom Domburg een aanbeveling waard om op vakantie te gaan!,

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?