Santa Maria Gloriosa dei Frari basiliek bezoeken in Venetië: alle info voor je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 5

Santa Maria Gloriosa dei Frari basiliek bezoeken in Venetië: alle info voor je bezoek

29 maart 2022 in Venetië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Santa Maria Gloriosa dei Frari

De basiliek Santa Maria Gloriosa dei Frari is een eeuwenoude kerk die er langs buiten weinig indrukwekkend uitziet, maar binnenin enkele wereldberoemde schilderijen en graftombes bewaart. Je kan hier een van de meesterwerken van de renaissanceschilder Titiaan en zijn graftombe bezoeken.

Lees alles over je bezoek aan de basiliek Santa Maria Gloriosa dei Frari in Venetië.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de basiliek Santa Maria Gloriosa dei Frari

De basiliek Santa Maria Gloriosa dei Frari dateert uit 1338. De bijhorende klokkentoren, een zogenaamde campanile, werd in 1396 toegevoegd aan de kerk. De hele kerk werd opgetrokken uit bakstenen in gotische stijl. Door de eeuwen heen werden renovatiewerken uitgevoerd.

STADSWANDELING: Met onze stadswandeling door Venetië kom je alvast langs het Gallerie Dell’Accademia en veel meer andere topbezienswaardigheden in Venetië.

 1. De Santa Maria Gloriosa dei Frari basiliek van Venetië bezoeken

De buitenkant van de basiliek nodigt misschien niet meteen uit tot een bezoekdoor zijn eenvoudige buitengevel, maar de binnenkant zal je met verstomming slaan. In Venetië is kunst nooit veraf, en dus ook niet in deze basiliek. Er hangen hier fantastische kunstwerken en mooie glas-in-loodramen die de moeite waard zijn te bezichtigen.

Madonna di Ca’Pesaro

De meeste bezoekers komen voor een van Titiaans beroemdste schilderijen: Madonna di Ca’Pesaro. Titiaan was een toonaangevende schilder uit de Venetiaanse renaissanceperiode. Het werk werd geschilderd tussen 1519 en 1526. Dit werk van Titiaan was destijds uniek omdat Maria niet centraal op het schilderij afgebeeld werd.

Maria staat rechts op het schilderij, voor een zuil, maar trekt wel meteen de aandacht van de kijker. Titiaan gebruikte die atypische positie om een dynamiek te creëren in het schilderij die ongewoon was voor die tijd. Links van Maria zie je de knielende bisschop Jacopo Pesaro en een lezende Petrus.

Graag nog meer kerken bezoeken? Ontdek hier onze selectie favoriete kerken en kathedralen in Venetië.

Andere kunstwerken die je hier kan bezichtigen

 • In het midden van de sacristie hangt een opvallende triptiek van Giovanni Bellini uit 1488. Het werd geschilderd in opdracht van de later heilig verklaarde Pietro Giacomo da Pesaro.
 • De kerk werd verder ook aangekleed met indrukwekkende beelden en je ziet er ook veel nauwkeurig houtsnijwerk.
 1. Grafkamers van de basiliek

Het opvallendste element van de hele basiliek is de marmeren piramide. Het is het graf van de Venetiaanse gelauwerde beeldhouwer Antonio Canova. Het was Canova zelf die de piramide heeft ontworpen en laten bouwen, maar oorspronkelijk als graf voor de toen al beroemde schilder Titiaan. Wanneer Canova overleed, beslisten zijn leerlingen om het hart van de beeldhouwer in de piramide te begraven.

Ook Titiaan werd later in de basiliek Santa Maria Gloriosa dei Frari begraven

Je vindt zijn graf recht tegenover de piramide. Het was Titiaans wens om zijn schilderij Pièta boven zijn tombe te hangen, maar dat werd door de kerk geweigerd. Je kan dat schilderij vandaag bewonderen in de Gallerie Dell’Accademia in Venetië. Verder kan je in de kerk nog de graven bezoeken van de componist Monteverdi en de graven van twee doges, dat waren de staatshoofden van de Republiek Venetië.

 1. Praktische info voor je bezoek aan Santa Maria Gloriosa dei Frari

 • De basiliek Santa Maria Gloriosa dei Frari bevindt zich aan het plein Campo dei Frari in de wijk San Polo. Je zal de klokkentoren van de basiliek meteen opmerken.
 • De basiliek ligt aan het water bij een schilderachtig bruggetje.
 • De basiliek Santa Maria Gloriosa dei Frari is iedere dag geopend van maandag tot zaterdag van 9u tot 18u en zondag van 9u tot 13u.
 • Je kan je toegangstickets kopen bij de ticketbalie aan de ingang van de basiliek. Het is niet mogelijk om vooraf online tickets te boeken.
REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.
 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?