Dorsoduro bezoeken in Venetië: wat zeker zien en doen in deze gezellige en kunstzinnige wijk

Volledige reisgids kopen voor € 5

Dorsoduro bezoeken in Venetië: wat zeker zien en doen in deze gezellige en kunstzinnige wijk

21 maart 2022 in Venetië0 reacties

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Dorsoduro wijk

Venetië kennen we allemaal als een stad vol geschiedenis, gondels en hordes toeristen. In de wijk Dorsoduro leer je echter een nieuwe kant van Venetië kennen. In deze kunstzinnige, hippe wijk vloeien oud en nieuw samen tot een erg interessant geheel. Je kan er kunstmusea en eeuwenoude kerken bezoeken, maar je wandelt er ook tussen studenten en Venetianen die er hun dagelijkse leven leiden.

Benieuwd naar deze gezellige wijk? Ontdek hier alles over je bezoek aan Dorsoduro.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de wijk Dorsoduro

De wijk Dorsoduro is het zuidwestelijke deel van Venetië. Het is niet de oudste wijk van de stad. Ooit was het niet meer dan een zandbank die boven het zeewater uitstak. De Venetianen noemden die zandbank ‘dorso duro’, wat letterlijk harde rug betekent. Toen Venetië groeide, werd ook dit eiland al snel bebouwd.

Vandaag heeft Dorsoduro een heel eigen karakter. Er komen veel toeristen naar Dorsoduro om de kunstmusea te bezoeken die hier gevestigd zijn. Dorsoduro wordt vaak omschreven als een ietwat aparte, kunstzinnige wijk. Dat komt vooral omdat je hier de universiteit van Venetië vindt en er dus veel studenten rondwandelen. Je vindt in Dorsoduro uitstekende restaurantjes en heel wat leuke bars.

 1. Dorsoduro in Venetië bezoeken

Dorsoduro bevindt zich aan de andere kant van het Canal Grande ten opzichte van het San Marcoplein, het toeristische hart van Venetië. Daardoor is het hier meestal iets rustiger dan in de rest van Venetië. We zetten de belangrijkste bezienswaardigheden in Dorsoduro in deze blogpost even voor je op een rijtje.

VERBLIJFTIP: Ben je op zoek naar een aangenaam verblijf in de Dorsoduro wijk? Verblijf in het appartement van Gondolieri Terrace- Dimora Italia Collection met gezellig terras en uitzicht op de stad. Meer info en boeken.

 1. Campo Santa Margherita

Het plein Campo Santa Margherita is het studentikoze hart van Venetië. Je kan er plaatsnemen op een bankje en er het dagelijkse, Venetiaanse leven gadeslaan. Er staan elke voormiddag gezellige marktkraampjes waar je vooral vis kan kopen, maar ook groenten en andere lokale lekkernijen zijn er vertegenwoordigd. Je ziet er heel wat locals hun inkopen doen. Het is een plek waar je je een echte Venetiaan waant.

 1. Peggy Guggenheim Collection

De kunstcollectie van Peggy Guggenheim wordt tentoongesteld in het Venetiaanse stadspaleis Palazzo Venier dei Leoni. Ze woonde er tot haar dood in 1979. Daarna werd het prachtige gebouw en de kunstcollectie zelf opgenomen in de Guggenheim Foundation. Vandaag kan je het paleis en de wereldberoemde kunstwerken binnenin zelf bewonderen.

De Peggy Guggenheim Collection is het drukst bezochte kunstmuseum van Venetië. Er wordt moderne kunst tentoongesteld, een opvallende afwisseling na alle historische, religieuze kunst die je in de rest van Venetië ziet.
Er hangen topwerken van onder andere Picasso, Dali, Magritte, Pollock, Chagall, Ernst en Miró. Elke schilder waarvan je ooit al hebt gehoord is hier met andere woorden vertegenwoordigd.

TICKETS: Wil je ook graag dit museum bezoeken? Boek je ticket voor het Guggenheim Museum in Venetië vooraf online. Het Guggenheim Venetië is erg populair en er kunnen dan ook wachtrijen zijn. Met dit ticket kan je de wachtrij voorbijsteken en meteen de kunst gaan bewonderen.

 1. Gallerie dell’Accademia

De Gallerie dell’Accademia is een kunstmuseum waar je topwerken van Venetiaanse schilders kan bewonderen. Het museum bestaat uit 24 kamers waarin je de Venetiaanse kunstgeschiedenis van de 14e tot de 18e eeuw doorloopt. Er hangen werken van onder andere Giorgione, Titiaan en Veronese. Mis zeker het beroemde schilderij ‘Feestmaal in het huis van Levi’ niet. Het is hét Italiaanse schilderij in renaissancestijl.

Deze Gallerie dell’Accademia was onderdeel van de Accademia di belle arti, de Venetiaanse kunstacademie. Die organisatie richtte zich niet alleen op het beschermen van kunst, maar ook op het onderwijzen van nieuwe schildertalenten. Het merendeel van de schilderijen die je in het museum ziet hangen, werden geschonken door de schilders als lesmateriaal.

 1. Punta della Dogana

Het uiterste einde van de wijk Dorsoduro wordt ingenomen door de Punta della Dogana, een oud gebouw waar ooit de Venetiaanse douane gezeteld was. Vandaag is het een kunstmuseum waar vooral moderne kunstwerken van internationale artiesten worden tentoongesteld, het omgekeerde van de Gallerie dell’Accademia dus. Een leuke uitstap voor kunstliefhebbers.

 1. Kerk van San Pantalon

Tijdens een reisje naar Venetië krijg je veel schilderijen te zien, maar de plafondschildering in de kerk van San Pantalon was onze favoriet. Het hele plafond is er op een adembenemende manier beschilderd. Maar liefst 40 afzonderlijke schilderijen werden hier samengevoegd tot één geheel. Wanneer je onder de koepel staat, lijkt het alsof je recht de hemel in gezogen wordt en alle heiligen je er staan op te wachten. Bijzonder indrukwekkend!

 1. Chiesa di San Sebastiano

De Chiesa di San Sebastiano is absoluut een bezoekje waard. Deze kerk werd gebouwd in de 16e eeuw. De kerk wordt vooral bezocht door kunstliefhebbers. De Chiesa di San Sebastiano wordt namelijk omschreven als het onofficiële museum voor de schilder Paolo Veronese. Je kan hier werken van hem bewonderen op alle muren van de kerk en zelfs op het plafond. De schilder kwam hier zelf ook vaak naar de kerk.

STADSWANDELING: Met onze stadswandeling door Venetië kom je langs talloze topbezienswaardigheden in Venetië.

 1. Chiesa di Gesuati

De kerk van Santa Maria del Rosario, beter bekend als de Chiesa di Gesuati, was ooit de kerk van een religieuze orde die opgeheven werd in 1666. Daarna werd de kerk gebruikt door de Dominicanen. De kerk werd in de 18e eeuw helemaal gerenoveerd in rococo-stijl en voelt iets sierlijker aan dan de andere kerken in Venetië. Bovendien moet je de kerk meestal niet delen met andere toeristen. De plafondfresco’s zijn van de hand van Tiepolo en er hangt ook een werk van Tintoretto.

We raden je vooral aan om naar de Chiesa di Gesuati te gaan om er de boot te nemen naar de overkant van het water: het Canale della Giudecca. Het is een brede kade waar je rustig langs het water kan wandelen. De Chiesa di Gesuati ligt aan het kanaal en ziet er erg pittoresk uit vanaf de overkant.
 1. Squero di San Trovaso

Een van de bekendste plekjes in Dorsoduro is de Squero di San Trovaso. Het is namelijk de scheepswerf waar de typische Venetiaanse gondels gerepareerd worden. Al sinds de 17e eeuw maakt, onderhoudt en repareert men hier de gondels. Als je geluk hebt, zie je enkele gondels liggen. Er worden ook begeleide rondleidingen georganiseerd, maar daarvoor moet je contact opnemen met de Squero di San Trovaso zelf.

 1. Santa Maria della Salute

De Basilica di Santa Maria della Salute bevindt zich vlakbij het Guggenheim-museum van Venetië. Het is een barokke kerk die opvalt dankzij de unieke, achthoekig vorm. De grote koepel ziet er nog indrukwekkender uit langs binnen dan langs de buitenkant. Neem dus zeker eens een kijkje. Cultuurliefhebbers zullen de 12 schilderijen van Titiaan hier zeker weten te appreciëren.

 1. Scuolo Grande del Carmini

De Venetiaanse scuole waren broederschappen die het sociale leven in middeleeuws Venetië vormgaven. Elke scuola (en dat waren er veel) had een eigen kerk en deed aan liefdadigheidswerk. De scuole waren rijk en hadden een enorme invloed. De beroemdste is de Scuola Grande di San Rocco, maar ook deze Scuolo Grande del Carmini is een bezoekje waard. De ruimtes werden prachtig aangekleed en uitgebreid versierd. Je kan hier bijzondere fresco’s en indrukwekkende schilderijen zien hangen.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

 1. Waar bevindt zich de wijk Dorsoduro in Venetië?

De wijk Dorsoduro ligt in het zuidwesten van Venetië. Het ligt aan de overkant van het toeristische hart van de stad, de wijk San Marco. Je bereikt Dorsoduro via de Ponte dell’Accademia. Ten zuiden van Dorsoduro ligt het eiland Giudecca, waar je langs de mooie kade kan wandelen.

 1. Hoe kan ik de wijk Dorsoduro het beste bezoeken?

Je kan Dorsoduro uitstekend op je eentje bezoeken, maar met een gids zie je dingen die je zelf nooit zou opmerken. We raden je daarom deze tour door Dorsoduro aan. Je duikt de alternatieve wijk Dorsoduro in met een Venetiaanse gids met wie je buiten de toeristische paden treedt.

Deze privétour door Dorsoduro zit echt vol verrassingen en de gids doet je Venetië in een heel nieuw, eigentijds daglicht zien. Je bezoekt enkele weinig bekende bezienswaardigheden en passeert natuurlijk ook de mooiste, historische plekjes.

TOUR: Wil jij ook graag deze wijk bezoeken met een gids? Boek je tickets voor een rondleiding door de Dorsodurowijk online.

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?