Ballonvaart maken in Cappadocië: tips + waar je luchtballon vlucht boeken?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ballonvaart maken in Cappadocië: tips + waar je luchtballon vlucht boeken?

28 december 2023 in Turkije0 reacties

Ballonvaart maken in Cappadocië: alle info & tours + waar boeken?

Een van de meest iconische ervaringen in de sprookjesachtige regio Cappadocië, en zeker een beeld dat bij velen opkomt als je aan dit gebied denkt, zijn ballonvaarten. Dit is dé uitgelezen manier om de grootsheid van de bizarre rotsformaties en het buitenaardse landschap te ervaren.

In deze blogpost geven we je alvast alle informatie en tips bij het maken van een ballonvaart boven Cappadocië + boek je ballonvaart op voorhand online.

Praktische info & tickets voor je ballonvaart in Cappadocië

Reisgids
AdresDe meeste vluchten zijn in de valleien rond Göreme, er zijn er echter ook in de Soganli Valley.
Tickets
  • Prijzen voor ballonvluchten variëren per seizoen, hoeveel passagiers per ballon en de extra's die je krijgt voor, tijdens of na de vlucht (€ 99 tot € 180) (bestel je ticket hier online)
Bestel hier je tickets online
Verblijven
Ballonvluchten

Inhoud artikel

  1. Ballonvaart maken boven Cappadocië, unieke ervaring

In een luchtballon over het sprookjesachtige landschap van Cappadocië vliegen? Dat geeft gewoon een magisch gevoel. Vanuit de lucht kan je de verbazingwekkende rotsformaties, magnifieke landschappen en andere attracties bekijken. Dit is een van de meest bijzondere excursies in Turkije en een ervaring die je altijd zal bijblijven.

Hoe verloopt een ballonvaart in Cappadocië?

Wil jij ook een vlucht met een luchtballon maken in Cappadocië en ben je benieuwd wat je hier juist van mag verwachten? Hou er wel rekening mee dat er inmiddels verschillende tours worden aangeboden waardoor deze lichtjes van elkaar kunnen verschillen.

  • Zet je wekker de dag voordat je een ballonvaart gaat maken. Ballonvaren is een activiteit die voornamelijk in de vroege ochtend plaatsvindt, dus dat wordt vroeg opstaan. Afhankelijk van het seizoen en zonsopgang is dit tussen 4u en 6u30.
  • Je wordt voor zonsopgang bij je hotel opgepikt om naar het vertrekpunt te rijden.
  • Eenmaal bij de bestemming, zie je met eigen ogen hoe men de ballon opblaast met hete lucht. Dit is eigenlijk al een leuke ervaring op zich.
  • Wanneer de ballon volledig opgeblazen is en de belangrijkste voorzorgsmaatregelen genomen zijn, kruip je in de mand. Ja hoor, dat kruipen mag je best letterlijk nemen.
  • De ballon stijgt stilletjes aan op en je bent vertrokken voor zo’n tot 45 tot 90 minuten (afhankelijk van jouw type ballonvaart).
  • Welke kant je op vliegt, hangt volledig af van de wind. De piloot kan hier en daar wat bijsturen door hoger of lager te vliegen en met de windstromingen mee te vliegen.
  • Gedurende de ballonvaart geeft je gids ook nog wat interessante informatie mee over de streek en de plekken waar je overvliegt.
  • Vergeet natuurlijk ook niet te genieten van het adembenemende uitzicht over de valleien met de magische zonsopgang op de achtergrond.
  • Indien je een ballonvaart hebt geboekt met een leuke extra, zal je hiervan kunnen genieten voor, tijdens of na de ballonvaart. Denk maar aan een ballonvaart voorafgaand met een lekker ontbijtje, champagne tijdens de vlucht of een diner na de landing.
  • Na de landing kan je nog nagenieten met een glaasje champagne (wordt door de meeste organisaties aangeboden) en krijg je nog een certificaat als herdenking aan de vlucht.
  • Nadien word je teruggebracht naar je accommodatie en kan je nog even uitrusten of meteen je rondreis door Cappadocië verder zetten.

Boek je ballonvaart hier

  1. Wat is de beste periode voor een ballonvaart?

Om een ballonvaart in Cappadocië te plannen is het natuurlijk handig om te weten in welke periode je jouw bezoek het beste inplant. Een ballonvaart kan je zowat het hele jaar door boeken. De beste tijd voor een luchtballonvaart is bij zonsopkomst of bij zonsondergang. Dan is het landschap van Cappadocië des te spectaculairder en lijkt het wel alsof je boven een sprookjesachtig decor hangt te zweven.

  • Welk seizoen boek je het best? Dat is geheel persoonlijk, ieder seizoen heeft zo zijn eigen charme.
  • De zomerperiode is de drukste (en vaak ook de duurste) periode voor een luchtballonvaart te maken, dus vermijd je deze periode beter.
  • In de winterperiode kan je genieten van een prachtig besneeuwd landschap.
  • Wil je zeker zijn dat je ballon zal opstijgen? Dan wordt het aangeraden om je ballonvaart te boeken in de periode tussen mei en oktober wanneer de minste neerslag valt.

Houd rekening met slechte weersomstandigheden

Let op: de ballonvaarten kunnen het hele jaar door geboekt worden maar het moet echter wel goed weer zijn. Bij slecht weer (hevige windstoten, ..) is het namelijk onmogelijk om te vliegen. Mocht je toch een ballonvaart geboekt hebben en de vlucht kan niet doorgaan wegens slechte weersomstandigheden dan kan je deze proberen te verzetten naar een andere dag (in samenspraak met de organisaties).

  1. Waarmee rekening houden bij een ballonvaart in Cappadocië?

  • Hang je cameratoestel goed vast zodat je hem niet verliest.
  • Vroeg opstaan is de boodschap!
  • Afhankelijk van jouw gekozen tour, duren de ballonvaarten gemiddeld tussen de 45 minuten en 1u30.
  • De mand in-en uitkruipen is al een beleving op zich. Je draagt hiervoor best comfortabele sportschoenen of wandelschoenen, slippers of schoenen met een dunne zool zijn afgeraden. Hoge hakken al zeker.
  • Neem voor alle zekerheid een trui of jasje mee om over je schouders te leggen. In de ochtend kan het best fris zijn (ook in de zomer).
  • Maak je geen zorgen, ballonvaarten zijn veilig. Net als vliegtuigen zijn de ballonnen geregistreerd bij de luchtvaartautoriteit en worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid. Je kan dus met een gerust hart instappen. Neerstorten is zo goed als onmogelijk, de ballon zakt gewoon naar de grond.
  • Natuurlijk zijn ballonvaarten afhankelijk van het weer, reserveer daarom best voor je eerste dagen dat je in Cappadocië bent. Wanneer een vlucht niet doorgaat, kan je deze dan omboeken een latere dag.
LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Cappadocië.
  1. Hoeveel kost een ballonvaart in Cappadocië?

Jammer genoeg hangt er een prijskaartje aan zo’n ballonvaart vast. De prijzen voor een ballonvaart kunnen verschillen, maar de gemiddelde prijs ligt tussen de €99 en €200 per persoon voor een uurtje vliegen. De kostprijs is natuurlijk afhankelijk van jouw type ballonvaart. Zo kan je kiezen voor een gewone standaard ballonvaart zonder of een ballonvaart inclusief champagne, hoteltransfer, etc.

Daarnaast hangt de prijs ook af van de periode waarin je de ballonvaart boekt (zomer is meestal de duurste periode), de organisatie en met hoeveel mensen je in zo’n mand past. Er zijn inmiddels tientallen organisaties die deze attractie aanbieden dus we raden je aan om op voorhand even te vergelijken. Bekijk hier alvast het aanbod ballonvaarten in Cappadocië.

Tips om zo goedkoop mogelijk een ballonvaart te boeken

  • Zorg ervoor dat je bij een erkende organisatie boekt, die je ballonvaart wilt verzetten wanneer die van jou geannuleerd wordt door slechte weersomstandigheden.
  • Boek je ballonvaart in Cappadocië via GetYourGuide vanaf € 99. Hiermee heb je het voordeel dat je op voorhand kan reserveren en tot 24 op voorhand gratis kan annuleren.
  1. Wat zijn de beste plekken om luchtballonnen te spotten?

Ben je op rondreis door Cappadocië of verblijf je enkele nachten in deze prachtige streek? Dan is het ook zeker de moeite waard om eens een dag (extra) vroeg op te staan en de ballonnen boven de valleien te zien zweven. Het perfecte plaatje om vast te leggen op je camera. We sommen hieronder de beste locaties voor je op de ballonnen in de lucht te spotten.

  • Een van de bekendste plekken is vanop het panoramische uitkijkpunt op de heuvel bij Göreme (bekijk ligging). Je kan het uitzichtpunt herkennen aan de rode Turkse vlag die op de top staat te wapperen. Houd er rekening mee dat dit uitzichtpunt erg populair is onder de toeristen.
  • Het uitzichtpunt in Love Valley (bekijk ligging). Dit is een van de plekken waar de luchtballonnen opstijgen of landen.
  • In de Red Valley kan je vanaf het uitzichtpunt (bekijk ligging) enkele luchtballonnen spotten.

Wat zijn de beste hotels vanwaar je ballonnen kan spotten?

Er zijn ook verschillende accommodaties vanwaar je zicht hebt op de luchtballonnen die boven de valleien zweven. Bekijk hieronder alvast enkele populaire adresjes.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste hotels in Cappadocië.
  1. Wat nog meer doen tijdens je vakantie in Cappadocië?

Een ballonvaart is één van de leukste en populairste activiteiten die je hier kan ondernemen maar er zijn nog heel wat andere excursies die je kan maken en plekjes die je kan bezoeken. Wij hebben alvast de leukste tours en excursies in Cappadocië voor je opgelijst.

  • Proef de lokale wijnen in Ürgüp. Cappadocië is een van de grootste wijnproducerende regio's van Turkije. Het Turasan-wijnhuis levert 60% van de Cappadocische wijnen, en biedt gratis rondleidingen en proeverijen in zijn uit de rotsen gehouwen kelder. Boek hier je wijntour bij Turasan Winery in Ürgüp.
  • Bezoek de ondergrondse steden als Derinkuyu, Kaymaklı en Gaziemir.
  • Bewonder het keramiek en aardewerk in de oude stad Avanos.
  • Wandel door de mooiste valleien van Cappadocië. Enkele van de must-see valleien zijn de Ihlara-vallei, de Love Valley, de Paşabağ-vallei en de Pigeon Valley.

ROADTRIP: Zelf deze sprookjesachtige regio verkennen? Met onze uitgestippelde roadtrip door Cappadocië kom je langs de mooiste plekjes, zo mis je niets.

  1. Waar overnachten in Cappadocië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats in een idyllisch decor voor je vakantie in Cappadocië? De beste en populairste plek om te verblijven is Göreme waar je talloze hotels met dakterrassen vindt. Daarnaast is het ook zeker de moeite om te overnachten in Avanos, Uçhisar en Ürgüp. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Cappadocië.

  • Göreme: Henna Hotel-Adults Only is een klein en rustiek hotel in het stadscentrum van Göreme. Het charmante hotel biedt traditioneel, landelijke ingerichte kamers met hoge plafonds. Na een heerlijke nachtrust kan je genieten van een Turks ontbijtbuffet. Vanaf het terras heb je een weids uitzicht op de stad en de omgeving. Bij het hotelpersoneel kan je een excursie of bezoek aan het Turks bad boeken. Meer info en boeken.
  • Göreme: Lowbudget overnachten? The Dorm Cave By Travellers is een sfeervolle hostel die beschikt over met de hand uitgehouwen slaapzalen in grotten met stenen muren. 's Ochtends kan je de zon zien opkomen vanop het gezellige terras. Nadien kan je genieten van Turks ontbijt. Verder kan je gebruik maken van de gratis pendeldienst, fietsen of huurauto's en worden er verschillende tours aangeboden. Meer info en boeken.
  • Uçhisar: My Story Cave Hotel beschikt over ruime kamers, gratis privéparking, een leuke lounge, een lekker ontbijtje en service om tours en activiteiten te doen in de omgeving. Meer info en boeken.
  • Nevşehir: Narı Aşk Cave Hotel biedt ruime kamers en beschikt ook over een sfeervol restaurant, een gemeenschappelijke lounge, een aangename tuin en directe toegang tot de skipistes in Nevsehir. Iedere ochtend kan je genieten van een ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: onze ballonvaart in Cappadocië

Ben je benieuwd wat je mag verwachten bij een ballonvaart in Cappadocië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Göreme.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Cappadocië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Cappadocië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Cappadocië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Cappadocië.

Cappadocië

Gratis reisgids Cappadocië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?