Dé 8 x mooiste valleien in Cappadocië bezoeken? Alle info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 8 x mooiste valleien in Cappadocië bezoeken? Alle info, tips & tickets

7 januari 2024 in Turkije0 reacties

Overzicht met de mooiste valleien in Cappadocië + tips

De valleien in Cappadocië met hun bizarre rotsformaties en kleuren zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden in deze regio. Omringd door een prachtig landschap kan je je vergapen aan grotwoningen, indrukwekkende schoorstenen en uit rotsen gehouwen kerken en huizen.

De regio van Cappadocië bevat tientallen valleien, het is onmogelijk om ze allemaal te bezichtigen. Maak op voorhand een shortlist met welke valleien je het liefst wil bezoeken. In deze blogpost hebben wij alvast de mooiste valleien voor je opgelijst.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Cappadocië

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets4u15 vliegen naar Kayseri (rechtstreeks vanuit Luik) of Nevşehir, richtprijs € 129 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets of Momondo
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Kayseri naar het centrum, boek je ticket hier online € 10
eSim kaartKoop je eSim kaart: bel en surf goedkoop in Turkije, koop je eSim kaart online € 7
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenPakketreis boeken? Kijk bij Corendon (va. 341), TUI.nl (va. € 895) of bij Sawadee wandelvakantie (va. € 1419)
HuurautoIn Cappadocië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met ligging van de valleien in Cappadocië

  1. Ihlara-vallei

De Ihlara-vallei is een adembenemende kloof van 14 km lang, uitgesleten door de rivier. Deze prachtige plek ligt tussen Selime en het dorp Ihlara. De kloof is een must voor natuurliefhebbers. De rotsachtige kliffen en de door bomen omzoomde rivier zullen je zeker weten te verrassen, ideaal om na je wandeling een van de drijvende restaurants te bezoeken. Maar wat deze vallei extra opmerkelijk maakt, is het duizelingwekkende aantal oude rotskerken en ondergrondse woningen. De hele canyon ligt bezaaid met die historische bouwwerkern, grotendeels gebouwd door de Cappadocische Grieken tijdens de Byzantijnse periode.

Er zijn 16 van de 105 kerken in deze vallei opengesteld voor bezoekers. De meeste liggen niet verder dan een kilometer van Ihlara, in het zuiden.

Geschiedenis van de Ihlara-vallei

  • Het gebied werd een belangrijke grensprovincie in de 7e eeuw, toen de Arabische invallen in het Byzantijnse rijk begonnen. In de zachte tufsteen werden toen tunnels en kamers uitgehakt die grote, ondergrondse steden vormden. Zo kon het leven in alle rust worden verdergezet.
  • Toen de Byzantijnen tussen de 7e en 11de eeuw de controle over het gebied terug overnamen, ging de troglodietenbevolking terug bovengronds leven. Sindsdien houwden ze hun kerken uit in rotswanden en kliffen.
  • De kerken zijn niet alleen opmerkelijk omdat ze in de rotsen zijn uitgehouwen, maar ook vanwege hun kleurrijke en relatief goed bewaard gebleven schilderingen.

TOUR: Verken de Ihlara-vallei aan de hand van een leuke dagtocht. Wandel door de schitterende natuur van de Ihlara-vallei en bewonder de sprookjesachtige schoorsteenrotsformaties van Cappadocië. Daarnaast bezoek je ook de ondergrondse stad Derinkuyu en leer bij over de tradities van de lokale bevolking. Boek je tour hier.

Bezirhane-complex

Voordat je op weg gaat naar het zuiden om Ihlara te bereiken, maak dan even een korte tussenstop bij het Bezirhane-complex, een verbazingwekkend uit de rotsen gehouwen gebied met onder andere een binnenplaats en een kerk. (De kerk is privé-eigendom en mag niet worden betreden, maar de binnenplaats wel).

Verder naar het zuiden zal je nog veel meer kerken zien opduiken. De bekendste zijn de kruisvormige Ağaçaltı-kerk, de Sümbüllü-kerk, de Pürenliseki-kerk, de Kokar-kerk, de Yılanlı-kerk, de Karagedik-kerk, de Kırkdamaltı-kerk, de Direkli-kerk, de Ala-kerk, de Kemerli-kerk en de Eğri Taş-kerk.

Leuke tours in de Ihlara-vallei, ideaal om de omgeving te ontdekken met een gids

  1. Paşabağ-vallei

Niet ver van Çavuşin vind je de feeënschoorstenen van de Paşabağ-vallei. Dit is een gebied met bijzondere rotsformaties van tufsteen en vulkanische basalt, waarvan sommige zijn omgebouwd tot hotels.

Je moet entree betalen om dit gebied te bezoeken, samen met het openluchtmuseum Zelve. Het is een bezoek meer dan waard, maar houd er rekening mee dat het er erg druk kan worden. Verwacht dus niet dat je deze plek voor jezelf zal hebben.

TOUR: Boek hier een begeleid bezoek aan Göreme, Paşabağ, het openluchtmuseum Zelve, Lovevalley, de Devrent-vallei en meer.

  1. Fantasievallei (Devrent-Valley)

De Fantasievallei (Devrent-Valley) is bekend om zijn maanlandschap. De verscheidenheid aan grillige rotsformaties zal je zeker weten te verrassen. De Devrent-vallei, zoals deze plek ook bekend staat, verschilt sterk van de andere valleien in de regio. Het werd nooit door mensen bewoond en is dus alleen door de natuur gevormd.

Het gebied was ooit een binnenzee, maar door de uitbarsting van vulkanen droogde de zee op waardoor de vallei ontstond. Regen en wind erodeerden de lava tot de unieke formaties die we hier vandaag de dag zien. Als je je fantasie gebruikt kan je kamelen, slangen, dolfijnen, zeehonden, vogels, huizen en nog veel meer figuren herkennen. Daarom wordt de Devrent-vallei ook wel de Fantasievallei genoemd.

Dit is een uitstekende plek om terug onbegane paden in te slaan en het fantastische landschap van dichtbij te bewonderen.
  1. Openluchtmuseum Zelve

Openluchtmuseum Zelve is een historische grottenstad waar vroeger een grote en diverse gemeenschap woonde. Tot 1924 woonden christenen en moslims vredig samen in dit omvangrijke grotdorp vol religieuze schilderingen. Er zijn drie valleien in het Openluchtmuseum die je langs een aantal religieuze en wereldlijke kamers, woningen, stallen en het stadsplein voeren.

  • In de eerste vallei zie je schilderingen op het oppervlak van de rotsen. De fresco's zijn alles wat overblijft van de volledig ingestorte Geyikli Kilise (Hertenkerk). Er is ook een moskee die een prachtige minaret heeft en een kloostercomplex. Aan de overkant is er een metalen ladder die toegang geeft tot het in de rotsen uitgehouwen complex dat verbonden is met de tweede vallei.
  • In de tweede vallei zie je allerlei grotkamers en tunnels. Je kan ook de woningen verkennen, waarvan sommige meer dan één verdieping hebben.
  • En in de derde vallei kan je het pad volgen naar de Balıklı Kilise (Kerk met vissen). Dit is een uitgestrekt gebied, met talloze verborgen hoekjes en rustigere zijpaden die je kan verkennen.

Boek je begeleide tour hier

  1. Red Valley

Red Valley, dichtbij Göreme, heeft haar naam niet gestolen. De roodroze rotsen maken dit een van de populairste bezienswaardigheden in Cappadocië. Wat de vallei extra bijzonder maakt, zijn de door de mens gemaakte duiventillen en de oude kerken. Er is een panoramisch uitkijkpunt in de vallei dat geldt als een van de beste plaatsen om de zonsondergang te bekijken (bekijk ligging).

In de hele vallei kan je in de rotsen uitgehouwen kerken zien. De muren zijn versierd met fresco’s die nog steeds (deels) zichtbaar zijn op de stenen muren. Twee van de beroemdste kerken zijn Üzümlü Kilise (Kerk met druiven) en Üç Haclı Kilise (Drie Kruisen Kerk). Deze beide historische grotkerken zijn sprookjesachtige schoorsteenkerken, en binnen kan je enkele spectaculaire schilderingen zien die in goede staat verkeren. Het Meskendir-klooster en de Kolonlu Kilise (Zuilenkerk) zijn ook een bezoek waard als je de tijd hebt.

  1. Rose Valley

De Red Valley is verbonden met de Rose Valley (Güllüdere). Ook in Rose Valley vind je uitstekende wandelpaden om dit unieke gebied te verkennen. Wandel langs de roos-getinte bergkammen en bewonder de bizarre rotsformaties. Neem een kijkje bij de kerken Anna Johachim Kilisesi, Hacli Kilise en Direkli Kilise (Kolonlu).

TIP: Heb je dorst gekregen of ben je gewoon toe aan een korte pauze? Neem dan plaats op het terras van het kleine maar gezellige Star Box Cafe en geniet van het prachtige uitzicht over de rozenvallei.

TOUR: Verken het unieke landschap van Cappadocië terwijl je door de Sword, Love & Rose Valleys rijdt tijdens een onvergetelijke quadtour. Boek je Quad Safari door de Sword, Love & Rose Valleys hier.

  1. Love Valley

De Love Valley, aan de andere kant van Göreme, is een afgelegen bestemming met schilderachtige uitzichten en tevens de ideale plek voor zonsondergang. Elke morgen zie je er een ware armada van luchtballonnen overvliegen, zeker iets dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Cappadocië. De vallei staat bekend om zijn nogal fallische rotsformaties, maar er zijn ook veel andere interessante bezienswaardigheden te zien, zoals aardpilaren, grotwoningen en meer. Ook hier kan je heerlijk wandelen en de verbazingwekkende geologische en historische kenmerken van dichtbij bekijken.

TIP: Ga zeker iets drinken bij de gezellige espressobar bij het Love Valley Panoramic View (bekijk ligging).
  1. Pigeon Valley

Bij Uchisar ligt de Güverçinlik Vadisi, oftewel Pigeon Valley. In de loop der jaren zijn in de rotswanden van de vallei vele duiventillen uitgehouwen. Die structuren dienen als slaapplek voor de plaatselijke vogels. De uitwerpselen van de vogels in die duiventillen werden vervolgens gebruikt als meststof.

COMBITOUR: Bezoek de Love Valley én de Pigeon Valley aan de hand van een georganiseerde tour. Boek je tour hier.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Cappadocië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Cappadocië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Cappadocië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Cappadocië.

Cappadocië

Gratis reisgids Cappadocië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?