Bezoek natuurpark Sierra de Espuña & omliggende dorpjes

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezoek natuurpark Sierra de Espuña & omliggende dorpjes

11 april 2019 in Spanje2 reacties

Ontdek één van de mooiste en ongerepte natuurgebieden in het binnenland van de Spaanse provincie Murcia: het Parque Regional Sierra Espuña. Dit mooie natuurpark biedt tal van mogelijkheden om een dag vol actie te beleven. Je kan er wandelen, fietsen en klimmen op de vele rotswanden. Vergeet ook zeker niet de minder gekende dorpjes rondom het park te bezoeken. Weg van het toerisme, maar zeker de moeite waard en daarbij een perfecte mix van natuur en cultuur.

Inhoud artikel

  1. Sierra de Espuña: Groen en lokale pottenbakkers

Sierra de Espuña is een van de groenste gebieden van Zuid-Spanje en een must-see voor natuurliefhebbers! Je kan er wandelen, rondtrekken, paragliden en nog veel meer. Daarnaast vind je er ook heel wat archeologische sites en in de dorpen kan je kennis maken met de rijke lokale pottenbakkerstraditie en andere ambachten.

Heb je de tijd en energie, dan kan je hier ook klimmen tot een hoogte van zo’n 1400 meter om enkele bijzondere constructies te ontdekken. De lokale bevolking maakte sneeuwputten die tussen de 16de en de 20ste eeuw gebruikt werden om sneeuw en ijs te bewaren als bevoorrading voor de omliggende dorpen. Nu zijn deze structuren niet meer in gebruik, maar ze geven een fascinerend inzicht in deze verdwenen manier van leven.

  1. El Berro: Bergdorp van de Moren

El Berro is een rustig bergdorp. De ligging van het dorp moet met 2 natuurlijke grenzen afrekenen: de hoogte en de koude temperaturen. El Berro ligt op zo’n 600 meter boven de zeespiegel en temperaturen onder de 0°C komen geregeld voor in de winter. De oudste bewijzen van menselijke activiteit zijn Arabisch en daterend uit de 12de tot de 14de eeuw, toen de Moren over deze regio heersten. Tijdens een archeologische opgraving werden aan het einde van de 20ste eeuw Moorse huizen en een begraafplaats ontdekt.

Na de christelijke herovering van het dorp, zou het niet meer bewoond geweest zijn tot het begin van de 19de eeuw. Pas in de loop va de 19de eeuw ontstond het huidige dorp. Het leven was hier toen erg hard. Er was geen stromend water of elektriciteit en weinig werk. Water en elektriciteit bereikten eindelijk het dorp in de jaren 50 en dat betekende een volledige transformatie.
Vanaf 1994 vond het toerisme zijn weg naar hier. Er zijn hier misschien niet zoveel bezienswaardigheden, maar het is een super leuke en gezellige plek om rond te wandelen of een iets lekker te eten.

  1. Totana: Aan de voet van de Sierra de Espuña

Totana is vooral ontstaan door haar ligging aan de uitlopers van de Sierra de Espuña en kende een lange en interessante geschiedenis. De Ollerías-wijk was lang een van de belangrijkste pottenbakkerscentra op het Iberisch Schiereiland. Nu worden er tentoonstellingen gehouden en je kan er ateliers bezoeken.

Het Klooster van Santa Eulalia is een andere belangrijke bezienswaardigheid. De buurtbewoners kennen het als ‘La Santa’. Het barokke altaar en het cassettenplafond in Mudéjar-stijl, samen met de 17de-eeuwse schilderijen, maken dit tot een belangrijk onderdeel van het artistieke erfgoed van de streek.

Op de archeologische site van Bastida de Totana zie je de restanten van wat tijdens de bronstijd (4200 jaar geleden) ooit de machtigste stad van het Europese continent was. Er is een versterkt plein en er zijn woningen, graven en keramische voorwerpen die het leven in dit verre verleden toelichten. Bezoek ook zeker het uitzichtpunt Virgen Blanca waar je de natuur in haar volle glorie kan bewonderen.

  1. Aledo en de Torre del Homenaje

Aledo is een ander mooi bergdorp in dit prachtige gebied. De versterkte nederzetting bevindt zich op 800 meter hoogte in de Sierra Espuña. Ook Aledo geniet van een rijke geschiedenis, vooral dankzij haar rol in de oorlogen tussen de Moorse en christelijke ridders. Je vindt hier onder meer de indrukwekkende Torre del Homenaje, gebouwd door de Orde van Santiago, samen met de verdedigingsmuren die een intieme, historische sfeer creëren. Ook bijzonder is La Picota, de enige overblijvende schandpaal in deze streek.

Verder is Aledo ook geologisch gezien interessant. De rotsen waarop het dorp gebouwd werd, vertellen het fascinerende verhaal van het ontstaan van de bergen in dit gebied. Je wandelt hier over 20 miljoen jaar geologische geschiedenis.

  1. Waar overnachten tijdens je uitstap naar Sierra de Espuña?

Maak je een uitstap naar Sierra de Espuña en zoek je een geschikte plaats om te overnachten? Zoek voor een fijne overnachting naar accommodaties in de buurt van Lorca of Murcia. Boek jouw overnachting het best op voorhand, zodat je zeker bent van een goeie slaapplaats en een fijne ligging!

Booking.com

Wil jij ook niets missen tijdens je uitstap naar Sierra de Espuña?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je uitstap naar Sierra de Espuña en omliggende dorpjes? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Murcia & Valencia met uitgewerkte rondreis en verborgen mooie plekjes die je bovendien meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden laat zien (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Murcia Valencia downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 februari 2020 - André De Wispelaere

Praktische gids, duidelijk beschreven en interessant. Plezant om onbekende plekjes te ontdekken.

- 20 november 2019 - Helen Buwalda

Mooie gids met veel inspiratie. Mag best ook in boekvorm beschikbaar zijn.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?