Mula + omgeving bezoeken? Bezienswaardigheden en natuurparken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mula + omgeving bezoeken? Bezienswaardigheden en natuurparken

16 april 2024 in Spanje1 reactie

Maak je een daguitstap naar Mula? Neem er dan zeker ook de omgeving bij die je ongetwijfeld zal verrassen dankzij de vele fascinerende plekjes! Mula is een interessante bestemming voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis en cultuur van dit stukje Spanje. Daarnaast wordt Mula omringd door prachtige natuurplekjes waar je helemaal tot rust kan komen of een lange wandeling kan maken. Dit stadje en haar omgeving heeft voor elk wat wils. Om je te overtuigen, deel ik de mooiste bezienswaardigheden en natuurplekjes van het stadje en de omgeving!

Inhoud artikel

 1. Kasteel van de familie Vélez

Één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de overblijfselen van het kasteel van de familie Vélez dat in de 16de eeuw gebouwd werd, hoewel er reeds een ouder kasteel vermeld wordt door Al-Idrisi, een reiziger uit de 12de eeuw. Wat nu nog overblijft van het kasteel werd in de renaissancestijl gebouwd en ligt op een stuk rots. Het kasteel domineert de horizon met de oude stad genesteld aan de voet van de heuvel.

 1. Tamporadas

Mula is het meest bekend voor de trommelende processies, genaamd tamporadas, die hier elk jaar in de week voor Pasen gehouden worden. Deze levendige traditie is heel belangrijk in deze regio.

 1. Salto Del Usero

Salto Del Usero is een van de mooiste natuurplekjes in de regio. Het is zalig om er een duik te nemen en wat af te koelen vooraleer je je reis verderzet. Deze plek wordt gebruikt als binnenlands strand door lokale bewoners.

 1. Iglesia de San Miguel Arcángel

Ook interessant in Mula zijn enkele kerkelijke gebouwen in de stad, zoals de Iglesia de San Miguel Arcángel. Deze kerk bevindt zich op het hoofdplein, heeft 2 torens waaronder een klokkentoren en maakt deel uit van het logo van de gemeente. De kerk werd bijna volledig verwoest tijdens de Burgeroorlog maar werd heropgebouwd. Ze heeft een kapel waar de overblijfselen van San Felipe zouden liggen, die naar hier werden gebracht vanuit Sicilië in 1648. Er is ook een kunstmuseum met een kostbare collectie werken van de 16de tot de 20ste eeuw.

 1. De Mula-rivier

Net buiten Bullas valt de Mula-rivier door het travertijnlandschap naar beneden in 2 grote plassen, die door erosie over een tijdspanne van miljoenen jaren een kleine maar oogverblindend mooie, natuurlijke kloof gecreëerd hebben. Je kan makkelijk zien waarom deze plek zo populair is, maar verwacht niet dat je hier alleen zal zijn.

De zomer brengt gewoonlijk meer mensen naar hier, maar de grootste toeloop gebeurt op 23 juni tijdens de nacht van Bajada de la Mora, een ceremonie die hier al 225 jaar gehouden wordt. Het evenement verhaalt de legende van een Moorse prinses die zichzelf in de rivier gooide toen haar christelijke geliefde niet was komen opdagen voor een geheime afspraakje.

 1. Cehegín

In Cehegín vind je opnieuw tal van aanwijzingen over de rijke geschiedenis van de streek. Op 3 kilometer van Cehegín liggen de overblijfselen van de oude stad (Begastri), die zowel door de Romeinen als de Visigoten werd bewoond en tot de Moorse invasie ook een bisschoppelijke zetel was. De huidige stad is één groot heuveltopmonument. Maak zeker een wandeling door het middeleeuwse hart van de stad, dat haar lay-out te danken heeft aan de Arabische nederzettingen. Vergeet ook niet te genieten van de prachtige uitzichten vanop de Plaza de la Constitución op de vruchtbare vallei beneden.

Bezienswaardigheden in de stad zijn de kerken Santa María Magdalena, La Soledad en La Concepción, de 3 mooie paleizen Villar de Felices, Peña Jaspe, Palacete de los Duques de Ahumada, het Casa del Conde de Campillos, het Hospital de la Real Piedad en de Argus rivier die passeert langs het rode marmeren gebied van Cehegín.

 1. Caravaca de la Cruz

Caravaca de la Cruz is voor veel christenen een van de heiligste plekken ter wereld. Het is opnieuw een prachtige, historische stad, opgetrokken rond een kasteel dat voor de Tempeliers werd gebouwd. In 1232 zou de Moorse koning Abu Zeid zich hier tot het christendom bekeerd hebben, nadat hij zag hoe 2 engelen een kruis uit de hemel naar een priester brachten die in het kasteel gevangen zat, zodat hij een mis zou kunnen houden.

 1. Capilla de la Vera Cruz

Het was deze legende die in 1617 leidde tot de bouw van de Capilla de la Vera Cruz, een indrukwekkende kapel ter ere van het Heilige Kruis. De voorgevel bestaat uit prachtig rood marmer uit Cehegín.

Caravaca de la Cruz kreeg officieel haar ‘heilige’ status in 1998 door de toenmalige paus, Johannes Paulus II. Slechts 4 andere steden ter wereld—Santiago de Compostela, Santo Toribio de Liébana, Rome en Jeruzalem—hebben ook deze status. 2017 was een Heilig Jaar, met speciale erediensten en vieringen, die pas om de 7 jaar gehouden worden. Het volgende jubileumjaar is dus pas in 2024. Maar ook tijdens de andere jaren is hier altijd veel te zien en doen.

 1. Santuario de la Virgen de la Esperanza

Het Santuario de la Virgen de la Esperanza is een kerk, gebouwd op een heuvelrug. Volgens een lokale legende vond een herder die hier beschutting zocht in een grot een klein religieus beel van ‘Nuestra Señora de la Esperanza’. Toen de autoriteiten het beeldje probeerden te verhuizen naar één van de kerken in de stad, werd het plots enorm zwaar in verhouding met de grootte. Dit werd gezien als een teken dat de Heilige Maagd liever niet wilde verhuizen. Een groter, barok beeld werd naast het origineel geplaatst en beide worden hier vereerd sinds 1786. Deze plek is erg mooi gelegen, en heb je tijd, dan kan je hier in de buurt ook wandelen of fietsen.

 1. Cueva del Puerto

Ook de streek rond Calasparra heeft nog enkele bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Zo kan je de Cueva del Puerto bezoeken, die bijna 5 kilometer lang en 114 meter diep is, en daarmee de grootste grot in de regio Murcia is. Er zijn verschillende begeleide wandelingen, sommige ook met klank- en lichtspel, wat je de grotten op een bijzondere manier doet ontdekken.

 1. Cañón de Almadenes

Cañón de Almadenes, een mooi beschermd natuurgebied aan de bovenloop van de Segura-rivier, is één van de mooie natuurlandschappen van de Murcia-regio. De kloof is 11 kilometer lang, heeft een oppervlakte van 116 hectare, en staat bekend om de vele vogels die hier wonen. Je vindt hier niet alleen fauna en flora, maar ook heel wat historische sporen van menselijke bewoning. In de kloof liggen 2 sites die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan, Cueva de los Monigotes en Sima de la Serreta, met muurschilderingen en andere vondsten uit de koper- en bronstijd.

 1. Waar overnachten tijdens je uitstap naar Mula?

Maak je een uitstap naar Mula en zoek je een geschikte plaats om te overnachten? Er zijn in Mula niet zo heel veel plaatsen om te overnachten, maar je kan na je daguitstap wel een slaapplaats zoeken in de buurt. Zo zijn er bijvoorbeeld tal van fijne slaapplaatsen in Murcia te vinden. Boek jouw overnachting het best op voorhand, zodat je zeker bent van een goeie slaapplaats met een aangename ligging!

Booking.com

Wil jij ook niets missen tijdens je uitstap naar Mula?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je uitstap naar Mula? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Murcia & Valencia met uitgewerkte rondreis die je naar de kleinere en onbekende stadjes brengt zoals Mula en je bovendien meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden laat zien (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Download alvast je gratis preview reisgids.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Murcia Valencia downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 juni 2022 - Jolanda Remy-Dingemanse

Wij wonen sinds kort in de regio Alicante en deze gids is een fantastische manier om de omgeving te leren kennen. Ligt dus keurig uitgeprint naast me om steeds even in te kijken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?