Logar-valley: Alle info voor je bezoek aan de mooiste vallei van Slovenië

Volledige reisgids kopen voor € 10

Logar-valley: Alle info voor je bezoek aan de mooiste vallei van Slovenië

20 februari 2024 in Slovenië0 reacties

Ontdek alles over de prachtige Logar vallei, Logarska Dolina in Slovenië

Slovenië zit flink in de lift als vakantiebestemming. Dat is ook geen verrassing, het land combineert natuur met cultuur als geen ander en het is een budgetvriendelijke bestemming. Een van de allermooiste plekken in Slovenië is de Logar-vallei ook gekend als Logarska Dolina. Deze prachtige vallei - zo'n 60 km ten noord van Ljubljana - is uitgesneden door gletsjers waar eeuwenoude boerderijen op je liggen te wachten. Hier keer je helemaal terug in de tijd. We vertellen je graag alles over een van onze favoriete plekken in Slovenië.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 74 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met met bezienswaardigheden Logar Vallei

  1. Waarom de Logar-vallei bezoeken

De Logar-vallei is een van die plekken die moeilijk in woorden te vatten is. Je moet deze vallei niet alleen bezoeken voor het uitzicht op de bergen of voor de historische boerderijen, maar ook voor de sfeer die er hangt. Op weinig plekken kan je je nog perfect inbeelden hoe het leven er 200 jaar geleden uitgezien moet hebben, maar hier kan dat wel.

En ook de vallei zelf is bijzonder. De Logar-vallei heeft precies de juiste grootte heeft. Het vlakke gedeelte is niet te smal en niet te breed, wat de plek een gezellig karakter geeft. Het is waarschijnlijk ook daarom dat de Logar-vallei aanvoelt als een goedbewaarde tijdscapsule. De steile hellingen, de kale bergpieken en de honderden groentinten maken het plaatje compleet.

  • De Logar-vallei is ontstaan door een zich terugtrekkende gletsjer tijdens de laatste ijstijd. De vallei is 260 meter breed en 7 km lang.
  • De bergen rondom zijn meer dan 2000 meter hoog. Je ziet hier veel bomen, verschillende berghutten, rondgrazend vee en waterputten, maar ook enkele historische boerderijen.
  • Er is geen betere plek om de lokale specialiteiten te proeven, waarover hieronder meer.

Toegangsprijzen Logar-vallei

Het nationale park van de Logar valley is sommige delen van het jaar (hoogseizoen) te betalen, overzicht van de prijzen vind je hier. De vallei te voet of met de fiets bezoeken is altijd gratis.

  • Bromfiets/motor: 5 EUR
  • Auto: 7 EUR
  • Busjes: 8 EUR
  • Touringcars: 30 EUR

VERBLIJFTIP: Hotel Plesnik staat gekend om z'n comfortabele kamers en het wellnesscenter in het hotel met een zwembed en prachtig uitzich op de omgeving. Geniet er 's avonds in het restaurant van heerlijke Sloveense gerechten. Meer info en boeken

  1. Wandel het themapad door de Logar-vallei

Zoek je een meer ontspannen wandelroute, dan moet je het etnografische pad overwegen. Dit 7 kilometer lange pad doorkruist de hele Logar-vallei. Een enkele wandeling neemt 2 tot 3 uur in beslag. Het pad begint bij de ingang van de vallei en eindigt bij Slap Rinka. Wil je niet terugwandelen, zorg er dan voor dat je vervoer hebt geregeld voor de terugweg, je kan de route GPX hier downloaden.

LEESTIP: Wil jij ook de Logar vallei verkennen? Download onze gratis reisgids Slovenië en ontdek de mooiste plekjes van het land.

  1. Wandeling naar de waterval Rinka

De Slap Rinka is een schilderachtige waterval, omgeven door steile bergen en heel wat groen. Het is een waterval van maar liefst 90 meter hoog en is daarmee een van de hoogste van Slovenië.

Hoe de waterval Slap Rinka bezoeken?

  • De eerste en tevens de gemakkelijkste manier is om naar het einde van de vallei te rijden en daar te parkeren (zie ligging hier), waarna je een wandeling van slechts 20 minuten te wachten staat. Je vindt er ook een bar en verschillende faciliteiten, zoals toiletten.
  • Het pad is vrij steil en je moet over gladde rotsen, draag dus stevig schoeisel.
  • Sportievelingen kunnen er echter ook voor kiezen om de wandeling te beginnen bij de voet van de vallei bij Hotel Plesnik (zie ligging hier). Je doet er dan wat langer over en hebt betere uitzichten.
  1. Rij de Solčava Panoramic Road

Hoog boven de vallei slingert er een 21 kilometer lange weg om de bergen heen: de Solcava panoramische weg. Het is een van de absolute top bezienswaardigheden in Slovenië, naar onze bescheiden mening. De weg biedt majestueuze uitzichten op de Alpen en onderweg zijn er verschillende stops waar je via informatiepanelen meer leert over de regio. Zo krijg je bijvoorbeeld uitleg over de lokale tradities en hoe de vallei precies ontstaan is. Langs de Solcava-weg liggen ook boerderijen waar je plaatselijke producten kan kopen en je passeert een schilderachtige kerk.

Er zijn 3 delen van de panoramaweg, waarvan de belangrijkste begint bij de ingang van de Logar-vallei en eindigt bij Solcavska (of het tegenovergestelde). Weet wel dat dit niet de gemakkelijkste weg is om af te rijden. De weg is vaak smal en er is zelfs een deel dat nog niet verhard is. Langzaam rijden is dus de boodschap en hou vooral je blik op de weg gericht. We raden je aan om minstens twee uur voor dat circuit te voorzien.

Wie meer te weten wil komen over de Sloveense tradities moet zeker in Solčava een stop make bij het toeristische bureau Center Rinka.

EXCURSIE: Boek hier je daguitstap naar de Logar vallei vanuit Ljubljana.

  1. Maak de wandeling Koča na Klemenči jami

Een andere populaire wandeling is de wandeling van 10 km die boven de Logar-vallei uitkomt bij de Klemenci Jami-berghut. Ze serveren hier seizoensgebonden lunch, wat meteen ook dé reden is om hier naartoe te wandelen. Controleer wel openingstijden vooraleer je de wandeling aanvat en neem voldoende water mee. Het startpunt vind je hier, de route GPX kan je hier downloaden.

  1. Lunch in de boerderij Marjeta Štiftar

De historische boerderijen zijn een echte attractie op zich. Je keert er terug in de tijd en komt er te weten hoe de mensen hier al eeuwenlang leven. Vandaag leggen de meeste boerderijen zich toe op toerisme. Ze serveren er lokale kost om duimen en vingers bij af te likken zoals štruklji (opgerolde cake met kaas) en žlikrofi (dumpling met aardappelvulling). Een van de bekendste boerderijen voor een heerlijke maaltijd is Marjeta Štiftar.

Belangrijk om te weten: om de vallei binnen te rijden, moet je een dagprijs van zeven euro betalen. Blijf je overnachten in de vallei, dan moet je maar voor één dag betalen.
  1. Bezoek ook Robanov Kot

Even ten zuiden van de Logar-vallei ligt de gletsjervallei Robanov Kot. Het is eveneens een beschermd natuurgebied dat zeker een bezoekje waard is. Deze vallei dankt zijn naam aan de oude Robanboerderijen die al meer dan 800 jaar worden bewoond. Maak er een wandeling naar de boerderij Robanova planšarija, reken op 2u wandelen vanaf de parking van Tourist Farm Govc - Vršnik.

Het is een stuk minder toeristisch in Robanov Kot en de uitzichten moeten niet onderdoen voor die van de Logar-vallei. Bovendien slingert er hier, net als in de Logar-vallei, een mooie weg tussen de bergen. Je kan wel niet de hele weg met de auto afleggen. Het laatste stuk, naar de Mt Ojstrica, moet je te voet afleggen.

  1. Hoe bereik je de Logar-vallei in Slovenië?

Idealiter heb je een auto of busje

Je hebt een auto nodig om de Logar-vallei te bereiken en om de panoramische weg af te leggen, dé reden om deze vallei te bezoeken. Heb je dus geen eigen auto, dan raden we je aan om een auto te huren. Neem geen al te laag exemplaar, want er zijn een paar onverharde wegen die je moet trotseren, vooral op de panoramische passen. Je kan makkelijk een auto huren op elk van de grote luchthavens of in de binnenstad van Ljublana.

  • Eenmaal je de auto hebt, sta je snel in de Logar-vallei. Het duurt ongeveer 1u30 om hier vanuit Ljublana te komen.
  • Kom je vanuit het meer van Bled, dan moet je rekenen op een kleine 2 uur.
  • De afstanden zijn kort, maar omdat er geen snelwegen zijn (gelukkig misschien, want de uitzichten onderweg zijn verbluffend mooi), duurt het wat langer om de vallei te bereiken. Je bevindt je hier dicht bij de grens met Oostenrijk.
  • Vanuit Oostenrijk naar de Logar-vallei rijden kan via de Pavlič Pass (Paulitsch pas).

We sluiten af met nog een tip: Onderweg ligt Kamnik, een van onze favoriete stadjes in Slovenië. Klim naar de ruïnes van het oude kasteel en je zal meteen begrijpen waarom. Het contrast van de rode daken en de prachtige, groene bomen rondom levert fantastische plaatjes op. Bovendien hoef je Kamnik ook niet met al te veel andere toeristen te delen, een extra reden om hier even halt te houden op weg naar de Logar-vallei.

  1. Waar overnachten in de Logar valley?

Hotel Plesnik

Hotel Plesnik in de prachtige Logarska Dolina staat gekend om zijn schitterende natuurlijke omgeving en een populair verblijf voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Het hotel biedt comfortabele kamers en suites en er is een wellness in het hotel met een zwembed en prachtig uitzich op de omgeving. Geniet er 's avonds in het restaurant van heerlijke Sloveense gerechten. Meer info en boeken

Guesthouse Planinski Dom Majerhold

Planinski Dom Majerhold is een sfeervol berggastenverblijf met een prachtig zicht en leuke tuin. Er zijn zowel appartementen als kamers beschikbaar, 's morgens kan je er genieten van een typisch lokaal ontbijt. Meer info en boeken

Govc-Vršnik in Robanov Kot?

Deze farmstay vind je in de prachtige Rabonav vallei. Ga genieten van de lokale keuken in de Govc-Vršnik boederij en ontwaak er met een prachtig panorama in Robanov kot. Ooit opgestart door moeder Nina, is dit een van de eerste toeristische boerderijen in Slovenië. Meer info en boeken

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Logarvallei in Slovenië

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Logarvallei? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Wil je graag zelf deze prachtige vallei? Dan zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Slovenië.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?