Dé 7 x mooiste kloosters van Roemenië: Petru Vodă, Voronet en meer

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 7 x mooiste kloosters van Roemenië: Petru Vodă, Voronet en meer

17 oktober 2023 in Roemenië2 reacties

Roemenië is een magisch land waar de tijd enerzijds lijkt stil te staan en anderzijds in een sneltempo lijkt te gaan. Een land waar paarden en karren de weg delen met auto’s en waar middeleeuwse kastelen wedijveren met moderne torenblokken. Je zou bijna gaan geloven dat er ’s nachts echt vampieren door de bossen en bergen spoken. Waar Roemenië ook bekend om staat zijn de authentieke kloosters, stuk voor stuk architecturale pareltjes die eeuwen geschiedenis met zich meedragen.

Hieronder zetten we de 7 mooiste kloosters van Roemenië op een rijtje en we geven je enkele extra tips in de buurt.

Inhoud artikel

Heb je zelf geen auto? Ga dan mee met een georganiseerde tour van 1 dag door de regio of zie nog meer en ga mee met de tweedaagse tour langs de beschilderde kloosters van de regio Bucovina. Een aanrader!
  1. Petru Vodă-klooster

Om Petru Vodă te bereiken, rijd je door de Bicaz-kloof die ongeveer 5 kilometer lang is. Die route verbindt Transsylvanië met Moldavië. Het is ook een populaire plek om vogels en andere dieren in het wild te spotten. Geef je ogen dus de kost!

De bekende Roemeense kerkelijke figuur Iustin (Justin) Pârvu liet het Petru Vodă-klooster bouwen als monument voor de mensen die in communistische gevangenissen zijn beland. Het monument werd opgericht in 1991 nadat Pârvu zelf was bevrijd uit de gevangenis waarin hij 17 jaar had doorgebracht. Iustin Pârvu stierf in 2013 en is nu begraven in de buurt van de kerk.

Het klooster is door zijn mooie ligging een van de hoogtepunten van de omgeving van Neamţ. De organisatie zet zijn liefdadigheidswerk nog steeds verder en hun activisten zijn sterk betrokken bij de lokale en zelfs de nationale politiek. Soms controversieel, maar ook wel met de instemming van veel mensen.

  1. Klooster van Voroneţ

Het Klooster van Voroneţ is het bekendste van de geschilderde kloosters van Roemenië en prijkt ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het werd opgetrokken in 1488 in opdracht van Stefan de Grote. De buitenmuren van dit klooster zijn versierd met extravagante fresco's die religieuze cycli weergeven. Elk meesterwerk op de muren is geïnspireerd op de Byzantijnse kunst van de 15e en 16e eeuw. De schilderingen maken de kloosters van Roemenië uniek in de wereld.

De fresco's werden geschilderd om de orthodoxe kerk te ondersteunen op een moment dat ze werd bedreigd door zowel het protestantisme als de islam en ook om ongeletterde plaatselijke bewoners te onderwijzen in spirituele zaken. De fresco's hier bevatten een intense tint blauw die in Roemenië bekend staat als 'Voroneţ-blauw’.

Wil je ook graag deze rondreis maken? Download onze gratis preview reisgids Transsylvanië!

  1. Klooster van Humor

Het klooster van Humor is één van de beste voorbeelden van de welbekende geschilderde kloosters van Roemenië. Het klooster van Humor was net als dat van Voroneţ één van de eerste kloosters die op deze manier werden geschilderd. De fresco’s zijn erg goed bewaard gebleven.

Je kan er onder andere afbeeldingen spotten van het Laatste Oordeel, maar ook van de belegering van Constantinopel. Dat soort beelden zie je wel vaker terug in de geschilderde kloosters. Ook de fresco Hymne aan de Maagd is bekend, geïnspireerd op de wonderbaarlijke tussenkomst van Theotokos die Constantinopel redde van de Perzische veroveraars in het jaar 626.

  1. Suceviţa-klooster

Het versterkte Suceviţa-klooster was een van de laatste kloosters die in deze kenmerkende stijl werd opgetrokken. Het klooster werd gebouwd in 1585 en de schilderijen, met scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament, dateren van rond 1601. Dikke muren omringen de binnenplaats van het kloostercomplex en er zijn verschillende verdedigingswerken waaronder vier beschermende torens op de hoeken.

Ooit was het Suceviţa-klooster onderdeel van een prinselijke residentie. Tegenwoordig kunnen bezoekers de site verkennen en een museum bezoeken dat een verzameling artistieke en historische voorwerpen bevat. Er worden onder andere grafbekledingen, zilverwerk en manuscripten tentoongesteld.

  1. Putna klooster

Het pittoreske klooster Putna is net iets belangrijker dan de vele andere kloosters in de regio. Het werd ook gesticht in opdracht van Stefan de Grote en het is ook de plek waar hij begraven ligt. Ook verschillende andere leden van zijn familie werden hier begraven. Het is vandaag een belangrijk bedevaartsoord in Roemenië.

De werken aan het klooster begonnen in 1466 en tijdens een ceremonie in 1470, die werd bijgewoond door Stefan de Grote en heel zijn familie, werd de site ingewijd. Het werd zo meteen de belangrijkste religieuze plaats in de regio. De huidige kerk dateert echter uit de 17e eeuw toen het complex volop werd heropgebouwd. Je vindt er ook oude borduurwerken die dateren uit de 14e eeuw.

Tip in de buurt: Beschilderde-Eierenmuseum

Het Lucia Condrea Beschilderde-Eierenmuseum ligt op slechts een paar minuten rijden van het klooster Putna. Het museum herbergt een verzameling van 3000 versierde eieren uit het hele land. Eieren versieren is een oude paastraditie die erg geliefd is in Roemenië en ze hebben niet alleen een artistieke, maar ook religieuze functie.

De beschilderde eieren worden op Pasen gedecoreerd en het hele jaar door bewaard om het gezin te beschermen. Het zijn dus een soort talismannen. Behalve beschilderde eieren bewonderen, kunnen bezoekers ook hun eigen ei decoreren in het atelier van het museum.

  1. Moldoviţa-klooster

De schilderijen in het Moldoviţa-klooster zijn de meest indrukwekkende die je zal zien in deze kloosterkerken. De kleurrijke fresco's tonen de boom van Jesse, de Akathystos-hymne, het Laatste Oordeel en het Grote Gebed van Alle Heiligen. De scène met de Belegering van Constantinopel, die afgebeeld wordt op alle kloosters, is het best bewaard gebleven in dit klooster.

Nadat je de kunstwerken en architectuur hier gezien hebt, moet je zeker het museum bezoeken. Daar kan je de troon van Prins Petru Rareş zien en ook andere voorwerpen, zoals boeken, pictogrammen en een sluier van 500 jaar oud bewonderen.

Tip in de buurt: Ciocăneşti

Het schilderachtige en pittoreske Ciocăneşti is een traditioneel dorp dat vooral bekend is om de manier waarop de huizen zijn versierd met traditionele Roemeense volksmotieven. Wandel zeker eens door het dorp om de gevels te bewonderen en gebruik je fantasie om de betekenissen die achter de beelden schuilgaan te interpreteren.

Je vindt hier ook een klein museum met beschilderde eieren en als je de Suhard-berg beklimt, kan je een van de vier herderskuddes bezoeken die toeristen verwelkomen voor een traditionele, stevige herderslunch.

Tip in de buurt: Merry Cemetery

Săpânţa ligt dichtbij de Oekraïense grens. Het ongewone Merry Cemetery heeft een reeks felgekleurde, met de hand beschilderde epitafen op de graven, die allemaal duister humoristisch zijn en getuigen van de levensverhalen, donkere details en laatste momenten van de mensen die ze herdenken. Hier zie je in vrolijke foto's en brutale limericks de verhalen van bijna iedereen die in de stad is gestorven.

Dit alles werd gemaakt door de lokale bewoner Stan Ioan Pătraş die in 1977 stierf nadat hij zijn eigen kruis had gekerfd. Hoewel niet altijd vleiend, vertellen deze grafschriften het ware en echte verhaal van de mensen en cultuur van een klein stadje. Van degenen die te veel dronken tot zij die een beetje te vrij waren in hun genegenheid.

Wil je ook graag deze rondreis maken? Download onze gratis preview reisgids Transsylvanië!

  1. Klooster van Bârsana

Ten zuidoosten van het openluchtmuseum ligt het fascinerende, historische klooster van Bârsana. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de regio Maramureş en de kloosterkerk is een van de hoogste houten kerken in Roemenië.

In Bârsana staat niet alleen een houten kerk bij het klooster, maar ook in het dorpje zelf. Beide kerken staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO samen met een aantal andere houten gebouwen in de regio. Er wonen nog steeds nonnen in het klooster, maar bezoekers mogen het prachtige complex wel verkennen.

Meer in de regio Maramureş

Maramureş is een geografische, culturele en historische regio in het noorden van Roemenië die zich over de grens naar het westen van Oekraïne uitstrekt. Bij het dorpsmuseum van Maramureş, een van de topattracties in de omgeving, zie je traditionele huizen in een openluchtmuseum. Een andere populaire attractie is het natuurreservaat Pietrosu Mare, perfect voor natuurliefhebbers.

  1. Kaartje met de ligging van de 7 mooiste kloosters in Roemenië

  1. Filmpje: meer over de beschilderde kloosters van Roemenië

Wil je meer te weten komen over de beschilderde kloosters in dit deel van Roemenië? In dit filmpje krijg je verschillende voorbeelden te zien en je leert meer over het verhaal achter de kloosters. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Roemenië moeten afzakken!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.

Transsylvanië en Noord-Roemenië

Gratis reisgids Transsylvanië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 september 2022 - Garrie van der zwart

Fatastisch zeer uitgebreid echt een aanrader als je roemenie wilt ontdekken

- 16 mei 2022 - M. Wladimiroff

Interessant. Gaan we zeker bezoeken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?