Het Parlementspaleis in Boekarest bezoeken? Alle info, tips & tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

Het Parlementspaleis in Boekarest bezoeken? Alle info, tips & tickets

17 oktober 2023 in Roemenië0 reacties

Het Parlementspaleis van Boekarest is een bouwwerk zonder gelijke. Na het Pentagon in Amerika en het winterpaleis in Lhasa is dit parlementsgebouw het derde grootste gebouw ter wereld. Het Parlementspaleis heeft niet alleen een prachtige gevel, het sierlijke interieur van de meer dan 2000 kamers dat achter de gevel schuilt, is misschien wel nog indrukwekkender. Dit gigantische gebouw, dat neergepoot werd in opdracht van oud-heerser Ceauşescu, staat symbool voor zijn megalomanie en overdaad.

Hieronder vertellen we je alles over het Parlementspaleis van Boekarest en we geven je praktische info en tips voor je bezoek.

Boek je tickets voor het Parlementspaleis in Boekarest online

We raden je sterk aan om je tickets vooraf online te kopen. Het spaart je heel wat moeite en tijd voor emails en telefoontjes te doen om te resreveren.
Zo ontloop je ook de wachtrij + er is slechts een beperkt aantal bezoekers per dag toegestaan. Voorkom de ontgoocheling dat je er niet in kan. Klik hier en koop je tickets voor het Parlementspaleis alvast online.

Inhoud artikel

  1. Het verhaal van het Parlementspaleis

Een gigantisch gebouw

Het Parlementspaleis is de kroon op de ambitieuze stadsontwikkelingsplannen van de communistische leider Nicolae Ceausescu. Het bouwwerk is een van de meest extravagante en dure bouwprojecten in de geschiedenis van de vorige eeuw. Het Parlementspaleis is qua oppervlakte het derde grootste gebouw ter wereld en het is dus niet vreemd dat het de belangrijkste toeristische bezienswaardigheid is van Boekarest.

Het idde van Ceausescu

Het kosmopolitische Boekarest was in verval geraakt na twee wereldoorlogen en een verwoestende aardbeving in 1977. Op dat moment bereikte de communistische dictator van Roemenië, Nicolae Ceausescu, zijn hoogtepunt in grootheidswaanzin. Hij creëerde een vergaande persoonlijkheidscultus en projecteerde zijn narcisme op Boekarest.

Ceausescu wilde daarom een gigantisch gebouw optrekken dat hij 'Casa Poporului' of ‘het Huis van het Volk’ noemde. Ceausescu kwam op het idee voor Casa Poprului na een bezoek aan Kim II in Noord-Korea in 1972. De naam van het gebouw werd veranderd in 'Het Palace of Parliament’ na de val van het communisme, maar de meeste Roemenen noemen het nog steeds 'Casa Poporului'.

Grootheidswaanzin

Het complex moest het grootste, meest weelderige paleis ter wereld zijn en zou het centrum van zijn socialistische staat worden. Ceausescu en zijn vrouw zouden ook in het gigantische gebouw wonen.

De weg die naar het paleis leidt moest de Champs Elysées van Boekarest worden en heette Boulevard ‘Victory of Socialism’ (nu Boulevard Unirii). Ceausescu liet de weg met opzet 1 meter breder en 6 meter langer ontwerpen dan de Champs Elysées zodat het allemaal net iets indrukwekkender zou zijn. De boulevard strekt zich uit van Piata Alba Iulia naar het paleisgebouw.

Plaats voor het paleis

Om het paleis te kunnen bouwen in het centrum van de stad moesten verschillende historische districten van Boekarest wijken. Ceausescu gaf de opdracht om 19 orthodox-christelijke kerken, 6 synagogen en joodse tempels, 3 protestantse kerken en 30 000 huizen te vernietigen. In totaal werd een vijfde van het centrum van Boekarest met de grond gelijk gemaakt voor het project.

Hard labeur

De bouwwerken begonnen in 1983. Hoewel er geen officiële cijfers zijn vrijgegeven, zouden er ongeveer 20 000 werknemers in 24- uursdiensten en 7 dagen per week gewerkt hebben om het paleis in sneltempo af te werken.

Naar verluidt hebben zo'n 700 Roemeense architecten samengewerkt aan het ontwerp. Ze baseerden zich daarvoor op heel wat klassieke bouwwerken en daardoor heeft het paleis een eclectische, ondefinieerbare architecturale stijl.

Klik hier om je tickets te reserveren

Het gigantische prijskaartje

Om het project te financieren moest Ceausescu enorme buitenlandse schulden op zich nemen. Om die schulden terug te betalen, verhongerde hij systematisch het Roemeense volk en exporteerde hij de Roemeense landbouwoogst en industriële producten.

De levensstandaard in Roemenië zakte daardoor tot een dieptepunt. Voedselrantsoenering en elektriciteitspannes waren dagelijkse kost. Mensen leefden in armoede terwijl Ceausescu zelf de staatskas verkwistte.

De Roemeense revolutie

De Roemeense revolutie van 1989 brak uit toen het Parlementspaleis bijna voltooid was. Massale protesten in december 1989 in Timisoara zorgden ervoor dat de staat van beleg werd uitgeroepen. Een betoging in Boekarest escaleerde tot een felle opstand en Ceausescu ontvluchtte Boekarest per helikopter met zijn vrouw.

Ceausescu werd gevangen genomen door de politie in Targoviste nadat hij uit de helikopter gestapt was. De dictator werd ter dood veroordeeld door een ad hoc militaire rechtbank op beschuldigingen variërend van het illegaal verzamelen van rijkdom tot genocide. Ceausescu en zijn vrouw werden geëxecuteerd door het vuurpeloton op eerste kerstdag in 1989.

Functie vandaag

Na de afzetting van Ceausescu werd het gigantische paleis omgedoopt tot het Parlementspaleis en het werd de zetel van het Roemeense parlement. Sommigen vinden het paleis esthetisch onaantrekkelijk, maar het werd wel uitstekend gebouwd. De marmeren trappen, versierde balkon en kristallen kroonluchters geven het complex een luxueus en stijlvol karakter.

Het Parlementspaleis dient als zetel van het parlement, maar ook het Nationaal Museum voor Hedendaagse Kunst (MNAC) is er gevestigd. Het grootste deel van het pand staat echter leeg omdat veel van de voorziene meubels nooit in het paleis geraakt zijn. Alle vloer-, muur- en plafondstructuren, verlichtingsarmaturen en enorme deuren zijn wel aanwezig. De gigantische lege zalen geven het bouwwerken een aparte sfeer.

  1. De highlights tijdens je bezoek aan het Parlementspaleis

Een rondleiding door het gebouw is een absolute must in Boekarest. Sommige toeristen bekijken het gebouw enkel langs de buitenkant, wat ook indrukwekkend is, maar om echt te begrijpen hoe gigantisch het Parlementspaleis is, moet je het bouwwerk bezoeken.

De grootste zalen

Tijdens de rondleiding wandel je eerst een aantal marmeren trappen op en vervolgens ga je door een reeks enorme gangen en nog grotere hallen. Sommige zalen zijn duidelijk opgezet voor conferenties en sommige zijn ook niet toegankelijk voor het publiek.

Wanneer speciale vergaderingen of evenementen geen roet in het eten gooien, passeer je tijdens de tour door de grootste zaal qua oppervlakte (bijna even groot als een voetbalveld) en je bezoekt ook de zaal met het hoogste plafond.

Sala Unirii en Sala Alexandru Ioan Cuza

De "Sala Unirii" ('Union Hall') heeft een bijzonder glazen plafond. Minstens even indrukwekkend is de iets kleinere Sala Alexandru Ioan Cuza. Die zaal heeft een hoog plafond dat wordt versierd met rozetten en andere glazen raampjes.

Het balkon

Vanuit die hal heb je ook toegang tot het grote balkon. Merk op dat dit niet het balkon was waar Ceausescu zijn laatste toespraak hield. Dat gebeurde in het oude gebouw van het Centraal Comité bij het Piata Revolutiei. Het uitzicht vanop het balkon is erg Ceausescu-achtig omdat je er kan zien hoe groot het paleis is.

Je ziet er bijvoorbeeld de massieve B-dul Unirii, het deel van het gebouw dat zich uitstrekt langs de zijkanten en waar zich woonblokken bevonden die op Pyongyang geïnspireerd waren.

  1. Openingstijden van het Parlementspaleis

De openingstijden van het Palace of Parliament schommelen doorheen het jaar.

  • Van maart tot oktober: dagelijks open van 9:00 – 17.00 uur.
  • Van november tot februari: dagelijks geopend van 10.00 – 16.00 uur.

De laatste rondleiding van de dag begint 30 minuten voor sluitingstijd. Verder is het van belang dat je als bezoeker minimaal 15 minuten voor aanvang van de rondleiding bij de informatiedesk moet zijn, anders kan de rondleiding geannuleerd worden. Zorg dus dat je genoeg tijd voorziet om naar het gebouw te wandelen!

  1. Tickets om het Parlementspaleis te bezoeken

Omdat het parlement nog steeds zetelt in het Parlementspaleis, kan je er niet zomaar rondwandelen. Je mag het gebouw enkel bezoeken als je meegaat met een officiële tour. Je kan tickets voor de rondleidingen online kopen of ter plekke in het officiële ticketcentrum in de ‘Constantin Brâncusi’ Exhibition Hall.

De rondleidingen verlopen in groepen van maximaal 40 personen en de gids spreekt Engels. Er is gratis toegang voor kinderen jonger dan 6 en mensen met een handicap die een kaart bij zich hebben. Alvorens de tour te starten dient iedereen een veiligheidscheck te ondergaan en door de metaaldetector te lopen.

  1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

Om de wachtrij bij het ticketverkooppunt te vermijden en zeker te zijn dat je binnen kan (beperkt aantal bezoekers per dag) kan je al van tevoren je tickets online reserveren.

  1. Hoe bereik ik het parlementspaleis

Te voet

Je kan het Parlementspaleis makkelijk te voet bereiken aangezien het in het centrum ligt. Bovendien kan je zo ook langs de brede boulevard Unirii wandelen.

Omdat het terrein volledig ommuurd is, op enkele plaatsen na, kan het soms even duren voordat je de ingang gevonden hebt. De ingang die je moet hebben om bij de informatiebalie te komen, bevindt zich aan de noordkant van het paleis tegenover het Izvor-park. Loop over de lange stoep naar de gevel van het gebouw en ga door de deuren in het midden van het gebouw naar binnen. Je zal er ook tourbussen en een menigte zien staan.

Met openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde metrostation is Izvor, gelegen in het Izvor-park. Daar kan je met de metrolijnen M1 en 3 komen. Vanaf dit metrostation moet je door het park lopen om bij het paleis te komen. Je kan ook bus 385 nemen, dan word je dichter bij de ingang afgezet.

Met de auto

Onder het Palace of Parliament ligt een grote parkeergarage waar je de auto kan parkeren.

  1. Praktische info voor je bezoek

  • Zorg verder dat je minstens 15 minuten voor aanvang van je tour bij de informatiedesk bent.
  • Je moet je paspoort of identiteitskaart afgeven terwijl je de rondleiding volgt. Breng die dus zeker mee.
  • De veiligheidsmaatregelen zijn vergelijkbaar met een vliegveld en iedereen moet door een scanner. Gaat het alarm af, dan volgt er een lichamelijke controle.
  1. Filmpje: een bezoek aan het parlementspaleis van Boekarest

Benieuwd naar hoe het parlementspaleis er vanbinnen uitziet? In deze video ga je mee op tour door het paleis en je krijgt nog wat extra info over het gebouw. Als je die bijzondere plek in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Roemenië moeten reizen!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.

Transsylvanië en Noord-Roemenië

Gratis reisgids Roemenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?