De top 20 x mooiste bezienswaardigheden van Boekarest: info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

De top 20 x mooiste bezienswaardigheden van Boekarest: info & tips

13 april 2023 in Roemenië4 reacties

Boekarest werd vroeger vaak 'Klein Parijs' genoemd dankzij de brede boulevards en elegante voorgevels die je in de stad tegenkwam. De turbulente periode van de Ceauşescu in de jaren ’80 heeft zijn sporen nagelaten in de stad, maar als je voorbij de betonnen en rumoerige straten kijkt, zal je een levendige stad ontdekken.

Boekarest is een stad vol groen waar je ook enkele van de beste musea van het land kan bezoeken. Ook wie graag feest, is hier aan het juiste adres, want Boekarest heeft een bruisend nachtleven. Bezoekers die hun tijd nemen om de stad te ontdekken, worden dus zeker beloond.

Hieronder zetten we de 20 mooiste bezienswaardigheden in Boekarest op een rijtje.

Daguitstappen, tours en excursies Boekarest

Onze tip: Ga mee met een georganiseerde stadswandeling door Boekarest. Een professionele gids geeft je dan uitleg bij wat je ziet. In een stad als Boekarest die barst van de geschiedenis is dat ideaal! Boek online je tickets voor een stadswandeling door Boekarest.

Er zijn ook heel wat themarondleidingen. Je kan bijvoorbeeld het communistische deel van de stad verkennen of een sites&bites-tour maken.

Inhoud artikel

 1. Piaţa Revoluţiei

Piaţa Revoluţiei of Revolutieplein heette vroeger het Paleisplein, maar na de Roemeense Revolutie in 1989 kreeg het zijn huidige naam. Op het Revolutieplein bevond zich het hoofdkwartier van de Roemeense Communistische Partij. Het was op deze plek dat Nicolae Ceauşescu en zijn vrouw in 1989 per helikopter vluchtten tijdens de manifestaties die het einde van het regime inluidden.

Op het Revolutieplein kan je het voormalige communistische hoofdkwartier en het oude Koninklijk Paleis (dat nu het Nationaal Museum huist) bezoeken. Ook het Atheneum, het Athénée Palace Hotel en de bilbliotheek van het Museum van Boekarest liggen rond het plein.

 1. Nationaal Kunstmuseum van Roemenië

Het Nationaal Kunstmuseum van Roemenië herbergt een verzameling middeleeuwse en moderne Roemeense kunstwerken en ook een indrukwekkende internationale collectie die werd samengesteld door de Roemeense koninklijke familie.

Dit belangrijke kunstmuseum werd tijdens de revolutie beschadigd, maar een tiental jaar later weer heropend voor het publiek. Sinds 2002 zijn er ook kunstwerken te zien die men kon redden uit kloosters die tijdens het Ceauşescu-tijdperk beschadigd of vernietigd werden.

 1. Nationaal Museum van de Roemeense geschiedenis

Het Nationaal Museum van de Roemeense geschiedenis herbergt een grote collectie kunstvoorwerpen die het verhaal van Roemenië vertellen, van de prehistorie tot de moderne tijd. Het museum is gevestigd in het elegante voormalige Paleis van Postdiensten. Onder het gebouw werd een laatmiddeleeuwse archeologische site ontdekt.

 1. Parlementspaleis in Boekarest

Het Parlementspaleis heeft niet alleen een prachtige gevel, het sierlijke interieur dat erachter schuilt is misschien wel nog indrukwekkender. Dit gigantische gebouw, dat neergepoot werd in opdracht van Ceauşescu, staat symbool voor zijn megalomanie en overdaad.

Het is het tweede grootste gebouw ter wereld en het telt meer dan 2000 kamers. Het Parlementspaleis werpt een fascinerende blik op de geest van de voormalige leider. Een rondleiding door het paleis is een must tijdens een bezoek aan de stad. Vooraf reserveren is verplicht.

Onze tip: Boek je tickets voor de rondleiding online om zeker te zijn van je plaatsje!
 1. Stavropoleos-kloosterkerk

De Stavropoleos-kloosterkerk is gewijd aan de aartsengelen Michael en Gabriel en werd gebouwd in 1724. De Stavropoleos-kloosterkerk was onderdeel van een klooster, maar enkel de kerk heeft de tand des tijds doorstaan. De bijgebouwen werden aan het eind van de 19e eeuw gesloopt en de kerk kreeg ook meerdere aardbevingen te verduren. Tijdens één ervan viel de koepel in.

In een apart gebouw uit het begin van de 20e eeuw vind je een bibliotheek, een conferentieruimte en een verzameling kunstwerken uit het begin van de 18e eeuw. In de Stavropoleos-kerk staat Byzantijnse muziek centraal. Er is een actief koor en je vindt er de grootste collectie Byzantijnse muziekboeken van Roemenië.

 1. Curtea Veche

Curtea Veche (het oude prinselijke hof) werd gebouwd in 1459 tijdens het bewind van Vlad III, beter bekend als Dracula. Het is nu een museum dat vooral de historische kern van de stad wil tonen. De archeologische onderzoeken op de site begonnen in de jaren vijftig.

 1. Biserica Sfântul Anton

Ook de oude prinselijke Annunciatie-kerk van Sint-Antonius, ofwel Biserica Sfântul Anton, is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Boekarest. Deze kerk werd in 1559 gebouwd in opdracht van Mircea Ciobanul, die lang heerste over Roemenië. Het is ook de plaats waar hij begraven ligt. Dit is het oudste religieuze gebouw van de stad dat er nog steeds uitziet zoals toen het gebouwd werd.

 1. Roemeens Kitsch-museum

Als je houdt van een eerder ongewone attractie, moet je zeker stoppen bij het Roemeens Kitsch-museum. Dit nieuwe museum toont een collectie bijzondere en creatieve voorwerpen in hun volle glorie. Een deel van het museum is ook gewijd aan Dracula. Je ziet er de evolutie van zijn personage in de loop der jaren.

 1. Templul Coral

Templul Coral is een van de enige synagogen in Roemenië die nog steeds gebruikt wordt. Het gebouwd werd tussen 1857 en 1867 opgetrokken als een kopie van de Grote Synagoge Leopoldstadt-Tempelgasse in Wenen. De koraalsynagoge werd vernietigd door extreemrechtse legionairs, maar werd gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog.

 1. Nieuwe Sint-Joriskerk

De grote Nieuwe Sint-Joriskerk werd ingewijd in 1707 tijdens het bewind van Constantin Brâncoveanu. Het was een architecturaal wonder in die tijd. De kerk werd ontworpen door de Italiaanse architect Vaseleli en ingericht door belangrijke Roemeense kunstenaars en ambachtslieden zoals Parvu Mutu, Istrate en Caragea.

Brâncoveanu werd onthoofd door de Turken in 1714. Hij werd toen begraven in de kerk en je kan de overblijfselen van Brâncoveanu nog steeds bezoeken.

Verken Boekarest met onze stadswandeling, zo kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

 1. Dimitrie Gusti Nationaal Dorpmuseum

Het etnografische museum Dimitrie Gusti Nationaal Dorpmuseum ligt in Herăstrău Park (ook bekend als Koning Michael I Park). Dit openluchtmuseum is een gigantisch complex waar bezoekers meer te weten komen over het traditionele Roemeense leven. Er staan meer dan 270 verschillende authentieke boerderijen en huizen van over het hele land.

Dit openluchtmuseum opende zijn deuren in 1936 en is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de Roemeense geschiedenis. Alle gebouwen werden ook ingericht met authentieke voorwerpen om een zo realistisch mogelijk beeld te geven van hoe het leven van Roemeense plattelandsbewoners er in de loop der eeuwen uitzag.

 1. Herăstrău Park

Ten zuiden van het museum wandel je door het Herăstrău Park. Daar staan tientallen standbeelden van beroemde figuren uit de hele wereld, waaronder William Shakespeare, Victor Hugo, Charles de Gaulle en Michael Jackson, evenals tal van beroemde Roemenen. Het monument voor Michael Jackson werd na zijn dood in 2009 gemaakt en in 2014 gerestaureerd. Als je het park naar het zuidwesten verlaat, zie je de triomfboog die dienst doet als oorlogsherdenkingsmonument.

 1. Roemeens boerenmuseum

Een minder bekend en toch even interessant museum is het Roemeens boerenmuseum. Er worden heel wat verschillende traditionele voorwerpen tentoongesteld die je een goed beeld van het leven op het Roemeense platteland. Het museum is gehuisvest in een monumentaal pand.

 1. Cotroceni-paleis

Het Cotroceni-paleis is de officiële residentie van de Roemeense president en je vindt er ook het Cotroceni-museum. Bezoekers kunnen een uitgebreide kunstcollectie en verschillende feestzalen bewonderen die ingericht werden voor Marie, de Engelse vrouw van kroonprins Ferdinand. Als je het museum wil bezoeken, moet je wel op voorhand reserveren.

 1. Cotroceni-wijk

Het paleis ligt in de Cotroceni-wijk die bekend staat om zijn sierlijke theehuizen die uitgerust zijn met romantische, groene binnenplaatsen. Je vindt er ook groene botanische tuinen waar je kan rondwandelen tussen exotische planten in grote serres.

In het zuiden van de wijk vind je het plein Piaţa Danny Huwé. Danny Huwé was een Belgische journalist die werkte voor het commerciële televisiestation VTM. Hij werd tijdens de revolutie van 1989 neergeschoten door een scherpschutter die dacht dat hij een aanhanger was van het Ceauşescu-regime.

 1. Mogoşoaia-paleis

Ongeveer 10 kilometer buiten het stadscentrum, staat het Mogoşoaia-paleis. Het is een must-see voor iedereen met interesse in architectuur en geschiedenis. Ook het omliggende groen is zeker een bezoekje waard. Het paleis huist tegenwoordig een museum.

Het paleis werd gebouwd in de Roemeense stijl van de Renaissance tussen 1698 en 1702 als verblijfplaats voor de tweede zoon van de heerser Constantin Brâncoveanu. Het gebouw verviel in ruïnes tijdens de Ottomaanse periode, maar werd in opdracht van de schrijfster Martha Bibescu gerestaureerd.

 1. Văcăreşti

Het grote natuurpark Văcăreşti ligt op slechts 30 minuten wandelen van het centrum van Boekarest, maar je wandelt er toch meestal zo goed als alleen. Het is een groot moeraslandschap dat van de stad gescheiden wordt door een betonnen dijk. Een bijzondere plek!

Het park is een symbool van de veerkracht van de natuur. Het begon ooit als een onvoltooid stuk stedelijke waterinfrastructuur, maar het is nu een van de meest biodiverse ecosystemen van Roemenië, een echte groene oase in een dichtbevolkte stad.

 1. Nationaal Militair Museum

In het indrukwekkende Nationaal Militair Museum worden meer dan een miljoen voorwerpen tentoongesteld die het verhaal van de Roemeense militaire geschiedenis vertellen van de steentijd tot de dag van vandaag. Het museum werd in 1923 opgericht door koning Ferdinand en is gevestigd in een gebouw dat dateert uit 1898.

 1. Roemeense Atheneum

Ten noorden van het Revolutieplein ligt het Roemeense Atheneum. Dit indrukwekkende neoklassieke concertgebouw werd gebouwd in 1888 en is de thuisbasis van het filharmonisch orkest van de stad. Dit sierlijke, koepelvormige gebouw is een highlight van Boekarest. Elk jaar wordt ook het George Enescu Internationaal Muziekfestival hier georganiseerd.

 1. Caru'cu Bere (restaurant tip)

In de buurt van de kloosterkerk vind je Caru'cu Bere, een populair Roemeens restaurant. Dit is een iconische ontmoetingsplaats en eetgelegenheid in de oude stad. Het werd geopend in 1879 en verhuisde naar het huidige gebouw in gotische stijl in 1899. De bar en het restaurant staan bekend om zowel het eten als het markante interieur. Vooral de prachtige art nouveau-decoratie trekt de aandacht. Het is een ideale stop voor een drankje!

 1. Filmpje: een virtueel bezoek aan Boekarest

Benieuwd naar Boekarest? Bekijk dit filmpje en maak een virtuele wandeling door de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Roemenië moeten afzakken!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.

Transsylvanië en Noord-Roemenië

Gratis reisgids Roemenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 juni 2023 - Marjo

We zijn gisteren teruggekomen van Boekarest en hebben gebruik gemaakt van jouw reisgids. Het was een heel bijzondere ervaring. De informatie over Boekarest was heel compleet. Dankjewel daarvoor.

- 10 augustus 2021 - Gerjanne Bos

prachtige fotos, voortreffelijke begeleidende tekst, je zou bijna r reizen kiezen

- 24 maart 2020 - Freddy Oomkes

De reisgids is zeer duidelijk en verrassend met de mogelijkheden die er in en rondom Boekarest te doen zijn. Alles wordt duidelijk omschreven met eventuele extra opties voor andere zaken m.b.t. tot eten, drinken, uitgaan en slaapgelegenheden.

- 5 november 2019 - Thalia

Zeer goeie tips qua bezienswaardigheden ... wel grappige routebeschrijving deed me denken aan een echt gps.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?