Menstruatiecup op reis: Hoe gebruiken + wat zijn de voordelen? Alle info en tips

Menstruatiecup op reis: Hoe gebruiken + wat zijn de voordelen? Alle info en tips

11 september 2023 in Reisinfo0 reacties

Ongesteld zijn of maandstonden hebben tijdens je vakantie? Niet ideaal, maar jammer genoeg wel de bittere realiteit. Gelukkig zijn er naast de tampons en maandverbanden ook nog de menstruatiecups!

Met het gebruik van zo’n menstruatiecup zijn je menstruaties een stuk comfortabeler dan voorheen. Maar wat is de menstruatiecup nu precies en wat zijn de voordelen hiervan? Wij zetten het even voor je op een rijtje.

Inhoud artikel

  1. Ongesteld op vakantie

Als je van plan bent een rondreis te maken die langer dan drie dagen duurt, dan is ongesteld zijn helaas een onvermijdelijk probleem. Tenzij je natuurlijk de pil door neemt.

Gebruik je maandverband of tampons? Dat kan zeker. Maar heb je er al eens aan gedacht hoe je deze zal verwisselen op zo’n 'minder propere', Aziatische hurk-wc zonder stromend water en zonder toiletpapier? Op reis heb je namelijk niet altijd de luxe om gebruik te maken van propere toiletten die we gewoon zijn. Hiervoor is een menstruatiecup het ideale alternatief!

  1. Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is dus een ideaal alternatief voor een tampon of maandverband. Zo’n menstruatiecup is klein, compact en ideaal als je gaat reizen waarvoor je niet veel nodig hebt. Wanneer je gaat backpacken bijvoorbeeld.

Een menstruatiecup is als het ware een klein bekertje in de vorm van een kuip of mini wijnglas en is gemaakt van medische siliconen. Daardoor is het kuipje soepel en flexibel en kan je het op verschillende manieren vouwen om het in te brengen. In plaats van het absorberen dat een tampon of maandverband doet, zal zo’n cup je menstruatiebloed opvangen.

Misschien heb je er nog niet echt van gehoord, maar de menstruatiecup wordt steeds populairder. Ben je alvast overtuigd en wil je deze eens uitproberen? Bekijk het aanbod menstruatiecups dan online en test hem snel eens uit.

  1. Wat zijn de voor- en nadelen van menstruatiecups?

Naast het feit dat een menstruatiecup ideaal is voor op langdurige vakanties, zijn er nog enkele andere voordelen aan het gebruik van een menstruatiecup.

De voordelen van een menstruatiecup

  • Met een menstruatiecup ben je tot wel 12 uur lang beschermd, ook tijdens het zwemmen en sporten.
  • Zo’n menstruatiecup is gemaakt van medische siliconen en is vrij van chemicaliën.
  • Hierdoor heb je geen of minder last van infecties.
  • Het zit gewoonweg comfortabel. Je voelt zo’n cup namelijk niet zitten waardoor je dus gewoon fysiek actief kan zijn!
  • Het gaat jaren mee. Wat voordeliger is voor je portemonnee.
  • Het is niet alleen gebruiksvriendelijk maar ook milieuvriendelijk!
  • Zo’n voorraad tampons en maandverband neemt best onnodig veel plaats in, de menstruatiecup niet.
  • Een menstruatiecup is na het reinigen weer helemaal herbruikbaar.
  • Een menstruatiecup kan meer opnemen dan een gewone tampon. Zo hoef je je minder zorgen te maken over de afstand tot het eerstvolgende toilet.

Alles heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen

  • Wil je meerdere keren gebruik maken van de cup, dan moet je deze natuurlijk wel tussen het dragen door reinigen.
  • Je weet niet precies welke menstruatiecup bij jou past. Welke vorm of formaat menstruatiecup je nodig hebt, dat hangt af van je lichaam.
  • Een menstruatiecup inbrengen is altijd even oefenen. Je kan deze op verschillende manieren vouwen en vervolgens inbrengen.
Meer voor- dan nadelen dus! Ben jij alvast overtuigd van deze ingenieuze uitvinding? Bestel je menstruatiecup nu online bij bol.com en test het zelf eens uit.
  1. Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Een menstruatiecup gebruiken, dat is even wennen. We raden je daarom ook aan om je cup al een tijdje te gebruiken vooraleer je op vakantie vertrekt. Zo kan je met het product vertrouwd raken in een omgeving die voor jou goed aanvoelt. Een tip voor als je onderweg bent? Neem een flesje drinkwater mee! Zo kan je de menstruatiecup steeds reinigen wanneer je zelf wilt (en hier de occasie voor hebt natuurlijk).

  • Een menstruatiecup kan je in verschillende winkels aankopen. Indien je deze liever online bestelt, dan kan dat ook! Bestel je menstruatiecup online bij bol.com.
  • Is het je eerste keer dat je hiervan gebruik maakt? Dan raden we je aan om hier even de tijd voor te nemen.
  • Vooraleer je het cupje in brengt, was je je handen.
  • Je brengt het cupje horizontaal in door hem te vouwen. Er zijn verschillende vouwtechnieken mogelijk. Je gaat best zelf na welke het meest comfortabel is voor jou.
  • De cup zal zich vanzelf openvouwen wanneer het is ingebracht.
  • Tenzij het cupje eerder vol is, haal je best na maximaal 12 uur de cup er weer uit.
  • Leeg de cup in de dichtstbijzijnde toilet, wasbak of douche en spoel hem af met proper water (proper water is erg belangrijk).
  • Nadien is hij weer helemaal klaar om te hergebruiken.
  1. Beste menstruatiecups voor op reis

Bamboozy Duurzame Menstruatiecup

Een menstruatiecup biedt meer comfort, is duurzamer en hygiënischer vergeleken met maandverband of tampons. Bamboozy menstruatiecups zijn veilig en gemaakt van de allerhoogste kwaliteit medisch siliconen. De natuurlijke rondingen en vormen van de menstruatiecup geeft beter comfort en minder irritatie. Interesse? Bestel je Bamboozy menstruatiecup nu online! Deze is verkrijgbaar in maat M en L.

Beppy Menstruatiecup

De Beppy Cup heeft geen steeltje, maar een lus om het verwijderen te vergemakkelijken. Daarnaast geeft de Beppy Cup geeft je een veilig en zelfverzekerd gevoel. En dankzij het zachte en flexibele materiaal past de Beppy Cup zich ook volledig aan je lichaam aan, zodat je geniet van maximaal comfort en het risico op doorlekken vermindert. De cup is verkrijgbaar in 4 verschillende kleurencombinaties. Elke kleurencombinatie heeft een bijpassend siliconen tasje en 2 katoenen zakjes om je cups in op te bergen. Wacht niet langer en bestel je Beppy Menstruatiecup snel online!

Merula herbruikbare menstruatiecup

Een andere aanrader is de Merula menstruatiecup, gemaakt van gecertificeerd medische kwaliteit siliconen en 100% veilig voor je lichaam. De cup bevat geen chemische toevoegingen. De Merula Cup heeft een hoogte van maar 39 mm en een imposante capaciteit. De capaciteit is ongeveer tweemaal de hoeveelheid die een zwaar absorberende tampon kan opnemen. Bovendien is de Merula Cup verkrijgbaar in verschillende maten, ook in XL-formaat. Handig voor vrouwen met zwaardere menstruatiebloedingen! Bestel je menstruatiecup van Merula nu online.

  1. Kan je zwemmen met een menstruatiecup?

Een van de vele nadelen wanneer je ongesteld bent, is dat je niet comfortabel kan zwemmen. Met zo’n menstruatiecup kan je dit een stuk hygiënischer en comfortabeler doen dan met tampons! Zo kunnen tampons namelijk kleine beetjes zwemwater opnemen en zich volzuigen als je hem niet diep genoeg hebt ingebracht. Hierdoor kunnen er bacteriën uit het zwemwater geabsorbeerd worden.

Dit in tegenstelling tot de menstruatiecup. Deze nemen namelijk geen zwemwater op en zorgen ze voor een langdurige bescherming. Ook wanneer je het water ingaat, kan je je cup tot 12 uur lang dragen. Een bijkomend voordeel is dat je een menstruatiecup helemaal inwendig draagt en dus 100% onzichtbaar is.

  1. Reizen zonder zorgen: extra tips bij ongesteldheid op vakantie

Niets vervelender dan op je bestemming toekomen en door te hebben dat je iets vergeten bent. Daarom is het altijd fijn om goed voorbereid op vakantie te gaan als je ongesteld bent of nog moet worden. Hieronder daarom nog wat extra tips los van de menstruatiecups:

Hygiëne is belangrijk

  • Was altijd je handen voor en na het verschonen van je tampon, maandverband of menstruatiecup.
  • Op een afgelegen bestemming bestaat er een mogelijkheid dat er geen zeep of proper water aanwezig is. Zorg daarom dat je zelf altijd een flesje zeep en een flesje water bij je hebt.

Een ongeluk is snel gebeurd

  • De menstruatiecup is lekvrij, mits je hem op de juiste manier inbrengt. Als je nog niet gewend bent aan het gebruik van de menstruatiecup, kan je voor de zekerheid nog een (wasbaar) maandverband dragen.
  • Voorzie eventueel ook extra ondergoed.

Pijnstillers doen wonderen

  • Heb je vaak last van buikkrampen, hoofdpijn of andere klachten tijdens je menstruatie? Dan doe je er goed aan om genoeg pijnstillers mee te nemen. Je weet immers nooit of de pijnstillers die je ter plekke aankoopt, dezelfde zijn als die dat je gewoon bent.

Eet en drink gezond wanneer je ongesteld bent

  • Je wilt die vreselijke periode natuurlijk niet nog onverdraaglijker maken. Zo kunnen zout, alcohol, cafeïne en koolzuurhoudende dranken de menstruatieklachten erger maken. Drink veel water en eet gezond. Groene bladgroenten, noten, bananen, avocado’s en vette vis kunnen eventueel helpen bij menstruatiepijn.

Beweeg maar ontspan ook af en toe eens

  • Je zou het misschien niet meteen denken, maar ook lichte beweging kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van menstruatieklachten. Denk hierbij aan af en toe een stukje zwemmen of wat rek- en strekoefeningen.
  • Ook ontspannen is belangrijk als je ongesteld bent. Het voorkomt daarnaast dat je uitgeput terugkomt van je leuke vakantie.
  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!

Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden

Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Download de checklist voor je reisapotheek

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?