Aller-Retour en Niemandswater fietsroutes - Westhoek

Aller-Retour en Niemandswater fietsroutes - Westhoek

8 maart 2018 in Nieuws1 reactie

Met deze twee nieuwe fietsroutes in en rond de gemeenten Alveringem en Lo-Reninge in de Westhoek heeft het provinciebedrijf Westtoer twee nieuwe WO I fietsroutes op de kaart gezet. De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in het geval van Aller-Retour over de moeizame tocht van het kantonnement Alveringem naar de Dodengang, heen en terug.


Fietsroute in en rond Alveringem en Lo-Renige

Aller-Retour

Aller-Retour en Niemandswater fietsroutes Verschillende aspecten van de Groote Oorlog komen hierbij aan bod: het leven aan én achter het front, de bevoorrading, de medische evacuatie, de militaire strategie om het allerlaatste stukje vrij vaderland koste wat het kost te verdedigen.
Als een van de eerste bewoonde dorpen achter het IJzerfront speelt Alveringem een cruciale rol in de Eerste Wereldoorlog. Duizenden soldaten komen hier even tot rust en zoeken verstrooiing vooraleer ze naar de beruchte Dodengang in Diksmuide marcheren. Door de taalstrijd aan het front krijgt de alom bekende Franse term ‘Aller - Retour’ nog een extra dimensie. Op deze route kleuren tal van relicten, monumenten en locaties uit de Eerste Wereldoorlog dit veelzijdig verhaal.

Niemandswater

De tweede fietsroute draagt de titel Niemandswater en verwijst naar het gebied dat onderwater werd gezet tussen Merkem en Noordschote en ligt tussen IJzerfront en Ieperboog. De fietsroute ‘Niemandswater’ vertelt het verhaal van de medische evacuatie uit deze frontzone tot aan de veldhospitalen van Hoogstade en Beveren, maar ook over de hygiëne (Eversam) en de geestelijke verzorging van de soldaat aan het front. In chirurgische voorposten (Reninge) werden gekwetsten met buikwonden de eerste zorgen toegediend. In de militaire begraafplaatsen van Hoogstade, Reninge en Westvleteren werden de soldaten begraven voor wie alle hulp te laat kwam.

Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer is volop bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoekgemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes te vernieuwen en uit te breiden. De belangrijkste centra in de Westhoek vormen de startplaatsen van de routes, die gemiddeld 40 à 45 kilometer lang zijn. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met een poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.
Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes zijn verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren, Diksmuide, bij Westtoer en in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis.

De 14-18 fietsroutes ‘Aller-Retour’ en ‘Niemandswater’ zijn een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeenten Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren en Diksmuide.
Meer informatie vind je op: www.flandersfields.be

Praktisch

  • Naam: Aller-Retour & Niemandswater’
  • Soort: Lusvormige themaroutes
  • Locatie: Westhoek
  • Vertrek: Alveringem, Lo-Reninge e.a.
  • Afstand: 37 km & 45 km
  • Bewegwijzering: Zeshoekige bordjes
  • Documentatie: Fietsfolder
  • Verdeler: Westtoer
  • Prijs: € 2,00 per folder
  • Meer informatie: www.toerismewesthoek.be


Geschreven door

Patrick Vanrysselberghe

- 8 augustus 2018 - Tania

Heel mooie fietstocht, een aanrader. Veel landelijke wegen. Voldoende stopplaatsen onderweg voor een verfrissing en een hapje.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?