De beste fietsroutes van België volgens onze experts

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

De beste fietsroutes van België volgens onze experts

11 juli 2023 in Reisinfo0 reacties

België is net als Nederland een echt fietsland. Dit komt onder meer door de prachtige natuur. Onze zuiderburen gaan dan ook graag met hun e bike, wielrenfiets of stadsfiets de weg op. Ga je binnenkort op vakantie naar België? Neem je fiets mee, want de onderstaande routes wil je zeker niet missen.

Inhoud artikel

  1. Ringfietspad (Antwerpen)

Gerangschikt in 2019 als één van de 3 beste steden in Europa voor fietsen, heeft Antwerpen een netwerk van afzonderlijke fietspaden ontwikkeld die je veilig naar alle uithoeken van de stad brengen. Je kunt het fietsnetwerk zelf ervaren door de vrijgemaakte fietspaden rond de leienboulevards en langs de Scheldewaterkant te volgen.

De meest avontuurlijke route is het Ringfietspad dat je meeneemt op speciale fietspaden die de drukke Antwerpse ring volgen, helemaal van Kiel aan de zuidkant tot aan het havengebied in het noorden. De in 2019 opgeleverde route van 12 kilometer loopt voornamelijk door bossen en parken aan de rand van de stad.

Hoogtepunt is een voetgangers- en fietsbrug die Park Spoor Noord verbindt met Het Eilandje. De brug, gebouwd in 2019 door de Brusselse ingenieurs Ney & Partners, wordt omsloten door een stalen luifel doorboord met gaten die een romantisch gevlekt licht creëren.

  1. Fiets door het water (Limburg)

In de buurt van Openluchtmuseum Bokrijk loopt een fietspad met een traject Fietsen door het Water. Het neemt je mee op een metalen brug die onder een vijver is verzonken, zodat je letterlijk onder water staat. Het korte stuk door het water geeft een ongewoon zicht op voorbijdrijvende eenden op ooghoogte.

Vanaf parking Bokrijk is de route bewegwijzerd als 'Fietsen door het water'. Het maakt deel uit van een plan om fietsers naar Limburg te lokken door spannende nieuwe ervaringen te creëren, zoals fietsen over de heidevelden en fietsen door de grotten van Kanne. Gelegen tussen fietsknooppunt 243 en 91.

  1. De Leie (Oost-Vlaanderen)

In Gent kan je een fiets huren en de Leie afdalen op rustige fietspaden die de drukke wegen vermijden. Na 20 minuten rustig fietsen kom je bij een complexe reeks bruggen die je onder een spoorlijn door en over een kanaal voert. Dan fiets je door stille dorpjes en waterrijke weilanden de natuur in. De route volgt soms de rivier de Leie, slingerend door het landschap zoals de Theems in Engeland of de Vecht in Nederland. Onderweg zijn er cafés waar je aan het water kunt zitten kijken naar de boten die voorbij varen. Volg cyclusnummers 4, 52, 55, 56, 62, 57, 68, 52.

  1. Fietsen door de bomen (Limburg)

Diep in de dennenbossen van natuurgebied Bosland kunnen fietsers via een zacht glooiende cirkelvormige helling de boomtoppen bereiken, 10 meter boven de grond. Fietsen door de bomen, geopend in 2019, is het nieuwste project om fietsers naar het wilde, bosrijke landschap van Limburg te brengen.

Architecten De Gregorio & Partners hebben een verbluffende structuur gecreëerd die wordt ondersteund door robuuste roestrode stalen palen die naadloos overgaan in de hoge dennenstammen. Gebruik wel de beste e-bike want je zult bij deze bijzondere fietsroute regelmatig moeten klimmen.

  1. Ontdek onze 40 GRATIS fietsroutes!

Gemotiveerd om je fietsstoeltje eens uit te testen, maar ben je nog op zoek naar een leuke fietsroute? Reisroutes biedt heel wat GRATIS fietsroutes aan, meteen te downloaden! Download je gratis fietsroute en vertrek vandaag nog!

40 routes in 4 x fietsgidsen, gratis te downloaden !

Fietsgids Limburg

Gratis reisgids fietsgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?