10 x bezienswaardigheden en activiteiten in het Defereggental

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x bezienswaardigheden en activiteiten in het Defereggental

8 april 2021 in Oostenrijk0 reacties

Het Defereggental wordt ingesloten door de Hohe Tauern en strekt zich uit over een lengte van meer dan 40 kilometer. Dit dal bestaat uit enkele dorpen en gehuchten zoals Hopfgarten en St. Veit im Defereggental. De regio staat vooral gekend als een paradijs voor wandelaars. Als je graag door de heuvels en bergen kuiert zal je je hier zeker kunnen uitleven tijdens je vakantie.

Inhoud artikel

 1. Hopfgarten

Hopfgarten is gelegen in het stuk van de vallei waar het meeste zonlicht komt. Het weer zal daardoor bijna altijd beter zijn dan in de rest van het Defereggental. Heel wat mensen komen hier in de zomer naartoe om te wandelen in de stille bossen of om hun vakantie door te brengen op een boerderij. In de winter trekt het stadje dan weer vooral langlaufliefhebbers aan omdat je hier mooie langlauftochten kan maken.

 1. Sankt Veit in Defereggen

Sankt Veit in Defereggen is gelegen op een hoogte van 1495 meter en heeft daardoor de eer om de titel te dragen van hoogstgelegen vakantiedorp in Oostenrijk. De prachtige omgeving rond het dorp zorgt er voor dat het een paradijs is voor wandelliefhebbers. In de bergen kan je er stevige wandelingen maken op paden die ongevaarlijk zijn. Dit zorgt er voor dat het wel voor alle wandelaars toegankelijk is.

 1. Leben am Steilhang en Wassererlebnisweg

Voor adembenemende uitzichten op de vallei moet je op de bloemenweg St. Jakob zijn. Hier kan je genieten van de prachtige diversiteit in kleuren van de Alpenplanten. Op de Wassererlebnisweg maak je dan weer kennis met het prachtige veenlandschap en de heldere bronnen en beekjes langs de route. Langs deze route staan er verschillende informatieborden die je meer uitleg geven over de functie van het water in het landschap en voor het leven in dit gebied.

Langs de Leben am Steilhang panoramaweg maak je kennis met het boerenleven van vroeger en de extreme omstandigheden waar ze mee moesten omgaan.


Op autovakantie door Tirol? Lees onze blogpost met een volledig reisschema of download onze reisgids Oostenrijk en ontdek de mooiste plekjes van Oostenrijk.

 1. Stallersattel

Op de rand van de vallei ligt het begin van de beklimming van de Stallersattel. Deze bergpas vormt de grens met Italië. Boven op de top is er een leuk meertje waar je kan wandelen, de Obersee.

Hou er wel rekening mee dat er gebruik gemaakt wordt van alternerend verkeer wanneer je deze weg op wil rijden. Dat doen ze omdat het op sommige plaatsen heel smal kan zijn. Daardoor is het goed mogelijk dat je minstens een halfuur moet wachten voordat je de pas kan oprijden.

 1. Kalserdal

Vanuit Huben is het mogelijk om een rit te maken richting het dorpje Kals. Onderweg naar het dorpje liggen verschillende haarspeldbochten en achter vrijwel elke bocht word je beloond met een fantastisch uitzicht. Langs deze route kom je nog grote stukken ongerepte natuur tegen.

Halfweg deze route kom je de imposante Schleier-waterval tegen. We kunnen je dan ook zeker en vast aanraden om hier een tussenstop in te lassen.

 1. Grossglockner

Het dal wordt grotendeels gedomineerd door de Grossglockner. Deze 3798 meter hoge Alpenreus is de hoogste berg van Oostenrijk en is heel populair bij alpinisten. Heel wat bergbeklimmers vertrekken van bij het Lucknerhaus dat is gelegen op een hoogte van 1 920 meter. Ook als je de Glossglockner niet wilt beklimmen kan het te moeite zijn om naar dit vertrekpunt te gaan. Aan het Lucknerhaus kan je namelijk genieten van het mooiste uitzicht op de Grossglockner.

 1. Kapelle Maria Hilf

Deze kleine kapel in St. Jakob werd gebouwd in 1669, gerenoveerd in 1764 en gedeeltelijk herbouwd in 1785. In de loop van de twintigste eeuw vonden er nog meerdere renovaties plaats. De kapel is gelegen op een idyllische en fotogenieke locatie waardoor ze zeker een bezoek waard is. Binnen vind je een gebouw met een eenvoudige structuur en een plat tongewelf. In de apsis werd in 1991 een luifelschilderij ontdekt. Het altaar bestaat uit een kopie van het schilderij Innsbrucker Mariahilf-Bildes van Lukas Cranach en kreeg in het begin van de jaren vijftig een nieuw frame.

De gebrandschilderde ramen dateren van 1936 en zijn ontworpen door de Tiroler Glasmalereianstalt uit Innsbruck.

 1. Kirche St. Leonhard

De Kirche St. Leonhard is een barokke kerk met ook gotische elementen uit de 18e eeuw. In 1959 werd ze gerestaureerd waardoor je er onder andere gotische gewelfschilderijen kunt zien vandaag. Net als vele kerken in Oostenrijk is de structuur van de kerk erg eenvoudig en duidelijk gehouden.

Een leuk weetje is dat in de kerktoren nog een klok uit 1747 hangt die komt van de klokkengieterij Grassmayr in Innsbruck. Het is daarmee een van de oudste kerkklokken van het Defereggental.

 1. Erzherzog-Johann-Hütte

Alpinisten die de Grossglockner willen beklimmen lassen meestal een overnachting in bij de Erzherzog-Johann-Hütte op 3 454 meter hoogte. Dit is de hoogstgelegen berghut van Oostenrijk en is alleen maar toegankelijk in de zomer.

Als je de tocht wilt maken vanaf het Lucknerhaus moet je toch wel rekenen op een vijftal uur stappen. Van de Erzherzog-Johann-Hütte tot aan de top van Glossglockner is het nog een anderhalf uur klimmen. Deze tocht is alleen maar aan te raden voor zij die in goede conditie verkeren en een ervaren gids is hierbij noodzakelijk.

 1. Blauspitz

Kals is al jarenlang een echt paradijs voor kinderen en ze doen er hier dan ook alles aan om zich te profileren als een kindvriendelijke gemeente. Het was in Kals dat het eerste natuurbelevingspad voor kinderen werd geopend in Oostenrijk. Langs het traject van 2,5 km staan er verschillende fantasierijke figuren opgesteld. Het hoogste punt van dit traject is het bergrestaurant van de Blauspitz. Ideaal om dus even te stoppen en de maag te vullen. De kinderen kunnen zich dan weer uitleven op de kinderspeelplaats. Als je het niet ziet zitten om tot hier te wandelen kan je ook altijd de zetellift nemen vanuit Kals/Grossdorf.

 1. Ontsnap aan je allergieën

Als je last hebt van allergieën is het Defereggental de ideale bestemming. Uit onderzoek is gebleken dat deze regio opvallend pollenvrij is. Dat heeft het vooral te danken aan de hoogteligging en de klimatologische omstandigheden die je hier vindt.

Heel wat hotels uit de regio hebben hier dan ook op ingespeeld. Zij bieden aparte diensten aan zoals gespecialiseerd beddengoed voor mensen die last hebben van huismijtallergiën. Zo kunnen de bezoekers volledig van hun vakantie genieten zonder zich zorgen te moeten maken.

 1. Waar overnachten in Oostenrijk?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Oostenrijk? In Oostenrijk kan je over het hele land veel hotels vinden. Dankzij de vele skigebieden zijn er namelijk heel wat hotels te vinden die ook in de zomer open zijn. Het grootste aanbod aan hotels vind je natuurlijk in de grote steden zoals Wenen, Salzburg en Innsbruck.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?