De 4 nationale parken van Noord-Macedonië: wat zien en doen in deze natuurparken? Kaartje + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 4 nationale parken van Noord-Macedonië: wat zien en doen in deze natuurparken? Kaartje + foto's

4 januari 2024 in Noord-Macedonië0 reacties

Geniet van de natuur in de nationale parken van Noord-Macedonië: alle info & tips voor je bezoek

Noord-Macedonië, gelegen op het Balkan-schiereiland in Zuidoost-Europa, herbergt enkele prachtige nationale parken die de natuurlijke schoonheid en biodiversiteit van het land benadrukken.

Ontdek in deze blogpost alles over de nationale parken in Noord-Macedonië.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Noord-Macedonië

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Skopje, richtprijs € 64 vergelijk prijzen bij Skyscanner of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 408), Corendon (va.€ 569) of Koning Aap
HuurautoIn Noord-Macedonië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de Nationale Parken van Noord-Macedonië

  1. Nationaal park Mavrovo

In totaal heeft Noord-Macedonië vier nationaal parken. Het Mavrovo Nationaal Park is het mooiste en het grootste nationaal park van de drie en ligt in het westen van het land. Het park bestaat sinds 1949 en heeft een prachtig landschap met schilderachtige bergtoppen, uitgestrekte bossen, kloven, watervallen en een kunstmatig aangelegd meer. Dankzij de hoogteverschillen heeft het park ook een grote diversiteit aan flora en fauna. Hier en daar kom je al eens wilde dieren als beren, wolven, herten en de zeldzame Balkanlynx tegen.

Er zijn verschillende wandelroutes aangelegd maar er zijn natuurlijk ook andere activiteiten in het Mavrovo Nationaal Park die je kan ondernemen. Zo kan je er ook paardrijden, mountainbiken, paragliden en kajakken. In de winterperiode kan je hier ook skiën en snowboarden op enkele van de beste skipistes van Noord-Macedonië.

Golem Korab

Het hoogste punt van het Mavrovo Nationaal Park is de Golem Korab, met een hoogte van 2764 meter. De berg ligt letterlijk op de grens met Albanië wat ervoor zorgt dat je deze niet zonder toestemming mag beklimmen. Wil je dit toch graag doen? Dan kan je ieder jaar in september een begeleide klimtocht naar de top volgen.

EXCURSIE: Bezoek het Nationaal Park van Mavrovo tijdens deze privétour van een dag. Met een professionele gids trek je de natuur in en bezoek je onder andere de nieuwe en oude kerk van St. Nicolas en het meer van Ohrid.

Het kunstmatig meer van Movrovo met een verzonken kerkje

In het hart van het nationaal park vind je het grootste kunstmatige meer van het land. De prachtige omgeving van het meer nodigt uit om prachtige wandel- en fietstochten te maken. Of je kan ook vissen, kanoën of een mooie boottocht maken op het meer en de verzonken St Nikolai kerk te midden van het water bezichtigen (zie ligging hier). Bij laag water kan je hier soms naar binnen wandelen.

  1. Nationaal park Pelister

Het tweede nationaal park is het Nationaal park Pelister, vlakbij het dorpje Bitola. Dit prachtige gebied omvat het hele Baba bergmassief met bergpieken van wel 2500 meter. Het park is vernoemd naar de hoogste piek: Mount Pelister (hoogte van 2.601 meter). Het landschap van het nationaal park wordt gekenmerkt door vele kleuren groen, witte bergtoppen en blauwe meren waar je een frisse duik kan nemen.

Het bergachtig gebied met prachtige uitzichten is uitstekend om te wandelen en fietsen. Er zijn verschillende routes uitgestippeld voor elke niveau. In de zomerperiode kan je hier ook klimmen en mountainbiken terwijl het park in de winterperiode wordt omgetoverd tot een prachtig skigebied met uitdagende afdalingen.

Neem ook je verrekijker mee want in het park kan je veel mooie fauna en flora spotten. Zo kan je onder andere tijdens je wandeling vossen, wolven, beren en lynxen tegenkomen. Daarnaast is er ook een zeldzame specifieke dennenboom te vinden, die heel typerend is voor het Pelister park.

WANDELTIP: Ga zelf op verkenning in het Nationaal park Pelister met de wandeling naar de top van de Pelister op 2600 m hoogte of de eenvoudigere wandeling naar de Ogen van Pelister (Pelisterski Ochi).

De leukste verblijven in Noord-Macedonië?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Noord-Macedonië? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noord-Macedonië
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
TUITUI vakanties in Noord-Macedonië
CorendonCorendon vakanties in Noord-Macedonië
Vermijd roaming → Koop je eSIM online

  1. Nationaal park Galičica

Het Nationaal park Galičica ligt zo’n 25 km ten zuiden van Ohrid. Via haarspeltbochten klimt de weg zich omhoog in dit bijzondere natuurreservaat tussen Noord-Macedonië en Albanië. Dit nationaal park, gelegen aan de Noord-Macedonische kant van de majestueuze berg Galičica. Van op de top zie je een het Prespameer liggen, dat zich uitstrekt over 3 landen: Noord-Macedonië, Albanië en Griekenland.

Het nationaal park is opgenomen in het grensoverschrijdende biosfeerreservaat Ohrid-Prespa en biedt een unieke mix van natuur en cultureel erfgoed. In het park vind je meer dan 1600 soorten bloemen, waarvan er enkele alleen hier te vinden zijn op de hellingen van Galičica.

Het Prespameer

Wist je dat het Prespameer verbonden is met het meer van Ohrid met een ondergrondse doorgang? Het Prespameer, dat 284 km² omspant, was ooit één groot meer, vandaag de dag bestaat het uit 2 meren, het Grote Prespameer en het Kleine Prespameer. Het Grote Prespameer is een van de puurste meren ter wereld en rijkt tot 54 meter diep. De omgeving van het meer is een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers. De uitgestrekte zandstranden en de vele zonnige dagen doen even vergeten dat je in Zwitserland bent. De temperaturen schommelen hier ‘s zomers tussen de 24 en 28 graden.

Wandel naar de top van de Magaro

Magaro, de hoogste berg van het park, steekt 2255 meter boven de omgeving uit. Download onze wandeling naar de top van de Magaro en geniet van een ongelooflijk panoramisch uitzicht. Daarnaast vind je in het park ook een overvloed aan historische en artistieke bezienswaardigheden, zoals archeologische vindplaatsen, kathedralen, kloosters, grotkerken en andere monumenten.

  1. Nationaal park Šar mountain

Het laatste nationaal park is het Nationaal park Šar mountain. Dit nationaal park beschermt een prachtige bergketen die langs de grens tussen Noord-Macedonië en Kosovo loopt. De Titov is de hoogste piek in die reeks met een hoogte van 2748 meter. Het is daarmee de op één na hoogste piek in Noord-Macedonië. De berg stond oorspronkelijk bekend als Golem Turchin, wat "Grote Turk" betekent, terwijl een nabijgelegen piek van 2706 meter nog steeds bekend staat als Mal Turchin, wat "Kleine Turk" betekent.

WANDELTIP: Ga zelf op verkenning door het Nationaal park Šar met onze wandeling naar Titov.

  1. Waar overnachten in Noord-Macedonië?

Vertrek je binnenkort op vakantie naar Noord-Macedonië en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Noord-Macedonië.

  • In het hart van Skopje kan je overnachten in de Moodeight Apartments. Elk appartement is zorgvuldig ontworpen en volledig uitgerust. Meer info en boeken.
  • Hotel London B&B ligt in het centrum van Skopje gevestigd in een historisch gebouw uit 1937. Het 3* hotel biedt moderne kamers, een sfeervol restaurant en een traditionele Engelse pub. Meer info en boeken.
  • Vila Bisera ligt in de rustige wijk Lagadin bij Ohrid. De ruime villa wordt omgeven door een tuin met bloemen en biedt moderne accommodatie. Verder biedt de villa ook twee seizoensgebonden buitenzwembaden en ligt het op wandelafstand van het meer. Meer info en boeken.
  1. Mis niets in Noord-Macedonië met onze reigsids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noord-Macedonië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noord-Macedonië met een volledige uitgestippelde rondreis Noord-Macedonië, en meer dan 79 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noord-Macedonië.

Noord-Macedonië

Gratis reisgids Noord-Macedonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?