15 x top bezienswaardigheden in Gorinchem: wat zien en doen in dé vestingstad van Nederland

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x top bezienswaardigheden in Gorinchem: wat zien en doen in dé vestingstad van Nederland

24 december 2023 in Nederland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Gorinchem + verblijftips

Verdedigingswerken die zo goed bewaard zijn gebleven als in Gorinchem vind je nergens anders. Gorinchem is dé vestingstad van Nederland, en deel van de vestingdriehoek. Deze is een aaneenschakeling van tactische locaties over Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. Samen met Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren is deze stad als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie UNESCO Werelderfgoed.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Gorinchem.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden van Gorinchem

 1. Het centrum en de Grote Markt van Gorinchem

Wandel door de gezellige straten van de oude vestingstad richting de Grote Markt; een van de meest gezellige plekken in de stad. Het levendige plein is omringd door talloze caféetjes en restaurants. Geniet bij Espressobar Hugo van een heerlijk kopje koffie en een heerlijk taartje terwijl met zicht op het oude stadhuis en het Gorcums Museum of bestel een verfrissend ijsje bij Ijssalon Venezia waar men al meer dan 75 jaar iedere dag vers en ambachtelijk ijs maakt. Voor een lekkere lunch of diner kan je dan weer terecht in het restaurant De Hoofdwacht, gevestigd in het voormalige militaire hoofdgebouw.

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek aan de mooiste vestingstad van Nederland, met onze stadswandeling door Gorinchem.

Hugo de Groot poortje

Naast de Espressobar Hugo, vind je de Hugo de Groot poort. Dit smalle poortje dateert uit de 17e eeuw en is vernoemd naar Hugo de Groot (ook bekend als Grotius), de beroemde rechtsgeleerde die wist te ontsnappen uit Slot Loevestein. Verkleed als metselaar wandelde hij door dit poortje en vluchtte hij via het veer over de Merwede naar Antwerpen.

 1. Patriciërswoning Dit is in Bethlehem

Patriciërswoning Dit is in Bethlehem: Zoals je op de gevel kan zien, is 1566 het bouwjaar van de patriciërswoning Dit is in Bethlehem. Boven de deur is een beeldhouwwerk met kersttafereel aangebracht. Zo weet je meteen ook waar de naam van de woning vandaan komt. Hier vind je nu Boekhandel De Mandarijn (meer info).

VERBLIJFTIP: Tres Boutique Hotel ligt in het centrum van Gorinchem en beschikt over elegante kamers met airconditioning en gratis WiFi. Geniet na je stadswandeling van een heerlijk diner in het moderne restaurant in brasseriestijl met een terras aan de haven. Meer info en boeken.

 1. Gorcums Museum

Het Gorcums Museum vertelt de culturele geschiedenis van de stad en regio, met werken van regionale kunstenaars en artefacten over de vestingwerken en de scheepsbouwindustrie. Er zijn tijdelijke tentoonstellingen over zowel hedendaagse kunst als historische gebeurtenissen. Meer info op de website.

 1. De Grote Toren

De Grote Toren zie je al van ver pronken boven de daken van de huizen in de oude vestingstad. In dit opvallende gebouw klim je 256 treden vanaf de grond om over Gorinchem te kijken. Op heldere dagen kan je zelfs in de verte de Dom in Utrecht zien of de skyline Rotterdam. Een rondleiding en beklimming reserveren doe je om de hoek bij VVV Gorinchem aan de Grote Markt (bekijk ligging).

 1. Brugwachtershuis In den Blowen Hoet

Het Brugwachtershuis In den Blowen Hoet ziet er oud uit, maar dateert uit 1910. Het was toen de dienstwoning van de brugwachter. De gevelsteen die de naam aan het huis geeft, komt van een gebouw dat hiervoor stond. Het is wel het meest gefotografeerde huis van gans “Gorcem”.

 1. Het oude Tolhuis van Gorinchem

Oorspronkelijk diende het Tolhuis uiteraard om tol te innen van alle passerende schepen. Nadien had het nog verschillende functies van burgerschool tot hospitaal, maar nu kan je er overnachten in een appartement. Je hebt er dus een prachtig uitzicht over de rivier Merwede. Boek hier je overnachting bij het Tolhuis van Gorinchem.

 1. De Dalempoort

De Dalempoort is de laatst overgebleven toegangspoort van vier middeleeuwse stadspoorten (Kanselpoort, Arkelpoort en Waterpoort). De toren dateert uit de 16de eeuw en heeft een torentje met een uurwerk. Er loopt een voetpad naar de rivier onder en is een charmant stukje van de vestingwallen.

 1. Moderne kunst in de Kruitmagazijnen

Moderne kunst in een historisch bouwwerk vind je in De Kruitmagazijnen. Vroeger lagen er meerdere buskruitmagazijnen verspreid over de vesting, vandaag kan je er tentoonstellingen bijwonen. De wisselende exposities tonen werken van kunstenaars die fraaie moderne objecten, foto's, sieraden, textiel, glaskunst en keramiek tentoonstellen. Je kan deze tentoonstelling bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13u tot 17u.

LEESTIP: Op uitstap naar Zuid-Holland, download onze gratis reisgids Zuid-Holland met een complete autoroute en tal van fiets-en wandelroutes.

 1. Korenmolen De Hoop

Als je over de vestingwallen loopt, kom je nog twee stenen korenmolens tegen waar het graan tot meel werd gemalen. Een daarvan staat op de Dalemwal: korenmolen De Hoop (bekijk ligging). De molen Nooit Volmaakt vind je op de Bagijnewal aan de andere kant van de stad (bekijk ligging). Elke zaterdag en woensdagmiddag kan je de molen bezoeken en in het molenwinkeltje kan je terecht voor de lekkerste graan- en meelproducten, molenbrood en (verse) streekproducten.

 1. Minimuseum Luisterpost Gorinchem

Niet enkel tijdens de middeleeuwen vonden militaire operaties in Gorinchem plaats. Bij het begin van de Koude oorlog werden hier militaire geheimen verzameld door middel van spionage. Het militaire radioverkeer van de Russen werd afgeluisterd met apparatuur die je nu nog gratis kan bekijken in Minimuseum Luisterpost Gorinchem.

Het museum is gehuisvest in buurthuis De Aanlegsteiger en kan je enkel en alleen (gratis) bezoeken op afspraak. Hiervoor stuur je een mailtje naar [email protected]. Meer info op de website.

Boek je verblijf in Gorinchem online op voorhand en vertrek zonder zorgen op vakantie.
 1. De Lingehaven

Dwars door de binnenstad van Gorinchem, stroomt de Linge rivier. Onze aanrader? Een mooie avondwandeling langs de kade aan de Lingehaven. De Lingehaven, loopt vanaf de Lingesluis tot aan de Korenbrug en is de passantenhaven waar boten aanmeren. Deze gezellige plek wordt door sommigen beschouwd als het mooiste plekje van Gorinchem. Zeker in de avond wanneer de lichten branden in de huizen en weerspiegelen in het water.

Neem de veerboot of watertaxi vanuit Gorinchem

Bij de sluis in de Lingehaven vertrekken er dagelijks veerboten en watertaxi's naar omliggende steden en bezienswaardigheden zoals Woudrichem, Slot Loevestein, Fort Vuren en Werkendam bij de Biesbosch. Vanuit een veerboot geniet je bovendien van een prachtig uitzicht op de stad en de vestingwallen uit de 16de eeuw.

 1. Huis 't Coemt al van Godt

Je ziet de gevel van het Huis 't Coemt al van Godt op de hoek van de Vismarkt, met witte ornamenten en rode luikjes op de scheve muren. Het verhaal gaat dat er een gierige handelsvrouw woonde die zelfs tijdens hongersnood haar graanzolder niet wou verkopen, behalve tegen een hoge prijs. Maar op een nacht bedierf haar hele voorraad ineens en was ze toch alles kwijt.

WANDELING: Ontdek de rijke geschiedenis, van charmante pakhuizen tot iconische bezienswaardigheden tijdens een gegidste rondleiding door Gorinchem.

 1. Wandeling langs de vestingswallen

Over de vestingwallen van Gorinchem loopt een wandelpad (5km) dat je langs allerlei historische punten brengt. Bij de VVV verkopen ze de wandelkaart met alle tips, of een puzzeltocht voor kinderen. Of download de gratis izi. Travel app en volg de digitale audiotour op je smartphone.

Elke laatste zondag van de maand kan je gratis de vestingwandeling onder begeleiding van een gids wandelen. De gids vertelt er over de vestinggeschiedenis, de vestingwerken en over de militaire gebouwen in de stad. Meer info op de website.

 1. Buiten de Waterpoort

"Buiten de Waterpoort" ligt langs de Merwede, net buiten het centrum van Gorinchem. Vroeger maakte het deel uit van de vestingswerken, vandaag is het een populair recreatiegebied. Plof neer op het strandje of op een van de terrasjes die uitkijken over de Merwede terwijl de kinderen zich uitleven op het voetbal- en volleybalveld of de sporttoestellen.

 1. Proef de Gorcumse lekkernijen

Op zoek naar een leuk souvenir voor het thuisfront? Of ben je benieuwd naar de typische lekkernijen uit Gorinchem? Proef dan eens van de Echte Gorcumsche Zoute Bollen. Deze hartige roomboterkoekjes worden gemaakt naar een geheim recept van J.J. De Kroes en kan je vinden in de lokale bakkerijen zoals Bakkerij van der Grijn (bekijk ligging). De koekjes worden meestal verkocht in leuke bewaarblikken. Of wat dacht je van een lokaal biertje van Dukes Stadsbrouwerij?

 1. Waar overnachten in Gorinchem?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan de oude vestingstad Gorinchem? Als je dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden en voorzieningen wilt verblijven, kan je overwegen om een hotel in het stadscentrum van Gorinchem te boeken. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Gorinchem.

 • Boutique Hotel Goud En Zilver ligt in een levendig winkelgebied en zit gevestigd in een voormalig handelsgebouw voor goud en zilver. De kamers zijn stijlvol ingericht en er is een cadeauwinkeltje waar verschillende elementen van de accommodaties, zoals meubels en kunstwerken, kunnen gekocht worden. Meer info en boeken.
 • B and B Suite No.3 is een sfeervolle luxe suite in een karakteristieke herenwoning. Deze charmante B&B beschikt over moderne kamers, een heerlijk ontbijtje dat geserveerd kan worden in de "Japanse tuin" en gratis fietsen om de omgeving te ontdekken. Meer info en boeken.
 • Of verblijf bij City Apartments Gorinchem. Deze sfeervolle appartementen zijn gevestigd in een rustige buurt van de binnenstad, enkele minuten wandelen van het gezellige centrum. Meer info en boeken.
 1. Extra: Download onze reisgids Zuid-Holland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Zuid-Holland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Holland met 120 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en 8 stadswandelingen en fietsroutes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuid-Holland.

Zuid-Holland

Gratis reisgids Zuid-Holland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?