Het Djemaa el Fna plein in Marrakesh bezoeken? Bezienswaardigheden, info en tips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Het Djemaa el Fna plein in Marrakesh bezoeken? Bezienswaardigheden, info en tips

1 juni 2023 in Marokko0 reacties

Het grote plein Djemaa el Fna ligt middenin de oude medina van Marrakesh en telt als het centrum van de stad. Het plein is altijd heel levendig. Van de vroege ochtend tot de late avond vind je er allerhande kraampjes, souvenirwinkeltjes, eettenten en entertainers van alle soorten.

Op het bruisende Djemaa el Fna kan je uren rondlopen zonder je te vervelen. Het plein staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO!

Onze tip: Doe een tours met gids of excursies in Marrakesh

De mooiste bezienswaardigheden in Marrakesh bezoeken? Ga mee met een rondleiding of gids en ontdek de verborgen plekjes van Marrakesh Kijk snel bij GetYourGuide, kijk bij Ticketbar voor nog meer aanbod of boek hieronder.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van het plein

1.1. De stichting van Marrakesh

Marrakesh werd in de 11de eeuw gesticht door Yusuf ibn Tashfin en was indertijd de hoofdstad van het rijk van de Almoraviden. De stad ontwikkelde zich toen al rondom het centrale plein Djemaa el Fna. In 1147 viel de stad in de handen van de Almohaden na een gewelddadige strijd. Zij renoveerden het centrum van de stad grotendeels, waaronder ook het plein Djemaa el Fna. De Almohaden breidden ook de stadsmuren van de stad uit en fortificeerden de kasbah.

1.2. Het plein als handelsknooppunt

De stad werd snel na de stichting al meteen een belangrijke handelsstad op de route van de karavanen in de Sahara. Later kwamen ook Europese handelaren naar Marrakesh om daar hun Europese waren te ruilen voor Afrikaanse specialiteiten. Marrakesh is door de eeuwen heen veel veranderd en uitgebreid, maar Djemaa el Fna is in al die tijd nauwelijks veranderd en is altijd het kloppende hart van de stad gebleven.

1.3. De invloed van het toerisme

De laatste decennia is Marrakesh wel sterk veranderd. Om de toestromende toeristen te kunnen huizen, werden er in het centrum heel wat hotels en restaurants gebouwd. De lokale kooplieden hebben zich ook naar de horden toeristen geschikt en proberen hun spullen aan de toeristen te verkopen.

1.4. UNESCO Werelderfgoed

In 2001 voegde UNESCO het plein toe aan de lijst van het immateriële erfgoed van de mensheid. Zo is het makkelijker om de tradities op het plein te beschermen tegen de druk die de economische groei en het toerisme veroorzaken.

 1. Wat valt er te beleven op het Djemaa el Fna?

Het plein is ongeveer 500 meter lang en 160 meter breed is daarmee met ruime voorsprong het grootste plein van Marrakesh. Het plein wordt vooral gebruikt voor de dagelijkse markt en er zijn ook heel wat entertainers te vinden.

2.1. De markt

’s Ochtends wordt er op het plein een markt gehouden waar allerlei producten te koop zijn.

 • Er zijn kraampjes die vers geperst sinaasappelsap aanbieden, terwijl andere tentjes gedroogde vijgen en dadels verkopen.
 • Daarnaast zijn er ook verschillende kraampjes waar je allerhande Marokkaanse kruiden kan kopen.
 • Op het plein wordt niet alleen eten verkocht, je kan er ook kledij, schoenen, tapijten, hangmatten, tajines, servies en zo veel meer kopen.
 • Je vindt er natuurlijk ook heel wat souvenirkraampjes waar je leuke geschenkjes kan kopen.

2.2. Entertainment in alle vormen

Tussen de kraampjes lopen ook mensen rond die de menigte entertainen. Zo zijn er bijvoorbeeld slangenbezweerders, acrobaten en muzikanten van alle soorten. Er zitten ook verhalenvertellers die oude volksverhalen vertellen in het Berbers of het Arabisch. Daarnaast vind je er ook waterverkopers met traditionele leren waterzakken en af en toe zelfs vuurspuwers. Djemaa el Fna is het meest bruisende plein van Marokko en er valt altijd wel iets te beleven.

2.3. Het plein na zonsondergang

Hoe later op de dag, hoe drukker het plein wordt. In de late namiddag vertrekken de marktlui en maken ze plaats voor eetkraampjes die bij zonsondergang als paddenstoelen uit de grond schieten. Het ruikt er dan ook heerlijk. Er staan tajines in geïmproviseerde ovens te pruttelen, je kan er heerlijke soep drinken, visschotels bestellen, zoete gebakjes verorberen en zo veel meer. Voor elk wat wils. Voorzie zeker één avond om hier rond te lopen en de typisch Marokkaanse gerechten te proeven.

Ook de ochtendperformers maken plaats voor andere groepen. In de avond kan je er dan kijken naar dansgroepen en goochelaars of je kan langsgaan bij de verkopers van traditionele medicijnen. Zij proberen je met hun mengsels van kruiden, botten, slangenhuiden en eieren te genezen van je kwaaltjes.

2.4. De Arabische soek

Aan de noordoostkant van het plein ligt ook nog een zogenaamde soek, een Arabische markt waar je lokale producten zoals kleding, stoffen, kruiden en tapijten kan verkrijgen. De lokale bevolking haalt hier het merendeel van hun dagelijkse benodigdheden, maar ook toeristen zijn zeker welkom.

2.5. De restaurantjes

Aan de andere kant van het plein vind je vooral hotels, restaurants en tuinen. Vanaf de terrassen van de restaurants kan je met een kopje muntthee het bijzondere schouwspel op het plein aanschouwen. Wanneer je kopje thee op is, kan je opnieuw de smalle straatjes van de medina intrekken om nog meer van de stad te verkennen.

Onze tip: Voel je je een beetje onwennig? Wil je liever niet verloren lopen in de wirwar van straatjes? Ga mee met een rondleiding of gegidste tour en ontdek de mooiste plekjes van Marrakesh.

 1. De naam van het plein

De naam Djemaa el Fna zou mogelijk ‘het plein van de doden’ betekenen, maar de precieze betekenis is onbekend. Jamaa betekent ‘bijeenkomst’ in het Arabisch, maar het woord ‘Fna’ kan zowel ‘dood’ als ‘open ruimte’ betekenen. Je zou Djemaa el Fna dus kunnen vertalen als ‘bijeenkomstgebied’, maar ook als ‘de bijeenkomst van de doden’. Die laatste optie zou kunnen verwijzen naar de publieke executies die in de elfde eeuw op het plein hebben plaatsgevonden.

Er is ook nog een derde optie. De naam zou ook kunnen verwijzen naar de moskee die tot de twaalfde eeuw aan het plein heeft gestaan. Je zou Djemaa el Fna dan kunnen vertalen als ‘het plein van de congregatie’.

 1. Wanneer bezoek ik het Djemaa el Fna het beste?

De markt wordt al vroeg in de ochtend klaargezet, maar pas rond een uur of 10 komt het marktplein echt tot leven. De drukte op het plein houdt stand tot in de late avond.

Onze tip: Het is aan te raden om in de ochtend een bezoek te brengen aan de markt, zo tussen 10:00 en 12:00, of om er ’s avonds langs te gaan tussen 17:00 en 22:00. Het is dan het drukste op de markt, maar er is dan ook het meeste te zien en te doen.
 1. Hoe bereik ik het plein?

5.1. Te voet:

Het plein Djemaa el Fna is onderdeel van de oude medina van Marrakesh en is goed te voet te bereiken vanuit veel punten in het oude centrum van de stad. Zo is het een kwartier wandelen vanaf het Bahia-paleis en zo’n veertig minuten vanaf de Majorelletuin buiten de medina.

5.2. Met het openbaar vervoer:

Om het plein met het openbaar vervoer te bereiken kan je ook de bus nemen. De bussen L2, L3, L4, L5, L6, L10, L14, L15, L16, L19 en L66 nemen je mee naar het plein. Je moet dan afstappen aan de halte Djemaa el Fna.

5.3. Met de auto:

De medina van Marrakesh is autovrij, net zoals alle andere medina’s van Marokko. Je zal de auto dus buiten het centrum moeten parkeren en met het openbaar vervoer of te voet verder moeten gaan.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Neem contant geld mee bij een bezoek aan het plein. Je kan bij de verschillende kraampjes niet met een bankkaart betalen.
 • Er wordt vaak onderhandeld over de prijzen, vooral bij de soek die aan de markt ligt. Ga dus niet meteen akkoord met de prijs die de verkoper noemt, maar houd er ook rekening mee dat de lokale bevolking hun brood verdient dankzij het toerisme.
 • Omdat er veel toeristen rondlopen op het plein, worden de producten er iets duurder verkocht dan in de rest van de stad.
 • Houd je persoonlijke bezittingen goed in de gaten. Er lopen op het plein namelijk zakkenrollers rond. Het is ook niet aan te raden om met dure sieraden rond te wandelen op het plein.
 • Wanneer iemand naar je toekomt en je aanbiedt om een foto van je te nemen, weet dan dat je een vergoeding zal moeten betalen. Sla het aanbod netjes af als je niet op de foto wil. Lees hier onze tips om onaangename ervaringen te vermijden op reis.
 • De entertainers waarderen het (meestal) niet als je foto’s van hen maakt zonder te betalen.
 • Vergeet je zonnebril niet, smeer voldoende zonnecrème en neem zeker een flesje water mee.
 • Bekijk het Djemaa el Fna ook eens vanop één van de dakterrassen of hogere verdiepingen van de hotels en restaurants. Vanuit de derde verdieping van het Café de France of vanuit het Zeitoun Café heb je bijvoorbeeld een uitstekend uitzicht over het plein.
 • Onze tip: Voel je je een beetje onwennig? Wil je liever niet verloren lopen in de wirwar van straatjes? Ga mee met een rondleiding of gegidste tour en ontdek de mooiste plekjes van Marrakesh.
 1. Filmpje: de sfeer op Djemaa el Fna

Benieuwd naar hoe het eraan toe gaat op het plein Djemaa el Fna? Bekijk dit filmpje om een idee te krijgen van wat je er zoal kan verwachten. Om het heerlijke eten te proeven of de entertainers in het echt aan het werk te zien, zal je natuurlijk zelf naar Marrakesh moeten afzakken.

 1. Waar overnachten in Marrakesh (met korting)

Op zoek naar een hotel, appartement of hostel, tijdens vakantie Marokko Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod). Liever overnachten in een Riad? Wij hebben een overzichtje van onze 5 favoriete Riads in Marrakesh.

Onze favoriete Riads opgelijst

Booking.com

 1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Marokko

Wil je er ook zeker van zijn dat je geen belangrijke of mooie plekjes mist tijdens je vakantie in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij gingen op rondreis en deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko voor € 7,5 en ontdek onze rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?