Opgelicht op reis? 15 x fraude & oplichtingstrucs, trap er niet in!

Opgelicht op reis? 15 x fraude & oplichtingstrucs, trap er niet in!

20 oktober 2023 in Reisinfo1 reactie

Oplichtingtrucs op reis: een overzicht hoe je opgelicht kan worden. Trap er niet in!

Ik denk ook altijd: oplichting op reis, daar trap ik niet in. Ik ken ze allemaal die doorzichtige trucjes, maar toch is het me al een paar keer overkomen. Waarom? Omdat je het niet verwacht. 15 trucs hoe ze je oplichten op reis en hoe je er tegen te wapenen.

In elk land hebben criminelen zo hun eigen manieren om toeristen op te lichten, maar er zijn een aantal scams die over de hele wereld voor komen.

 1. De dure taxirit

1.1. Je hebt direct ook de ganse stad gezien

Eén van de bekendste manieren om mensen op te lichten is om ze te veel te laten betalen voor een taxirit. De chauffeur neemt een langere weg dan nodig is, de meter gaat te snel omhoog of de meter is kapot en de chauffeur geeft zelf een hoog bedrag aan.

1.2. Spreek een prijs af voor je in de taxi stapt

Wanneer je een taxi neemt is het slim om te weten wat je kan verwachten. Vraag bijvoorbeeld bij de receptie van je verblijf na wat je ongeveer zou moeten betalen voor een rit. Vraag vervolgens aan de chauffeur wat hij voor die rit zal vragen en als dit bedrag veel hoger is dan bij de receptie werd aangegeven kan je beter niet instappen. Ook wanneer je probeert te onderhandelen en de chauffeur niet mee wil gaan met het correcte bedrag moet je niet instappen.

1.3. Wat kan je eraan doen?

Wanneer je al in de taxi zit en je ziet dat de meter veel te snel omhoog gaat moet je gewoon uitstappen. Neem het nummer van het taxibewijs over en rapporteer het aan een lokaal toeristenkantoor. Geeft de chauffeur aan dat je een bepaalde weg niet kan nemen doordat deze gesloten is of heb je het idee dat de chauffeur te lang onderweg is, dan doe je er slim aan om de route online even te checken. Doe dit eventueel al voor je de taxi instapt zodat je aan kan geven dat je weet dat je verkeerd rijdt.

 1. Balletje-balletje: Three-Card Monte

Je kent het spelletje vast wel. Er wordt een balletje onder een beker gestopt en vervolgens wordt deze beker met twee andere bekers verwisseld en je moet raden onder welke beker het balletje ligt. Hetzelfde kan ook met kaarten, waarbij je een kaart krijgt te zien en deze vervolgens moet raden.

 • Je wint waarschijnlijk de eerste ronde, waardoor je geneigd bent om het nog een keer te doen, waarbij je vervolgens verliest en daarmee al het geld kwijtraakt dat je op het spel gezet hebt.
 • Misschien vraag je je af waarom mensen hier in hemelsnaam aan meedoen – het is één van de oudste en bekendste scams – maar het gebeurt toch nog altijd, dus laat je niet vangen!
 1. Je wordt gevraagd ergens mee te helpen

Je raakt ergens in gesprek met iemand en deze persoon vraagt jou om hem of haar ergens mee te helpen. Ga hier niet op in, want je wordt vaak ergens heen geleid waar je vervolgens onder druk gezet wordt om iets te kopen. Natuurlijk kan je gewoon gesprekken voeren met anderen, maar ga nooit zomaar met vreemden mee en wees niet té vriendelijk.

 1. De mooie dame

Een variant op de bovenstaande is de mooie lokale vrouw die alleenreizende mannen aan de haak slaat, vervolgens met ze naar een restaurant of bar gaat en ze daarna achterlaat met een torenhoge rekening. Het omgekeerde, een alleenreizende vrouw die aangesproken wordt door een man, gebeurt een stuk minder, maar dat betekent niet dat het nooit voorkomt. Natuurlijk kan je gewoon met mensen in gesprek raken en eventueel samen iets gaan drinken, maar wees niet naïef.

 1. Iemand geeft je een armband, pet, ...

Wanneer je ooit in een grote Europese stad bent geweest als Parijs, Barcelona of Rome, ken je deze truc vast ook wel. Iemand komt naar je toe (vaak een straatverkoper) en geeft je een item. Vaak is dit een armbandje of een pet. Vervolgens vragen ze hier geld voor. Vertrouw het dus niet wanneer ze zeggen dat dat ene armbandje gratis is en pak het niet aan.

Steek ook niet zomaar een hand uit, want op sommige plekken doet men soms zelfs brutaal het armbandje om. Heb je toch iets in handen gekregen of hebben ze iets bij je om gedaan? Doe het gewoon af, geef het terug en loop weg. Ze zullen je niet achterna lopen, want dit kan alleen maar voor problemen voor hen zorgen.

 1. Extra kosten bij het huren van een auto, motor of scooter

Wanneer je een auto huurt op reis kan de verhuurder proberen om op bepaalde manieren extra geld van je te vragen. Dit kan bijvoorbeeld door extra veel te vragen voor de laatste tankbeurt als jij zelf het voertuig niet hebt volgetankt, of door bij inlevering te zeggen dat je schade hebt aangebracht en dit niet hebt aangegeven.

De eerste is goed te voorkomen door gewoon zelf te tanken voor je het voertuig terug brengt, en voor de laatste scam moet je bij het ophalen en het afleveren van het voertuig zelf nog foto’s maken, ook wanneer er gezegd wordt dat de verhuurder dit al gedaan heeft. Zo kan jij zelf nog controleren of er inderdaad schade bij is gekomen zonder dat je het door had en heb je bewijs wanneer dit niet het geval is.

 1. Iets op je kleding morsen

Het komt wel eens voor dat iemand op straat ‘per ongeluk’ iets over je heen gooit, zoals water of een ander drankje. Vervolgens verontschuldigd persoon zich en probeert je te helpen om het op te ruimen. In die tussentijd raak jij echter je portemonnee kwijt, ofwel door de persoon zelf of door een medeplichtige. Om dit te voorkomen duw je beter de persoon weg en ruim je vervolgens zelf de vuiligheid op. Neem daarnaast ook niet te veel geld mee of bewaar het geld op een minder bereikbare plek, zoals een tasje om je nek.

REISGIDSEN: Ga jij ook graag goed voorbereid op reis? Start alvast je voorbereiding met onze 140 gratis reisgidsen.

 1. De bezienswaardigheid is gesloten

Het gebeurt wel eens dat je bij een bezienswaardigheid staat en dat het zo rustig is dat het lijkt alsof het gesloten is. Er kunnen dan mensen zijn die naar je toe komen en je vertellen dat het gesloten is voor een of andere reden. Vervolgens proberen ze je naar een andere bezienswaardigheid of een winkel te leiden waar ze natuurlijk geld voor willen of waarbij ze willen dat je iets koopt.
Hou hierbij in je achterhoofd dat bezienswaardigheden niet zomaar sluiten. Je kan daarom beter van tevoren de openingstijden opzoeken of je elders laten informeren.

 1. De petitie met donatie

Op grote toeristische plekken kom je nog wel eens mensen tegen, vaak vrouwen of kinderen, die vragen of je een petitie wil ondertekenen. Vaak doen ze dit op zo’n manier dat je helemaal geen idee hebt waar de petitie voor dient. Wanneer je besluit te tekenen kan het voorkomen dat je vervolgens om een donatie gevraagd wordt. In veel gevallen wordt je tijdens het gesprek gerold van je portemonnee. Negeer deze mensen daarom altijd en loop gewoon door wanneer iemand je om een handtekening vraagt. Zorg daarnaast dat je geld op een andere plek dan in je broekzak of het voorvak van je tas bewaart.

 1. Geld wisselen of betalen

 • Wanneer je iets betaalt en hierbij nog geld terug zou moeten krijgen, moet je altijd zelf natellen. Het gebeurt namelijk vaak dat je minder geld terug krijgt dan eigenlijk zou moeten. Vooral wanneer het geld heel erg op elkaar lijkt of wanneer je de lokale valuta nog niet goed kent kan het op het eerste oog lijken alsof je het juiste bedrag terug krijgt, terwijl dat niet zo is.
 • Een andere truc is dat je betaalt maar waarna er een discussie begint over het bedrag dat je hebt gegeven. Voorbeeldje, het bedrag dat je dient te betalen is 40 EUR, je geeft een briefje van 50 EUR, dus je verwacht 10 EUR terug. Ondertussen heeft men jouw bankbiljet van 50 EUR in de kassa gelegd en zegt men dat je maar 10 EUR hebt gegeven. Zelf kan je niet meer kan bewijzen hoeveel je hebt gegeven, dus begint de discussie, ... meestal in een land en taal dat je niet goed kent.

ONZE TIP: betaal gepast of zorg ervoor dat je geld dat je geeft ten allen tijde zichtbaar is tot je wisselgeld hebt gekregen.

 1. Betalen op een onconventionele manier

Op het moment dat je niet op een normale manier kan betalen zou er al meteen een belletje moeten rinkelen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je vooraf moet betalen voor een excursie of een tour. Hier hoor je vervolgens een soort bevestiging of contract voor te krijgen dat aangeven dat jij een bepaald bedrag betaald hebt voor een activiteit.

Krijg je niks opgestuurd of afgegeven
, dan is er een grote kans dat je zojuist gerold bent. Daarbij heb je geen enkele manier om te bewijzen dat je voor de activiteit betaald hebt. Geef daarom ook nooit betaalgegevens door over de telefoon, want je krijgt hierbij geen bewijs van betaling.

Wil je graag een excursie of tour boeken, kijk dan altijd even bij betrouwbare partijen zoals GetYourGuide, deze verzekeren je dat je een leuke dag kan beleven.

 1. De waarschuwing voor zakkenrollers

Wanneer iemand jou waarschuwt dat er zakkenrollers actief zijn ben je al snel geneigd om te checken of jij je portemonnee nog wel hebt. Dit lijkt heel vriendelijk en beschermend, maar eigenlijk wil de persoon die jou waarschuwt alleen maar weten waar jij je portemonnee bewaart zodat ze die later van je kunnen rollen. Bedank daarom de persoon en loop vervolgens door, en controleer eventueel ergens anders pas of je portemonnee nog in je tas of je broekzak zit.

 1. Stoppen in een dorp en op de emotie spelen

Ooit zelf al meegemaakt in Cambodja en Peru. Ik had toen nog niet zoveel reiservaring en onze bus stopte ongeveer halfweg de rit in een lokaal dorpje. Binnen een paar seconden stonden tientallen kinderen aan de bus te bedelen om geld. Volledig onder de indruk en emotioneel door al deze armoede te zien, gaven we enkele bankbiljetten (een paar EURO) aan de kinderen, maar achteraf gezien stopte deze bus er elke dag en was het een soort oplichtingstruc. (en kreeg de chauffeur ook deel van de giften)

 1. Souvenirs of (namaak)kledij kopen

Wil je op reis graag een souvenirs of kledij kopen, laat je dan bijstaan door een lokale gids (indien deze aanwezig is in het gezelschap). Meestal weten deze wat de gangbare prijzen zijn voor de souvenirs of T-shirts die je wil kopen.

Indien je er meerdere wil kopen maak een deal, 1 voor 10 EUR, maar 3 voor 20 EUR. Durf af te bieden, en als het bedrag nog te hoog is, stap gewoon weg. In veel gevallen komt de verkoper achter je aan met zijn "best-and-final-offer", je kan gerust een prijs krijg die de helft is van zijn openingsbod. Bij het kopen van kledij let erop wat je koopt, meestal gaat het om namaak kledij van bekende merken.

Tips bij het kopen van souvenirs op reis

 • Koop souvenirs die authentiek zijn voor de regio waar je verblijft, koop geen souvenirs in de omgeving van belangrijke toeristische attracties.
 • Controleer de kwaliteit van de souvenir voordat je het koopt.
 • Vergelijk de prijzen van verschillende souvenirwinkels en zorg ervoor dat je niet te veel betaalt. Vermijd winkels waar de prijzen te hoog lijken of waar de verkoper agressief probeert te verkopen.
 • Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van bedreigde diersoorten of van illegaal verkregen materialen. Vermijd ook souvenirs die gemaakt zijn door kinderen of door mensen die onderbetaald worden.
 • Koop souvenirs die praktisch zijn en die je thuis kunt gebruiken of geven als cadeau. Vermijd souvenirs die alleen voor de show zijn en die geen praktisch doel hebben.
 • Houd rekening met de grootte en het gewicht van de souvenir bij het kopen. Zorg ervoor dat je het gemakkelijk kunt meenemen op reis en dat het geen extra kosten oplevert vanwege het extra gewicht in je bagage.
 • Koop souvenirs bij lokale kleine bedrijven om de lokale economie te ondersteunen en om de lokale ambachten te bevorderen.

Tips bij het kopen van kledij op reis

 • Controleer de kwaliteit van het materiaal waaruit het kledingstuk is gemaakt.
 • Controleer de afwerking van het kledingstuk, zoals de stiksels, knopen en ritsen.
 • Namaak: Let op de merklogo's en zorg ervoor dat ze correct zijn gespeld en er authentiek uitzien.
 • Pas het kledingstuk voordat je het koopt, zodat je de pasvorm kunt controleren
 • Het belangrijkste natuurlijk, de prijs. Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Wees voorzichtig met te goedkope namaakkleding, omdat dit kan duiden op een slechte kwaliteit.

OPGELET: het kopen van namaakgoederen is in sommige landen strafbaar en bij aankomst in het thuisland kan bij controle de douane de namaakgoederen in beslag nemen. Denk dus 2x na alvorens je goedkope namaakgoederen koopt tijdens je vakantie ... ze kunnen uiteindelijke zeer duur uitvallen.

 1. Je met een local of dier laten fotograferen

Je bent op reis en wil graag enkele unieke foto's maken om een prachtig fotoboek samen te stellen als je terug thuis bent. Ik geef toe, ik probeer elke reis zo een paar foto's te maken. Een local met een bijzonder uiterlijk, of bijzondere klederdracht of je laten fotograferen met een dier (slang, aap, olifant, ...). Let hier op dat je vooraf afspreekt of je dient te betalen en hoeveel het zal kosten om deze foto te maken. Zoniet, dan loop je de kans dat het wel eens een zeer dure foto kan worden.

 1. De gratis taxi of tuk tuk rit

Vooral populair in Thailand en India, de Tuk Tuk chauffeur die je een zeer goedkope of gratis rit aanbiedt. In ruil voor deze gratis taxirit zal je onderweg wel even moeten stoppen aan één of meerdere maatpakkenwinkels, souvenirwinkels, ... waarmee de chauffeur een deal heeft gesloten. Als jij er iets koopt krijg hij een commissie op de aankoop.
Als je tijd hebt, altijd eens leuk om mee te maken en een gratis ritje mee te pikken. Maar je zal merken na 1 x of 2 x heb je het meestal wel gehad.

 1. Tips om de meeste problemen te vermijden

 • Als het te mooi lijkt om waar te zijn is het meestal ook zo.
 • Indien je online een hotel boekt via een website en je hebt wantrouwen, Google even verder om te zien of het hotel ook echt bestaat en of je recensies kan vinden (bv op Tripadvisor).
 • Betaal online altijd met je creditcard, zo is je aankoop altijd beschermd tegen fraude (je kan je geld altijd recupereren bij verlies).
 • Ga nooit mee met vreemden, heb steeds een gezonde dosis wantrouwen indien je iemand niet kent.

 1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Download de complete inpaklijst


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 maart 2023 - Sonja Verachtert

Héél interessant! We gaan veel op reis , hebben al veel meegemaakt, maar deze tips helpen je om nog eens goed over minder fijne reiservaringen na te denken.Bedankt!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?