10 x typisch Marokkaanse gerechten die je moet proeven op reis in Marokko

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

10 x typisch Marokkaanse gerechten die je moet proeven op reis in Marokko

3 juni 2023 in Marokko0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Marokko? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Marokko

Ben je van plan om binnenkort naar Marokko op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Marokkaanse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Marokkaanse eetcultuur en de Marokkaanse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Harira

Harira is een pittige Marokkaanse soep op basis van linzen, kikkererwten, tomaten, vlees (zoals lam of kip) en verschillende kruiden. Harira wordt voornamelijk gegeten om het vasten bij zonsondergang tijdens de Ramadan te verbreken.

RONDREIS: Proef deze traditionele Marokkaanse gerechten tijdens je rondreis door Marokko.

  1. Couscous

Wat is een betere manier om deze lijst met typisch Marokkaanse gerechten te beginnen dan met couscous, het nationale gerecht van Marokko? Couscous is een traditioneel gerecht dat voornamelijk voorkomt in Noord-Afrikaanse landen, met name in Marokko, Algerije, Tunesië en Libië. De oorsprong van couscous gaat terug tot het oude Berberse volk in Noord-Afrika. Het is een graanproduct dat wordt gemaakt van durumtarwe of griesmeel, dat wordt gemalen tot kleine korrels.

De bereiding van couscous is een tijdrovend proces waarbij de griesmeel wordt gestoomd en daarna gedroogd. Het resultaat is een licht en luchtig gerecht dat vaak geserveerd wordt met gestoofde groenten, vlees, vis of gevogelte. Couscous gaat goed samen met een lekkere tajine.

  1. Tajine

Eigenlijk verwijst een Tajine naar de typerende kookpot waarin het gelijknamige gerecht bereid wordt. Het wordt beschouwd als een van de meest iconische symbolen van de Marokkaanse keuken. De oorsprong van de tajine gaat terug tot het oude Marokko en het Midden-Oosten. Inmiddels kent de tajine ook vergelijkbare varianten in Noord-Afrikaanse landen zoals Algerije en Tunesië, evenals in landen zoals Egypte en Iran.

De tajine is een aardewerken kookpot, vaak versierd met kleurrijke schilderingen en een kegelvormig deksel. Het aardewerk zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de hitte, terwijl het kegelvormige deksel helpt om de condensatie te behouden en de gerechten sappig en smaakvol te maken. De ingrediënten worden langzaam gestoofd en de smaken vermengen zich.

In de tajine kunnen verschillende ingrediënten worden bereid, waaronder vlees (zoals lam, kip, rundvlees), groenten, fruit, noten en kruiden. Het gerecht wordt vaak geserveerd met couscous of een knapperig stukje brood. Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken, zeker de moeite om zelf eens te proberen!

KOOKCURSUS: Leer authentieke Marokkaanse tajines koken tijdens deze tajine-kookles met een local in Marrakesh.

  1. Pastilla

Een pastilla, ook wel bekend als b'stilla, is een traditioneel gerecht uit de Marokkaanse keuken en mag zeker niet ontbreken op deze lijst. Het is een hartige pasteitje met een unieke combinatie van zoete en hartige smaken.
De oorsprong van pastilla gaat terug tot het tijdperk van de Moorse overheersing in Spanje en Noord-Afrika. Het gerecht is geïnspireerd door de Spaanse empanada en heeft door de eeuwen heen een evolutie doorgemaakt in de Marokkaanse keuken.

Traditioneel wordt pastilla gemaakt met duif, hoewel tegenwoordig ook vaak kip wordt gebruikt als alternatief. Het vlees wordt langzaam gekookt met een combinatie van lekkere kruiden als kaneel, kurkuma, gember, saffraan en peper. Daarnaast worden er vaak fijngehakte amandelen en soms rozijnen toegevoegd.

Het unieke aspect van pastilla is de combinatie van zoet en hartig. Nadat de vulling is bereid, wordt deze omhuld door flinterdunne lagen filodeeg, en gebakken tot het mooi goudbruin en knapperig is. Traditioneel wordt pastilla bestrooid met poedersuiker en kaneel.

  1. Zaalouk

Zaalouk is een lekkere Marokkaanse salade van gekookte aubergines en tomaten. Na het grillen wordt de aubergine gecombineerd met de tomaten en op smaak gebracht met kruiden en knoflook. Zaalouk heeft een rijke smaak en een dikke, romige textuur. De salade kan zowel warm als koud geserveerd worden als bijgerecht of als smakelijke dip met een knapperig stukje brood.

Mis niets tijdens je verblijf, download onze gratis reisgids Marokko.
  1. Marokkaanse baghrir

Marokkaanse baghrir, ook wel bekend als "duizend gaatjes pannenkoeken", is geliefd ontbijtgerecht in Marokko. Het is een zachte, sponsachtige pannenkoek die wordt gekenmerkt door de vele gaatjes aan de bovenkant die ontstaan tijdens het kookproces. Deze Marokkaanse pannenkoek wordt meestal warm geserveerd met heerlijke honing, (room)boter, jam of een combinatie van deze lekkere zoetigheden.

KOOKCURSUS & MARKTBEZOEK: Leer zelf de kneepjes van het vak tijdens deze traditionele Marokkaanse kookcursus. Bezoek samen met twee enthousiaste chef-koks naar de Food Local Market (Souk), weg van de toeristische kant van Marrakech en koop je ingrediënten zelf. Boek je traditionele Marokkaanse kookcursus hier.

  1. Marokkaanse sardines

Zin in een lekker visgerechtje? Proef dan eens van de Marokkaanse sardines. Sardines zijn populair in het hele land, maar worden net iets vaker langs de kust gegeten. Een van de beste lokale gerechten zijn sardines gevuld met chermoula. Ze worden vaak geserveerd als bijgerecht of voorgerecht.

  1. Marokkaanse muntthee

Marokkaanse muntthee, ook wel bekend als "atay nana" of gewoon "nana" in het Marokkaans-Arabisch, is een iconische drank in de Marokkaanse cultuur. De groene thee wordt gemaakt op basis van verse muntblaadjes en suiker, heel veel suiker. Het bereiden van Marokkaanse muntthee is een kunst op zich. Traditioneel wordt de thee gemaakt in een speciale theepot genaamd "berrad" of "teapot marocain". Na een paar minuten trekken, wordt de thee gezoet met suiker naar smaak. Om de smaken goed te mengen, wordt de thee meerdere keren opnieuw in de theepot gegoten.

Niets heerlijker dan in de Medina van Fez een Marokkaanse muntthee drinken die traditioneel wordt geserveerd in kleine (sierlijke) theekopjes. Vroeg jij je ook altijd af waarom de thee vanaf wat hoger wordt ingestoken? Doordat men de thee van bovenaf uitgiet, worden de smaken goed vermengd en ontstaat er een kleine schuimlaag. De thee wordt vaak in kleine slokjes genoten en geserveerd met zoetigheden, zoals koekjes, dadels of noten.

Om Marokko écht te beleven, moet je minstens één keer deze heerlijke zoete thee drinken en het thee-ritueel meemaken.
  1. Slakkensoep

Fan van escargots? Proef op het Djemaa el Fnaa plein in Marrakech zeker eens van de "Chorba Babbouche" of "Harira Babbouche", een traditionele Marokkaanse soep met slakken. De slakken worden grondig schoongemaakt en gestoofd met uien, knoflook en specerijen om smaak toe te voegen. Nadien worden er overige ingrediënten zoals tomaten, linzen en vermicelli toegevoegd, gevolgd door water of bouillon.

Gebruik een klein vorkje om de slakken uit de schelpen te halen en slurp de soep op. Volgens de lokale bevolking zou de slakkenbouillon goed zijn voor de spijsvertering en tegen koorts.

  1. Marokkaanse koekjes

Ben jij een echte zoetekauw? Dan ben je in Marokko aan het juiste adres. Meer nog, de Marokkaanse zoetigheden vormen een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse culinaire traditie. Ze zijn vooral geliefd om hun heerlijke smaken en prachtige presentatie.

De Marokkaanse gebakjes worden vaak met de hand gemaakt en vereisen vakmanschap en veel geduld. De populairste vullingen zijn onder andere amandelen, walnoten, pistachenoten, dadels en vijgen. Sommige gebakjes worden in honing gedrenkt, terwijl andere worden bestrooid met poedersuiker of amandelschaafsel.

Wanneer je de dag van vandaag langs de vitrines wandelt, zie je Marokkaanse gebakjes in verschillende vormen. We raden je zeker aan om zo'n winkeltje binnen te wandelen en enkele gebakjes te bestellen. Ze zijn stuk voor stuk de moeite waard om te proeven!

Enkele populaire Marokkaanse gebakjes:

  • Gazellehoorntjes (Kaab el Ghzal): Driehoekige gebakjes gevuld met amandelen en besprenkeld met poedersuiker.
  • Chebakia: Gebakjes die zijn gevormd tot bloemen en vervolgens gefrituurd en gedrenkt in honing.
  • Griouech: Gefrituurde, krullende gebakjes bedekt met honing en sesamzaadjes.
  • Briouat (of Briwat): Driehoekige of ronde gebakjes gevuld met zoete of hartige vullingen, zoals amandelen, vlees of kaas.
  • M'hancha: Een spiraalvormig gebakje gevuld met amandelen, honing en specerijen, en vaak versierd met amandelschaafsel.
  1. Maak kennis met de Marokkaanse keuken

De geschiedenis van de Marokkaanse keuken is net zo verfijnd en divers als haar geuren en smaken. Het is een heerlijke mix van culturele invloeden, rijke smaken en aromatische kruiden. Marokko biedt een rijke en gevarieerde keuken met invloeden uit de Berberse, Arabische en Mediterrane culturen. Het combineert smaken, kruiden en technieken uit verschillende regio's en heeft een diversiteit aan gerechten die de smaakpapillen prikkelen. Van sappige tagines tot verfrissende salades!

RONDREIS: Proef deze traditionele Marokkaanse gerechten tijdens je rondreis door Marokko.

Ontdek de Marokkaanse keuken tijdens een kook-workshop

  1. Download je reisgids Marokko en mis niets tijdens je verblijf

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Marokko.

Marokko

Gratis reisgids Marokko downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?